Mamusie kwietniowe 2014 (13)

No to po przekroczeniu zaczynamy nowy wątek, może dzięki temu będzie więcej odwiedzin ;)

1. Mirandaja 04.04/16.03 - Maksymilian - 2700g - Redłowo - cc
2. Kasia 08.04/22.03 - Lilianna - 3140g 50 cm - Redłowo - cc
3. Kasienkas 30.03/28.03 - Dominika 2960 g 52 cm - Kliniczna - cc
4. Ru.minka- 24.04/03.04 - Anna Rita - 2710g 55cm - Wejherowo - sn
5. anaju 10.04/25.03 - Alicja - 2760g 55cm - Zaspa - cc
6. Sara83 10.04/05.04 - Lena - ? ? - Kliniczna - sn
7. ag_86 11.04/09.04 - Fabian - 3445g 54cm - Kliniczna - sn
8. Agnieszka56 - 19.04/10.04 - Franek - 3500g 58 cm - Zaspa - sn
9. sharana - 13.04/13.04 - Sebastian - 3710g 53cm (57 bo źle zmierzyli:) - Kliniczna - sn
10. Domikaj - 15.04/13.04 - Iwo - 3290g 58 cm - Redłowo - sn
11. Majka2 - 20.04/? - ? - Kliniczna - sn
12. Blondynaaa - 08.04/16.04 - Kornelia - 4095g 55cm - Kliniczna - cc
13. SheIsLike - 11.04/12.04 - Jaś - 3590g 56cm - Zaspa - cc
14. Morelka - 20.04/19.04 - Laura - 3485g 56cm - Kliniczna - sn
15. Rahhel - 09.04/19.04 - Kornelia - 4150g 55cm - Wejherowo - sn
16. Osanna - 21.04/22.04 - Mateusz- 4330g 60cm - Zaspa - cc
17. Mattelka - 23.04/23.04 - Weronika - 3589g ? - Kliniczna - sn
18. Kaja - 30.04/27.04 - córka ? - 2865g 49cm - Kliniczna - sn
19. Drosera- 29.04/07.05 - Staś - 4000g 58cm - Redłowo - sn
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie kwietniowe 2014 (13)

Gusia ja też z Gdyni :) Może się kiedyś na spacer umówimy, Domikaj może by chciała dołączyć :)
Ja z synem na basen na pewno będę chodzić, do Jezuitów, ale mój jeszcze za mały, bo zrobił mi psikusa i sie w maju urodził, wiec ma dopiero skończone 2 mce.

Dzisiaj mieliśmy szczepienie, na razie bez żadnych dodatkowych atrakcji dzień mija, zobaczymy, czy tak samo się skończy ;)

Witaj anel87, ja z Gdyni wiec troche daleko ;)

Bylam dzisiaj dziewczyny złożyć wniosek o kartę rodzinna w Gdyni http://www.gdyniarodzinna.pl moze kogos zainteresuje, wystarczy jedno dziecko :) moze sie kiedys przyda

A dziewczyny wybieracie sie ze swoimi maleństwami na basen?
Olga ma juz tez 3 miesiace od wczoraj ;D wiec to chyba niedlugo mozna by juz isc...

Pozdrawiam i miłego dnia!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cześć Dziewczyny :-)

U nas właśnie strzeliło 3miesiące :) nawet nie wiem kiedy ten czas minął... zdecydowanie za szybko... mały z dnia na dzień zainteresował się zabawkami :D jeszcze do nie dawna tylko leżał i się im przyglądał, czasem machnął ręką aby jakąś rozbujać leżąc na macie teraz bierze w ręce i oczywiście wszystko pcha do buzi.
Dziś byliśmy na szczepieniu, biedny znów się upłakał a mnie serce ściskało :( teraz śpi i odpoczywa po nieprzyjemnych wrażeniach a ja korzystam i na chwilę usiadłam by do Was zajrzeć.
Waży już 6300 w pieluszce i mierzy 63cm... ach rośnie ten mój chłopak jak na drożdżach :)

