Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 cz.8

aktualna lista:

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
07.07.-kararinah-/CÓRECZKA
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza / CÓRECZKA :) Hania
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka/ CÓRECZKA
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
20.07. Ananao/ SYNEK Kubuś
21.07 asienkaj / CÓRECZKA
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234/CÓRECZKA
24.07. Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
05.08. Gosia / SYNEK Paweł
05.08. Paulina/ córka Liliana
07.08 Betti_174
07.08 Harietta /CÓRCIA EMILKA
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
17.08. wisienka84 / SYNEK
20.08. Francess
23.08 KasiOB / SYNEK
24.08. Kasiula1986 / CÓRCIA
25.08 E_w_a/ CÓRECZKA
27.08 pszczoola /CÓRECZKA Monisia
31.08 Aisak/ raczej CÓRECZKA

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-7-t462341,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 cz.8

pszczoola-zapraszamy do nowego wątku;)

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2013-cz-9-t472086,1,130.html

Cześć Dziewczyny, czytam Was i co raz bardziej jestem przerażona, że jeszcze nie mam kupionej wyprawki, w mieszkaniu ciągle pełno kartonów, wózek nie wybrany i ogólnie jestem mało przygotowana. Pocieszam się tym, że ja dopiero na koniec sierpnia, obym zdążyła.

Kto się jutro wybiera na modę na brzuszek?

MamaB słyszałam dużo dobrego od koleżanek o cesarkach na klinicznej, sporo nieciekawych wrażeń o cesarkach na zaspie, a w wojewódzkim ogólnie bardzo nie lubią cesarek, więc nie wiem jak tam wygląda z planowanymi, bo nikt ze znajomych nie miał.

Oglądacie program O Matko! na tvnplayer? Ginekolog wypowiadający się w tym programie powiedział, że średnia długość naturalnego porodu to 16h! Poważnie? Co o tym myślicie?

U mnie mała kopie jak szalona, tylko ciągle brzuch podskakuje :) USG dopiero za tydzień w piątek. Gratuluję udanych usg i trzymam kciuki za pierwsze dziewczyny do rozpakowania :)

MamaB moja siostra miała w Wojewódzkim planowaną cesarkę i musiała się zgodzić na lewatywę

Ja też miałam złamaną miednicę, ale nie miałam składanej operacyjnie. Wtedy - 5 lat temu wybrałam zaspe bo słyszałam że tam nie podważają wskazań i tak też było. A raczej nie chciałam stać się ofiarą jakiegoś lekarza który za wszelką cenę bedzie chciał sie wykazać. A teraz akurat chodzę do lekarza który pracuje na zaspie i powiedział ze nikt nie powinien tego wskazania podważać, ale w ogóle to mam nadzieje sie z nim umówić, żeby był wtedy na dyżurze albo sam robił cięcie... a twój lekarz przyjmuje w jakimś szpitalu? To zawsze pewniejsza opcja... Ale idź do tego szpitala na izbę i zobaczysz jak lekarz bedzie z tobą gadał... jak zacznie mówić, że to nie wiadomo, że oni sami zdecydują, to wtedy zobaczysz czy pójść gdzieś indziej... Ale generalnie musisz iść wcześniej, bo planowe cc robi się przed terminem i muszą ci powiedzieć kiedy masz sie zgłosić bo jak sama sobie przyjdziesz i powiesz że przyszłaś na cc to na pewno - znając ich przewrotność postawią na swoim i nie zrobią...

Dzięki za odpowiedź! Zawsze miło usłyszeć opinię osób, które maja to już za sobą :) Niestety im więcej czytam w necie, tym więcej wątpliwości itp. Co do szpitala.. no właśnie słyszałam, ze wojewódzki strasznie napiera się na poród sn, ale mój ginekolog twierdzi, ze z moimi wskazaniami żaden lekarz nie odważy się tego podważyć... (wskazania neuro i ortopedyczne) po 2 operacjach miednicy, więc mam też cały czas taką nadzieję, że będzie ok.. Tak jak piszesz, pójdę na oddział i pogadam z lekarzem :)

