Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 3)

Mamusie LIPCOWE 2015:

patrycjamir tp. 1.07.
aurinio88 tp. 2.07.
k0tt 23 l., tp. 3.07.
agunineczka 24l., tp. 7.07.
ja tp. 10.07.
goś tp. 13.07.
sylwiaagnieszka tp. 14.07.
malaniunia 28 l., tp. 15.07.
magda90 24 l., tp. 15.07.
joanna86 tp. 16.07.
Angel, tp. 17.07.
Marynarka tp. 20.07.
Ania tp. 25.07.
Anielkowa 27 l., tp. 26.07.
dominika89 tp. 27.07
Ilka tp. 27.07.
aniaa88 tp. 28.07.
Ania 27, tp. 30.07.
siiiak 23 l., tp. 31.07.

Mamusie SIERPNIOWE 2015:

Karolina tp. 2.08.
Nyzosia tp. 04.08.
Lineczka tp. 8.08
nowa-malwa, tp. 18.08.
EvvvaM tp. 24.08.
kaoma, tp. 27.08.
taka1, tp. 30.08
angelina2015 ......

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2015-cz-2-t587088,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 3)

U nas na połówkowym w pierwszej ciąży też nam pani dr dokładnie pokazała że to dziewczyna:) ale młoda tak się akurat na samum początku badania ustawiła że nawet ja nie miałam wątpliwości:)
Pani dr mówiła, że dziewczyna nie jest wtedy jak nie widać siusiaka tylko właśnie wtedy jak dokładnie widać narządy płciowe dziewczynki:)

Matko jak Wam zazdroszczę tych usg...ja mam jeszcze 1.5 tyg do wizyty i miesiąc do połówkowego:(

Basienka spokojnie,ja tez jeszcze plci nie znam raz tak a raz inaczej ,moze na polowkowym sie dowiem :). Angel nie martw sie,muszek nadrobi pewnie,z Kuba w ciazy On tez byl "za maly" jak na konkretny tydzien ciazy ale w ciagu 2-4 tyg nadrobil,to bylo ok 25 tc. Ja sie przepisalam z przyszlego piatku na ten poniedzialek na polowkowe :)

Hej.Jeżeli chodzi o witaminy to ja biorę Pregne Plus.Są to witaminy plus dha.Wczoraj byliśmy na wizycie i pani doktor pyta się czy chcemy poznać płeć a my na to że tak.No więc najpierw robiła usg przez brzuch i mówi że to dziewczynka a potem zrobiła jeszcze przez pochwowo i mówi ze też to może być chłopczyk!Na końcu stwierdziła że sama nie wie i kazała czekać miesiąc do kolejnej wizyty!Masakra!A już myślałam,że w końcu się dowiem kto mieszka w moim brzuszku!

Angel, a co to znaczy za mały? Ile waży, ile mierzy? Może to było za wcześnie na połówkowe, ja będe miała robione dopiero w 24 tc :)

Mi lekarz też pokazał na zdjęciu "bałwanka" i powiedział, że to są wargi sromowe i że to dziewczynka :) ale w sumie czy to na pewno było między nogami to już wam nie powiem :D bo malutka się zawsze strasznie wierci na usg, że ciężko ją tak dokładnie obejrzeć :)

U mnie lekarz dokładnie opisywał i pokazał gdzie wargi sromowe i łechtaczka. Na usg przez brzuch nie było nic widac, dopiero przez pochwowe zajrzał dokładnie między nogi małej :)
Mnie zaczęła dopadac zgaga, cos szybko bo poprzednio cos mi sie kojarzy ze po 30 tyg dopiero miałam :/

To dziwne z tym jodem,bo dużo czytam i w większości nie zaleca się brania jodu przy Hashimoto,co innego jest sama niedoczynność tarczycy,ale wiem że robią wyjątek na okres ciąży i to też nie wszyscy żeby sobie nie zaszkodzić.Noi mi zmieniają dawkę dopiero po odebraniu wyniku,no bo jak można tak sobie zwiększyć,ja w ciąży miałam sporą nadczynność,schudłam 2 kg,więc nie można w ciemno zmieniac dawek,wszystko zależy od wyników,noi przez całą ciążę miałam tylko raz podniesioną dawkę z 25 na 50,a po porodzie do teraz tylko 25 mg,właśnie dziś miałam badanie ale długo muszę czekać na wynik.