w te upały to staramy się z nim nie wychodzić na dwór bo za gorąco dopiero idziemy po 17... czapki mu nie zakładam bo wystarczająco ciepło ma w wózku a w głębokim osłonięty od ewentualnego wiatru, nie lubi jak na niego świeci słońce więc przewieszam pieluszkę tetrową.
Krem z filtrem używamy od początku, nawet jak nie było upałów to smarowałam go 50 musteli -jestem bardzo zadowolona, z resztą mamy wszystkie kosmetyki tej firmy i polecam (najtaniej w gemini do kupienia).

Agnieszka56 my też przerabialiśmy ciemieniuchę ale jakiś miesiąc temu, używałam krem musteli na ciemieniuchę -smaruje się nim na noc i rano zmywa najlepiej szamponem w piance (działa przeciw powstawaniu) schodzi od razu.

Mattelka ale efekt :) wooooow zazdroszczę :)

Ja od porodu straciłam 15kg, ale marzy mi się jeszcze z 8, jakoś ostatnio nie mogę się zmobilizować by zacząć ćwiczyć ;/ a powinnam bo moje cialo mi się nie podoba i nie mogę na siebie patrzeć... najgorsze ze w ciągu dnia przy małym nie mam kiedy, może teraz bedzie bardziej zainteresowany zabawkami to moze znajdę i czas dla siebie... bo wieczorem po całym dniu jak już śpi ja padam i nie mam na nic siły ;/

miłego dnia Wam życzę pomimo upalnej pogody... ;)

Cześć dziewczyny, przypadkiem trafiłam na Wasze forum, szkoda, że tak późno. Również urodziłam w kwietniu. Powoli dopada mnie deprecha ;) i doskwiera codzienna rutyna. W Gdańsku mieszkam od roku, nie mam tutaj zbyt wielu znajomych, stąd moje pytanie, może są wśród Was osoby zamieszkałe Gdańsk-Chełm i okolice chętne na spotkanie z dzieciaczkami (spacer, kawa itp.). Pozdrawiam i gratuluję maluszków :)

Ja też szczoteczka wyczesalam jak mała jakoś miesiąc miała. Robiłam to jak ja karmilam a że mała potrafiła i godzinę jeść to szybko nam to zeszło :))

Agnieszka56
u nas tez była lekka ciemieniucha, wyczesywałam miekką szczotką i masowałam opuszkiem palca z oliwką i zeszło po 3 dniach wszystko ładnie

Ruminka..
dla niektórych to bardzo trudny czas, dla innych łatwiejszy
u nas chyba też z większym przytupem na rozwijający :)
wydaje mi się, że to kwestia wypracowania, stażu i ....rozmów

Mattelka aż zzieleniałam z zazdrości :)

Dzieki Agnieszko 56 :) . Ja schudlam 19 kg w dwa i pol miesiaca ,ale w ciazy przytylam 10 kg tylko. Nie robie nic oprocz codziennego dzwigania wozka na 4 pietro i pare treningow Ewy Ch. Zasluga karmienia chyba....Wczesniej chorowalam na tarczyce i tylam niesamowicie , podczas ciazy tarczyca sie cudownie wyregulowala i teraz tez jest narazie ok. Dzieki uregulowanym hormonom tarczycy pewnie tak chudne. Ale to dobrze bo zrzuce wszystko co nagromadzilam przez szesc lat;)

Gusia myślę, że robisz więcej, niż myślisz :D Ja to słodyczy akurat nie jem w ogóle, ale apetyt ciążowy mi został :/

Dominikaj a moze to brak jakis witamin? Suplementujesz jakies?

