Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 12)

Mamusie LIPCOWE 2015:

aurinio88 tp. 2.07.
agunineczka 24l., tp. 7.07.
ja tp. 10.07.
goś tp. 13.07.
joanna86 tp. 16.07.
Madzik050642 tp. 22.07
Tusia tp. 25.07. chłopiec
Anielkowa 27 l., tp. 26.07. Córka Lena szpital Wejherowo :)
Ilka tp. 27.07.
aniaa88 tp. 27.07.

Mamusie SIERPNIOWE 2015:

kasietta88 tp. 06.08 - córka Lena, szpital Redłowo
agawcia 8.08i
EvvvaM tp. 10.08. - chłopak, Aleksander
kinki.em tp.15.08
Maria tp. 17.08, dziewczynka,szp. wojewódzki
Marta25 tp. 18.08. - dziewczynka
nowa-malwa, tp. 18.08. chłopak
Gosia - 23.08, chłopiec
kaoma, tp. 27.08.
alicja_82 tp. 27.08.
taka1, tp. 30.08
angelina2015 ......

ROZPAKOWANE:

Manna - 17.06.2015 syn 3170g 50cm SN
patrycjamir - 30.06.2015 córka Zosia - SN szpital Kliniczna
sylwiaagnieszka - 02.07.2015 syn Wojtuś, 3790g, 54cm, 10/10, cc szpital Kliniczna
Lineczka - 03.07.2015 syn 2970g 52cm - SN szpital Kliniczna
Mysz - 06.07.2015 córka Ula 3110g 53cm - SN szpital Zaspa
malaniunia 28 l. - 08.07.2015 syn Patryk 3130g 56cm - cc szpital Kliniczna
Marynarka - 08.07, córeczka Zuzia, 3500 g, 57 cm, 10/10
magda90 24 l., 11.07., waga 3530g i 56cm - dziewczynka
007Angel- 14.07, syn Łukasz, 3140g i mierzył 57cm i 10/10, SN na Klinicznej
K0tt 14.07, Jakub 3,760kg 56cm
Karolina- 15.07, córka Jagoda, waży 2800 i 56 długa, cc
Smerfeta - 19.07, córeczka, Redłowo, sn
MadzikRóża - 19.07- córeczka Kaja, waga 4 kg i wzrost 58, cc, Wojewódzki
Ania- 24.07 Mikołaj, 54 cm 3480 g, szpital zaspa
Justa14-Iga 3400 i 57 cm długa, sn szpital Wojewódzki.
Dominika- 30.07 o 1.40, córeczka Marta, 3070g 56 cm, Zaspa, sn
dominika89 31.07, córeczka Agatka, 3260 10/10pkt i ma 56 cm
kiccek1 31.07, syn Konstanty, waga 4280 wzrost 58 cm
Anka33 04.07, Tomek, 3530 i 56 cm
Tysiiiak - 05.08, synuś Kacperek 3570 i 56 cm 10/10 zaspa sn :)
Oolenka - 05.08, córka, 55cm, 3750 gr
Ania27 06.08, Natalia, 3590 dł.53cm
Tihuana 06.08 coreczka Asia, 3930g, 55cm, SN na Klinicznej
Nyzosia 09.08, Rysiu, 3760g i 58 cm
Dotty81, 11.08, Michał
Nowa Malwa 17.08 synek Mateusz
Stella 24.08 córeczka Sara, waga 4100

Poprzedni wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2015-cz-11-t628486,1,160.html#npu1
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 12)

Moj Bolek dzis nawet ładnie podpal, pobudka o 2 w nocy wypił 30 ml, spał do 6 dostał cycka i pociągnął do 9 30. Szkoda tylko ze poszedł spac o 23 hehe nocny Marek. Dzis idziemy na chrzciny do znajomych i to bedzie nasze pierwsze wychodne z małym, zobaczmy jak wyjdzie. Niestety bede musiała go karmić mm bo sukienke mam taka ze nie ma szans na karmienie a w nic innego sie nie wcisnę.
NyZosia ja myslalam ze w polskich przedszkolach problem insektów nie istnieje, bo u nas to co chwile epidemia i tym razem i nas dopadło. Odrazu jak to odkryłam zadzwonilam do znajomej Polki której coreczki chodza do naszego przedszkola i ona tez znalazła robale w włosach. Poprostu szok. Skąd to sie bierze?!
Ania27 czasem poprostu tak jest ze dziecko odrzuca pierś , z reguły dizeje sie to jak dziecko jest juz starsze ale moze w waszym przypadku nastąpi to szybciej. Moj młody tez jest na butli i na piersi wiec głowa do gory bo na mm dzieci tez rosna zdrowe i szczęśliwe.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie ma plesniawek, kataru ani nawet stanu podgoraczkowego, czytałam trochę o tym i wiele mam ma z tym problem, przyczyną może też być smoczek, ja jej teraz nie zabiorę jak już dałam bo nam pomaga w zasypianiu.

