Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 cz.6

Zakładam nowy wątek bo tamten już strasznie długi;))

Ostatnia lista:
*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
07.07.-kararinah-/CÓRECZKA
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
20.07. Ananao/ SYNEK Kubuś
21.07 asienkaj
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234/CÓRECZKA
24.07. Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria

*SIERPIEŃ*
01.08. Gosia
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986
27.08 pszczoola /raczej SYNEK
31.08 Aisak/ raczej CÓRECZKA

I linki do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-5-t452117,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 cz.6

Hej!
Rodziłam na Zaspie i karmienie ze strzykawki po palcu jest dobre bo dziecko wtedy nie odrzuca piersi. Moim zdaniem to dobry sposób...
Ze znieczuleniem nie wiem dokładnie jaka jest prawda, ale słyszłam że znieczulenie nie jest takie do końca bezpieczne dla dziecka, bo po jego podaniu dziecko powinno w ciągu jakiegoś tam określonego czasu przyjść na świat, natomiast jeśli poród się przedłuży, to dziecko staje się wiotkie i jest zagrożenie dla jego życia...

"Zamiast znieczulenia oksytocyna" przecież to są zupełnie dwie inne sprawy ja tak jak pillotka do oksytocyny dostawałam dożylnie coś przeciwbólowego po czym zaczęłam do całej porodowej atmosfery wymiotować także miałam pełen zestaw atrakcji,ale jakoś przeżyłam każdy musi to jakoś przeżyć,a szybko się zapomina więc będzie dobrze dziewczyny;))
Na klinicznej jest dostępne znieczulenie,ale podobno zależy od tego czy anestezjolog ma czas aby je podać i w wojewódzkim z tego co wiem też jest znieczulenie dostępne.

I ja po USG ;-) Zrobiłam jeszcze rano wczoraj badanie moczu ponowne i nie ma śladu po jakimkolwiek zapaleniu - chyba był fałszywy alarm ;-) Wyniki idealne!
Kacperek waży 650g (w porównaniu do Waszych to on taki malutki bardzo) ale termin opóźniony jedynie o 3 dni (z 23.07 na 26.07) wiec nie tak źle. Jest zdrowy tylko wstydliwy i znów odwrócił się pupą i kręgosłupem do nas. Cały ranek wczoraj wariował a jak poszliśmy do lekarza to tylko leniwie smyrał nóżką - ehhh te chłopy! Ginka powiedziała, ze podobno dziewczynki to zawsze pozują w brzuchu a chłopacy jakoś nieśmiali (ciekawe po kim on to ma ;-p)
A teraz uciekam na ćwiczenia - do zobaczenia popołudniu ;-)

Ja tez słyszałam, że karmienie strzykawką lub pipetą czy z palca jest o wiele lepsze w takich przypadkach niż z butelki, ale podobno na Zaspie też już są butelki :)
Miłego pochmurnego :( dnia :) i do zobaczenia mam nadziej ę z tymi które się wybierają :)

http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,13704272,Nowe_USG_3D_daje_niezwykle_realistyczne_obrazy.html?pelna=tak#BoxTechTxt
To dopiero jest obraz na usg :-)

Ciekawa jestem, czy będzie tłok na porodówce w Gdyni - ostatnio rozmawiałam z kumpelą, której kumpela właśnie rodziła :) i mówi, że Wejherowo nie chce brać planowanych cc, żeby sobie statystyk nie psuć i wszystkie odsyła do Redłowa. I robi się tłok.. Trochę słabo, jak ta kumpela leżała, to podobno brakowało łóżeczek do przewożenia dzieci ;) No masakra.

Panno - z butelek to tylko wykręcaj smoczki :D bo butelki mam po starszym :P a smoczki będę wymieniać :D

z tą cesarką to mi bardziej chodziło o to, że się cieszę, że nie mam wskazań do niej :) bo bym bardzo nie chciała cc. Wiadomo, że jak się nie ma wyboru, to się nawet nie rozważa innych możliwości. Inną sprawą jest zapłacenie za cc czy też wymuszanie cc na lekarzu. Jednak poród naturalny jest dla kobiet naturalny i nie rozumiem, dlaczego niektóre to robią. ale to jest chyba temat na osobny wątek :D

o tej ustawie, że to nic pewnego, to ja wiem :)

eni_a - że dzieci dokarmiane strzykawką - to akurat plus, jeśli chce się karmić piersią, z tego co wiem. Bo maluszkom będzie bardziej odpowiadać sutek i to je zmotywuje do ssania piersi mamy. Dokarmianie z butli może się maluchom spodobać - bo łatwiej ssie się butlę, i może powodować, że leniwy i sprytny delikwent nie będzie chciał piersi :)

a oksytocyna "wydaje mnie się", że nie może być podana "zamiast" znieczulenia.. poza tym znieczulenie to jedna sprawa, a przeciwbólowe środku to druga sprawa. Ja do oksytocyny w pakiecie :D dostawałam przeciwbólowe środki. Jakiego typu znieczulenia się spodziewasz?

