Mamusie i dzieci wrzesień-październik 2011 *32*

????? - gwiazdeczka - CÓRKA
25.08 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA - Kaja - 3820g - 54cm - SN
25.08 - Lipuszka - Kliniczna - CÓRKA - Julia - 2765g - 51cm - SN
04.09 - czarna84 - Kartuzy -SYN - Dominik - 3150g - 53cm - SN
05.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek - 4165g - 59cm - SN
08.09 - ligia - CÓRKA
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Krystian - 3680g - 55cm - SN
10.09 - bladykot - Wejherowo - CÓRKA - Małgorzata - 3800g - 57cm - SN
14.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Olwia - 3550g - 54cm - SN
16.09 - Dżina - Zaspa - SYN - Mikołaj - 3420g - 56cm - CC
16.09 - leokadia2101 - Wojewódzki - SYN - 3680g - 56cm - SN
18.09 - Jumelka - Zaspa - SYN - Jaś - 3330g - 55 cm -SN
22.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA - Aniela - 3480g - 59cm - SN
26.09 - izulucha - Londyn - CÓRKA - Nell - 3900g - ok.60cm - CC
27.09 - alicja_82 - Zaspa - CÓRKA - Natalia - 2960g - 52cm - CC
28.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA- Klara- 3240g - 55cm - SN
29.09 - marta29 - Wojewódzki - SYN - Gustaw - 4040g - 58cm - SN
30.09 - Monia Er - Redłowo -SYN - Cyprian - 4000g - 57cm - CC
01.10 - pieczenienatalia - Kliniczna - CÓRKA - Zofia - 4310g - 58cm - SN
01.10 - ewaaa42 - Zaspa - CÓRKA - Liliana - 3190g - 52cm - SN
02.10 - titina - Wejherowo - CÓRKA - Ida - 3420g - 58cm - SN
05.10 - tysiola - Dom - CÓRKA - Emilia - 3800g - SN
05.10 - polapola - Redłowo - SYN- Jaś - 3200g - 54cm - SN
06.10 - @IzZzka@ - Wejherowo - CÓRKA - Lenka - 3920g -58cm- SN
07.10 - misiabela - Zaspa - SYN - Łukasz Kamil - 3300g - 54cm - SN
08.10 - eveline22- Wojewódzki-CÓRKA-Dominika-3900-57cm-CC
13.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA - Kinga - 2700g - 55cm - SN
13.10 - Ila85 - Kliniczna - CÓRKA - Nina - 3160g - 53cm - CC
15.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta - 3490g - 56cm - SN
18.10 - marta.gdansk - Zaspa - CÓRKA - 4000g - 56cm
20.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartosz - 4290g - 58cm - SN
23.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA - Marysia- 4040g - 56cm - SN
24.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN - Piotr - 3850g - 56cm - SN
25.10 - Brzoskwinka 84 - Kliniczna - CÓRKA - Nadia - 3360g - 54 cm - SN
27.10 - haniag83 - Wejherowo- SYN - Szymon - 3750g -59cm - SN
02.11 - lilo - Kliniczna- SYN - Michał - 3630g -58 cm - CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie i dzieci wrzesień-październik 2011 *32*

Witam w niedziele!

Monia
moja też od ok 16 marudzi i ciągle by jadła, ale jak dla mnie to nie jest z powodu głodu a jej zwyklej nudy. Nie chce spać ale też nie wie co z sobą zrobić no to je :) i tak mija nam czas do ok 18.30 gdy ją kąpiemy.
Smoczek z gumką - już dawno o tym myślałam, może czas opatentować ten wynalazek? :P My smoczka nie używamy, bo młoda jak już pisałam ich nie cierpi

Dziewczyny
mam problem z piersią, prawa pierś mnie boli :( Nie mam zatoru, bo dokłdnie ją obmacałam, ale jest taka bolesna w dolnej części... Nie wiem od czego to... We wtorek w końcu idę do ginekologa więc może wspomnę o tej dolegliwości?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

~ Monia, zawsze możesz przeciąć tetrę wzdłuż, żeby warstwa materiału na buzi była jak najcieńsza. Ja po dniu dzisiejszym stwierdzam, że będę z tego rozwiązania korzystać częściej. Podsunęła mi to siostra Z. - pracująca w szpitalu dziecięcym. Wypytam ją znowu, może ma jakieś jeszcze patenty na dzieci...

Fajnie się Was czyta:))))) Wszystkie mamy te same problemy:) a najbardziej utożsamiam się z martą 29 jeżeli chodzi o marudzenie, mój też marudzi bo mu się nudzi. Marudzi, marudzi nagle coś zauważy ciekawego i cisza, i znowu marudzenie. Jest to strasznie irytujące bo wiesz że mu nic nie jest a on i tak się krzywi, marudzi, popłakuje.