Cześć :)
MamaB- do cc nie robią lewatywy :) ja rodziłam na Zaspie pierwsze dziecko i przy cc nie robią. Też miałam planowane cc wtedy i znajoma położna poradziła mi pojechać do szpitala na dwa tyg. przed terminem, normalnie na izbę przyjęć porodówkową, tam jest lekarz, zbada Cię, pokażesz mu skierowanie na cc i on Ci wtedy powie kiedy masz sie stawić już na cesarkę. Przychodzisz naczczo, ale lewatywy nie było i nawet mnie nie pytali czy chce czy nie, w ogóle nie było tego tematu... Głowa do góry. To na Zaspie, a jak w wojewódzkim nie wiem... ale słyszałam, że oni tam niechętnie cc robią... Może zastanów sie jeszcze nad wyborem szpitala?

Pozdrawiam,

Witajcie dziewczyny. Właściwie to chyba nieodpowiedni wątek, ale ponieważ wy również jesteście już "na wylocie" ;) jeśli chodzi o poród, na pewno jesteście zorientowane w szpitalach. Chciałam Was prosić o poradę. Może macie większe doświadczenie, informacje itp. Będę miała planową cesarkę w lipcu. Wybrałam szpital wojewódzki. Wstyd się przyznać, ale najbardziej przejmuję się kwestią lewatywy... nie byłam jeszcze na oddziale i nie pytałam jak to wygląda, ale może któraś z Was miała planowe cc właśnie w tym szpitalu. Czy lewatywa w przypadku takiego porodu jest konieczna? Jestem po różnych szpitalnych przejściach i nie jest to dla mnie miły temat niestety.. Napiszcie mi proszę Wasze doświadczenia w tym temacie. Pytają o to? Będę wdzięczna za info.

Hej
Ja po zajęciach SR, ale mi ciało zesztywniało, dopiero na zajęciach ruchowych to było widać :(
ja jeszcze się nie pakuje, dokupuję ostatnie rzeczy do wyprawki, rzeczy poprane, tylko jeszcze trzeba wyprasować...
gratuluję udanych wizyt i trzymam kciuki za następne

i zapraszam do nowego wątku,
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=472086&c=1&k=160

Czesc Dziewuszki :)
Ale się rozpisałyście po weekendzie :)
Truskowkowa pora bardzo mi sprzyja - u mnie w sklepiku w bloku są przepyszne, wiec codziennie kupuję i tak z jogurtem zjadam!
A dziś na SR było ciekawie i śmiesznie - ehh mówili, że dziecko jest niby proste w obsłudze a tutaj tyle problemów z ubraniem :))
Gosiu gratuluje udanego USG - ja mam jutro, bedzie 34tc i jestem ciekawa ile moj Maluszek bedzie ważył.

Przeraża mnie wizja, ze niektóre z Was juz się przygotowują do "wypakowania". Jeszcze nie tak dawno rozmawiałyśmy o tym jak to będzie, a teraz to już nadchodzi. Zastanawiam się czasem czy dam radę - tak bez doświadczenia... Chyba mnie dopada lekkie przerażenia, chociaż z drugiej strony chciałabym by to już bylo :)))

pilotka my też myślimy nad nianią a mąż się uparł nad taką z wizją. Może poradzisz na które parametry warto zwrócić uwagę? aktualnie zastanawiam się nad motorolą MBP33. Ta twoja też interesująca, pokaże ją dzisiaj mężowi :)

Gosiu gratuluję udanego usg :)

Byłam dzisiaj na usg i z przyjemnością donoszę, że Paweł waży już (w 32tc) 1,8kg, wszystko co trzeba rozwinęło się ekstra, lekarz nawet mnie pochwalił, ze po wynikach widać, że łykam żelazo, ale za chwilę się przeraził, że mam wysokie ciśnienie (a zawsze było w normie). Kazał leżeć, odpoczywać. Bardzo dużo czasu spędził badając serce Małego, już myślałam, ze coś nie tak, ale potwierdzał, ze wszystko jest w normie.