to ile nas? 4? 5? 10? i tak mało. Co to Gdańsk przoduje w ilości tegorocznych wakacyjnych dzieci?!? ;] Gdynia gorsza?!? ;]

Ja chciałabym z rocznego macierzyńskiego skorzystać o ile się da i będzie, a mysle, że już mui wejśc, za duzo krzyku było o tym i o tym nieszczęsnym 18 marca, zlinczowałybyśmy chyba rząd, co dziewczyny ? :)
A potem nie wiem, pewnie żłobek, bo obie nasze mamy nie żyją, a co do niani jakos do końca nie jestem przekonana :) ja chodziłam do żłobka i to 30 lat temu i żyję i chyba nie było tak źle :)
Spokojnej nocy i do zobaczenia jutro :)

Wybaczcie mi błędy,ale tak to się ze słownikiem pisze w telefonie;)

Ja rodziłam na zaspie 4lata temu i rzeczywiście dokarmialo się dzieci przez strzykawek wsadajac łącznie z palcem.,żeby dziecko ćwiczylo ssanie,ale jakoś mi to specjalnie nie przeszkadzało. http://forum.trojmiasto.pl/Szpital-Zaspa-najswiezsze-wiesci-t429621,1,130.html
tu w wątku są w miarę świeże wieści i dziewczyny piszą,ze już normalnie z butelek się karmi podobno. Jeśli chodzi o znieczulenie to na pewno nie ma na zaspie tylko gaz rezweselajacy,ale jakoś przeżyłam pierwszy poród 15h to i drugi przeżyje bo na pewno będę tam rodzic ponownie.

eni_a, ja się nastawiałam na szpital na Zaspie, ale po tym co napisałaś mam wątpliwości ...

Hej dziewczyny,

całkiem ciekawie było na Wawelskiej i w sumie teraz mam wątpliwości co do wyboru szpitala na Zaspie, bo na niego się nastawiałam. Ale ze słów p. Joli wynika, że tam nie ma żadnego znieczulenia (zresztą moja koleżanka to potwierdziła, że zamiast znieczulenia dostała oksytocynę), dzieci dokarmiane przez strzykawkę :/

Chyba rzeczywiście muszę być bardziej pyskata, a przynajmniej bardziej stanowcza i walczyć o swoje szczególnie dla dobra malucha.. popracuję nad tym =)

Pillotka ja też jestem z Gdyni, ale mamy tak odległe terminy raczej marne szanse żebyśmy się spotkały na porodówce i lepiej żeby tak się nie stało =P
Też się zastanawiałam czy rodzić na Zaspie. Ja się tam urodziłam i całe moje rodzeństwo, ale moja Mama za każdym razem musiała rodzić przez CC i w ogóle mnóstwo komplikacji było i wcześniaki, więc to było głównym powodem. Prawdopodobnie wybiorę Redłowo, bo blisko i w Gdyni, a opinie o tych wszystkich szpitalach są tak różne, że w wyborze raczej nie pomagają. Chyba, że będą jakieś komplikacje...
Mi bardzo zależy żeby rodzić naturalnie i na to się właściwie nastawiam. Ale szczerze mówiąc mnie to przeraża, bo jak zdarza mi się zemdleć siedząc to co dopiero przy takim wysiłku jak poród... liczę na to, że natura wie co robi i mi tak skoczy ciśnienie i adrenalina, że nie zasłabnę =) Ogólnie poród zaczyna mnie trochę przerażać.. nie mogę się doczekać kiedy zacznę szkołę rodzenia bo może wtedy się trochę uspokoję. Nauczę się tych oddechów itd.. Ciągle mi się ostatnio to śni.

W ogóle też mam trochę wyrzuty sumienia, bo kilka moich bliskich znajomych jest teraz też w ciąży i ciągle coś na ten temat czytają, książki, Internet, jakieś diety stosują, ćwiczenia.. a ja właściwie niemalże nic nie robię żeby się przygotować na przyjęcie nowego członka rodziny. Czasem sobie myślę, że ten maluch tam sobie siedzi i daje o sobie znać, a ja właściwie się nim nie zajmuję... nie jest mu przykro? =P

Jakiś refleksyjny dzień dzisiaj mam =P
Tym razem miłego wieczoru Wam życzę =)

...a z tym macierzyńskim to już raczej pewne. Wiadomo, że najbardziej pewne bedzie od września, ale sprawy za daleko zaszły. Myślę, że my możemy byc spokojne, ale jednocześnie uważam że powiedzmy po roku czy dwóch wycofają się z tego rocznego macierzyńskiego... Także póki będzie, trzeba korzystać!