Kaoma,ja jestem w innej kasie chorych,a mieszkam niedaleko granicy Francuskiej,dokładnie w lewym dolnym rogu Niemiec,nie wiem czy wiesz gdzie jest Karlshruhe albo Freiburg?Mniejsza o te badania teraz,ja i tak bym sie nie zgodziła,no bo co mi to da?We wtorek mam wizytę,więc wypytam o wszystko.

Mam pytanko do mam gdzie na USG stwierdzono dziewczynkę,po czym lekarz stwierdził,widać już wargi sromowe,bo ja na zdjęciu mam między nogami zaznaczoną jakąś kość,czy to może kość łonowa,bo nie kumam sorki,mam dwóch chłopaków.

Ja dzisiaj po połówkowym. Będzie synek (Córcia wybrała imię - będzie Łukasz). Niestety musze zwolnić bo mały jest trochę za mały jak na tydzień który powinien być, więc kontrola za 3 tyg. Co by się nie działo musi być dobrze :-)

Ja mam mieć połówkowe za tydzień w piątek, ale jestem tak niecierpliwa, ze chce się przepisać na poniedziałek , mam dzwonic po 17 i zmienić termin :)
Moje USG połówkowe z Kuba trwało tez grubo ponad poł godziny ,wszystko było sprawdzone opisane itd. teraz tez ide do swojego lekarza,mam zaufanie a jak cos mnie zaniepokoi umowie się do innego .

Ania27, a ty w jakim okregu mieszkasz? ja w Hessen i jestem ubezpieczona w AOK wiec jesli ty tez w AOK to wystarczy wejsc na ich strone , wybrac region np. Hessen i wpisac schwangerschaft i wtedy masz taka liste co Ci przysluguje i jest napisane ze np Amniopunkcja albo doplata 90% do masazy, gimnastyki albo jakiejs tam ergotherapii czy nawet lekow i srodkow opatrunkowach. A poza tym zawsze mozna zadzwonic do nich i sie dopytac bo lekarze nie sa w stanie wiedziec co komu z jakiej kasy przysluguje.

Patrycjamir no faktycznie niezłe jaja. ale to dokładnie jak piszesz - po łepkach robią usg, słaby sprzęt mają i nie są w stanie wielu rzeczy wypatrzeć.
Mam też wrażenie, że nie o wszystkim chcą mówić....

Alicja na kaszel to nie wiem ale na katar mi pomagał olejek eukaliptusowy na noc jak sobie skropiłam pościel. odtykało mnie.
Może inhalacje z soli fizjologicznej?

Dziewczyny ratujcie!!!Mam potworny katar i duszący kaszel , możecie coś polecić jakieś specyfiki :-) z własnego doświadczenia? Byłam u lekarza i osłuchowo wszystko ok.

Cześć ja dzisja od rana mam ciśnienie. Pamiętacie jak wspominałam o tej babce z tvn co urodziła dziecko które miało tylko kikuty i żaden lekarz w ciągu 7 usg w ciązy tego nie zauważył???? Dzisiaj wcale się tej sytuacji nie dziwie. BYłam na usg połówkowym u dr grzybowskiego trwało ponad godzinę , grubo ponad dr liczył kości paluszki itp opisywałam wyżej, prywatnie porwadzę ciążę u swojego lekarza wizyta co 2 tyg zawsze usg dobry sprzęt ale na połówkowe kazał iśc do jednego ze specjalistów dering, grzybowski , olszewski mielcarek. Prowadzę również ciąże w swoim ośrodku zdrowia, eby mieć skierowania na badania za darmo i z NFZ byłma dzisja na obowiązkowym 3 usg zwanym połówkowym uwaga trwało niecałe 8 minut lekarz pomizgał po brzuchu przez 2 minuty chciał zrobić dobre ujęcie twarzy a ja szok:-) ani rączek ani nózek ani długości nic nie sprawdził tylko głowke i serce przecież to paranoja
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hej dziewczyny :-)
Ja tez biorę witaminy dla kobiet w ciazy:-) ale ostatnimi czasy to rożnie z ta systematycznością, na poczatku bardziej pilnowałam bo tez wymiotowałam duzo wiec pilnowalam by codziennie zażywać.

