Mamusie Marcowe i Kwietniowe cz.2

-Marzec-
2.03-Eweliina
9.03-Ineskaa
15.03-Flatershine
26.03- darlonek
27.03-panna-anna
30.03-Lucky83

-Kwiecień-
2.04-Agi8877
2.04-gosiaczek.k
26.04-kruszynka82
27.04-jagodzianka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie Marcowe i Kwietniowe cz.2

kruszynka też mam termin w karcie ciąży dokładnie na 17.04 :) i też w przyszłym tygoniu ide na usg genetyczne bez testu PAPPA

a robisz z testem PAPPA czy bez? mi powiedziano 200zł usg plus 200zł PAPPA. jak 3/4 d to nie wiem, bo nie pytałam.trwa ok 30min (ale i do godziny), usg jest przezbrzuszne.

wkońcu położna wystawiła mi kartę ciąży :) jako termin porodu wpisała 17.04.2014r.

miałam również usg i było widać rączki, nóżki i zarys buźki. Serducho glośno biło. Wzruszający moment :) pomiar dzidziusia wskazał,że ma 4,2cm

Krwiak który miałam się wchłonął, ale mimo to nadal jestem na l4. wyniki badań mimo, że mnie bardzo niepokoiły okazały się dobre więc niepotrzebnie się stresowałam.

W przyszłym tyg wybieram się na usg genetyczne. Orientujecie się jaki jest koszt takiego badania, ile trwa i czy trzeba w jakiś sposób się przygotować? To badanie jest wykonywane przez usg dopochwowe?

Dzieki lucky za odpowiedz.dzisiaj wstaje i znowu bol glowy to juz 3 dzien:-(poprostu oszaleje.

A ja chyba znalazłam sposób na bolącą głowę... Jak tylko dowiedziałam się że jestem w ciąży odstawiłam kawę. Kilka razy mierzyłam ciśnienie i było bardzo niskie. Wczoraj jak znów zaczynała się afera wypiłam kawę i jak ręką odjął :) nie musiałam brać tabletki i pierwszy raz od ponad 3 miesięcy poszlam spać nie o 20 a 22 :)

Niestety teraz taki czas chorobowo-przeziębieniowy. Siostra radzi mi zaszczepić się przed grypą, żeby w razie czego uniknąć komplikacji. Szczepiłyście się może w ciąży albo planujecie? Podobno to koszt ok. 50 zł, więc stosunkowo opłacalny, zważywszy na koszty leczenia przy ewentualnym zarażeniu.

Mi na szczęście przeziębienie powoli mija (leczyłam się naturalnie + na gardło tabletki Prenalen), ale za to dziś dziwnie się czuje mój układ trawienny i wyjątkowo nie mam apetytu.

witam:)jestem na tym forum początkująca.termin mam na 10 marca.od wczoraj boli mnie strasznie głowa:/nie mam pojęcia już co zrobić z bólem:/moze coś doradzicie?

czesc dziewczyny,

a mnie dopadło jakies chorobsko:( w nocy i nad ranem goraczka 39, jakos zbilam apapem i prenalenem, tym syropem, ktory polecaja dla mam w ciazy... pije herbatke z imbirem, miodem i cytryna, ale gardlo juz zaczyna pobolewac, migdaly obolale, wiec jutro do lekarza, oby obylo sie bez antybiotyku...dodatkowo wszystko mnie boli, jak na grype, leze w lozku i zamarwtiam sie zeby dzidzi to wszystko nie zaszkodziło:(

ja myślałam że się fatalnie czuję ale nie jest u mnie tak źle jak u Ciebie kanika, codziennie wieczorem wymiotuję a rano jestem bardzo osłabiona i leci mi krew z nosa, ostatnio chodzę spać juz o 21.00 aby się nie zwymiotować bo czym dłużej siedzę wieczorem tym gorzej się czuję, dzis od rana jest mi bardzo niedorze ledwo siedze w pracy a jeszcze muszę iść na angielski z córką, masakra.
bólów kręgosłupa nie czuję i w pierwszej ciąży też nie czułam, bóle podczas porodu miała z brzucha a to podobno lepiej.

