Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 cz. 9

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
07.07.-kararinah-/CÓRECZKA
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza / CÓRECZKA :) Hania
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka/ CÓRECZKA
20.07 panna z mokrą głową / SYNEK
20.07. Ananao/ SYNEK Kubuś
21.07 asienkaj / CÓRECZKA
23.07. Yevele / CÓRECZKA
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234/CÓRECZKA
24.07. Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
05.08. Gosia / SYNEK Paweł
05.08. Paulina/ córka Liliana
07.08 Betti_174
07.08 Harietta /CÓRCIA EMILKA
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
17.08. wisienka84 / SYNEK
20.08. Francess
23.08 KasiOB / SYNEK
24.08. Kasiula1986 / CÓRCIA
25.08 E_w_a/ CÓRECZKA
27.08 pszczoola /CÓRECZKA Monisia
31.08 Aisak/ raczej CÓRECZKA

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2013-cz-8-t467492,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 cz. 9

Kasiu, wydaje mi się, że jeśli będziesz chodzić do SR na Zaspie przy szpitalu to jest.

ankahh do zobaczenia jutro :-)

Nie wiem jakie macie zdanie, ale wydaje mi się, że poddając nam próbki kosmetyków firmy próbują nas do siebie "przyzwyczaić". Nie uważam też za słuszne używanie tylko jednej serii kosmetyków, bo różne firmy mogą wywoływać uczulenia, ale przecież nawet kosmetyki z jednej serii mogą to zrobić, bo nie mają takich samych składów.

Bezglutek - 3mam kciuki. Dostałam zaświadczenie od mojej ginki, ze mogę uczestniczyć w zajęciach SR, jutro przed warsztatami pojadę i się od razu zapiszę ^^)

Czy na zajęciach SR na Zaspie jest takie coś jak zwiedzanie porodówki itp. ?

wow Bezglutek czyli w sobotę możesz już tulić maleństwo? :D o rany ale ten czas leci :D

ja cały czas kompletuje rzeczy do szpitala, jeszcze muszę kilka rzeczy dokupić ale ogólnie dzisiaj zaczynam już powoli pakowanie :) a pokój Julka gotowy, trzeba tylko zawiesić karnisz z firankami i dekoracje na ściany :) tak więc jeszcze trochę i ja również będę gotowa na "wyjście" naszego synka :D

W sobotę mam się stawić o 10:00 na KTG i wtedy zapadnie decyzja co dalej. Tniemy czy czekamy.

eni_a to się widzimy jutro ;-))) ja też wybieram warsztaty.
Z tymi próbkami to niezbyt fajnie - OsmozaCare - niby super rzecz ale data ważności 04.2013, a dostałyśmy je przecież właśnie chyba w kwietniu, teraz ten Espumisan... Reklamę niezbyt dobrą sobie robią....
Co do kosmetyków - ja się zdecydowałam na Hipp'a - bo nie dość że wszyscy polecają, położna tez mówiła, że ok, to jeszcze w tych testach wypada naprawdę dobrze. Te z Rossmanna też wydają się ok, ale to co najwyżej później jak się Hipp nie sprawdzi.
A tymczasem uciekam, bo dziś wizyta u ginki i podglądanie Kruszka :)))

karinnah, bezglutek - jej jak czytam że wy już siedzicie prawie na wylocie;) to jestem przerażona. Trzymam za was kciuki! :)

Zaczynam się zastanawiać czy ja z tą moją pępowiną to nie będę miała cesarki heh. Skoro dziecko ma coraz mniej miejsca do pływania, to nie wiem czy uda mu się odkręcić. Jak narazie mam robić co tydzień KTG i kontrolować ruchy codziennie co mi strasznie siada na psychikę, bo każdy dzień się kręci wokół tego.

Na warsztaty jutro się wybieram chociaż faktycznie tematy się powtarzają. A poza tym pszczoola i tak zgarnie wszystkie nagrody :P

eni_a - ja trafiłam na ten blog jakiś czas temu, trochę poczytałam tam napisane przez nią analizy kosmetyków i zdecydowałam się na zakup kosmetyków z Rossmanna. Zobaczymy jak się sprawdzą.
Jak mój starszy synek był malusi to używałam kosmetyków Hipp lub Nivea (były ok), J&J zaś go uczulał i szybko odstawiliśmy.

Jak Wy się rozpisujecie

Chciałam dokładnie to samo napisać o Espumisanie i dacie ważności :/ z jednej strony fajnie, że dają, a z drugiej od razu tak do siebie zniechęcają z krótką datą (tak jak z tymi patyczkami z Osmoza Care - oddałam znajomym z małym dzieckiem jeszcze w terminie) :/ no ale tu chodzi o reklamę.

