Mamusie Lipiec-Sierpień 2020 :)

Hej, niedawno dowiedziałam się, że po raz drugi zostanę mamą, wszystko wskazuje na to, że maluch pojawi się na świecie w połowie sierpnia. Jeżeli są tu jakieś mamy, które również spodziewają się dziecka w podobnym okresie, to serdecznie zapraszam do tego wątku, fajnie byłoby stworzyć swoistą grupę wsparcia ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak, to prawda. Są tam lekarze, co potrafią ładnie dziecko obrócić :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cieszę się Olu, że mogłam pomóc ;) u mnie w USG dalej wychodzi uparciuch - głową w dół, przytulony do macicy, możemy zapomnieć o słodkich fotkach 3D :) lekarz stwierdził, że może być lekka niedomykalność zastawki, ale szczerze - mojej koleżance powiedział to samo ostatnio, wysłał na ECHO, na którym inna lekarka stwierdziła, że nic złego się nie dzieje (przypadek?). Zachowujemy z mężem spokój i dystans ;) Jagoda, dzidzia się może jeszcze obróci
- trzymamy kciuki, a ponoć np. w UCK są lekarze, co umieją obrócić, coś na face widziałam swego czasu.

u mnie wszystko ok, poza spadającym na łeb, na szyję żelazem. od wczoraj biorę jakieś żelazo w kapsułkach, a dodatkowo przeanalizowałam link od czokapik (wielkie dzięki!) i już wyciągnęłam ciecierzycę i tahini ze spiżarki - od jutra dieta hummusowa ;) poza tym lekarz kazał mi odstawić suplementy, które łykałam do tej pory - we wtorek zaczęłam ostatni trymestr i ponoć już jestem "pełna witamin i kwasu foliowego", do tego mamy wiosnę i lato, więc jest pełno warzyw i owoców, a podobno przy nadmiernym łykaniu suplementów dzieci za bardzo rosną.

dzisiaj pierwszy raz skorzystałam z przedłużki do biustonosza - genialny wynalazek < 3
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

U mnie od początku do kwietnia było głową w dół,a teraz to fika i się przekreca co rusz.
Wreszcie kupiłam wózek i przetrzymają mi go w Akpolu. Jeszcze łóżeczko, bo pościel też mam kupioną. Myślę,że kokon również kupię. Przyda się na początek i podczas wyjazdów.
Czokapik trzymaj się,dasz radę.

Dziś dzień badań, właśnie mam 2 godzinę krzywej. Sama glukoza do przeżycia, ale ponoć jestem blada jak ściana i taaak mi się chce spać (i siku), jeszcze 30 min. :) potem mam USG, u mnie na razie dziecko od początku kwietnia cały czas głową w dół było, zobaczymy co tam.

Cześć, jak się czujecie? Wczoraj byłam u lekarza. Wszystko ok oprócz położenia. Z miednicowego przeszła na poprzeczne, które jest dużo gorsze. Na szczęście pępowina zwisa luźno, nie jest poplątana. Jeszcze trochę czasu, mam nadzieję, że to moje wiecznie ruszające się maleństwo przybierze normalną pozycję.

Dziewczyny, z mężem postanowiliśmy kupić elektryczny aspirator do noska dla naszego księcia. Miała może któraś ten z haxe? Słyszałam pozytywne opinie, czytałam, że jest bezpieczny i ma wesołe melodyjki, ale wolę poznać ich jak najwięcej :)

Re: Mamusie Lipiec-Sierpień 2020 :)

Czokapik hemoglobinę mam w normie póki co. Tyle że dolna granica. Dzięki za link.

Dzięki, jutro na obiad wątróbka, bo te wszystkie sałaty i szpinaki mi się przejadły. Poza tym wszystko mam w normie. Kawy nie piję, herbaty też nie, tylko ziółka.

