Mamusie kwietniowe 2014 (13)

No to po przekroczeniu zaczynamy nowy wątek, może dzięki temu będzie więcej odwiedzin ;)

1. Mirandaja 04.04/16.03 - Maksymilian - 2700g - Redłowo - cc
2. Kasia 08.04/22.03 - Lilianna - 3140g 50 cm - Redłowo - cc
3. Kasienkas 30.03/28.03 - Dominika 2960 g 52 cm - Kliniczna - cc
4. Ru.minka- 24.04/03.04 - Anna Rita - 2710g 55cm - Wejherowo - sn
5. anaju 10.04/25.03 - Alicja - 2760g 55cm - Zaspa - cc
6. Sara83 10.04/05.04 - Lena - ? ? - Kliniczna - sn
7. ag_86 11.04/09.04 - Fabian - 3445g 54cm - Kliniczna - sn
8. Agnieszka56 - 19.04/10.04 - Franek - 3500g 58 cm - Zaspa - sn
9. sharana - 13.04/13.04 - Sebastian - 3710g 53cm (57 bo źle zmierzyli:) - Kliniczna - sn
10. Domikaj - 15.04/13.04 - Iwo - 3290g 58 cm - Redłowo - sn
11. Majka2 - 20.04/? - ? - Kliniczna - sn
12. Blondynaaa - 08.04/16.04 - Kornelia - 4095g 55cm - Kliniczna - cc
13. SheIsLike - 11.04/12.04 - Jaś - 3590g 56cm - Zaspa - cc
14. Morelka - 20.04/19.04 - Laura - 3485g 56cm - Kliniczna - sn
15. Rahhel - 09.04/19.04 - Kornelia - 4150g 55cm - Wejherowo - sn
16. Osanna - 21.04/22.04 - Mateusz- 4330g 60cm - Zaspa - cc
17. Mattelka - 23.04/23.04 - Weronika - 3589g ? - Kliniczna - sn
18. Kaja - 30.04/27.04 - córka ? - 2865g 49cm - Kliniczna - sn
19. Drosera- 29.04/07.05 - Staś - 4000g 58cm - Redłowo - sn
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie kwietniowe 2014 (13)

Agnieszka po 6 tygodniu1-2 kup na 1-2 dni to prawidłowo dla malucha. Tak nam połozna w szkole rodzenia mowila.

Mattelka gora i pampek zostają :).

Na pocz. Dawałam tj. Na opakowaniu, ale później zwiększylam do 4-5 kropelek przy prawie każdym karmieniu i zaczęło działać. Herbatkę z kopru pije. Ja, ponoć on z mlekiem dostaje :).

Z kupka byliśmy u pediatry, bo razem z wodnista bardzo kupa pojawił się katarek. (Dodatkowo ta kupa mu bardzo podraznia skore i dostslismy na to specjalna masc). I jedno od drugiego jest zależne. Najpierw miała mu wystarczyć moja pierś, sól fizjologiczna,frida i noszenie, ale katarek się nasilił, a te wodniste kupy 4 na dzień plus dwie zwykle. Wiec wyslano nas na rentgen płuc na IP w redlowie. Na szczesci płuca czyste, ale teraz mały pełno kropelek musi brać: do nosa, cebion, probiotyk i tantum verde.

Mattelka potwierdzam - tylko od pasa w dół trzeba rozebrać dzieciątko.

U nas czarne chmury zażegnane....chyba miałyście rację, że chodziło o skok rozwojowy, bo nagle Maks zaczął wydawać dźwięki podczas śmiania się, kombinuje z nóżkami żeby je podciągnąć do głowy (choć tu akurat blokuje go frejka i pewnie odpuści dopóki jej nie ściągniemy), chwyta grzechotkę i macha nią chwilę no i....jeszcze mniej śpi w dzień ;) więc mam nadzieję, że jeszcze 3 tygodnie wytrwamy w spokoju z frejką i potem zapomimy o sprawie. Ważne, że większa cisza w domu, uf :)

U nas tez wodniste kupki, ale nie przyszło i do głowy żeby zapytać o to pediatre W pierwszych tygodniach było kilka dziennie a teraz (8 tydzień dziś zaczynamy) zdarza się że co drugi dzień jest kupka Nie widzę żeby bolał go brzuszek, więc nie stosuję nic na wywołanie Może taki będzie jego urok po prostu

Mattelka u nas góra została, a jedynie ściągnęłam dół aby można było wykonać badanie :)

U nas kupka jest co dwa dni. Tez bierzemy bobotic, ale szczerze nie wiem czy coś pomaga na gazy... Jakoś szczególnej różnicy nie widzę, od wczoraj stosujemy herbatkę z kopru naturalną, tylko o wiele słabszą i zobaczymy jak będzie z tymi gazami. Jakoś herbatki dla dzieci, przez to, że są słodzone do mnie nie przemawiają.

Póki co mała śpi :) w dzień trochę marudzi, a wieczorami ma istny koncert hard rockowy... jedyne co ją uspokaja to oczywiście suszarka, ale jej staramy się nie stosować, ciasne otulenie kocem lub rożkiem, bujanie i mój śpiew. Ale sama się zastanawiam co się dzieje... ale trochę się uspokaja i zasypia...
Najgorzej jest w sumie w weekendy, bo bywa czasem całe dnie marudna... pewnie to efekt zmiany trybu. W ciągu tygodnia jest cisza, spokój, jesteśmy same, nie ma aż tylu atrakcji. A w weekendy zawsze coś się dzieje, albo ktoś nas odwiedza, albo my jedziemy do teściów i mała płacze...

Witam się w nowym wątku :) domikaj i co pediatra mówił na te plynne kupki? Dziewczyny czy na badaniu bioderek trzeba rozbierać calego malucha czy kaftanik zostaje?

