Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 3)

Mamusie LIPCOWE 2015:

patrycjamir tp. 1.07.
aurinio88 tp. 2.07.
k0tt 23 l., tp. 3.07.
agunineczka 24l., tp. 7.07.
ja tp. 10.07.
goś tp. 13.07.
sylwiaagnieszka tp. 14.07.
malaniunia 28 l., tp. 15.07.
magda90 24 l., tp. 15.07.
joanna86 tp. 16.07.
Angel, tp. 17.07.
Marynarka tp. 20.07.
Ania tp. 25.07.
Anielkowa 27 l., tp. 26.07.
dominika89 tp. 27.07
Ilka tp. 27.07.
aniaa88 tp. 28.07.
Ania 27, tp. 30.07.
siiiak 23 l., tp. 31.07.

Mamusie SIERPNIOWE 2015:

Karolina tp. 2.08.
Nyzosia tp. 04.08.
Lineczka tp. 8.08
nowa-malwa, tp. 18.08.
EvvvaM tp. 24.08.
kaoma, tp. 27.08.
taka1, tp. 30.08
angelina2015 ......

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2015-cz-2-t587088,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 3)

Okej, dzieki dopisuje do listy :-) lubię takowa miec.
Wiem ze pewnie dziadkowie beda chcieli cos kupic, przyjaciele - szczególnie przyjaciółki-(bo jestem pierwsza z naszej grupy ktora jest w ciazy) warto zatem by te prezenty były przydatne, potrzebne i przemyślane. Przynajmniej ja jestem tego zdania :-) (bo niektórzy lubią np niespodzianki)i moge im wtedy jakis pomysł podsunąć :-)

Jak by nie patrzec zaraz mamy marzec, czas biegnie jak oszalały!

Marta zabawki w małych ilościach bo na pewno dostaniecie od znajomych rodziny jak będą przychodzić do malucha:)
Z tej reszty dodatkowej co napisałaś to warto mieć jakaś jedną butelkę w domu tak na wszelki wypadek (zostawić nawet jakąś którą się gdzieś dostanie w ramach reklamówki:). całą resztę warto mieć obcykanie co gdzie jest i w razie czego wysłać kogoś po zakupy lub kupić przez neta.
Ja nie miałam laktatora i miałam problem z karmieniem piersią i 3 dni po porodzie mama mi kupiła i przywiozła medeli - widziałam że taki ma dobre opinie. ale wiele moich koleżanek nigdy nie użyły laktatora.
Smoczek kupuje i zabieram do szpitala:) trudno:)
Nosidło do samochodu jeszcze musi być. Jakieś kocyki itp. Do szpitala nawet warto zabrać swój.
Na początek kupie/pożyczę jeszcze:
- nianię elektroniczną
- karuzelę (choć ta działa tak po miesiącu:)
Nie wiem co jeszcze. Już nie pamiętam.
Aaa wiem co jeszcze - przewijak. Albo taki na łóżko albo jakiś wolno stojący:)

Mam pytanie do Was dziewczęta :-) dla sporej części z Was to juz druga ciaza... Jak byście miały zrobic taka NIEZBĘDNA wyprawkę dla dziecka to w co trzeba sie zaopatrzyć... Oczywistym dla nnie jest:
*lozeczko
*wozek
*wanienka
*termometr (wnioskuje po postach powyżej):-)
*ubranka
*pieluchy jednorazowe i tetrowe zapewne
*kosmetyki (do kąpieli, po kąpieli)
*jakies zabawki:-)

Co jeszcze?
Pełno jest butelek, podgrzewaczy, laktatorów, nakładek, smoczków... Na rożnych forach i stronach jest tego zawsze mnóstwo ale czy wszystko potrzebne od razu?

Jaka Wy (z doświadczenia) zrobiłybyscie wyprawkę! Taka konieczność bez ktorej nie mozna sie obejść... ?

