Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 2)

Witamy wszystkie mamusie, które spodziewają się swoich pociech w lipcu lub sierpniu 2015!

Mamusie LIPCOWE 2015:

patrycjamir tp. 1.07.
aurinio88 tp. 2.07.
k0tt 23 l., tp. 3.07.
agunineczka 24l., tp. 7.07.
ja tp. 10.07.
goś tp. 13.07.
sylwiaagnieszka tp. 14.07.
malaniunia 28 l., tp. 15.07.
magda90 24 l., tp. 15.07.
joanna86 tp. 16.07.
Marynarka tp. 20.07.
Ania tp. 25.07.
Anielkowa 27 l., tp. 26.07.
Ilka tp. 27.07.
aniaa88 tp. 28.07.
Tysiiiak 23 l., tp. 31.07.

Mamusie SIERPNIOWE 2015:

Karolina tp. 2.08.
Lineczka tp. 8.08.

Mamusie, które się jeszcze nie ujawniły - ZAPRASZAMY! ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 2)

Ja również sama już kontroluje swoje wyniki - leczę się od 3,5 roku. Na tyle znam swój organizm, że jeszcze przed wynikami badań wiem, czy moją dawkę trzeba zwiększyć czy zmniejszyć. Wizyty u lekarza planowo mam co około 0,5 roku i czasem jak się nie tak czułam, to sama lekko modyfikowałam sobie dawkę, np. raz na tydzień, dwa celowo pomijałam tabletkę. Nigdy się nie pomyliłam. Teraz jednak nie ufam swoim odczuciom, bo ciąża wszystko zmienia. Nie do końca również wiem jakie stężenia hormonów są najlepsze w ciąży. Ja podobnie jak ania27, mam problem z ft4. Nigdy nie przekroczył mi poziomu 14,5 nawet gdy TSH było poniżej 1.
Mi obecnie kończy się 10 tydzień a następna wizyta 10.02. Wtedy pewnie dostanę skierowanie na usg prenatalne - zazdroszczę tym z was które mają już to za sobą. Do tego czasu będę trochę niespokojna.

Cześć dziewczyny,u mnie teraz leci 15 tydzień,wizytę mam 09.02 ale bez USG też jestem ciekawa płci,bo mam już dwóch chłopców,ale na to muszę jeszcze poczekać 6 tygodni do następnej wizyty.
Puki co czuję się dobrze,w poprzednich ciążach pierwsze trzy miesiące miałam jadłowstręt,dosłownie musiałam wmuszać jedzenie żeby tylko coś w żołądku było,to było okropne,noi zawsze te 2 kg schudłam.Teraz również mam 2 na minusie,pomimo normalnego apetytu,ale to przez tarczycę,bo chwilowo z niedoczynności wpadłam w nadczynność.Moje TSH wynosi 0,07 przy małej dawce leku,bo biorę tylko 25 mg,noi czekam na resztę wyników i konsultację z lekarzem,a to jeszcze potrwa kilka dni,właśnie zła jestem,bo nie mam tu w Niemczech dobrego lekarza od tarczycy a na wyniki czekałam dwa tygodnie,z czego jeszcze nie są kompletne i brak opisu lekarza,tutaj to wszystko troszkę inaczej wygląda.W poprzedniej ciąży tarczycę kontrolowaną miałam co miesiąc i zaczynając od dawki 50 mg,zeszłam przez pewien czas na 25,pózniej znów na 50,tutaj pod uwagę biorą samo TSH,FT4 zawsze mam w okolicach 12 przy dobrym TSH bo nie da rady żeby jedno i drugie było w normie.