A moze mala ma plesniawki albo cos? Cos co jej przeszkadza w jedzeniu? Katar? Nie wiem nie mam o pomyslu...

My dzisiaj z Rysiem zostajemy sami na dwa dni. Maz jedzie z corka do tesciow. Najgorsze ze nie mam auta a pogoda taka do bani...będzie nudny weekend:(

U nas noc fatalna pobudek chyba z 5 teraz zjadła 90 ml mm i zaraz pójdzie spać, nie wiem do czego mam piersi skoro ona nie chce się z nich najeść, zauważyłam że one tylko i wyłącznie gaszą pragnienie i służą do zasypiania.
Nyzosia w tygodniu postaram się skontaktować z drugą położną bo jest jeszcze jedna polka tu, niczego sobie wmówić nie dam bo ja nie z tych charakterów:) tylko mogę rąk myśleć bo jednak stres w domu nie zawsze mam super obiad a kolacje jem późno, jednym słowem nie mam czasu na gotowanie ani na jedzenie ale staram się jeść dobrze głodna nie chodze tyle ze ja nigdy dużo nie jadłam, nie mam tu mamy ani teściowej do pomocy i jest mi zwyczajnie ze wszystkim trochę ciężej.

Ania pamietaj ze mleko jest w glowie a nie w cyckach:) jak dasz sobie wmowic ze cos nie tak jest z Twoim mlekiem to tak bedzie.

A jeszcze a propo poloznych. Mojej przyjaciolce w uk polozna powiedziała ze jak będzie tylko sciagac pokarm to jej zaraz laktacja zaniknie....a ze ona juz znala moja historie to wiedziala ze to bujda i tez karmila synka swoim mlekiem ponad pol roku. Tak więc nie ma co sluchac tych rad tylko kierowac sie intuicja i wlasnym rozumem.

Nie wiem dokładnie o co chodzi z tym pokarmem ale widzę różnicę jak ściągałam wcześniej takie szare jest i jak woda, wiem ze na początku jest wodniste tyle ze ja ściągam całe takie gdzieś ok.40ml na razie z jednej piersi tak wygląda z drugiej nie, fakt ta była jedzona no ale same powiedzcie ile może być tej wody w piersiach.

Sylwiaagnieszka ale młoda wcześniej nie znała butelki a już się rzucała przy piersi a teraz jak często będę dawać to zdaje sobie sprawę ze tylko gorzej będzie no ale jak tam ma wyglądać nasze karmienie to dziękuję ani dla mnie to miłe a dla niej zdrowe bo dziecko przybierać musi.
Nyzosia chętnie bym ją częściej przystawiać a jakby tylko chciała ciągnąć ta pierś a na razie to nie wiem o co chodzi próbuje dojść, zobaczę co jutro dzień pokaże.

Ania a jak ma wyglądać dobry pokarm? Ja ściągałam mleko rok, młoda jadła tylko samo mleko przez cale 8 miesięcy i przybierała na wadze normalnie a mleko wyglądało cały czas tak samo. takie rozwodnione mleko krowie:) a jak się je zostawi to się rozwarstwia i woda odchodzi od tłuszczu. jedynie siara wygląda inaczej.

Ja tak jak pisałam na dokarmianiu się nie znam ale wszyscy wszędzie mówią żeby dziecka nie dokarmiać tylko częściej przystawiać i po jakimś czasie będzie dobrze.

Ja z córką też słuchałam tych "mądrych" rad że po mm będzie lepiej w nocy spała. a guzik prawda. spała dokładnie tak samo i tak jak pisałam okazało się że po mm miała rewolucje żołądkowe. tak więc ja w dłuższe spanie po mm nie wierzę:)

A może spróbują jakąś inną pozycję do karmienia? inne miejsce? mój się czasami rzuca przy jedzeniu (szczególnie w dzień) i popłakuje wtedy biorę go odbijam i zazwyczaj to pomaga. po prostu gdzieś się zagazowuje i musi się odgazować.
No i trzeba spokoju....jak jest nerwowo to nic z tego nie będzie.

Ania27, jasna sprawa, z butli łatwiej jej ciągnąć. Niby to maluszki ale też niezłe cwaniaki ;)
Nie rozumiem jak może być zły Twój pokarm. Chyba kobieta ma aż za długi staż, bo to tekst idealnie pasujący do naszych babć/mam.