Patent z tetrą też u mnie działa i Dominik bardzo lubi mieć ją przy buźce, tak jakby go uspokajała

~marta29

jutro wypróbuję patent z tetrą na twarzy, jednam znając moje szczęście to młody nie dość, że smoczek wywali to jeszcze nabawi się potówek ;)

~bladykot

młody 7 tyg. kończy w przyszły piątek, może też mu się unormuje, jeszcze te kilka dni jakoś wytrzymam ;)

MoniaEr u mnie było tak samo z tym karmieniem po południu, unormowało sie po 7 tygodniach i nawet pediatra wreszcie jest zadowolony z przyrostu wagi młodej.

~ Monia - smok z gumkami na uszy - uśmiałam się :). Dokładnie czegoś takiego mi trzeba. Teraz, za radą szwagierki, położyłam małemu na buzi złożoną tetrę, tak żeby nie mógł smoka wypluć. Wygląda jak mały arab, ale póki co to działa. Już wprawdzie raz musiałam poprawiać, ale zawsze to 5 minut spokoju, a nie 30 sekund, zanim uda mu się smoka wypluć.
Młody ostatnio jest jakiś marudny, ciężko ocenić o co mu chodzi. Pewnie za każdym razem o coś innego. Jak wspominałam wcześniej, to nie pasowała mu pozycja do karmienia, to światło, później pampersy. Teraz już zmęczona jego marudzeniem, zapakowałam go w kocyk i położyłam do łóżka z tą tetrą na buzi... Nie śpi, ale jest spokojny (ale pewnie jak kliknę "wyślij", to już będzie po ptokach).
Marudzi przy karmieniu od kilku dni, ale bywa, że je nawet co godzinę, a nie jak wcześniej co 3 czy 2,5. Jak przysypia przy jedzeniu, to nawet nie podnoszę go do odbicia, żeby się tylko nie obudził, bo jak podniosę, to się będzie darł... Mam wrażenie, że czasem się wydziera tak jakoś bez przekonania, tak jakby robił to bo akurat mu się nudzi.
Teraz ma jakąś wysypkę na szyi, górnej części ramion i trochę na buzi. Nie wiem, czy to może jednak po tej musteli, czy założyłam mu coś, co przypadkowo było wyprane nie w Loveli, czy to jednak Lovela nie pasuje, czy się przegrzał wczoraj na spacerze w nowym cieplejszym kombinezonie...
To dziecko to dla mnie zagadka...

Cześć dziewczyny:)
My kapiemy mają w łazience i potem siup w ręcznik i do sypialni:) Mała nie płacze podczas ubierania, pielęgnacji itp:)
Od paru dni od ok 22 mała jest niespokojna, zje zasypia i po 10 min znowu się budzi i tak ok godzinę, potem to samo ok 3.. To nie brzuszek raczej. Kupki robi ładne, książkowe.

Jestem tym wykończona:)

Monia ja pije dwie kawy dziennie ,normalne z expresu i jakoś nie widze żeby to wpływało na moje dziecko.Zresztą jak już pisałam wcześniej jem i pije wszystko a Młodemu nic nie jest :)

image

też jestem ciekawa czy pijecie kawę, ja piłam tylko inkę, w ciąży zazwyczaj jedną rozpuszczalną dziennie

~polapola

Fakt. Mogliby jeszcze wynaleźć smoczki z gumką na uszy, które nie wypadają z buzi i wózki, które stojąc trzęsą się jak na wybojach :)

U nas problem z młodym zaczyna się po godz. 16.00 i polega na tym, że on jest ciągle głodny więc marudzi i płacze. Zjada mleko z obu piersi, dorabiam jeszcze ok. 100 ml mojego mleka z nocy i podaje mu a on zachowuje się tak jakby dalej był głodny. Udaje mi się przetrzymać go godzinkę i znowu od początku. Koszmar jakiś ... Albo on tak gwałtownie rośnie i potrzebuje z dnia na dzień więcej pokarmu albo rośnie mi jakiś nieprawdopodobny żarłok. Z drugiej strony jeśli miałby płakać godzinami z powodu np. kolek (odpukać!) to niech już tak będzie, choć ciężko to wytrzymać czasem.

My kąpiemy w łazience, na szczęście młody lubi kąpiel i nigdy nie płacze, tam też kremujemy, ubieramy itp. (blat jest na razie wystarczająco szeroki i młody się mieści) a potem do pokoju, w kocyk, karmienie, odbicie i jak dobrze pójdzie to za 15 min. młody śpi

Dziewczyny, czy pijecie normalną kawę ? Bo ja na razie tylko bezkofeinową ale zastanawiam się nad wprowadzeniem jednego latte dziennie tylko nie wiem czy nie spowoduje to nadmiernej aktywności juniora

Dzięki dziewczyny za doświadczenia dotyczące kąpieli. Musimy sobie popraktykować inne rozwiązania.

