Mamusie i dzieciaczki lipiec-sierpień 2011 *24*

Tak się smutno w tamtym wątku zrobiło, że postanowiłam założyć nowy...

Link do starego: http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpin-2011-23-t265651,1,16.html

LIPIEC
she_gd - 10 lipiec
PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
kasisyn - 5 sierpień
Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
mamasyna - 17 sierpień
kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
hokasia – 20 sierpień SYN
Tamara - 26 sierpień
Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie

Rozpakowane:
francess - 12 czerwca, syn PIOTR 4030g 58cm SN
lisiusowa - 17 czerwca, syn JAŚ 2490g 53cm CC
arisa6 - 26 czerwca, syn JAŚ 3400g 56cm SN
Marta - 27 czerwca,córka 4250g 54cm CC
Carool - 30 czerwca, syn, 3000g 54cm SN
mona_g - 01 lipiec, syn KUBUŚ 3600g 56cm SN
kulka_07 - 02 lipiec, córka 2700g 53cm SN
młodamamuśka - 05 lipiec, syn BARTOSZ
hania_m - 07 lipiec, syn MATEUSZ 3090g 51cm
monika – 09 lipiec, córka AMELIA 3160g 54 cm SN
annamaria836 – 10 lipiec, córka MARYSIA 3300g 56cm SN
kaska2308 - 10 lipiec, ŚP. Szymon 3150g 54 cm SN
aguseek - 11 lipiec, syn ADAM 3410g 54cm SN
dzdżi - 14 lipiec, córka ZUZANNA 3310g 54cm SN
Nikita987 - 15 lipca, córka NATALIA 3100g 51cm CC
kasiorek555 - 16 lipiec, syn DAMIAN 2900g 53 cm CC
ciezarowska- 17 lipiec, córka ALICJA 3610 g, 59 cm SN
iiikkkaaa - 18 lipiec, córka NINA 2480g 51cm SN
Kate - 19 lipiec, syn JAŚ
aniolqq - 20 lipiec, córka PAULINA 3830g 57 cm SN
donniczka- 21 lipiec, córka IGA 3160g, 53cm, CC
Kasia0606 - 23 lipiec, syn KRZYŚ 2620g 52cm CC
bruxa - 24 lipiec, syn JAŚ 3480g 56 cm CC
agusp - 27 lipiec, syn MIKOŁAJ 3030g 58 cm SN
wercia83 - 27 lipiec, syn MICHAŁ 3540g 51 cm SN
mata82 - 29 lipiec, córka ANTONINA MARIA 3840g 55cm SN
magda84 - 31 lipiec, syn NATANIEL 3640g 56 cm SN
Muszczek - 03 sierpień, syn KRZYŚ 4270g 61cm SN
weronikaxx - 03 sierpień, córka LENKA 3340g 55 cm SN
milka0928 - 08 sierpień, córka KLAUDYNKA 2860g 55cm SN
Tesula - 09 sierpień, córka JULIA 4000g 57cm CC
Kejt - 09 sierpień, córka LENA 4130g 58 cm SN
a_guniek - 10 sierpień, syn MARCEL
gosia_dim_ - 11 sierpień, syn WIKTOR 3515g 58cm SN
Mimi - 11 sierpień, córka POLA 4150g 55cm SN
umchi1 - 13 sierpień, syn DOMINIK 4060g 59cm SN
MissMarple - 20 sierpnia, córka HELENKA 3280g 56cm SN
Margola13 - 23 sierpnia, córka GABRYSIA 3490g 56cm CC
MamaFilipa - 28 sierpnia, córka OLA 3540g 55cm SN
MARKOWA - 30 sierpnia, córka ZUZIA 3400g 54cm SN

No cóż życie płynie dalej... ciekawe co u Maua_mama, chyba jest bardzo zajęta bo wcześniej dość mocno się tu udzielała a teraz cisza...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie i dzieciaczki lipiec-sierpień 2011 *24*

kwiatek3081 my z kolei mamy taki problem, że mały nie chce leżeć na plecach, a zaśnięcie na wznak to cud. Karmię go na leżąco i on często przysypia więc zasypianie kojarzy mu się z leżeniem na boku. Potem jak już się obróci przez sen na plecy to OK, śpi tak. Może u nas pomogą zabawki na pałąku nad łóżeczkiem, jak już zacznie się nimi interesować, bo póki co wiszą a Wiktor zwraca na nie uwagi. Może u Was też pomoże jakaś karuzelka czy zabawka.