Mnie bolał na początku ciąży a teraz też jak się przemęczę. Wtedy tylko leżeć przez co najmniej godzinę :)

Hejka.
Kania trzymaj się, to minie. Moja koleżanka przechodziła podobnie początek ciąży- toaleta, kroplówka i tak w kółko, wszystko minęło chyba ok 17 tyg.
Zgaga po ogórkach kiszonych też mnie dopada więc już ich nie jem wręcz mnie odrzucają. Poza ogórkami mam straszną ochotę na kwaśne rzeczy.
Dziewczyny boli Was kręgosłup? Mi zaczął dokuczać jakiś czas temu, a wczoraj porobiłam większe porządki i dziś mam problem z chodzeniem:(

Ciesze sie ze sie w miare dobrze czujecie, to mi daje nadzieje ze moze i ze mna wkrotce bedzie lepiej. Dzien po kroplowce jest zawsze najlepszym dniem takze postaram sie poruszac jak najwiecej. Czytalam dzis watek styczniowo-lutowy i tam dziewczyny wspominaja o ksiazkach Pawla Zawitkowskiego. Znam te ksiazki i baaardzo polecam. Do ksiazek dolaczone sa plyty DVD z filmikami prezentujacymi kazde omawiane zagadnienie.

No właśnie ta zgaga co mnie ostatnio meczyla to też była po tym jak zjadłam ogorki koszone i tak się zastanawialam czy to po nich, teraz będę na nie uważać;)
Na zdrowie dziewczynki mam nadzieję, że Wam pomoże :)
Ja ruchów jeszcze nie czuję, ale nie mogę się ich doczekać :)

To moja pierwsza ciąża i nie wiem, czy to ruchy, ale coś tam czuję i nie wiem, czy to już możliwe, że to maleństwo fika :)

A miksturę tez wyprubuje ale bardziej na przeziębienie bo mdłości powoli odpuszczaja. Za to zaczęła się zgaga najbardziej po ogórkach kiszonych...
A bóle migrenowe to tez miałam w pierwych dwóch ciążach na początku. Niestety bez apapu nie dało rady bo słabłam. Mój gin mówi, ze bardziej dziecku zaszkodzi ból odczuwany przez matkę niz paracetamol...

Czujecie ruchy?
Moja mała (jeśli wierzyć ginowi) skacze jak szalona. O dziwo najbardziej ją czuję od strony główki, czyli musi się odbijać nóżkami albo ma czkawkę. Cudne uczucie jak to jeszcze takie małe. Bo taka czkawka 3kg to juz boli :)

Lucky, trzymaj się, odpoczywaj, może głowa odpuści szybciutko.

Darlonek,
wypróbuje! Imbir też na nudności dobry, więc 2w1 :D
Tylko zrobię bez miodu, bo mam alergię silną na niego :(

Kanika strasznie mi Ciebie szkoda :( miałam nadzieję, że już będzie lepiej...No , ale miejmy nadzieję, że niedługo Ci przejdzie, trzymam kciuki!
Lucky widzę, że u Ciebie też nie jest różowo :( trzymajcie się dzielnie laski.
Jeśli chodzi o przeziębienie to mam przepis na "cudowny eliksir", który ponoć pomaga, mam go od ciężarnych koleżanek więc sprawdzony :)

- ok 3 cm z korzenia imbiru obrać ze skórki i zetrzeć na tarce
- zagotowac w rondelku wodę razem z imbirem
- wrzucić torebkę herbaty i gotować razem ok 3 min
- przelać przez sito
- dodać miód i cytryne

Może Wam pomoże :)

Hej dziewczyny! Ja dzis znów umieram na ból głowy. Dopadł mnie ból migrenowy, wymiotowałam. Położyłam sie ze ścierką na głowie i zasnęłam. Trochę pomogło...

Kanika, trzymaj się! Wytrzymaj, że za niedługo się poprawi!

Inne tematy z forum

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...