Usg ostatnie miałam w 12tc. Ale myśmy nie chcieli genetycznego wiec było to zwykle usg. Następne mam w 20 tyg. to połówkowe, dokładne. W miedzy czasie mam tylko wizyty u położnej ktora mnie miezy i wazy i spr jedynie bicie serduszka dziecka :-) ale ja niestety nie z Polski wiec tu to moze troszkę inaczej wyglądać.

Witam i ja po dłuższej przerwie ;) w poniedziałek była na wizycie, będziemy mieć dziewczynkę. Wszystko w porządku, mała mierzy ok 16 cm, waży 325 g także całkiem sporo ;) tj. przełom 19 i 20 tc, termin z usg przyspiesza o tydzień ;)

Ja mam usg na każdej wizycie, dość dokładne. U innego lekarza robiłam pierwsze genetyczne, w 13 tc, ale teraz robię u swojego prowadzącego, bo zmieniłam lekarza i on je wykonuje. Będzie to 24 tc :)

Co do witamin to od samego początku biorę Pregnę Plus. Zawiera kwas foliowy, kwasy omega, wit D i jod i jeden i drugi lekarz mi poleca. Wyniki mam dobre i zawsze miałam, ale usłyszałam od gina, że nawet racjonalną dietą nie jesteśmy w stanie uzupełnić braków.

Moja babcia urodziła dwóch chłopaków po 4,5 kg a sama miała 1,50 wzrostu i ważyła może z 50 kg:)))) tak więc ja mam po kim rodzić duże dzieci.

Co do usg to ja mam robione na każdej wizycie ale faktycznie sprzęt oszałamiający nie jest więc spotkałam się z moim gin w innym miejscu gdzie ma lepszy sprzęt a potem wysłał mnie na te prenatalne z nfz i trafiłam do invicty. tak czy siak robiłabym przynajmniej te w pierwsze prenatalne i połówkowe u kogoś kto ma dobry sprzęt i certyfikat https://courses.fetalmedicine.com/lists/web
Tak z resztą robiłam w pierwszej ciąży.

Dziewczyny jak czesto macie robione usg w ciazy? Czy robicie dodatkowo usg genertyczne w 12tyg i prenatalne w 20 u innego lekarza? Moj doktor robi mi krotkie minutowe usg na kazdej wizycie i zastanawiam sie czy zrobic dodatkowo te wazniejsze usg u kogos z lepszym sprzetem. Jak to wyglada u was?

Jestem w 7tc i dwa tygodnie temu jak byłam u endokrynologa z informacją o ciąży to od razu zwiększył mi dawkę euthyroxu i przepisał jod o którym powiedział, że jest obowiązkowy przy Hashimoto ( + niedoczynności tarczycy)

Z tego co wiem i co lekarze mówią to jodu przy tej chorobie brać nie wolno,ale wiem tez że zdania są podzielone i muszę podpytać jeszcze swojego gina bo może dziecku potrzebny jod a mi nie kazali brać.

Podczytuję Was już od jakiegoś czasu,w końcu postanowiłam się ujawnić.Mam już trzyletniego synka,to jest moja druga ciąża.Jestem w 17 tygodniu ciąży!Termin porodu mam na 6 sierpnia także możecie mnie dopisać do listy!Jestem spoza Gdańska ale zamierzam rodzić w którymś z tamtejszych szpitali!Pierwsze dziecko rodziłam na Zaspie i byłam mega zadowolona z opieki i z podejścia personelu do mnie!

Witam!Też choruję na hashimoto i też jestem w ciąży!Moja dr endokrynolog twierdzi,że teraz można brać witaminy z jodem przy tej chorobie,a nawet jest to wręcz wskazane i na pewno nie zaszkodzi!Mówiła też,że tak było kiedyś.Obecnie stosuje się preparaty z jodem przy hashimoto!Pozdrawiam.

Inne tematy z forum

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (35 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Dr Małgorzata Błędzka (4 odpowiedzi)

czy może ktos chodzi do pani doktor? chciałabym poznac opinię o niej.