MissMarple babcie zawsze wiedzą najlepiej ;P A jeśli jest inaczej to patrz punkt pierwszy, babcie wiedzą najlepiej i już. Ja mam co rusz akcję pt. karmisz piersią? a dokarmiasz sztucznym? a czemu, nie wystarcza małemu? I oczywiście muszę wysłuchiwać wszystkich cudnych teorii :/ Obym ja tak nie zdziczała na stare lata i nie truła mojej córze w podobny sposób.

Agusp dzięki za listę :-) w końcu jest jak powinno :-) ufff :-)))

My też już coraz lepiej się rozumiemy więc może niedługo będę miała więcej czasu na skrobanie i czytanie forum :-)

Może coś podpowiecie bo nasza malutka nie chce spać inaczej niż na brzuszku w pozycji na żabkę nawet w nocy jak kładziemy ją w innej pozycji to całą noc kwęka i się wszyscy męczymy ale boimy się bo różnie mówią o bezpieczeństwie w takiej pozycji więc mała nocą śpi z nami i czuwamy.... nie mamy już pomysłów co robić bo probowaliśmy już wszystkiego co nam przyszło do głowy...

No właśnie. Dzieci są różne, niektóre śpią w każdych warunkach, a niektóre budzi brzęk talerza. Nasza Maleńka to skrzyżowanie Wrażliwca, Poprzeczniaka i Żywczyka :) Ale powoli uczymy się siebie nawzajem, a łatwy plan pomaga nam w tym BARDZO !! Już nawet zasypia bez specjalnych wrzasków ;) Tylko trzeba szumieć, poklepywać i wtykać smoka :) W ogóle to nareszcie nauczyła się go ssać !!

Mam jeszcze chwile załamania, jak np. wczoraj jak przyszła teściowa i stwierdziła, że jej żadne dziecko tak się nie darło, bo zawsze się starała by miało sucho i było dobrze nakarmione... No i jak ja mam się wtedy czuć...?? O losie..

Dziewczyny

znalazłam na facebooku coś takiego

http://www.facebook.com/pages/VN-Baby-Boutique/127604857301099

można kupić te cuda na allegro
http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=20404042

na jakąś sesję bo na codzień to nie bardzo:( ale są dośc drogie niestety, może któraś z Was chciałaby coś kupić "na spółę"?

Markowa

mi się wydają ze chusty się sprawdzają zimą, ale z autopsji dowiem się niedługo;) - można dokupić np. polar, który jest podwójny, ja będę nosiła mój płaszczyk z okresu ciąży, pod którym na pewno zmieścimy się obie

Co do Łatwego planu to u nas Julka sama sobie ułożyła plan, który dla nas jest "łatwy" - je o stałych porach (butle z MM lub z moim pokarmem jak ściągnęłam), zasypia sama w łóżeczku bez lulania i bujania i w dzień i w nocy, mamy "czas przytulania" od 8 do 13 kiedy leżakujemy sobie obie w moim wyrze (ja zazwyczaj śpię), potem 2h spacerku, a od 16 do 19 jest "czas taty" kiedy leży sobie w bujaczku zabawiana przez tatę, o 19 jest kąpiel i spanie...

I nie zaciemniamy ani nie wyciszamy mieszkania w dzień

Się sprawdzają zimą?

Hmmm mi się nie sprawdza łatwy plan. To znaczy różnie to z nim bywa. Ale jak na 3 tygodnie i tak już mamy niezły rytm. My zaciemniamy sypialnie do spania ale za to normalnie funkcjonujemy. Mała i tak śpi w ciągu dnia od 1h do 2,5h w nocy ostatnio co 4h wstawała na karmienie. Także nie jest źle. Ze względu na słabszą laktacje muszę przystawiać częściej do piersi. Więc zaspakajamy pierwszy głód, odbijamy i z powrotem do cycka. Mała się dojada i zasypia przeważnie. A jak jest bardziej towarzyska z rana to po karmieniu pobawimy się wycałujemy stópki i rączki, cyc i spanko.