Zabrałam się wczoraj za czytanie tych wszystkich reklam co to je wczoraj dostałyśmy i w magazynie rossmana jest mowa o nosku dziecka i jest oczywiście napisane, że po wpuszczeniu soli fizjologicznej należy aspiratorem wyciągnąć zawartość z nosa. Dokładnie odwrotnie od tego co mówiła p. Jola. W tym przypadku dokładnie się z nią zgadzam, bo jeśli dzieciaczek nie ma kataru to odciągając ten naturalny śluz możemy doprowadzić do tego, że maluch bez przerwy będzie siorbał nosem, bo jego organizm będzie go wytwarzał za dużo.

No i po powrocie do domu zabraliśmy się z mężem za czytanie i rozszyfrowanie składników próbek kosmetyków J&J. Zasadniczo nie znaleźliśmy olejów mineralnych, które rzekomo uczulają, ale wśród tych poszukiwań natknęliśmy się na stronę kobitki, która wiele rzeczy przetestowała i wydaje się, że do życia podchodzi bardzo rozsądnie, no i poza tym z wykształcenia pisze, że jest chemikiem, więc chyba zna się na rzeczy :-) http://www.srokao.pl/ poczytajcie i same oceńcie.

A jutro ktoś się wybiera na ćwiczenia? Ja wybieram raczej te warsztaty.

~kararinah - Ja też jutro bd na warsztatach w Gdańsku ;) ciekawe czy coś wygramy, he he =)

Bezglutek - A czemu bd o 10:00 w sobotę w Szpitalu na Zaspie ?

dzięki, przydatna ściąga,
okazuje się, że pamięć jest ulotna i pozapominałam o niektórych dość oczywistych rzeczach :)

Ja rodziłam 4 lata temu i dawali też krem i parafinę po kąpieli nie zalecali nic więcej stosować. Teraz nie wiem jak jest. Mam listę kobietki z forum która niedawno rodziła na Zaspie może Ci się przyda.

1) Poród
Dla mnie:
- dokumenty (DO, karta ciąży, grupa krwi, badania)
- koszula do porodu ,nie najładniejsza
- szlafrok
- kapcie
- klapki pod prysznic
- 2 x podkład na łóżko (mi się w ogóle nie przydały, dają bez problemu)
- 2 x majtki jednorazowe (bo pierwsza doba to krwawa masakra, szkoda brudzić swoje majtki)
- skarpetki
- podstawowe kosmetyki do mycia
- gumka do włosów/ spinka
- ręcznik kąpielowy
- woda mineralna (pić się chce masakrycznie)
- wazelina do ust (ja nie miałam czasu się nią smarować :)
- aparat fotograficzny
- reklamówka na niepotrzebne rzeczy (buty, kurtka i ubranie w którym się wybieramy do szpitala najlepiej oddać od razu mężowi)
- ładowarka do telefonu
- notes i długopis
Dziecko:
- pampersy
- chusteczki nawilżane
- 1 pajac + czapka + niedrapki + rożek (ale niekoniecznie, dają w szpitalu zaraz po porodzie ciuszki szpitalne, opatulają w kocyk)
- kocyk
- 3x pieluszka tetrowa

2) Kolejne dni po porodzie:
- podpaski - nie trzeba, jest ich pod dostatkiem
- pampersy
- ubranka dla dziecka
-puder ;)
- tantum rosa (ja np nie potrzebowałam tym razem, bo zszyli mnie po mistrzowsku)
- mokre chusteczki laktacyd (mi sie przydały po każdej wizycie w toalecie)
- wkładki laktacyjne (3-4 doba i pojawia się nawał pokarmu, leje się strumieniami)
- widelec, nóź, łyżka, kubek (jak się zapomni to dają plastykowe)
- papier toaletowy, ręcznik papierowy (mi się nie przydały, o dziwo uzupełniali tym razem toaletę w te przybory)
- koszule nocne (ja ich w ciągu 4 dni zmieniałam non stop, bo niestety ale krwawienie jest spore)
- majtki poporodowe (niekoniecznie- ja już używałam swoich własnych)
- podkłady na łóżko - nie trzeba, dają
- biustonosz, majtki, skarpetki
- przybory toaletowe
- kółko poporodowe (opcjonalnie - można sobie uwić gniazko np z ręcznika)
- szczotka do włosów dla dziecka
- jakiś balsamik/ oliwkę do ciała dziecka (parafiny już nie dają)
- zestaw ratunkowy do kamienia: silikonowe nakładki na sutki (dziecko mi tak pogryzło i ponadrywało sutki, że bez tego karmienie zakończyłabym po 1próbie), laktator (można poprosić o ten który mają na oddziale, ale mają jeden na cały oddział, więc czasem trzeba na niego czekać godzinami)

Papiery się wypełnia zaraz na Ginekologicznej Izbie Przyjęć, kiedy jest podjęta decyzja, że idzie się na trakt porodowy. Później to już tylko przy wypisie podpisuje się kilka dokumentów.

super, więc może się spotkamy :)

powoli biorę się za pakowanie torby do szpitala.
Wiecie może, jakie kosmetyki dają teraz na Zaspie dla dzieciaczków, bo to się lubi zmieniać. Trzy lata temu jak rodziłam syna, to dawali tylko krem na odparzenia.

