Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 5)

Mamusie LIPCOWE 2015:

patrycjamir tp. 1.07.-dziewczynka Zosia
Manna tp. 1.07. - chłopak
aurinio88 tp. 2.07.
k0tt 23 l., tp. 3.07. syn Jakub, szpital Wejherowo
agunineczka 24l., tp. 7.07.
MadzikRóża, tp.9.07- córeczka Kaja
ja tp. 10.07.
goś tp. 13.07.
sylwiaagnieszka tp. 14.07.- syn
malaniunia 28 l., tp. 15.07. - chłopak
magda90 24 l., tp. 15.07. - dziewczynka
joanna86 tp. 16.07.
Kiccek1 16 lub 26.07
Angel, tp. 19.07. syn, szpital w Gdańsku na Klinicznej
Marynarka tp. 20.07. Dziewczynka - Zuzia :)
Madzik050642 tp. 22.07
Ania tp. 25.07. chłopiec
Tusia tp. 25.07. chłopiec
Anielkowa 27 l., tp. 26.07. Córka Lena szpital Wejherowo :)
dominika89 tp. 27.07
Ilka tp. 27.07.
aniaa88 tp. 27.07.
Ania 27, tp. 30.07.
Tysiiiak 23 l., tp. 31.07. - chłopiec Kacperek, szpital kliniczna

Mamusie SIERPNIOWE 2015:

Karolina tp. 2.08.
Nyzosia tp. 04.08.- chłopak
kasietta88 tp. 06.08 - córka Lena, szpital Redłowo
agawcia 8.08
Lineczka tp. 8.08
tihuana tp. 10.08
Marta25 tp. 18.08. - dziewczynka
nowa-malwa, tp. 18.08. chłopak
EvvvaM tp. 24.08.
kaoma, tp. 27.08.
alicja_82 tp. 27.08.
taka1, tp. 30.08
angelina2015 ......

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2015-cz-4-t597970,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 5)

Ja też się wstrzymuje z kupowaniem ciuchów na potem, np. kombinezonu. Nigdy niewiadomo jakie dziecko bedzie duże do tego czasu. Na wyjście ze szpitala wystarczy po prostu kocyk, w końcu bedzie lato. A gdyby akurat było chłodno to zawsze można ubrać niuni sweterek dodatkowo. Moja dziewczynka waży już 1450 g, byłam w szoku, że tak dużo a to dopiero 29 tydzień. Ale faktycznie, tak jak lekarz mówi, jest w normie. Dzisiaj gin mnie bada, robi usg i na koniec mówi, że wszystko ok. Bardzo ładny chłopiec. Ja w szoku, pytam "chłopiec?!", a on na to, że żartował. Taki dowcipniś :)

Nyzosia fajnie ze maleństwo tak ładnie rośnie.

My na wyjście mamy cieniutki dresik i ewentualnie kocyk.
Mnie drażnią teksty w stylu ze skoro przy pierwszym dziecku karmiłam piersią to teraz tak nie będzie albo teraz mam sobie karmienie odpuścić. A u nas młoda bardzo ładnie rosła na piersi o nie zamierzam tego zmieniać.

A mam pytanie do dziewczyn które juz rodziły-ci używałyście po porodzie do podmywania? Ja płynu do higieny intymnej biały jeleń ale podobno tamtum rosa jest dobra.

Kurcze ja już nie pamiętam co używałam na początek do mycia ale na pewno coś "normalnego". emolienty musiałam wprowadzić bo moja młoda miała (i ma do dzisiaj) problemy ze skórą.
Do prania używałam Loveli i to długo bo młoda od zwykłych proszków dostawała uczulenia. nawet miała uczulenie jak za długo dotykała naszych ubrań. od jej urodzenia piorę w proszkach i płynach sensitive i teraz już jest ok.
Młodemu chyba zakupie dzidziusia bo jest dużo tańszy niż lovela i ładnie pachnie.
A kosmetyki chyba wypróbuje na start babydreama. teraz dla młodej kupiłam więc będę miała jeden dla dwójki:)

Ciekawe co piszecie z tymi pieluchami bo nam huggisy bardzo przypadły:))) mam jeszcze kilka kartonów po tych pieluchach w których trzymam ciuchy więc trochę ich zużyliśmy. jakiś czas używałam pampersy premium na noc - fajne są bo nie trzeba było młodej przewijać. teraz chyba wystartuje z dadami i z tymi pamperasmi premium właśnie na noc.

Byłam dzisiaj u lekarza i mam skierowanie do diabetologa...pójdę się pokazać. mierze sobie cukier i mi skacze więc chyba dobrze nie jest.

Młody ok, waży 1100:) i jak się rzucał na usg:))) w nocy też tam mam. na boku spać nie mogę - ani lewym ani prawym - bo od razu dostaje kopniaki. nie muszę chyba pisać że spanie na wznak nie jest najfajniejsze w ciąży....

Ja bym nie rezygnowała z wyjazdów o ile samopoczucie dopisuje. Tym bardziej ze zawsze można przerwę zrobić, odpocząć itd. Mnie to najbardziej meczy takie siedzenie, żarcie i gadanie i odpowiadanie na głupie pytania. Dot ciąży a potem życia z niemowlakiem. Nie wiem może jestem przewrażliwiona? Ale wkurza mnie np dotykanie mojego brzucha! Właściwie wkur.... Teksty "nooo teraz to się wszystko zmieni" " znowu się wladowaliscie w pieluchy" "będziesz karmić?" "Może jednak zdecydujesz się na Normalny poród? Bo te dzieci z CC to chorowite" ja na takie teksty jestem cięta i ostro odpowiadam bo wychodzę z założenia ze nikomu nic do tego. I to mnie meczy. A dotykanie brzucha to jakaś plaga. Nienawidzę tego i jeśli ktoś wyciąga rękę to się odwracam lub zakrywam.
A na wyjście ze szpitala to raczej tylko kocyk? No i kombinezon kupie dopiero jak zrobi się zimniej i jak już będzie wiadomo czy dziecko jest szczuplaczek czy mały paczek.

My też na początku HIPPa kosmetyków używaliśmy ale musieliśmy przejśc na emolienty. Ja używałam Jelpa, ładnie dopierał, pięknie pachnie i ze skórą ok.
Ja na pewno nie będę podróżować bliżej daty porodu, chciałabym urodzić tutaj na miejscu.
Wg dr Ciach jeśli będę dużo wypoczywać i niczym się nie stresować to mam szanse na dotrwanie do terminu. Przy pierwszym dużo leżakowałam i nie miałam powodów do stresu a wyszło jak wyszło.

Dziewczyny , a kupujecie juz odrazu jakis kombinezon jesienny czy pozniej jak dziecko sie urodzi ? No i co kupic dla dziecka na wyjscie ze szpitala , jakis cieniutki kombinezon/ polarek ?

Dziewczyny, gdyby któraś miała problemy z delikatną skórą maluszka to wiem z kilku sprawdzonych źródeł, żevsuper sprawdzają się płatki mydlane dzidziuś. Z tym, że super plam nie dopiorą. A co do podróżowania, to sama się nad tym zastanawiałam, bo mam do mamy 300 km w jedną stronę. Tak sobie myślę, że chyba nie będę już do niej jździć później

Witam,

ja przy córce używałam pierwsze dwa tygodnie pieluch jednorazowych pampersa, a potem już tylko wielorazowe (te co trzeba prać). U nas świetnie się sprawdziły. Teraz też zamierzamy tak zrobić - choć wszystko zależy od tego jak dużą pupcię będzie miał mały, na początek pampersy a potem pieluchy wielorazowe.
Z kosmetyków dla dziecka to kupuję żel do mycia oraz oliwkę Hippa, tylko ona się u nas sprawdzała.
Dla małego mam wszystko, dla siebie muszę kupić podstawę higieniczną i też będzie komplet. Wizytę mam umówioną na 14 maja (31tc 4d) i zobaczymy co powie lekarka.
Tak się zastanawiam, bo chcieliśmy pod koniec czerwca wybrać się do Warszawy (moja chrzestna ma 60ur i chcieliśmy zrobić jej niespodziankę),ale nie wiem czy ryzykować w sumie 700km w obie strony na 3tyg przed porodem.