Dominikaj a w jakich dawkach dajecie bobotic? Tak jak na opakowaniu czy wiecej? Kolezanka zwiekszyla dawke i zaczelo dzialac, bo zgodnie z ulotka nic nie pomagalo.

Kaja nie masz za co przepraszać. U nas kupa to temat top 10 do rozmów. Jak zaczął robić płynną zupełnie, to nawet poszlismy do lekarza. A rurki windi mamy juz drugie opakowanie... Ba nawet umiem mu zrobić masaż odbytu, by popuścił gazy :P. Zresztą stwierdziłam, że i tak jesteśmy delikatni. Jak w szpitalu go odgazowali taką zwykłą rurką, to nawet oliwki nie użyli :) leżaczek-bujaczek także pomaga mu w kupce :P. Nie chcę chwalić dnia przed zachodem słońca, ale chyba bobotic u nas zaczął działać. Ostatnio mały ma znacznie mniej gazów :)

Uwielbiam ta hustawke. Jakby ktores dziecko mialo problem z kupka lub nie zrobilo przez caly dzien to polecam:-)

Przed odkryciem magicznej mocy hustawki zdazylo nam sie zastosowac rurki Windi. Na wieksze klopoty kupkowo-gazowe znakomite. Najpierw po wsadzeniu syccą gazy a zaraz po nich idzie kuuupa!:-)

Sory ze ja tak ciagle o tych kupach, ale to jest punkt kulminacyjby kazdego dnia:-D dzien bez kupy-dzien sttacony:-D

Kaja ale moja starsza tez tak miala, na lezaczku zawsze robila kupke ;)

kaja wytrzęsło ją :P

Sharana pewnie ze mam ochote sie spotkac. Ale do tej pory jakos sie nie zlozylo... dlugo chodzilam do pracy w ciazy a pozniej to przyznaje ze lenia mialam;-) ale mam nadzieje ze na nastepne sie ogarne i dolacze:-) i bedzie jeszcze wieksza ekipa z wozkami:-)

Zauwazylam fajna rzecz:-) otorz jak wkladam Ole w ciagu dnia do hustawki to pobuja sie fajnie przez 20-25 min a pozniej... zaczyna stekac irobic sie czerwona i wali kupe:-) juz trzeci raz:-) wiec chyba magiczna ta hustawka;-)

Kaja to do nas na orunie masz niedaleko jeśli na chełmie mieszkacie, nie masz kiedyś ochoty się spotkać? :) do tesco na piechotę z wózkiem spaceruję... a jeśli chodzi o chrzestnego to zależy od księdza, ale właściwie to nie jego interes bo u nas nawet nie pytał, interesował go tylko adres, wyznanie i wiek, a do spowiedzi kartek nie trzeba, tylko żeby się dla siebie wyspowiadać :) a imię daliśmy jedno, liczymy że taki zestaw z nazwiskiem się nie powtórzy ;) naszemu włoski na czubku się wytarły i teraz pojawiają się nowe, ale przez moment wyglądał jak gargamel ;) teraz czekam aż się reszta wytrze

Agnieszka56 przechodziłam coś takiego z mężem na początku, że za mało czasu poświęcał małego, tylko że on po prostu uznał że musi ten czas który ja spędzam z dzieckiem wynagrodzić starszej córce, ale jak dla mnie za mało go poświęcał młodszemu, do tego jeszcze ciągle mi starszą wpychał mówiąc że ona mnie potrzebuje i że muszę zrobić to czy tamto, to było irytujące i niestety sporo się kłóciliśmy, ale w końcu porozmawialiśmy i się poprawiło. Powiedz swojemu mężowi że to też jego dziecko i też może reagować, w końcu Ty go tylko karmisz, a pozostałe rzeczy on też może robić :) Nasz klopsik waży 6200, nie wiem skąd on to bierze, ale od noszenia plecy bolą :)

ag_86 jak tam z ulewaniem u Was, cos sie poprawiło? u nas już jest lepiej i w nocy się nie krztusi, ale mam nadzieję że to nie będzie się powtarzało, tak czy inaczej muszę go brać do siebie że się nie kręcił i dał nam pospać. O oklulistę zapytaj może swojego pediatrę, bo to może być ten kanalik łzowy zatkany i lepiej go udrożnić jak dzieciaczek jest malutki.

drosera też przechodziłam przez laktator z pierwszą córką ale dlatego że nie było tyle pokarmu ile trzeba i kota dostawałam, oprócz tego musiała i tak być sztucznym dokarmiana, dopiero po 2,5 miesiąca zaczęłam ją sama karmić, ale już tak się przyzwyczaiła do butli że po miesiącu przestałam. Dobrze masz z takim mężem, to są plusy jego pracy, że długo może być w domu :)

domikaj niestety nikt nie zrozumie siedzenia z dzieckiem dopóki sam go nie będzie miał; teraz mój mały płacze nie wiem z jakiego powodu, wyspał się, najadł i ma sucho, więc nie wiem o co chodzi... ale nie ma wyboru i trzeba siedzieć z maluchem.

Link do poprzedniego wątku

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=540044#post9519082

Inne tematy z forum

Zniżki kody rabatowe - gdzie? (19 odpowiedzi)

Hej. Wiecie może czy są jakieś kody rabatowe do h&m lub smyk, reserved, rekids?

nnt. budowa domu czy kupno małego mieszkanka? (138 odpowiedzi)

Dziewczyny zwracam się z tym pytaniem do Was bo naprawdę już nie wiemy z T co zrobic.... mamy...

gdzie pole maków?? (10 odpowiedzi)

witam, marzy mi się sesja w makach, w zeszłym roku pamiętam że jak się jechaŁO do Sobieszewa to...