Witaj wiola1-może się spotkamy na Zaspie mamy ten sam termin;))

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
07.07.-kararinah-/CÓRECZKA
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07.wiola1/Synek
10.07. Antoza / CÓRECZKA :) Hania
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka/ CÓRECZKA
20.07 panna z mokrą głową / SYNEK
20.07. Ananao/ SYNEK Kubuś
21.07 asienkaj / CÓRECZKA
23.07. Yevele / CÓRECZKA
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234/CÓRECZKA
24.07. Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
05.08. Gosia / SYNEK Paweł
05.08. Paulina/ córka Liliana
07.08 Betti_174
07.08 Harietta /CÓRCIA EMILKA
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
17.08. wisienka84 / SYNEK
20.08. Francess
23.08 KasiOB / SYNEK
24.08. Kasiula1986 / CÓRCIA
25.08 E_w_a/ CÓRECZKA
27.08 pszczoola /CÓRECZKA Monisia
31.08 Aisak/ raczej CÓRECZKA

agusia-gdansk to mnie troszkę pocieszyłaś, bardzo bym chciała nie rodzić jeszcze, u mnie tylko szyjka się skraca, nie ma rozwarcia, ale czytałam że różnie to bywa po odstawieniu fenoterolu, niby brałam tylko tydzień, ale... ryzyko akcji porodowej jest :(
tak się boję, że nawet do sklepu który jest jakies 500m od bloku boję się iść :( na zmianę siedzę, leżę, powolutku chodzę po mieszkaniu, tylko czy to coś da jak mała będzie bardzo chciała wyjść :)
na dodatek pogoda masakra, a ja mam tyle rzeczy do prania :(

cześć dziewczyny, jeśli można to chętnie dołączyłabym do Was. Termin porodu mam na 10.07 /synek/ i też planuję poród na Zaspie /prawdopodobnie cc/.

No i i dziś początek 36tygodnia.... coraz bliżej wczoraj mi koleżanka powiedziała,że mam nisko brzuch,a ja nawet nie zauważyłam. Po pierwszym porodzie wywoływanym żadne gadanie mi nie straszne,bo też niby od początku 8 miesiąca chodziłam z rozwarciem zaraz miałam rodzić i przenosiłam prawie dwa tyg.

pillotka-to nie jestem sama myślałam,że już doszliście do porozumienia u nas też z tym ciężko. Dziś w nocy przyśniło mi się,że nazwaliśmy juniora Oliwier ja tak chciałam,żeby pierwszy się nazywał,ale mój mąż nazwał go Ksawier więc myślę,że muszę postawić na swoim przy drugim synu;))

Ja też jestem z tych rodzących na Zaspie i czekam na opinie bo przez 4 lata mogło się wiele zmienić,jutro mam wizytę popytam lekarza co i jak o szpital bo on tam pracuje. Ostatnio go pytałam czy z Zaspy odsyłają do innych szpitali jak jest oblężenie powiedział,że oblężenie to wydaje mu się,że jest codziennie,ale nie odsyłają nigdy.

Cześć dziewczyny,

Jeszcze w dwupaku jestem. Oczywiście napiszę jak było, na razie czekam. Leki biorę do piątku. Mam nadzieję że akcja porodowa się nie zacznie i dotrwam do 15. Już Wam powiem, że bym chciała tego dnia urodzić. Bardzo dokucza mi blizna po poprzedniej cesarce, ciągnie mnie strasznie.

kararinah - możesz być pierwsza :-) ja nie mam nic przeciwko temu :-) W razie czego jestem na Zaspie w przyszłą sobotę od 10:00. Jak coś to się spotkamy.

Warsztaty sobie odpuszczam, nie mam siły siedzieć tam tyle czasu.

Ja się wybieram na warsztaty, ale do gdańska, w czwartek. Faktycznie sporo się powtarza, ale co tam - może będzie fajnie no i okazja do spotkania :))

Inne tematy z forum

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (25 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

Urlop niani (64 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam