Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 cz. 9

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
07.07.-kararinah-/CÓRECZKA
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza / CÓRECZKA :) Hania
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka/ CÓRECZKA
20.07 panna z mokrą głową / SYNEK
20.07. Ananao/ SYNEK Kubuś
21.07 asienkaj / CÓRECZKA
23.07. Yevele / CÓRECZKA
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234/CÓRECZKA
24.07. Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
05.08. Gosia / SYNEK Paweł
05.08. Paulina/ córka Liliana
07.08 Betti_174
07.08 Harietta /CÓRCIA EMILKA
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
17.08. wisienka84 / SYNEK
20.08. Francess
23.08 KasiOB / SYNEK
24.08. Kasiula1986 / CÓRCIA
25.08 E_w_a/ CÓRECZKA
27.08 pszczoola /CÓRECZKA Monisia
31.08 Aisak/ raczej CÓRECZKA

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2013-cz-8-t467492,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 cz. 9

mentorka - no ja zawsze mówię, że nic w przyrodzie nie ginie :D ja przytyłam całkiem sporo, a dla równowagi Panna malusio :D właśnie, Panna - ile masz na plusie? dawaj, chwal się, dobij leżącego! :D

Kamyczek - dawaj znać po wizycie jutro.

-mTusia- -mój pierwszy poród zaczął się odejściem wód, czyli znienacka. Żadnego wypadającego czopa, żadnych skurczy przepowiadających, nic. Normalnie w dzień funkcjonowałam, a jak się tylko wieczorem położyłam to odeszły mi wody. Część tamtego dnia spędziłam z Dziadkiem, to nie mógł uwierzyć, że można tak aktywnie i normalnie spędzić dzień, a w nocy rodzić :D ..a na jakie Ty objawy chcesz czekać..?

Panna - no to przynajmniej sobie psychicznie i słownie ulżyłaś ;] choć stresu nie zazdroszczę.. a ile musisz czekać na wynik?
słuchawki okazały się planem awaryjnym: Mały był strasznie zmęczony, a wózek postawiliśmy za przeszkloną ścianą z 8m od nas, więc miał super warunki do spania w czasie wesela. Także słuchawki wisiały sobie na rączce wózka na wszelki wypadek. Ale jestem prawie pewna, że jakbyśmy ich nie mieli, to byśmy żałowali, bo by się okazało, że wszystko inaczej się poukładało - taka złośliwość losu :D w czwartek je wrzucę do worka, bo będę w przedszkolu. Jestem Ci bardzo wdzięczna za pożyczenie :) Dziękuję!

~justysska -może pomiary (teraz albo wtedy) były niedokładne..?

~KasiOB - rzeczywiście, na plecy basen jak znalazł :) tylko zdaje się lepiej jest chyba w ciąży pływać na plecach, nie żabą - dobrze pamiętam?

eni_a -trzeba poszperać, nie tylko te dwa będą otwarte. U Jezuitów w Gdyni jest otwarte do połowy sierpnia na przykład.

KasiOB to mam dla Ciebie złą wiadomość - zasadniczo teraz w czerwcu jest zamykanych większość basenów w trójmieście na czas wakacji, pozostaje tylko aquapark w Sopocie i baseny hotelowe :(

hello, a ja po wizycie :)
Maleństwo 1750 i dalej dłuższe niż książkowo :) Jako, że Młody dzisiaj jest bardzo aktywny, to kopał podczas całego badania, tak więc relacja dr z USG wyglądała tak: "główka w dole, buźkę zakrył rączkami, serduszko ok, żołądek ok, nerki ok, ooo a tutaj właśnie kopie" :D
no i dr stwierdził, że na mój kręgosłup mam chodzić na basen - im częściej, tym lepiej

A ja dzisiaj po prostu padnięta. Maz mial urodziny i niby tylko rodzice byli ale obiad i ciasto musialam zrobić. Tzn poszlam na latwizne i ciasto kupilam ;)musialam trochę posprzątać i sie ogólnie zmeczylam. Dzisiaj dwa razy krew mi z nosa poleciala moze to z przemęczenia nie wiem. Ale trochę sie martwie co to moze byc. Cisnienie w normie. Zobaczymy jak będzie jutro.