Wiem ze to jeszcze troche czasu jest:-) ale ja lubię byc przygotowana plus wiecie to moja pierwsza ciaza bardzo sie nią ekscytuje, takie rozmowy sprawiają mi przyjemność, plus chce wydatki rozłożyć w czasie a nie wszystko naraz:-)

Ja będąc w pierwszej ciąży w ramach wyprawki kupiłam termometr w lidlu na podczerwień na czoło i do ucha. i jestem z niego zadowolona choć czytałam opinie na forum że laskom się nie sprawdził. u nas się sprawdza. wodę w wanience nim mierzyliśmy i mleko dla młodej:)

Ja teraz zakupiłam w biedronce na podczerwień do czoła i ucha :) puki co pokazuje wiarygodną temp :) 69 zł :)

Ja mam termometr MESCOMP AC 322 do czoła i do ucha, mam go 3 lata - polecam. Udanej niedzieli dziewczyny :-)

Dziewczyny które termometry polecacie bezdotykowy na podczerwień np.Beurer ktoś korzysta warto go zakupić, czy może lepiej douszny?
Elektroniczne mnie ciągle zawodzą, co pomiar to inny... Może ktoś polecić sprawdzony model?

Ola ja akurat się ze sobą nie pieściłam, bo w takiej byłam sytuacji, pamiętam tylko, że po samym badaniu miałam nakaz leżenia przez dwie godziny a później oszczędny tryb życia, tak przez dwa dni. Przez jeden dzień pobolewał mnie brzuch. Byłam w takiej sytuacji, że bez względu na wynik wiedzieliśmy, że ciąża jest nie do utrzymania. Osobiście tydzień- 10 dni po badaniu poszłabym skontrolować na usg.
Z Żółtowskim też miałam do czynienia, ale u mnie się nie sprawdził.

Ooo widzisz miałaś już robioną. Trzymam kciuki żeby było wszystko ok:)

Tak, prowadzę ciążę u Pawłowskiego. Tak jak pisałam wcześniej jakoś wyjątkowo go polubiłam:) wcześniej 15 lat chodziłam do Śliwińskiego ale nie chce mi się płacić 120-150 zł miesięcznie jak mam pakiet z luxmedu. ale w tym luxmedzie to faktycznie słabo z tymi ginekologami. Pawłowski robi usg na każdej wizycie i mam wrażenie że się przejmuje pajetkami:) Mną przynajmniej tak i co najlepsze wszystko pamięta nic nie muszę mu przypominać. A co do zwolnienia to nie wiem bo ja nie skorzystam ale myślę że by dał. Na prawdę sympatyczny jest:)

Nyzosia- a prowadzisz ciaze u Pawłowskiego?? Ja bylam tylko raz u dr.Kulpa na grabówku i juz do niego na pewno nie pojde, a nie chce sprawdzac po kolei wszystkich ginekologów z tej placówki, takze dzieki za namiary- sprawdze. A na usg musisz umowic sie osobno? I czy daje zwolnienia lekarskie.
Całkowicie prywatnie chodze do dr ŻÓŁtowskeigo z Pogórza, gdyz przymuje w szpitalu redlowie, a panstwowo na Dąbrowa do dr. Grzybowkiej. Troche duzo tyhc lekarzy ale niebawem zdecyduje sie na 1 i bedzie łatwiej.
Ja tak jak pisałam wczesniej jestem w 16 badz juz w 17 tygodniu ciazy i caly czas pracuje.

Pytam sie o amniopunkcje , poniewaz mialam ja zrobiona 2 dni temu. Teraz poleguje w domu i czekam, czekam ,tak naprawde nie wiem na co i nie wiem jak długo. Chyba najpierw na to by ujrzec dziecko na usg i dowiedziec sie ze wszystko z dzidzia jest ok, a pozniej na wyniki badania. NIe dopytałam sie lekarza-jak dlugo po amniopunkcji moze sie cos wydarzyc (w ciagu 1 doby, czy tygodnia czy nie daj boze pozniej)-stad moje pytanie.

Ola ja chodzę na Pogórzu do Pawłowskiego z Luxmedu. Polecam:)

Ja nie miałam amniopunkcji - choć jak jak pisałam pani genetyk mi proponowała ale jako, że nie ma do tego podstawy to nie robię. Znam dziewczyny które robiły i było ok ale niestety znam tez przypadki gdzie nie było ok. jednak to już jest badanie inwazyjne. a najlepszy przypadek jaki znam to taki jak zamienili dziewczynie wyniki...wściec się można, człowiek ryzykuje a potem dostaje nie swoje wyniki.

A czemu chcesz robić jeśli można wiedzieć?:)

Przede wszystkim czy wszystko bylo dobrze po amniopunkcji , ile dni sie odzczedzalas po badaniu , na co zwrocic uwage i kiedy zrbobic usg by potwierdzic czy dziecku sie nic nie stalo ?