U nas z tego co pamietam pierwszym zabawkowym hitem okazal sie taki dzwoneczek firmy Bright Starts, mala byla nim oczarowana do tej pory jezdzi z nami na spacery i do samochodu. Po skoku rozwojowym ktory przechodzilysmy w 12 tygodniu (oj co to bylo za marudzenie, masakra mala sama nie wiedziala czego chce...) mala juz jest bardzo zainteresowana zabawkami glownie grzechotki a i ma nawet szmaciana lale ;) choc czarna lampa czy karnisz tez sa na caly czas topie, no i ostatnio odkrywamy lustro ;]
Korzystamy tez z maty edukacyjnej tam to polezy pol godzinki na raz spokojnie a macha lapkami jak szalona ;) no ale co sie dziwic jutro stukna jej 3miesiace ach jak ten czas szybko leci..

Kasienkas - do mojej kolezanki tez tak ostatnio mowili a byla 6 miesiecy po porodzie i tylko brzuszek jej zostal ech ludzie to zero wyczucia czasem maja ;]

drosera podziwiam Cie ;) ja to poki co moge ewentualnie ograniczyc slodycze na tyle mnie stac.. swoja droga musze zobaczyc ile ja robie na spacerach km

Agnieszka tak, z wózkiem. Zazwyczaj idę z domu na bulwar, po bulwarze kurs tam i z powrotem i z bulwaru do domu, to mam akurat 10 km. A jak idę w inną stronę to włączam endomondo i odliczam ;) Ale w takie upały jak dzisiaj to wiadomo, chowamy się w domu z zaciągniętymi żaluzjami. Nie wiem jak Wasze maluchy, ale mój baaaardzo źle znosi, jest cały rozmarudzony, a momentami konkretnie rozwrzeszczany.
Klimatyzacja jak najbardziej dorosłego przeziębi, a co dopiero maluszka.

Na bieganie jeszcze chyba jednak za wcześnie, ja przed ciążą biegałam, ale teraz to zdecydowanie jeszcze nie czuję się na siłach. Szczerze to bardzo miednica mnie boli, okolice spojenia najbardziej, nie wyobrażam sobie biegać, chyba następnego dnia bym się z łóżka nie podniosła :/

Mój mały chętnie wchodzi w interakcje z zabawkami, najchętniej od firmy Lamaze. Mamy zebrę-grzechotkę, żyrafkę i kapitana kalmara, wszystkie trzy to hiciory :) Ale faktycznie lampy i telewizor też są fajne, ja mam w pracy dwie lampy witrażowe, młody patrzy się na nie jak zaczarowany :D

Dziękuję dziewczyny za informacje o produktach :D Jakoś tak mam, że lubię próbować wielu rzeczy więc będę zmieniać

Mattelka od pediatry wiem, że główka ma rok na ukształtowanie Powiedział, że jak dziecko siada to zazwyczaj kształt dochodzi do siebie Także się nie martw :*

Czapki w takie upały nie zakładam, no chyba ze tesciowa widzę na horyzoncie ;) Młody ma katarek już od tygodnia, mam wrażenie że to od klimatyzacji w aucie bo nic innego mi nie pasuje

Drosera te 10 km to z wózkiem robisz? Jakąś trasę sobie obrałaś czy np. włączasz aplikację i odlicza 10 km? :) Ja chciałam biegać, ale cycki za ciężkie a może to kolejna wymówka :P

Także polecam hybrydę, zrobiłam sobie na stopach na wakacje Na dłoniach też raz miałam, 2 tygodnie wyglądało super

Walczymy z ciemieniuchą, zaczęłam od oliwki Słyszałam też o szamponie mustelli na ciemieniuche, pewnie się skuszę jak to dziadostwo nie ustąpi

Jak to u Was jest z zabawkami dla maluchów? Mam wrażenie że mój młody ma je głęboko :P Najbardziej interesują go wszelkie żyrandole i czarne rzeczy np. wyłączony telewizor W sumie nie ma w tym nic złego, ale czasem mi go szkoda jak tak leży sam Gdyby się interesował zabaweczkami to nie miałabym wyrzutów sumienia że może powinnam do niego mówić etc

Też uciekam na dwór bo w czasie upału wolę zostać w domu, pozdrowienia :)

Ru.minka i gusia dzieki za wsparcie.