Aha i mam wrażenie ze pokarm mu się zmienił na taki wodnisty, też taki miałam z synem a ze on słabo spał to przeszłam na butlę bo myślałam że się chłopak nie najada ale to w niczym nie pomogło a położną powiedziała ze to już nie jest dobry pokarm jak się taki zrobił wiec jak to jest naprawdę dziewczyny bo może ona mi źle gada ale w swojej branży długi ma staż.

A mam zagadkę do rozwiązania.Po tym ostatnim karmieniu co Wam pisałam o 11.30 więcej zjadła z mm u jak zasnęła przed 13.00 to budzić ją musiałam o 17.00 bo by jeszcze spała nie wiem czy jej się dzień z nocą nie pomylił albo tak zadziałało mm no ale też przypada dzień do długiego spania bo i na piersi spała 3 godziny w dzień więc nie sprawdza się ze jak najedzona to lepiej śpi bo mój syn najadał się moim mlekiem a nie spał a tu może być odwrotnie, pierwszemu też obojętne było czy jadł czy spał i obawiam się kolejnego niejadka a mam już dwa w domu, normalnie zwariuje z nimi.No ale do rzeczy po tym 4 godzinnym spaniu piersi pełniejsze a królewna ssała całe 4 min po czym znów szarpanie, druga pierś to samo więc poszłam po butle miałam 60 ml swojego, wypiła bez problemu dorobił am 60 ml mm też zjadła więc o co chodzi?dlaczego nie chce piersi,a może tak być ze jak mniej slodsze to odrzuca?bo mi położną mówi jedz słodkie a ze mnie ciągnęło to zawsze jadłam ale od kilku dniu jem mniej i jak ściągnęłam to spróbowałam i faktycznie coś jakby mało słodkie.

Kaoma miło wiedzieć że nie tylko w PL w przedszkolach są wszy:) choć bardzo wam współczuje. młoda miała już dwa razy. raz własnie z przedszkola przyniosła a raz z kulek:( ja bardzo szybko wyłapałam i znalazłam 1-2 wsze a reszta to gnidy. więc Wy miałyście dużo:)
teraz ma zakaz chodzenia w rozpuszczonych włosach do przedszkola i psikam jej takim sprayem odstraszającym wszy:) na razie działa.

Ja niby też na żądanie choć bardziej na domyślanie sie o co chodzi:) faktycznie na spacerze potrafi pociągnąć 3 godziny ale tylko raz w ciągu dnia tak ma a tak to co 2 godziny musi jeść. no i jedna nocna przerwa jest długa.

Ja mam w ogóle problem z jedną piersią. nie wiem co zrobić bo z jednej piersi strasznie leci mi mleko. dosłownie tryska jak z fontanny. nie dość ze przez to Ryś się krztusi to jeszcze jak się od niej oderwie w czasie jedzenia to mleko tryska na wszystkie strony. no i do tej piersi muszę nosić wkładkę. do drugiej nie. nie wiem co mam z tym zrobić bo mnie to wkurza. liczę na to że samo przejdzie....

nyzosia u nas różnie ja karmie na żądanie i tak są dni ze mała dosłownie co dwie godziny a czasem co 4 bo w nocy czasem uda się jej tyle przespać . i teraz właśnie spala od 17 nie wiem co będzie robić w nocy bo teraz dalej zasypia jak je najdłuższe nie je na spacerze wtedy potrafi na prawdę długo nie jeść .mnie też wkurza to podejść czy napewno nie jest glodna a jak karmie i czy moje mleko jest tłuste może bym więcej zjadla tak treściwie to ona urośnie wRR...

Malaniunia ja tez zawsze odpowiadam ze glodze. A i jeszcze jak gdzies wychodzę i slysze z kim zostało dziecko to odpowiadam ze z kotem. Wkurza mnie tylko ze mężczyznom nikt takich pytań nie zadaje.

Dziewczyny u mnie dzis dzien koszmar... Moja corka miała wszy! Właśnie sie szykowaliśmy do lekarza chirurga na kontrole naczyniaka i przy czesaniu wlosow zauważyłam ze cos sie rusza w jej włosach. Jak odgarnelAm... Powiem wam ze poprostu paniki dostałam. Pełno gnid na włosach a ze ona ma jasne włosy to było widac. Tesciowa do nas akurat jechała wiec kupiła specjalny szampon, mycie a potem dwie godizny wyczesywania długich wlosow specjalnym grzebieniem. Do tego ściąganie wszystkich poszewek, pranie kołdry,miśków, naszej kołdry itd. Pralka od południa chodzi non stop. Do tego jeszcze umylam swoje włosy profilaktycznie i wyczesalam. Naliczyłam ok 20 dorosłych osobników wiec nie wiem czy to mało czy duzo. Bede musiała w przedszkolu to powiedzieć bo napewno z przedszkola to przyniosła. Moj mały zjada z butli ok80 ml, chociaz niby w tym wieku czyli 2 miesiące powinien 150. Corka tez zawsze była poniżej tych norm z kartonika ale moje dzieci sa drobne. Jejku jestem tak zmeczona po dzisiejszym dniu ze mam ochotę polozyc sie i spac następne 48h.