Ola, miałam amniopunkcję, a co Cię interesuje w tej kwestii?

córcia po usg połókowym teraz ide na połókowe z nfz i zobaczymy co powie lekarz

Patrycjamir a wiesz już co będzie jaka płeć?

Jeśli chodzi o Luxmed to ja w Gdańsku chodzę , w Gdyni nie mam pojęcia...

Witajcie sobotnio :-) Ja też tą drugą ciążę dużo gorzej znoszę, potworne mdłości od rana do wieczora blee , ale mam nadzieję, że to już niebawem minie.

Cześć Dziewczyny, podczytuje was od jakiegos czasu , ale dopiero dzis postanowiłam sie ujawnić:). Jestem teraz w 16-17 tygodniu ciązy, termin okolo 15 sierpnia. Mam 3 letnia córke, teraz chyba tez bedzie 2 córcia z czego bardzo sie ciesze.
Mam pakiet z lux medu, ale z niego nie korzystam bo wkurza mnie brak usg w gabinecie, a poza tym nie znam lekarzy z tej placówki tzn z gdyni grabówka i pogórza. Prowadzi ktoras z was tam ciaze albo zna dobrego ginekologa?

Drugie pytanie , odrazu z grubej rury- miała któras z was amniopunkcje w tej albo poprzedniej ciąży??

Sie zgodze że kazda ciaza inna bo przy pierwszej to do 6 miesiaca pracowalam ale byl okres zimowy duzo sniegu mrozu strasznie puchłam i na koniec tego wszystkiego tydzien po terminie zielone wody cc i niespodzianka bo waga cory 4,10 heh wiec mega jestem ciekawa jak to będzie z drugà
image

Ania27, trzymam kciuki za twoje badania, oby wszystko bylo ok.
Ja na opieke medyczna nie narzekam, a jestem ubezpieczona panstwowo. Maz i corka sa pacjentami prywatymi wiec terminy dostaja najpozniej na drugi dzien od zgloszenia problemu i lekrze skacza na okolo nich, wiadomo ze chca zarobic ale ma to swoje plusy bo z niczym nie czekaja. Opieki medycznej nie mozna niestety porownac do polskich warunkow niestety... z resza mialam okazje przyjzec sie dokladnie co i jak tu funkcjouje gdy moj brat,ktory mieszka obok nas, we wrzesniu zerwal sobie wiazadla w kolanie w pracy, mial operacje, byl 3 tyg w szpitalu a do dzis jest na zwolnieniu bo w ciagu dnia spedza ok 3 godz na rehabiliacji. wszystko od jedzenia warunkow ,poprzez opieke i komunikacje bylo poprostu tak jak powinno byc. Powiem wam ze odkad tu mieszkam moj strach przed porodem SN poprostu znikal i choc pewnie i tak bede miec cc to nie boje sie juz rodzic. wiadomo tu jest wiecej personelu, zarabiaja lepsza kase, a to sie przeklada na to jak trakotwany, jest pacjent.

madzik róza to gratulacje, że tak się czujesz ja w pierwszej ciąży pracowałam do prawie 8 miesiąca miałąm energii jak nigdy w życiu do 9 miesiąca raz w tyg przepływałam km na basenie poród 3 h i śmigałam po nim aż pielęgniarki się dziwiły druga ciążą masakra dnia , bym nie przepracowała a wyjście do sklepu to jak w pierwszej zdobycie szczytu. Ania 27 nie przejmuj się musi być dobrze jakoś dotrzemy wszystkie do mety chociaż u niektórych jak u mnie to ciąża gorsza niż maraton. Ja już po 3 dniach antybiotyku i czuje się o niebo lepiej moja córcia za to się rozłożyła zaraz jade z nią do lekarza zobaczymy co tam na oskrzelach siedzi bo w nocy się strasznie dusi:-(

Inne tematy z forum

pomóżcie-pomysł na własny biznes (103 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

trymer/maszynka do strzyżenia - zbieram opinie (18 odpowiedzi)

dzieczyny, poszukuję jakiejś maszynki/trymeru (max do 150 PLN), która/-y tnie włosy od 0,5mm....

Pomysły na tegoroczne prezenty : (43 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...