Ja co do niedoczynności mogę się wypowiedzieć po 10 lutego mam wizytę u endokrynologa. Gin po złych wynikach 2tyg temu przepisała mi 50 Euthyroxu .. jutro idę zbadać poziom po tej dawce.
W pierwszej ciąży również miałam problem z niedoczynnością lecz na starcie dostałam większą dawkę i stopniowo była zmniejszana

Nie wiem jak inni ale moja gin zwraca też uwagę na wyniki tsh i ft4. Przy tsh 2,7 musiałam zwiększyć z 50 do 75. Niedoczynność wychodzi mi tylko w ciąży.
Przy Macku miałam anemię, do końca połogu musiałam brać sorbifer ( lub jakoś tak). Teraz wyniki mam nieco poniżej normy, do tej pory nie brałam wspomagaczy.

Do pewnego momentu życia plodowego wargi sromowe wydają się duże w stosunku do małego ciałka i dlatego można je pomylić z jadrami.

Ja się leczę już od kilku lat,więc sama się kontroluję z wizytami,a już tym bardziej w ciąży mocno trzeba tego pilnować.

A czy ginekolog coś sugerował, czy trzeba się samemu martwić o to w którym momencie wybrać się do endo?
Ja nie mam takich problemów z TSH jak właśnie z ft4 - mimo brania leków zawsze bliżej dolnej granicy.

Ja choruję na niedoczynność.Przy ostatnich wynikach (tsh 2.1, ft4 15.4),endo zwiększyła mi dawkę euthyroxu do 200,biorę też jod.

Mam pytania do was dziewczyny.
1. Czy któraś z was boryka się z anemią w ciąży (albo borykała we wcześniejszej)? Czy uda mi się podnieść trochę wyniki, aby brać mniejsze dawki żelaza, czy już do końca trzeba będzie się męczyć?
2. Mam też pytanie do tych z Was które leczą niedoczynność tarczycy. W którym momencie i przy jakich wynikach musiałyście podnosić dawkę? Planową wizytę mam dopiero w kwietniu, ale kontroluję na własną rękę wyniki (ostatnie wyniki TSH 1,25 , FT4 13,9 ) i zastanawiam się w którym momencie mam zacząć się niepokoić i umówić szybciej do endokrynologa?

Cześć. Postanowiłam się w końcu ujawnić (śledzę wątek od momentu gdy był jeszcze tylko lipcowy). Termin mam na sam koniec sierpnia - 30 wg obliczeń, a 28.08 wg usg w 7 tyg. Dopisuję się do listy:

Mamusie LIPCOWE 2015:

patrycjamir tp. 1.07.
aurinio88 tp. 2.07.
k0tt 23 l., tp. 3.07.
agunineczka 24l., tp. 7.07.
ja tp. 10.07.
goś tp. 13.07.
sylwiaagnieszka tp. 14.07.
malaniunia 28 l., tp. 15.07.
magda90 24 l., tp. 15.07.
joanna86 tp. 16.07.
Angel, tp. 17.07.
Marynarka tp. 20.07.
Ania tp. 25.07.
Anielkowa 27 l., tp. 26.07.
dominika89 tp. 27.07
Ilka tp. 27.07.
aniaa88 tp. 28.07.
Ania 27, tp. 30.07.
siiiak 23 l., tp. 31.07.

Mamusie SIERPNIOWE 2015:

Karolina tp. 2.08.
Nyzosia tp. 04.08.
Lineczka tp. 8.08
nowa-malwa, tp. 18.08.
kaoma, tp. 27.08.
taka1, tp. 30.08

Mamusie WRZEŚNIOWE 2015:

sabinaub, tp. ?

Być może.Czy mam przez to rozumieć,że płeć męską można rozpoznać dopiero po 30 tc?I w takim razie czym jest to,co widziałam i ja i lekarz?