Na niedobor żelaza jest dobra wątrobka w niedużej ilości i wołowina, witaminy c w dużej ilości bo pomaga wchłaniać żelazo , tabletkę możesz popijać sokiem pomarańczowym ;) herbata czarna i zielona przeszkadza w wchłanianiu żelaza nie można jej za dużo pić,mocnej herbaty też nie można, u mnie najlepiej działają witaminy mama dha composita wyniki są wzorowe jakby wogole organizm nie był w ciąży

Magda współczuję,ale mam nadzieję,że poradzisz sobie dietą. I nie denerwuj się, bo cukier wzrasta pod wpływem stresu.

Jestem po wizycie i diabetologa. Moje 96 na czczo jest takim se wynikiem ale cukier po godzinie i po 2 jest tez niepokojacy bo niski- za szybko sobie organizm z ttm poradzil. Wiec jestem wyposażona w glikometr. Przez 2 tyg. 4x dziennie bede mierzyc i zapisywac. Po 2 tygodniach mamy wiedziec co w trawie piszczy....czy zostajemy do porodu(15 sierpień umówiona cc) przy diecie ? Czy włączamy insulinę

Laktator w sensie

Ja miałam tommee tippee i bylam zadowolona. Teraz tez sie w niego zaopatrzylam

Mam tak samo jak Ty... ;) a tak całkiem serio, mam stwierdzone problemy z krzepliwością, jestem pod opieką hematolog od 3 lat, w ciąży co miesiąc jej podsyłam mailem wyniki (w tym z poziomem ferrytyny) - co miesiąc są lekko gorsze, ale ona mówi, że to normalne, bo się zwiększa objętość krwi itd/ i mam zachować spokój, a następne badanie w 30 tyg. ciąży. Z jej zalecenia suplementuję się preparatem szelazo poza oczywiście zwykłymi suplami ciążowymi. Żelazo najlepiej na czczo, 30 min. przed posiłkiem, tak się ma lepiej wchłaniać, czytałam też, że dobrze popijać witaminą C (jej przyjmowanie poprawia wchłanianie żelaza). Ginekolog był niewzruszony aż do ostatniej wizyty, jak z hemoglobiną spadłam poniżej 12 - teraz już się wzruszył i bez proszenia dał mi skierowanie na te ferrytynę w 30 (wcześniej zawsze musiałam prosić dodatkowo).
O żelazie w diecie: http://szpinakrobibleee.pl/zrodla-zelaza-w-diecie-dzieci/

Hej Dziewczyny, zastanawiam się czy też tak macie. Biorę żelazo,a erytrocyty poniżej normy, hematokryt też. Już nie wiem co mam jeść,żeby to podnieść. Wiem,że strączkowe,ale będę...pierdzieć cały dzień. Macie jakieś myki na niedokrwistość?

Zerknęłam do gazetki, niby są 4 modele tych "tunik" (na metce stoi sukienka ;)), więc może akurat ten, co wzięłam ma rozmiarówkę taką ograniczona - w gazetce jest od M do XXXL :)

Byłam dziś w Biedronce, mają trochę rzeczy dla dzieci (pieluszki tetrowe w 3 i 5 pakach, pościele podbite minky, ciuszki, ale od rozmiaru 80 w górę) i coś dla mamuś - legginsy (25 zł, szare i czarne na pewno widziałam) i sukienki ciążowe (np. czerwona, szara, granatowa) i takie do karmienia - dekolt kopertowy (szara i szmaragdowa) - 35 zł, z krótkim rękawem, 95% bawełna, 5% elastan, rozmiary niestety tylko M i L, wzięłam M z opcją karmienia, sięga mi lekko przed kolano (164 cm wzrostu, w brzuszku mam na razie 85, w biodrach 96 - wszędzie mam jeszcze luzy). Mąż mówi, że dobrze wyglądam - polecam ;)

Mikulka, tak! pamiętam :) co za zbieg okoliczności:D

Używaliście laktatorów elektrycznych ? moze ktoś poleci jakis model godny uwagi ? :)

Inne tematy z forum

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (76 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...