Faktycznie Huggiesy to jakaś porażka, na lato nastawiam się na pampersy, bo są najcieńsze a potem to już z Biedronki. Bardzo dobre są chusteczki nawilżające Bella, jedyne, które nie wysychają i są naprawdę długo mokre.

Ja mam żylaki na wargach sromowych i w pochwie,stąd te bóle jak trochę pochodzę,dlatego muszę szybko podreperować żelazo bo podczas porodu te w środku pękają i dużo krwi tracę,a reszta sama schodzi.

Dziewczyny jak teraz śpicie w nocy?Bo mnie często wybudzają bóle w podbrzuszu i dziś się dowiedziałam że to od niedoboru magnezu więc muszę zacząć go przyjmować regularnie i w większych dawkach może mnie też trochę wyciszy bo naprawdę jestem ostro naładowana a dziś miałam taką mega senność że pół dnia gotowałam obiad,myślałam że do garnka wpadnę:)ale u nas też taka pogoda do spania noi w nocy mam po kilka wycieczek do małego i do wc:)Jestem pózniej nieprzytomna.

Z kosmetykami dla maluszków to nie ma co szaleć,na początek mydełko i oliwka,nic więcej taki maluch nie potrzebuje,nawet niczego na odparzenia jak skóra się nie odparza,wszystko wyjdzie w trakcie,ja przy pierwszym dziecku tak wariowałam z wyprawkę,nakupywałam tyle rzeczy a póżniej to wyrzuciłam bo wogóle się nie przydało.Pampersy są najlepsze a najgorsze jak dla mnie okazały się Huggiesy,ostre krótkie boczki do zapinania,jakaś porażka.

Patrycja 45 dni WOW ;) mi zostalo teoretycznie 115 dni ale jak pojde na CC to pewnie z 10dni szybciej, wiec jeszcze chwile i bede miec 100dniowke :p
Przed nami jeszcze malowanie pokoju bo mloda tak zalatwila pisakami i farbkami sciany ze poprostu musze wymalowac i zmienic kolor na jakis jasno szary. Ale to wszystko w lipcu. Powiem wam ze strach mnie jakis ostatnio ogarnia, jak to bedzie wszytsko. Boje sie bardziej niz za pierwszym razem bo teraz wiem co mnie czeka.
Co do pieluch to probowalam roznych firm od biedry, tesco, lidla (najwiekszy niewypal) itd ale jednak pampers to pampers.

tak się uśmiecham jak czytam o waszych wyprawkach zostawie na wakacje itp a ja po lekarzu dzisiaj dał mi 45 dni do porodu he he niby tyle juz mam gotowe a dzisiaj jak siedziałam w aucie to nie mam nic wszystko zaczęte nic nie skończone do bani po weekendzie się wezme juz ostro musze jeszcze raz liste przyszykowac szpital walizka dla mnie walizka dla dziecka plus srobic listę rseczy do zabrania dla kasi do dziadków i teraz jeszcze dla psa he he

Ja tez używałam Loveli i płynu Jelp, ale przez około pół roku, tem juz prałam w zwykłym, teraz pewnie tez tak zrobie, chociaz podejrzewam ze szybciej przerzuce sie na normlany proszek, bo bede prała z rzeczami starszej

