Mamusie Lipiec-Sierpień 2020 :)

Hej, niedawno dowiedziałam się, że po raz drugi zostanę mamą, wszystko wskazuje na to, że maluch pojawi się na świecie w połowie sierpnia. Jeżeli są tu jakieś mamy, które również spodziewają się dziecka w podobnym okresie, to serdecznie zapraszam do tego wątku, fajnie byłoby stworzyć swoistą grupę wsparcia ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przepraszam, dziewczyny, tak, pomyliłam z amniopunkcją. (Dobrze, że wyłapałyście błąd.) Na amniopunkcję jednak się nie zdecyduję.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rozumiem że ten wynik jest skorygowany obrazem USG? Ale papa czemu nie zaryzykujesz? To tylko badanie krwi. Czy może mylisz z amniopunkcja?

Generalnie ten wynik nie jest zły. Biorąc pod uwagę że bardzo dobrze się skorygował.

Ale Pappa to badanie z krwi więc czym tu ryzykować może pomyliłaś się i chodzi o amniopunkcje. Zresztą jak lekarz wyliczył prawdopodobieństwo nie robiąc Pappa? przy założeniu, że na Usg wszystko było ok

Skoro USG wyszło ok, to skąd takie prawdopodobieństwo bez wykonania Pappa? Jeśli brali pod uwagę np wiek, to ryzyko wzrasta ale tym bym się nie przejmowała...

Cześć, dziewczyny! Wróciłam z wyjazdu wczoraj wieczorem. Byłam w górach na nartach. Jeździłam, a jakże. Okazuje się, że się da bez większego ryzyka, pod warunkiem zachowania środków ostrożności. Natomiast od dzisiaj proza życia, w tym omówienie wyników badań prenatalnych. Ryzyko ZD wyszło u mnie jak 1:134 przy 1:34 podstawowym. Taki wynik nie uspokaja ale wykonania testu PAPPA raczej nie zaryzykuję, chociaż skierowanie i termin mam. Wyniki USG są prawidłowe. Obawiam się więc ryzykować.

U mnie 19+2 ,bedzie chłopak , połówkowe 02.03 :-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja jestem w 19 tygodniu a dowiedziałam się w 16 tygodniu, że będzie chłopiec.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

u mnie jutro stuknie równych 15 tygodni, także zacznę niebawem 16. tydzień. najbliższą wizytę u lekarza będę miała 6 marca, czyli w 17 tygodniu. myślę, że usg połówkowe zrobię na jeszcze następnej wizycie, tj. w 21-22 tygodniu - i wtedy pewnie dowiemy się, jaka będzie płeć :) trochę to jeszcze odległe, ale myślę, że damy radę ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziewczyny w którym tygodniu jesteście? znacie już płeć waszego dzieciaczka? w którym tygodniu się o niej dowiedzieliście zUSG?
mnie nosi, żeby zapisać się wcześniej do lekarza, żeby poznać płeć :)

Bumbox, spokojnie - ja nawet raz na suszi byłam ;) Co prawda jadłam tylko te nie surowe, ale później pomyślałam, że kto wie, czy tego jednym nożem nie kroją ;) Testy na tokso robiłam później i nie mam, więc u Ciebie też będzie dobrze :)

Kurde, sobie stresu narobiłam. Nie mam przeciwciał na toxo a najdlam się szybko parmeńskiej. Nie pomyślałam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja już od jakiegoś czasu nosze spodnie ciążowe- jeansy, jedne mam z KIKa- dosyć elastyczne ale jakościowo szału nie ma, jedne z Lidla (zamówiłam przez internet) i są bardzo dobrej akurat jakości, nie narzekam :)
jedne też kupiłam z new yorkera, ale nie stricte ciążowe a materiałowe z gumką- akurat jest moda na spodnie na gumce, teraz takie można dostać w każdej sieciówce, też bardzo wygodne (jak na razie )

Hej wszystkim przyszłym mamuśkom. Ja co prawda rodzę w maju, wiec nie wpisuje się w zakres nazwy grupy :). Jeśli mogę Wam coś doradzić to polecam rajstopy z Gatty. Kupiłam na początku ciąży dwie pary i jestem bardzo zadowolona, nic nie uciska, nie ściąga się, bardzo komfortowe. Spodni tez kupiłam dwie pary jedne z lidla, drugie z hm. Zdecydowanie te z hm są lepsze. Czasem lepiej wydać troszkę więcej za jakość. Legginsów nie kupowałam, ale dość fajnie wypadały te z hm z wiskozy i bawełny. Te z lidla, jak dla mnie strasznie sztuczne. Chociaż chyba bywają z rożnym składem, bo kolezanka sobie chwaliła.