Lineczka - jajka w 13tc? Jądra schodzą do worka mosznowego dopiero po 30tc...

mi też w 13 powiedziała że chłopak ale to nic pewnego tak na 60% a potem w 16 tyg poweidziała to samo na 80% teraz bedę miała połówkowe to mam nadzieję że już się bardziej potwierdzi, a pewność i tak będę miałą po porodzie :P

To u Was lekarze nie chcą spekulować w 16 czy 17 tc,a ja już wiem w 13?No ale widziałam jajka,to chyba już nic się nie odmieni? :-)

Karolina nam powiedziała płeć dopiero ostatnio tj w 17 tygodniu. Wcześniej nie chciała spekulować :-)

Swietne wiesci dziewczyny ze wszystko jest wporzadku :) ja ide jutro na badania a za tydzien w piatek mam wizyte ,mam nadzieje ze wszystko jest dobrze :)

Gratuluję wszystkich udanych wizyt! ;)

Ja dzisiaj też po lekarzu wszystko oki skierowaniena badania kolejne powiedziałam, że jak nie jest pewny płci ma nic nie mówić, żebym się nie nastawiała następne usg już półwkowe zrobię u olszewskich i wtdy podadzą mi płeć albo i nie nie wiem jaki będę mieć dzień. Na chwile obecną przytyłam 1,5 kg bohu dzięki za mdłości i wymioty bo tak bym pewnie jadła i już miała z 10 kg na plusie. Do tego się dowiedziałam, że moja sąsiadka też się spodziewa więc w wakacje mam koleżanke do leżenia i wsuwania lodów:-) i użalania się nad sobą :-)

Ja po wizyce :) oczywiście pomyliłam godziny i zamiast na 8.45 byłam na 8.15 do tego lekarz sie spoznil więc prawie spałam na tej poczekalni :P wyniki badań ok Lekarz zrobił szybko usg i nawet nie widziałam dzidzi :( nie wiem ile ma cm ale karz powidział, że rośnie jak smok :D i nie mam zdjecia bo skonczył się papier :( Chodź i tak byłam nastawiona, że nie będzie usg teraz ;) Co do płci powiedział, że na jego oko to dziewczynka chodź nie chce jeszcze dawać pewności :) tralala

Przytyłam ok 3 kg :) W poprzedniej ciąży miałam na plusie ponad 20 i mam nadzieję, że tym razem będzie mniej...

Nyzosia teraz chyba większość lekarzy wysyla większość matek na dodatkowe badnia,mi tez radzila zrobić zupełnie bez powodu a ja tez się zdziwiłam bo nie ma ku temu podstaw i jeszcze przed trzydziestka...

Ja przytylam do 37 tygodnia wg karty ciąży 14kg ale do 40 na pewno było z 18 :D ale 3/4 to woda bo miałam nadciśnienie w ciąży a i tak wszystko poszło w brzuch i opuchlizna na nogach i buzi ,po ciąży zostało mi 3-4kg więcej,ale dla mnie to dobrze,bo przed bylam za chuda;/ teraz bym chciała mieć wage taka jak przed ta ciaza i będzie super...
Cwicze,jem zdrowo i regularnie może dużo nie przytyje:)

Ja w pierwszej ciąży przytyłam 10 kg i w dzień powrotu do domu ze szpitala miałam mniej niż przed ciążą:) potem jak karmiłem to mi jeszcze 10 kg zjechało. Tylko jak przestałam to kg wróciły:(
W tej ciąży mam ten sam plan a może nawet mniej się uda przytyć bo startuje z paroma kg więcej. Potem karmienie i muszę coś zrobić żeby nie przytyć z powrotem:)
A teraz mam jakieś 0,5-1 kg na plusie ale wszystko jest w brzuchu więc spoko. Z jedzeniem mam na pieńku więc na razie tycie mi nie grozi.

Jutro mam znowu prenatalne - ciekawe czy się coś wyjaśni i sie uspokoję bo niby lekarz mówił że mam się nie stresować ale jak się nie stresować jak mnie wysyła na dodatkowe badania...

Inne tematy z forum

szukam niani Redłowo Wzgórze św. Maksymiliana (7 odpowiedzi)

Witam, poszukuję niani na okres wakacji dla dwójki dzieci, Syn jest samodzielny i w lipcu będzie...

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (25 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...