Młody rozwija się w pełni prawidłowo, ja już w sumie tez przestałam tyć od jakichś dwóch m-cy ponieważ trzymam dietę cukrzycowa

justysska nie chciałabym Cię straszyć ale lepiej to dobrze skontrolować. W mojej rodzinie był przypadek, że dziecko niewiele przybrało pomiędzy usg i okazało się, że były jakieś komplikacje z łożyskiem/ pępowiną (nie powtórzę dokładnie bo to dawno było) i dziecko nie było odpowiednio odżywiane. Szybka decyzja o cesarce i mały się urodził w 34 tygodniu. Pewnie to jakiś błąd maszyny albo osoby wykonującej pomiar ale zawsze lepiej to skontrolować.

Cześć dziewczyny :)

Mam mały dylemat :( jestem w 37 ( 13 lipiec :)) , chodzi mi o to ze będąc na usg w 33 waga młodego wynosiła od ok 2,2 do 2,6 w miedzy czasie zmieniła i się lekarka ale aparat usg pozostał ten sam idąc wczoraj na usg Pani doktor powiedziała mi że młody ma 2,4 , generalnie z innych pomiarów wychodzi na to z b. mało urósł albo nawet się pomniejszył , nie wiem co mamo tym myslec..... jak lekarce powiedziałam ze miesiąc temu waży tyle samo to sie trochę zdziwiła nie miałam wcześniejszych wyników żeby jej pokazać też może któraś z was tak miala ??

Dzięki dziewczyny :) ja sama nie wiem o co chodzi, szyjka jak badali miała 4,5 cm twarda i zamknięta więc pojęcia nie mam skąd to wszystko. Ale uspokoiłyście mnie, że to może po tym krwawieniu te gluty wszystkie....chciałam już dziś do lekarza ale niestety zero miejsc więc do jutra do 13 jakoś muszę wytrzymać, jest ciężko ale mam mega wsparcie w mężu jest mega kochany. Dam znać jutro

kamyczku ja miałam takie upławy, były wynikiem skracania się szyjki, w 9 miesiącu(nie spojrzałam w którym ty jesteś, ja miałam w 8 :D) to normalne, niepokoić mogą tylko upławy czysto krwiste, wtedy to szybciutko na IP
na brodawki używałam ziajki, kupiłam też maść medela purelan, w akpolu 31zł, w aptekach to różnie. Ma taki sam skład jak ziajka, tylko duuużo droższy, ale wydajny i nie trzeba zmywać przed karmieniem

Kamyszku u mnie jak był krwiak na początku ciąży to to samo słyszałam. Na początku była świeża krew, ale później przez dłuższy czas leciały takie brunatne upławy. Trwało to dość długo, póki organizm nie pozbył się wszystkiego, ale póki nie ma krwi to myślę że nic się nie dzieje. Po prostu dużo odpoczywaj i leż. Nie łaź za dużo i mimo że trudno to zrobić ale nie stresuj się :-)))) Wszystko będzie dobrze :-) I koniecznie napisz co lekarz powiedział

Kamyczku, jak ja po wypadku leżałam w Wejherowie, to ze mną leżała dziewczyna po krwawieniach i praktycznie cały tydzień takie ciemne upławy miała. Stwierdzili, że to stare skrzepy odpadają. Generalnie mówili jej, że dopóki nie mam świeżej krwi to jest OK, bo organizm pozbywa się tej "starej" krwi, która gdzieś w zakamarkach została.
Oczywiście nie wiem jak jest w Twoim przypadku, ale może chociaż trochę Cię to uspokoi :)

mTusia mnie 3-4 dni przed porodem zaczęło boleć podbrzusze jak na okres i to był jedyny objaw w moim przypadku

mTusia - ja miałam poród wywoływany na milion sposobów, nawet żelem z importu, więc u mnie nic nie było nagle i nie pomogę ;)

Pillotka - nawet nie wiesz, jak się wkurzyłam. Okazało się, że sobotnia recepcjonistka umówiła mnie na usg.. bez biopsji. Tak się składa, że biopsję mają raz w tygodniu. W poniedziałki. Inna pani z uśmiechem powiedziała, że w takim razie może mnie umówić na za tydzień. Zrobiłam im awanturę, że "za tydzień to ja już mogę urodzić" (choć słabo w to wierzę) i że mi dodatkowo stres fundują a i czas marnują i mam ich w du. Na szczęście znalazłam pracownię, gdzie robią jutro. Ale wyniki biopsji są po jakimś czasie, więc i tak szybko nie będę wiedziała..
Pomogły te wygłuszacze? Jacek chciał nosić?