Cześć :)
Ja też się wybieram na Bezpiecznego Malucha. Będę z mężem. Blondynka, włosy takie do brody i czarne okulary.

Pilotka- ja jestem z Gdyni :) ale na porodówce się niestety raczej nie spotkamy, bo planuje jechać na Zaspę. Już tam rodziłam synka i było ok. Odpowiada mi opieka i same warunki w szpitalu. No i najważniejsze mają taki specjalistyczny oddział noworodkowy... a przezorny zawsze ubezpieczony- jak mawia przysłowie :) i tak w nawiązaniu do wcześniejszych rozmów- też będe miała cesarkę, drugą zresztą, ale poprzednio szybko doszłam do siebie, poza tym od początku i wtedy i teraz wiem że będę miała cc więc zdążyłam się przyzwyczaić. Myślę, że wszystko zależy właśnie od nastawienia :) Każdy poród jest dobry - dla mnie to jedyny sposób na urodzenie dziecka i jestem szczęśliwa, że istnieje takie rozwiązanie żeby moje dziecko bezpiecznie przyszło na świat :)))

Pozdrawiam Was i do zobaczenia :)

panna z mokrą głową, to nie strasz, bo ja już się nastawiłam na rok w domciu z maleństwem i nie wyobrażam sobie by mogło być inaczej, że miałabym wrócić po pół roku :(

Pillotka - postaram się zgarnąć co ciekawsze. Butelek nie będę brała, bo pewnie masz już z trzy ;)

Ja nie chcę nikogi straszyć, ale z tym rocznym urlopem macierzyńskim to nic pewnego. Wszyscy już się do tej myśli przyzwyczaili, a to dopiero projekt Ministerstwa, jeszcze musi przez Sejm przejść... I jeśli przejdzie, to wejdzie w życie 1go września. Ale to nic pewnego, a wiadomo, jak jest w naszym kraju. Na razie jest tylko obiecane.

no to widzę, że spora większość Was to Gdańsk :D
czyli marne szanse spotkania się u nas w Gdyni na porodówce :/

Na śm nie mogę iść, strasznie mi szkoda, ale mam ważne spotkanie wspólnoty mieszkaniowej, na którym powinnam być :/ żałuję, że to w jednym dniu i o tej samej godzinie :/ nawet na chwilę nie mam jak wpaść, tym bardziej, że śm aż w Gdańsku.. ehh.. no pech.. dwa razy do roku wm się zbiera i akurat musieli wybrać ten termin..! :( takie fajne spotkanie myknie mi koło nosa, a na tym ważnym, na które muszę iść, nie będzie ani miło, ani nie dają ciastek czy kawki :P będą kłótnie, krzyki, notariusz, głosowania.. z lżejszych tematów to może być też wesoło, bo podobno zarząd chce eksmitować kota sąsiadów!!!! :D uwierzycie? dobra, pozostałe tematy będą ciężkie i poważne, serio. Panno - zwiń mi gratisy :D

mi brzuch urósł w ciągu ostatniego tygodnia masakrycznie. jeszcze tydzień temu po basenie zapinałam się w kurtkę, ledwo ledwo, ale zawsze. A dziś? z 5 cm zabrakło!! :O

oj, Panna bywa pyskata, bywa.. potwierdzam.. jestem zaskoczona :D a mój Mąż to prawie wstrząśnięty :D

-mTusia- ja na pewno bd wcześniej ok.16:50-16:55 przed wejściem.

ja również planuję skorzystać z rocznego urlopu macierzyńskiego, a potem widzę 3 opcje:
1) jeżeli Juleczek będzie na tyle grzeczny i mało "uciążliwy" żebyśmy mieli jeszcze siłę i chęci to planuję na sam koniec zajść w kolejną ciążę, różnica pomiędzy dziećmi nie byłaby duża... no ale przypuszczam, że już po jednym będę miała dość :))
2) urlop wychowawczy przez jakiś czas
3) żłobek

no ale zobaczymy wszystko zależy jak to będzie, bo wiadomo jak na razie mogę sobie gdybać... :D

mTusia no to pięknie twój maluszek przybrał na wadze :D
ja nie wiem czemu ja mam taki wielki brzuch i to bardzo szybko się pojawił :) już w 4 miesiącu było widać że jestem w ciąży :D

Inne tematy z forum

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...