Ania a zobacz jak mloda robi siku czy sie npiersia. Jak moja corka miala zapalenie pęcherza to wlasnie przy siusianiu sie krzywila.fakt ze byla starsza ale nosila jeszcze pieluchy.

Ja o dokarmianiu nie wiele wiem. A nie probowalas czesciej przystawiac corci? Z nocnego karmienia tez bym nie rezygnowala. Nocny pokarm jest bardziej kaloryczny.

A ja mam pytanie do mam ktore karmia tylko piersia.jak często jedza wasze dzieci? Bo moj co dwie godziny...a niby moglby co trzy.

Ania27, źle przeczytałam :) czyli ona piersią się najada :)
no ja właśnie ściągam mleko już dwa miesiące i daję małej z butli, bo z piersi nie potrafiła dobrze ssać (strasznie mnie wtedy pożarła) i spadała mi na wadze. Staram się odciągać co dwie godz. czasami co trzy jak muszę coś załatwić, ale nie zawsze starczy (ściągam ok.80ml) i wtedy daję mm.
Trzymam kciuki, żeby Wam się wszystko poukładało :)

Justa chyba źle mnie zrozumiałaś,ona zjadła tak mało po karmieniu piersią więc wychodzi na to ze najada się piersią tylko problemem jest żeby chciała z niej pić.Ostatnie karmienie było o 11.30 i tu wogole nie chciała piersi a ze jeść musi to mąż dał jej butle ode mnie nie chciała wypiła 100 ml i jeszcze chciała do robiłam 60 ml i zjadła wiec teraz wiem dopiero ile potrzebuje, zeby nie stracic pokarmu to odciągnelam z piersi ale tylko 60 ml, podaj jak się obudzi ale najpierw oczywiście pierś.
Jest tzw.karmienie mieszane ale z reguły krótko trwa i przechodzi się całkiem na butle,na razie bym tego nie chciała dlatego muszę odciągnąć jak nie będzie chciała i podawać butelką.W nocy nie dam mm bo po pierwsze ona ładnie je po drugie jakbym zaprzestał karmić to ta pierś byłaby właśnie w nocy a po trzecie to jest noc komu się chce wstawać i robić mleko.

Smerfetka ma racje.
Nie ma co mieć wyrzutow sumienia,ze dziecko je z butli, To każdego indywidualna sprawa . Chociaz kogo nie spotykałam pierwsze pytaie " czy karmie" ,ja że karmie,glodne nie chodzi :D nikomu się z tego nie miałam zamiaru tlumaczyc ani z tego ,czy rodziłam sn ,czy cc. Każdy niech decyduje o sobie i dziecku jak chce :)

Mój z 2010 roku wozek. Widac ślady użytkowania,bo jeździ do 2013 roku codziennie ,teraz tez będzie jezdzil do końca,ale tragedii w wygadzie nie ma. Rozgladam się za niedroga spacerówka,zeby do auta było wygodnie,bo z ta gondola i stelażem zwariować można :P

Ja nie zapisuje ile zjada. Daję tyle ile chce. Na wadze przybiera dobrze. Co innego gdyby był problem z wagą.
Mój wózek z 2012, stelaż jeżdził z gondolą i ze spacerówką z Maćkiem teraz z Wojtkiem, jest prawie jak nowy. Właśnie ostatnio patrzyłam ba bieżnik, że bardzo mało się zdarł, na ramach są drobne zadrapania. Karolina REKLAMOWAĆ!

U mnie dwójka.
Dokarmiać nie trzeba jak dziecko choć trochę przybiera a nie stoi w miejscu albo i traci, bo to jednak o czymś złym świadczy. Ja po prostu uważam, że ważniejsze jest zdrowie dziecka a nie to czym je karmimy i nie ma co robić sobie z powodu butelki wyrzutów sumienia.

Inne tematy z forum

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??

Pediatra przychodnia morena (8 odpowiedzi)

Możecie polecić jakiegoś pediatre z przychodni Morena? Długo się czeka na wizytę w gabinecie...

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (44 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...