Ja mam brzuszek podobno całkiem mały jak na mojego klopsa :) i ilośc wód płodowych :)
Znowu wróciły mi bóle krocza i miednicy :( brzuch twardnieje ale nie wiem od zego, po protsu sam z siebie w różnych sytuacjach, a dzisiaj w noy miałam jakby nagły skurcz całego brzucha, ale tylko jeden, albo tylko jeden pozułam, ale bezbolesny. Upławy nadal białe, czopa nie widać, mała się kręci i wierci :) Ale za to dzisiaj sniło mi się dzisiaj że jednak do poniedziałku do wizyty u gina nie doczekałam, tylko urodziłam wcześniej :) ale to niestety tylko sen :)

Kamyczku - nie denerwuj się, na pewno wszystko będzie dobrze, może rzeczywiście to zop Ci powoli odchodzi a może szyjka się skraca i ulega mikro urazom ? lub maluch się wstawia ?

Dziewczyny - te doświadczone, mam pytanie, czy któraś z was miała tak, że poród zaczłą się nagle, tzn wcześniej nie było żadnych objawów ? czopa, skurczy ? bo mi tylko brzuch się obnizył i na razie nic więcej nie zauważyłam i zastanawiam się czy mam najpierw czekać na objawy czy może się to tak zacząć z niczego? Czasami się śmiee, jak mówią, że jestem wyluzowana i się nie boję i nie stresuję że jeszcze skurcze przegapię, ale tego chyba się nie da :)

a ja dzisiaj bylam na badaniu krwi i mimo ze to juz 9 miesiac to babka (pigula) poprosila inna dziewczyne w ciazy - u ktorej ja bardzo malo co widzialam.. ale nie dałam sie :P i nie wpuscilam, tylko weszlam przed nia :P

Kamyczku wiem, że łatwo się mówi, ciężej w praktyce ale najważniejszy dla Ciebie i dzidziusia jest teraz spokój i regularne kontrole u gina a na pewno wszystko będzie dobrze !!

pilotka za to mi brzuch od początku rośnie w tempie ekspresowym a w kolejkę wpuszczali mnie już w 5 miesiącu :D

Ananao mam podobnie i mi gn powiedział, że mały się "wstawia" w kanał :) dość nieprzyjemne uczucie :)

Kamyczku a moze to jest czop? czy juz Ci wypadl?

DZIEWCZYNY MAM GLUPIE PYTANIE :p od 2-3 dni mam takie nagłekłocie w okolicy głowki dziecka (moze przy szyjce macicy)- domyslam sei ze to jakis skurcz jest.. czy to moga byc te przepowiadajace czy to sa braxtona?
jakos nie zauwazylam aby brzuch mi twardnial.. i nie wiem czy to jest normalne czy powinnam sie martwic :)

Pilotko ogólnie ok, ale psychicznie nie daje rady, cały czas takie jasno brązowe frędzle lecą... nie ma tego wiele ale jednak są....... jutro do lekarza.... dzięki Bogu bo nie śpie po nocach a każda wizyta w toalecie to taki stres, że szkoda gadać :/ jakaś dobita jestem potwornie przez to wszystko. I nawet mnie nie zbadali wypuszczając ze szpitala nie wiem czy wszystko jest ok :( robili tylko ktg przed wyjściem...

Inne tematy z forum

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

Od 1go do 1go... czy Wam udaje się cokolwiek oszczedzić? (226 odpowiedzi)

Cześć, mam takie nocne przemyślenia na temat szeroko rozumianych finansów domowych... Oboje mamy...

Pomysły na tegoroczne prezenty : (43 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...