Mamusie Lipiec-Sierpień 2020 :)

Hej, niedawno dowiedziałam się, że po raz drugi zostanę mamą, wszystko wskazuje na to, że maluch pojawi się na świecie w połowie sierpnia. Jeżeli są tu jakieś mamy, które również spodziewają się dziecka w podobnym okresie, to serdecznie zapraszam do tego wątku, fajnie byłoby stworzyć swoistą grupę wsparcia ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja w tej ciąży mam w sumie podobne smaki jak przed. Tylko ryby mnie odrzucają kompletnie a bardzo lubiłam.

A jak.wam mijają ferie?
Mimo że pogoda bez śnieżna to całkiem ładna i zachęca do spacerów. Ja się jeszcze trochę oszczędzam ze względu na plamiania ale też ze względu na cukrzycę ciążowa staram się ruszać. Tylko nudno tak samej łazić.... Teraz jeszcze moja córka ma ferie to mi towarzyszy ale za chwilę zostanę sama na placu boju.

Miłego dnia Wam życzę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej :) na pewno tak jest, organizm jest mądry, trzeba go tylko słuchać ;) Ja największą ochotę mam na nabiał, szczególnie biały ser z rożnymi dodatkami, przez jakiś czas odrzuciło mnie od mięsa, ale pomału znowu zaczynam jeść, ale zazwyczaj mam stan coś bym zjadła, ale sama nie wiem co ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej, dziewczyny! Co u Was?
Właśnie zjadłam kilka płatów śledziowych z cebulką, coś czego normalnie nie jadam i mogłoby dla mnie nie istnieć. Pewnie czegoś brakuje organizmowi... W poprzedniej ciąży miałam ogromną chęć na najbardziej z możliwych słone anchovies i pomidory (zjadałam po 8 wielkich i przed jedzeniem kolejnych powstrzymywał mnie tylko instynkt samozachowawczy: są moczopędne).

Bumbox, ja mam 10-letnią córkę.

Żonkil, trudno mi powiedzieć jak jest teraz, na razie jestem po pierwszej wizycie z koniecznością poprawienia skierowania na badania prenatalne. Niemniej na podstawie tego pojedynczego doświadczenia stwierdzam, że jest lepiej niż było kiedyś. W tej chwili w jednym centrum pacjentkę sami rejestrują na kolejne wizyty i badania.
A to co piszesz, przypomina mi NFZ sprzed 5 - 10 lat. Ci też się wyrobią, szkoda że twoim kosztem.

A tak ogólnie, to pozdrawiam was, dziewczyny, serdecznie!

Weź się tam wybierz i zrób aferę.
Ja chodzę i na NFZ i prywatnie. Bardzo sobie chwalę bo mam wszystkie badania, diabetologów i inne na NFZ a to duża ulga finansowa. Polecam bardzo. I na nic nie czekam, wszystko od ręki załatwiane.

Dzisaj byłam w UCK u prof Limona. Klasa sama w sobie. Facet z taką klasa i taka kindersztuba że już takich nie ma. Na 30.01 dostałam skierowanie na USG genetyczna i od razu na krew. Po tygodniu są wyniki więc ponownie się idzie do niego na konsultacje i wyliczają ryzyko.

Chodzicie do lekarzy prywatnie, na NFZ, korzystacie z pakietów medycznych? Ja mam pakiet w Polmed, nie mam pojęcia, czy tylko ja mam takie szczęście, czy ta obsługa jest rzeczywiście tak beznadziejna. Zawsze coś, a to nie doślą kodu, a to jakiejś karty, a ja zamiast iść do lekarza wiszę na infolinii i próbuję się do nich dodzwonić, żeby wyjaśniać sytuację. Teraz przeszli samych siebie, twierdzą, że w miejscu gdzie przyjmuje mój lekarz prowadzący, które sam mi polecił, ze względu na sprzęt, nie wykonują USG ciążowego, tak mi podnieśli ciśnienie wczoraj, że sama bezpośredni zadzwoniłam do tamtej placówki, okazało się oczywiście, że nie ma żadnych problemów z wykonaniem tego USG, ale żeby nie było zbyt pięknie, ponownie muszę dzwonić do Polmed, żeby oni potwierdzili wizytę, którą sobie umówiłam, jakaś kompletna porażka!

Mi glukoza we krwi na czczo też wyszła 88, wychodzi na to, że się łapie w dolnej granicy normy. Jeszcze nie miałam robionej krzywej cukrowej. W pierwszej ciąży nie miałam problemów z cukrzycą i oby tak zostało również w tej.

Re: Mamusie Lipiec-Sierpień 2020 :)

Cześć dziewczyny, dołączam i ja do was :) Czekamy na trzeciego dzidziusia, mam nadzieję, że płci żeńskiej, bo mamy już dwóch chłopców. Termin mam na połowę lipca.

Cieszę się że udało się skorzystać. A przypomnij e twoje dzieckoa lat?

Ja właśnie dostałam diagnozę cukrzycy ciążowej.
Przez te 8 lat od ostatniej ciąży normy się bardzo zmieniły.
Krzywa miałam teraz na czczo 94, po 1h 148 a po 2h 94.
Kiedyś to było super, teraz ranny cukier max 92.
Dostałam glukometr i się kuje. Okazało się że moje jedzenie kolacji o 19.30 a śniadania o 8.30 nikomu nie służy. Jak wczoraj zjadłam kolację o 21 a cukier zmierzyłam o 6.00 to wyszło już ok 88.
Tak więc koniec z leniuchowaniem.