Ja prałam małemu rzeczy w Loveli, często sa na to promocje ,uzywalam proszku i płynu. Ale jak mi się skonczylo opakowanie to już prałam w zwykłym płynie tym co dla Nas. Tym razem nie zamierzam kupować osobnego proszku ,wg mnie to zbędne,ale każdy ma swoje zdanie :)

ja zamierzam mojemu Małemu aplikowac na początek tylko masło/olej z kokosa. Naturalne, odkażające i świetnie nawilża skóre zwłaszcza takiego maluszka :)
Zakupie tez sudocrem w razie draki i to wszystko.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziękuje wszystkie wskazówki cenne;) A w czym prać ciuszki dziecięce, zostawiam to sobie na czas bliżej wakacji jednak wybór jest tez spory a nie bardzo się orientuje jakie płyny/proszki?

To prawda z tymi emolientami, że warto spróbować najpierw czegoś innego. Pytałam o to położną i też dobrzecmówiła o tych rossmanowskich kosmetykach, natomiast mówiła, że Ziajka dla dzieci rzadko u kogo się sprawdza. a jak ktoś z różnych powodów musi stosować bardziej natłuszczające kosmetyki to polecam Balneum. Sprawdzone przez brata na skórze jego atopowych dzieci

Hej,
My pampersy mamy na początek bo Maz przywozi z NO ,mam 2 małe paczki 1 i od razu 2.Bo wiem,ze te jedynki Nam nie służyły ,może miesiąc ,ale chyba nawet nie. Co do kosmetykow miałam kupione NiVea i J&J,ale Mlody urodzil się już z delikatna skorka za co nie dostal ani jednego punktu i musiałam kapas Go w Emolium i takie cos w proszku z apteki do rozpuszczania w wodzie,co barwi wode na fioletowo,zapomnialam jak się nazywa. Także zobaczę jak będzie teraz :)

hej dziewczyny, moja mloda spala dzis u babci wiec ja dopiero wstalam, zjadlam, zaraz kapiel i przygotuje jakis szybki obiad. Fajnie tak sobie w ciszy i spokoju spedzic pol dnia :) troche mi tego brakowalo, ostatni raz mialam kilka dni tylko dla siebie jak polecialam,rok temju, sama na 4dniowy urlop zeby sie zresetowac. Juz w drodze na lotnisko mi sie podobalo hehe :)
Co do kosmetykow to ja jestem tego zdania ze nie ma co za duzo uzywac, tez czytam bloga srokao.pl i tam jest duzo cennych wskazowek. No i kosmetyki z Rossmana wypadaja w rankingach super. Pamietam ze corka nie mogla nic z J&Jonhson uzywac bo to jej wysuszalo skore, i zapach tez mialo ostry. Ok,Biore sie za siebie, bo poki co nie przypominam czlowiekow :)

Oilatum z tego co wiem nalezy już do emolientów, więc na sam początek nie ma co atakować maluszka tym. Lepiej dać szansę skórze, aby sama się regulowała.
Przy wyborze kosmetyków warto jest zwracać uwagę na skład, czy nie ma za dużo chemii, która tak łatwo może zniszczyć skórę maluszka i wtedy już klops ;) warto poczytać sobie tego bloga http://www.srokao.pl/ . Ja zdecydowałam się na serię babydream z rossmanna - bardzo fajny skład, nie wydałam majątku, a jak coś maluszkowi nie podpasuje to nie będzie mi tak szkoda pozbyć się tego.

Inne tematy z forum

Dr Małgorzata Błędzka (4 odpowiedzi)

czy może ktos chodzi do pani doktor? chciałabym poznac opinię o niej.

Dowód dla dziecka czy paszport w krajach UE?? (24 odpowiedzi)

Dla dziecka 1,5 letniego potrzebny jest dowód czy paszport podróżując po UE?? Niby nie ma nic -...

Zwrot podatku 2025 (27 odpowiedzi)

Hej.aczy już wysyłają zwroty w Gdyni? ktoś dostał?