Powiedzcie może jak chusty

Aha - w nocy zasypia już sam w kołysce a w dzień śpi w wózku w salonie - przy włączonym tv a my normalnie rozmawiamy i hałasujemy (łącznie z odkurzaniem). Wyciszać i zaciemniać pomieszczenie do każdej drzemki? Kto to wymyślił:P Obawiam się, że gdybym tak robiła, skończyłoby się tym, że chodzilibyśmy po domu na palcach i szeptali ze strachu że obudzi go najmniejszy hałas.

Dziewczyny przecież każdy maluch jest inny, do głowy by mi nie przyszło, żeby sprawdzać zachowanie małego z tabelkami:D Nie wiem co to jest ten łatwy plan, ale my póki co mamy całkiem wyregulowaną dobę - je co 3 godziny, w nocy co 4, 'wstaje' o 7 rano, w dzień po jedzeniu zabawa a w nocy sam się jakoś przestawia i wie, że to 'tryb nocny' - zjada i momentalnie śpi:)
A chusty są super, właśnie zamierzam kupić a wiązać nauczyła mnie w mig kumpela, nie byłam w żadnym KK:)

MissMarple, my stosujemy tak z grubsza :) Tzn. nie karmię częściej niż co 2,5 godziny (na początku karmiłam) i po karmieniu przewijam i chwilę staramy się bawić, po czym zasypiamy. Poza tym Krzyś zasypia sam w łóżeczku i w dzień też sam, tyle że na kocu w salonie - nie przypadła mi do gustu wersja zaciemniania i wyciszania pomieszczenia na każdą drzemkę, dzięki temu wie kiedy jest dzień i noc, a ja mam go przy sobie w ciągu dnia i cały czas widzę.
Na razie mamy drzemkę po każdym/ prawie każdym jedzeniu, jak Krzyś nie śpi, to jest strasznie marudny, mimo że wg tabelki z książki niemowlę 1-3 miesiące ma mieć 3 drzemki chyba tylko? No ale trzymać go na siłę nie będę, jak się męczy. Zresztą on w ogóle śpi więcej niż było w tych tabelkach :p

Dziewczyny , czy Wy stosujecie Łatwy Plan ?? Bo u mnie to chyba zaczyna działać !!! Mała wreszcie trochę się odessała od piersi i zasypia w łóżeczku. Tesula, jakie Ty masz doświadczenia ??

Kulka, a jak tam Anielka, lepiej je ??

MauaMama, Carmela cudne Maluchy !! Gratulacje !!!

tesula w takim razie do zobaczenia w sobote :)

widzisz jaki ten swiat mały:P

ja do Klubu Kangura chodziłam jeszcze w ciąży :) dzięki temu Aniela śmiga w chuście niemal od urodzenia :) teraz tylko sobie podniosłam skilla i sama już sobie radzę w wiązaniu, bo wcześniej potrzebowałam meża. reasumując: po raz kolejny polecam KK :)

camelasoprano no dzieeeń dobry bardzo :)
gdyby nie zdjęcia Sarki, to bym nie wpadła, ze to Ty. co się nie przyznałaś? :)

carmelasoprano

ja byłam dziś na spotkaniu Klubu Kangura i będę na pewno za tydzień w Rumii (to jest Osiedle Królewskie - ten blok koło ronda Kaczyńskiego)

na takich spotkaniach można zapoznać się z rodzajami chust i nosidełek, nauczyć się wiązać chusty, sprawdzić jak Twojej dzidzi pasuje noszenie w chuście i jak Tobie to pasuje (ja na przykład leppiej się czułam w elastycznej niż w tkanej), poznać inne chustomamy.

Dziś było mało osób, oprócz nas jeszcze dwójka dzieci, ale było bardzo fajnie, pożyczyłam dwie chusty do wypróbowania na codzień i potrenowania wiązań przed zakupem własnej, mojemu małżowi też się podobało, nawet na sobie wiązał chusty i przymierzał nosidełka

carmelasoprano - jaka fajna pyza! :)

Zabawki Lamaze są genialne:) Zawsze stawiałam na Fisher Price, ale te są równie udane jak nie lepsze. My kupujemy tutaj:

http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=22609892

24 września, sobota, 16.00-18.00 - Klubobawialnia w Rumii

kto sie wybiera do Rumii, ja bym chetnie poszła, tylko gdzie to jest dokładnie? i co sie robi na tych spotkaniach ;)

Inne tematy z forum

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (19 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...