Ale się cieszę :)

Dzięki:) pójdę jednak na warsztaty jestem mamą:) odpuszczę sobie tego enfamila:P choć na warsztatach dla kobiet w ciąży ciekawsze nagrody:)

agusia-gdansk - u nas z imieniem bez zmian ;]

narobiłyście mi smaka na truskawki, więc dziś poturlałam się na halę i kupiłam kilo. Większość zjadłam zaraz po przyjściu do domu, trochę dałam Synkowi i małą miseczkę Mężowi. Ale nie były słodkie.. :/ czy jutro na rynku w sopocie dostanę truskawki? bo będę w Sopocie, to może przy okazji tam bym kupiła..

z pieluchami to jest jeszcze sprawa ich chłonności.. pamiętam, że jak kupiłam w pierwszej ciąży to mimo wyprania przed (i wyprasowania) w ogóle nie chłonęły!! spływało po nich, jak po kaczce.. też takie macie? lepiej sprawdźcie ;]

Bezglutek - no to już zaraz będziesz miała maluszka "z tej strony" :) fajnie :)

gratuluję świeżo upieczonym przedszkolakom :D

jeśli chodzi o nianię, to my mieliśmy aventa, z wizją i podsłuchem. Dwa lata nam służyła, aż w końcu po milionowym upadku pękł monitorek w odbiorniku i kicha.. wizji nie ma.. Ale ponieważ sprawdzał się, a do tego modelu nie można dokupić drugiej kamery, żeby były dwie na raz (początkowo Junior będzie spał w naszej sypialni, a Starszak normalnie u siebie, no to kamera się nie rozdwoi, a później do jednego pokoju i tak nie da się dobrze ustawić jednej kamery) więc kupiliśmy też aventa ale wyższy model SCD610/00. Fakt, jest droga, ale nie wyobrażam sobie niani bez wizji.. Starszak najczęściej rano wstaje po cichu i siedzi w pokoju pod drzwiami bawiąc się cichutko.. sam podsłuch akurat u nas w ogóle by się nie sprawdził. Wizja przydaje się też przy grzecznym maleństwie - pamiętam, jak Synuś się budził i cichutko rozglądał, to podgląd pomagał wyłapać chwilę, żeby przyjść do Niego nie za wcześnie (jeszcze śpi) i nie za późno (jeszcze się sobą nie znudził, nie przestraszył samotnością i nie zaczynał się denerwować)

Jotenka - @ Ci wysłałam. Myślałam, że już rodzisz.. :P

asski - ja też dziś bez powera, mówiąc oględnie.. wstałam rano, wyszłam z psem, zawiozłam Synka do przedszkola, zrobiłam szybkie zakupy, a po powrocie zmogło mnie na kanapie ;] z godzinę spałam, zrobiłam sobie kawę, ale nic nie dała.. :/ może teraz, na wieczór poprasuję małe ciuszki ;]

ja dziś Maluszka czuję strasznie nisko.... :/

Właśnie, macie jakieś maile na to spotkanie w piątek??
Bo ja chyba nic nie dostałam, albo przegapiłam...i kto będzie??

Panno - my wczoraj też czekaliśmy na wyniki rekrutacji do p-kola...dostaliśmy się do pierwszego :) więc WIELKA ULGA też...

Chciałam się dziś pakować, ALE nie mam kompletnie mocy....trudno...może jak się wyśpię jutro będę się czuła lepiej...ehhh....co za pogoda dziś....
Ja chcę się spakować jedna mała torba na poród, i torba do szpitala na po porodzie...i wtedy szuflada z rzeczami pt: przynieś mi to czy tamto ;)

Ja laktatora nie brałam do szpitala, bo nie jest na początku potrzebny...jeśli się leży dłużej to może się pojawić nawał...wtedy dobrze mieć przy sobie...więc u mnie wyląduje w w/w szufladzie ;)

Te wafle ryżowe koniecznie muszę sobie kupić...pamiętam z sr, że polecali żeby w torbie do porodu mieć redbulle dla Męża-jeśli ma być przy porodzie ;) dla siebie małe picia, żeby po łyczku najwyżej brać...

Jejku...coraz bliżej nasz czas hehe...