dzięki, dziewczyny :)

tak, już najwyższy czas na zakup jakichś spodni, bo zawsze nosiłam z normalnym stanem, więc jest mi teraz dużo za ciasno. postaram się rozejrzeć w h&m :)

a legginsy i rajstopy nosiłyście zawsze normalne czy też takie dla ciężarnych? :)

Bumbox dokładnie tak jak mówisz- mój lekarz zalecił mi tylko kwas foliowy, jod i Wit.d. Ale to dużo taniej nie wychodzi bo Wit D biorę 6 tabletek, a opakowanie 90szt kosztuje też 30zl. W każdym razie biorę tak jak zalecił, po co mam brać więcej skoro poziom pozostałych witamin mam dobry.

Ja mam 2 pary dżinsów i to spokojnie wystarczy, tak to są takie spodnie z pasem. Mam klika par legginsów, krótkich spodni na lato no i sukienki, też nie bawiłam się w specjalne bluzki ciążowe, mam jeszcze kurteczkę taką przejściową, teraz spokojnie chodzę w swojej zimowej, ale marzec-kwiecień, na pewno przyda się już tamta. Mam to szczęście, że córkę rodziłam w lipcu, a teraz będę rodzić w sierpniu, więc cała moja ciążowa garderoba się pokrywa :) To wszystko zależy jak się czujesz w swoich spodniach, jak nie ma dyskomfortu to ja bym chodziła, ale wiadomo prędzej czy później zakup chociaż jednej czy dwóch par spodni Cię nie minie :)

No myślę że już najwyższy czas na ciążowe ubrania.
Ja mam taką nadwrażliwość brzucha w ciąży że chodzę w ciosowych spodniach od 8 tygodnia. Bluzek nie kupuje specjalnych, poprostu noszę te z przed ciąży a mam i luźne i obcisłe.

Fajne spodnie ciążowe ma h and m. Teraz jest resztka wyprzedaży więc jeszcze da się coś upolować poniżej 50 zł (szczególnie wniejszym rozmiarze), no i lada moment w Lidlu będzie kolekcja ciążowa (można obejrzeć w sklepie on line). Moim zdaniem Lidl ma gorsze jakościowo niż h and m ale cena to 1/3 bez promocji a takie spodnie do noszenia przez pół roku dają radę.
Moim zdaniem warto mieć dwie pary spodni albo opcje spodnie i getry. Getry też będą w Lidlu. A później na gorące dni to chyba jakieś sukienki. W pierwszej ciąży miałam jeszcze takie cieniutkie spodnie z h and m na gumie ale one nie były ciążowe - nosiłam je pod brzuchem.

Żonkilu, a powiedz osobie bez doświadczenia - masz takie ciążowe dżinsy z pasem? I tylko jedną parę? Bo zupełnie nie wiem, jak ugryźć temat ubierania się w ciąży (to moja pierwsza) :/ Mam kilka sukienek, które na pewno się nadadzą, ale chciałabym też mieć jakieś spodnie, tylko właśnie nie wiem, ani jakie, ani ile. Czy kupować już teraz, czy postarać się jeszcze trochę wytrzymać?

Ja już dzisiaj odkopałam swoje ciążowe jeansy, które nosiłam w pierwszej ciąży, jutro zamierzam założyć do pracy, i tak chodziłam już tylko w dwóch parach bo pozostałe poszły w odstawkę, a dzisiaj to mam takie wzdęcia, że brzuch wygląda co najmniej jak w 5 miesiącu ;)

ja liczę, że kiedy już się przyznam do ciąży, to ktoś z rodziny nam przekaże ;)

generalnie bardziej martwi mnie temat ciuchów - zawsze nosiłam bardzo obcisłe spodnie i luźne góry, ale brzuch już mi na tyle urósł, że z częścią spodni mam spory problem ;) w pracy siedzę z rozpiętym górnym guzikiem :D nie wiem jednak, jak długo uda mi się tak robić. to samo z bielizną - staniki nosiłam w rozmiarze 65F, ale miałam też kilka ciut za dużych 70E. 65F donaszam (dzisiaj ostatni!), daję do prania i chowam głęboko do szafy, a te 70E jeszcze jako tako się przez chwilę nadadzą. tylko co potem? myślałam, że skoro noszę takie obszerne góry, to nie będę musiała za bardzo martwić się ciuchami ciążowymi, a widzę, że jednak muszę ;)

Inne tematy z forum

od którego tygodnia ciąży brałyście kwas foliowy (60 odpowiedzi)

Wszędzie mówią i piszą, jak ważny jest kwas foliowy w rozwoju maleństwa i aby brać go już...

dom czy mieszkanie??? (429 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...