Ja jutro mam wizytę w uck, ciekawe co powiedzą. Jutro to podobno tylko pogadanka.

Cześć, dziewczyny!
Witaj, Palinaa!

Bumbox, ogromnie ci jestem wdzięczna za informację o UCK. Ja od lekarza miałam namiary na dwa miejsca, i żaden nie wypalił. Dzięki tobie skierowałam się do UCK, wprawdzie tam już nie mieli terminów ale uprzejma pani w rejestracji dała mi kontakty do kilku placówek i termin załatwiłam od razu, i na dodatek bez tych brakujących danych (wystarczy że doniosę).
Ulga, zmieszczę się w czasie. Teraz mogę się spokojnie stresować badaniem i wynikiem ;D.
(W laboratorium Bruss wykonam te badanie.)

Jak moje dziecko przyjęło wiadomość? Ucieszyło się. W szkole koleżanki i koledzy opowiadają o rodzeństwie, moja zawsze chciała, to i się cieszy. Potem pewnie będzie różnie. Wiecie, wciąż mam w pamięci pewne błędy mojej matki, skutkujące relacją między rodzeństwem, i to dobrze, może dam radę je ominąć.

Moja się bardzo ucieszyła. Ma prawie 8 lat więc planuje raczej czynności opiekuńczo wychowawcze w stosunku do maleństwa a nie jakieś zabawy. Ale bardzo się cieszy i bardzo o mnie dba.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hej to i ja dołączę :) termin mam na początek sierpnia. To moja druga ciąża i w domu mam już 5,5 letniego syna, który przechodzi jakiś chyba okres buntu przez co zastanawiam się jak to ogarnę z maleństwem. A jak Wasze pociechy zareagowały na wieść o rodzeństwie?

Ale o termin porodu z om i z usg mnie pytali.

Ja się do uck zarejestrowałam na razie tylko na wizytę do prof Limona. Nawet nie miałam jeszcze skierowani tylko kazali mi donieść na wizytę. Co będzie dalej dowiem się w piątek.
Na razie siedzę na glukozie bo ostatnio wyszła mi 95 i dzisaj robiłam obciążenie 75gr. Swoją drogą polecam wam glukozę samkowa gluco test. Ja dzisaj miałam samo pomarańczowy i to niebo a ziemia w stosunku do zwykłej. Samkuje jak rozgazowana fanta. Warto schłodzić. Co byś nie pisała traktują mnie jak matkę geriatryczna i wszędzie mam podwyższone ryzyko wszystkoego. Już mnie to denerwuje.

Tym testem papa nie ma co się przejmować, on często wychodzi nieprawidłowo. Oczywiście warto sprawdzić ale też nie ma co szaleć. I sprawdź test sanco, parametry ma tę samą ale wynik jest dużo szybciej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

:D Tak, tak, ten tekst miałam na myśli. W końcu ty ledwie trzydziestka jesteś, ja mam 43 lata skończone. Dzięki za info jak jest w tamtym rejonie, gdzie pracujesz, ja też znam sporo świeżo upieczonych matek w moim wieku. :D

A ja mam problem z zarejestrowaniem się na badania prenatalne, muszę czekać do środy, bo lekarz nie powpisywał danych potrzebnych do rejestracji.

Bumbox, a czy ty rejestrując się w UCK musiałam podać szczegóły z USG lub skierowania, jak CRL czy przewidywalny termin porodu?

Kasiu, trzymam kciuki za uspokajające wyniki.

U mnie Usg prenatalne ok, pappa kiepsko, czeka mnie badanie Nifty :-(

Ja jestem po wizycie potwierdzającej ciąże, jest zarodek serce bije, wg USG ciąża kilka dni starsza. Ogólnie nie czuje się zbyt dobrze, mdłości nie odpuszczają.

To chyba ja od ostatniego dzwonka jestem.
Powiem Ci że pracuje na Kaszubach i tam ciążę po 40 to chleb powszedni. W zasadzie jest ich mnóstwo.

Ja mam badania genetyczne na UCK. Na razie na 17.01 mam wizytę u genetyka. A później zobaczymy.

Cześć, dołączam. Termin mam na sierpień. Pierwsza ciąża nauczyła mnie żeby nie przykładać do tego dużej wagi. :D Niemniej cieszę się że ten temat jest, też kiedyś byłam na podobnym, też poznałam bardzo fajne osoby. (Tamten to był listopadowy, ja nie byłam pewna czy nie urodzę jednak w grudniu, a dziecko się uparło... na październik :D).
Teraz załatwiam badania genetyczne. (Ano, gdy dziewczyna od "ostatniego dzwonka" właśnie się rodziła, to ja byłam już dumną uczennicą podstawówki. :D) Mam nadzieję że wynik będzie pozytywny i będę mogła śmielej myśleć o tej ciąży. Na razie wiem że młode rośnie, serce bije.

Re: Mamusie Lipiec-Sierpień 2020 :)

Ja mam termin na początek lipca dlatego już po prenatalnych. Też biorę ale luteine i bardzo bardzo dużo leżę . Prywatnie chodzę do lekarza.

Inne tematy z forum

Gdzie kupię duże kartony? (19 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

Gdzie lepiej zrobić okulary? (74 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...