Mattelka nie martw sie, wydaje mi sie ze główka to jeszcze przez jakiś czas sie bedzie kształtować. Możesz przy okazji szczepienia podpytać pediatre. Olga na początku spala na boczkach a teraz juz tylko na pleckach (pewnie tez przez to pieluchowanie) i z glowka jest oki lekko moze splaszczona z jednej strony przez ta asymetrie ale nie martwie sie tym.
My bylysymy dzisiaj u neurologa na kontroli (z racji tego ze mala urodzila sie po terminie i wazyla 2600g) i wszystko ok ewetualnie za 3msc mamy przyjsc z racji na to jej obnizone napiecie miesniowe .Nawet doktor powiedziala ze juz nie musimy tej dodatkowej pieluszki nosic fjuuu dobrze ze ostatnio juz tylko na noc zakladalam bo mi szkoda malej bylo, tak slicznie fika nozkami :)
Nie wspomne ze cala droge mi plakala w samochodzie i u lekarza :D z powrotem tez dopiero przy domu zasnela ech stresujace sa te wizyty. Mimo wszystko mam jednak satysfakcje ze sama to ogarnelam :)

Pozdrawiam dziewczyny i uciekamy na spacer w koncu jakaś normalna pogoda sie zrobila bo wcześniej taki upal ech
A czapeczki tez nie zakładamy chyba ze mocno wieje no i budka w sumie zaslonieta pieluszka jest zeby słońce nie świeciło. Dzis idziemy w samym rampersie i przykryta lekkim kocykiem.
A smarujemy linomagiem przeciwsłonecznym ale trochę ciężko sie go rozsmarowuje ;/

Ruminka wiem, że to pampers robi, ale chyba na jakości nie traci, tak samo jak sosy Aspiro to tak naprawdę Łowicz - i nie ma żadnej różnicy!

Jeżeli chodzi o ćwiczenia to cierpliwość jest, tylko efektów nie ma ;) Już od 3 tygodni robię po 10 km co 2 dni, teraz doszły ćwiczenia, no w końcu na pewno się doczekam.

Też mam lampę do hybrydy :D Polecam, nieduży wydatek, a efekty naprawdę warte zachodu, tym bardziej, że moje naturalne paznokcie nigdy do niczego się nie nadawały... :)

Domikaj i to najwazniejsze, pewnie chce sobie zajac czas, podobno facet na bezrobociu to ciezka sprawa, zwlaszcza dla Niego, potrzeba wsparcia, jest, jak mowisz, fajny, pogadacie i powinno dotrzec za ktoryms razem :) Mezczyznom trzeba kilka razy tlumaczyc co i dlaczego bo... Oni maja pudelka My kabelki ;)

Ciuszki zakladamy 68.

Wanienka tez roi sie za mala ale w duzej bedziemy za jakis czas kapac po prostu.

Drosera ja uzywam profilaktycznie,ani starsza corcia ani Ania nigdy nie mialy odparzonej pupy, a taka ciekawostka ze DADA jest robiona przez PAMPERS-a :P ta sama firma prodkuje, ot pewnie na jakosci troszke traca,albo po prostu sieciowkiobstawiaja dlatego cena nzsza bo zbyt wiekszy w biedronkach.

Drosera widze ze cierpliwa jestes jak ja ;0 cwiczenia po jakims czasie dopiero efekty daja, po miesiacu powinnas zauwazyc, jak za ciezkie to zacznij od krotszych cykli albo jakies lzejsze cwiczenia na poczatek, z czasme kondycja sie polepszy to pojedziesz z koksem.

Dziewczyny ten brzuszek ma czas... nie ma nic od tak. nawet jak sie schudnie to skora musi miec czas zeby do konca ladnie sie zejsc.
Mi po pierwszej ciazy waga spadla momentalnie, jak pisalam wrocilam do domu i juz jej nie bylo , calej! ale brzuszek byl i dopiero z 1,5 roku po ciazy (ie robiac nic bo zapalu i starzylo na kilka dni cwiczen) bylam zadowolona, a tera... waga schodzila wolniej. Brzuszek sie obkurczac wraz z karmieniem szybciutko,ale lekko zostalo, naprawde delikatnie,ale wiadomo do konca to jeszcze troszke.
Dajcie sobie czas.