Nie mam siły pisać więcej, padamy z mężem na twarz. Ja nie śpię dzisiaj od 3 rano. W dzień byliśmy na zakupach, małego pilnowała teściowa, więc nie miałam okazji się przespać. Mąż teraz odsypia ale mały nie śpi tylko leży w łóżeczku ze smoczkiem i co chwile chodzę do niego bo mu wypada... szkoda że nie wymyślili środków nasennych dla niemowląt...

i ja się witam sobotnio

dziewczyny jak byłam jeszcze w ciąży to często wchodziłam na forum i tak sobie myślałam co na tym forum taka cisza, nikt prawie nic nie pisał, teraz już wiem dlaczego, dziecko to taka mała skarbnica czasu, taki czasopołykacz, jak śpi to ograniam mieszkanko, albo sama się kładę

my jesteśmy po wizycie teściów, przyjechali wczoraj, odjechali dziś po 15 i było bardzo sympatycznie, chociaż swojego jedynego wnuczka zobaczyli

mały teraz śpi, ale zaraz będziemy go budzi na karmienie

my Dominike kąpiemy w pokoju

hej :) my malego kapiemy w jego pokoju bo lazienke mamy na dole i tam zawsze zimno wogole w korytarzu wiec zeby nie biegac z mlodym w samym tylko reczniku po schodach kapiemy go w jego pokoju :)
u nas dzisiaj cisza w domu Sandra od wczoraj u dziakow do jutra mlody spacerek tez ma zaliczony z tatusiem sie wybral a ja w domku za obiadek sie wzielam :) teraz odpoczywamy po obiadku :)

hejka
my po zaliczonym spacerze...tak po za tym to u nas bez zmian
ale dzis tu cisza

Lipuszka
właśnie tak się zastanawiam czy to nie od nabiału. Bo jak ograniczyłam do prawie 0 to było lepiej, a jak zjadłam coś ze śmietaną to już gorzej. Najlepiej byłoby w ogóle nic nie jeść i powoli wprowadzać kolejne produkty, wtedy od razu bym widziała co jest nie tak, no ale tak się nie da :)

pieczenienatalia czytalam gdzies, ze jak dziecko chlusta to moze byc uczulone na cos co zjadlas? Moze sprobuj przeanalizowac i bedzie ok?

Witajcie!

My od dluzszego czasu jestesmy na Pampers Premium Care rozmiar 3. No i mamy juz kolejne Pampers Active Baby 3. Huggiesy Premium pieluszki przeciekaly tak samo Pampers Sleep&Play. Chusteczki do pupci Huggiesy nawilzane woda rwa sie niemilosiernie. Najlepsze sa u nas Nivea Soft&Cream i Lidlowskie.

Od poczatku Julka jest kapana i przewijana w swoim pokoju. Spi u nas w sypialni w swoim lozeczku. Chociaz dzisiaj od rana lozeczko powedrowalo na wlasciwego miejsce-czyt. pokoj Julki.
Z racji tego, ze pokoj byl tylko uzywany do pielegnacji nagrzewalismy 5 minut wczesniej pokoj. Kapiel w wanience na stelazu. Dzieki temu, ze w pokoju bylo cieplo a Julka lubi lezec na przewijaku sa masaze pleckow i brzuszka, smarowanie emulsja , czesanie glowki i takie tam :).
Ubieram malej czapeczke i okrywam leciutkim kocykiem i tak wedrujemy przez spory korytarz do naszej sypialni, karmie mala i stopniowo odkrywam kocykiem. Mnie osobiscie jest zimno, jak wychodze z lazienki po kapieli i nie jest to przyjemne.
No i na noc wlaczamy nawilzacz.

Sprobuj na potowki troszke swojego mleka wetrzec. Mleko mamy na wszystko dobre :D

Dzień dobry,

my kąpiemy Jasia w pokoju, bo łazienka malutka a w brodziku byłoby niewygodnie. U nas w pokoju cały dzień utrzymuje się temperatura 23-24 stopnie. Jak otworzę okno to spada do 21-22. Więc właściwie mamy lato. Wcale nie grzejemy, to sąsiedzi naokoło nas grzeją i my mamy wiecznie ciepło.

Na potówki to mogę tylko polecić lżejsze ubieranie dziecka i pilnowanie, żeby nie leżało na mokrej pieluszce.

Hej dziewczęta!
A my dziś byliśmy na wyjeździe u mojego taty, wróciliśmy późno, więc mała dopiero zasypia, mam nadzieję, że zaśnie... Znowu leje się z niej jak z kranu :/ jak to jest, że tydzień jest ok a później znowu gorzej? Ma ktoś jakiś pomysł?

Co do kąpania, to my kąpiemy w łazience a później w ręcznik i do pokoju na przewijak, tam kończymy dzieło :) Mąż zawsze bierze jeszcze suszarkę i nagrzewa kącik przewijakowy a mała to uwielbia :)

Z potówkami nie pomogę, Zosi czasem coś wyjdzie ale równie szybko znika, więc się nie stresujemy :)

Ależ jestem dziś zmęczona, normalnie masakra...

Inne tematy z forum

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

Dobry ortodonta (32 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?