Dziewczyny mam prośbę;)
czy możecie napisać albo skopiować informacje dotyczące warsztatów "mamo to ja"? bo ja się zapisałam na warsztaty jestem mamą a po tym co mi dziś powiedziała Pani Doktor to na pewno 07.06 będę jeszcze w ciąży:( i chciałabym porównać to co mi przysłali z tym co będzie na warsztatach dla kobiet w ciąży, bo nie wiem czy się dużo różnią i czy jest sens się przepisywać. A chodzi mi o te w Gdyni.
I może żeby tu nie zaśmiecać to poproszę na @: szplinek@wp.pl
Z góry dziękuje:)
I już czekam jak któraś z waszego wątku urodzi przede mną:) bo nam się wcale nie spieszy:)

witam

nianie mamy fisher price z pingwinkiem i misiem - polecam - słyszałam każdy oddech małej

jeśli chodzi o smoczki to raczej nie są potrzebne takim maluchom - młoda nasza dostała smoczka jak miała już prawie 2 miesiące i to dlatego, że zrobiła sobie własnego smoczka z mojego cycka a to była dla mnie przesada:)

słyszałam od koleżanek, ze w polskich szpitalach dają, w irlandzkich jak zobaczą smoczek to od razu każą wyciągać

Witam Was wszystkie :-)

Trochę się pogoda zepsuła. Na razie nie robi mi to różnicy bo w domu siedzę. Przeraża mnie perspektywa odstawienia leków w piątek. Trzeba będzie plackiem leżeć bo bez tych leków skurcze mam nawet jak do kibelka idę.

Już bym chciała urodzić 15 czerwca. Najbardziej przeraża mnie sytuacja, w której trafię nagle na porodówkę a oni będą kazali mi rodzić naturalnie. Mam wpis w kartę ciąży o cc i zaświadczenie od ortopedy o sugerowanym cięciu ale wiadomo jak to z lekarzami jest. Tyle się słyszy o tym, że za późno zareagowali... Dlatego muszę dotrwać w dwupaku do 15.06 :-)

Ja biorę jedną torbę do szpitala. Jedną przyszykuje mężowi do wyjścia mojego w domu, jak będzie nas odbierał to zabierze. Nie będę brała za dużo, zawsze może ktoś z rodziny donieść kilka rzeczy. I tak obiady będą mi przynosić bo nie chcę z ich kuchni korzystać. Nie ufam im, tym bardziej z moją dietą. W poprzedniej ciąży jak byłam w szpitalu dali nam gotowane jaja na śniadanie. Połowa dzieci miała w nocy kolkę. I oczywiście pielęgniary nić nie powiedziały, dopiero od salowych dowiedziałyśmy się że jakieś trefne te jajka były. A nam wmawiali, że dzieci tendencje do kolek mają.....

ja mam taką
http://allegro.pl/elektroniczna-niania-canpol-zasieg-do-400m-tanio-i3269442686.html
Koleżanka mi poleciła. Przy pierwszym nie korzystałam bo mieszkaliśmy w kawalerce więc się nie przydałaby,a teraz w lipcu się przeprowadzimy o ile uda się remont w miarę zrobić szybko i na pewno w domu nam się przyda jak maluch będzie spał u góry.

a ja mam zupełnie inne pytanie, czy któraś z was kupuje, albo kupiła już nianię elektroniczną? chcemy zakupić, ale tyle tego jest że nie mam pojęcia jakiej firmy.

Bezglutek-fajnie,że już wiesz że jeszcze troszkę i możesz mieć synka przy sobie;)

Wy już dziewczyny popakowane? Ja jakoś się zebrać nie mogę za to wydaje mi się,że mam kupeeee czasu,a to tak na prawdę już nie wiele;)
Nie wiem czy spakować się w trzy torby czy w dwie wystarczy? Za pierwszym razem byłam spakowana w dwie i spoko ogarnęłam przebranie się na porodówkę i torby były na porodówce ze mną więc w razie co miałam pod ręką.
W czwartek mam wizytę zobaczymy co mi lekarz powie i wtedy już się na 100%spakuje;)) reszta wyprawki już jest,łóżeczko mąż powiedział że złoży sam jak będę w szpitalu ciekawe jak mu to wyjdzie;))