Poza tym kobitki...piersi waza... :)

mirandaja jak w budzie wozka to opaske zey uszka przykryc, a tak to chusteke zeby glowke od slonca zakryc.

dla starszej przygotowujac mm przegotowana wode stosowalam zawsze.

Mysmy takie rozmowy przed Slubem jeszcze przeprowadzali ;) na temat wychowania, opieki nad dziecmi. Facet w pracy, Kobieta zajmuje sie Maluszkami 24h to meczace tez psychicznie,a dom... powino sie dzielic, nawet jak nie ma dzieci a oboje pracuja. To hmmm jesli pracuja oboje to i dom podzielony.
Moj Maz zawsze mowil,ze bedzie pomagal bo On w pracy,ale ja na etacie z dziecmi wiec obowiazki sa NAsze a nie moje.

Co do spraw damsko-meskich polecam Gungora po raz kolejny haha

U Nas Rodzicielsktwo niczego nie zmienilo, jesli sie w czyms nie zgadzamy to "bo tak" a nie odnosnie dzieci, w sensie opieki, reszte przegadujemy. Nie jest to czas trudny zatem w Naszym przypadku, tylko wrecz rozwijajacy :)

Hybryde tez polecam, sama kupilam w zeszlym roku lapme i lakierozele, jest super swiecisie i dlugo trzyma.

Ja mam ziajke filtr 50

Mattelka glowka az tak sie nie martw, ciemiaczko nie powinno byc zapadniete,ale ksztalt dochodi do siebie jakis czas, moja pierwsza Córcia miala "wydluzona" lekko glowke, bo sie przeciskala przez kanal ,ale po jakims czasie i kladzeniu na rozne strony ,unormowalo sie i juz :)

Dobrego popoludnia.

Dziewczyny mimo ze mala,spi przeważnie na boczkach a tylko gdy jest obudzona ma glowke na wznak odnosze wrażenie że glowka robi się plaska z tylu ,w sumie malutka nie miala jakiejs super okraglej Glowy nigdy ale teraz mnie to zaczyna martwić,to tylne ciemiączko jest plaskie ,myslicie ze moze za Malo wit d ? Pilnuje tej glowki od początku mimo to niepokoję , dola wylapuje.

Kasieńkas ja smaruje młodego zwykłym babydreamem 50+, póki co się sprawdza i ja jestem spokojna jak na nóżki czy rączki świeci słońce ;)
a ubieram go na krótki rękawek i na spacerze miał krótkie spodenki (w domu ściągnęłam)

Ja małemu chustkę na głowę wiążę. A teraz siedzę z nim w cieniu i na głowie ma chustkę. Na pupie pieluszkę wielorazową i bodziak z krótkim rękawem. I przykryłam go cienką pieluszką tetrową.

Co do manucure hybrydowy, to taki głównie robię u kosmetyczki. Kolor obowiązkowo przezroczysty :P (ale od porodu nie miałam czasu na taką przyjemność). Same paznokcie jeszcze ujdą, najgorsza jest ta sucha, szorstka popękana skóra na paznokciach i krosteczki n
Jakby alergiczne na palcach . mąż mi kupił krem "profesjonalny" z ziaja. Czuję ulgę, ale na razie się jeszcze nie wygoiło. A może to od przewijania się tak robi? :P uczulenie na kupkę :P

Inne tematy z forum

Impreza urodzinowa dla mamy na 50tke, gdzie zrobić ?????????? na szybko (14 odpowiedzi)

Hej moja mama w kwietniu obchodzi 50 urodziny. Ogólnie impreza była zaplanowana na 17 marca Pod...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (122 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...