Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 5)

Mamusie LIPCOWE 2015:

patrycjamir tp. 1.07.-dziewczynka Zosia
Manna tp. 1.07. - chłopak
aurinio88 tp. 2.07.
k0tt 23 l., tp. 3.07. syn Jakub, szpital Wejherowo
agunineczka 24l., tp. 7.07.
MadzikRóża, tp.9.07- córeczka Kaja
ja tp. 10.07.
goś tp. 13.07.
sylwiaagnieszka tp. 14.07.- syn
malaniunia 28 l., tp. 15.07. - chłopak
magda90 24 l., tp. 15.07. - dziewczynka
joanna86 tp. 16.07.
Kiccek1 16 lub 26.07
Angel, tp. 19.07. syn, szpital w Gdańsku na Klinicznej
Marynarka tp. 20.07. Dziewczynka - Zuzia :)
Madzik050642 tp. 22.07
Ania tp. 25.07. chłopiec
Tusia tp. 25.07. chłopiec
Anielkowa 27 l., tp. 26.07. Córka Lena szpital Wejherowo :)
dominika89 tp. 27.07
Ilka tp. 27.07.
aniaa88 tp. 27.07.
Ania 27, tp. 30.07.
Tysiiiak 23 l., tp. 31.07. - chłopiec Kacperek, szpital kliniczna

Mamusie SIERPNIOWE 2015:

Karolina tp. 2.08.
Nyzosia tp. 04.08.- chłopak
kasietta88 tp. 06.08 - córka Lena, szpital Redłowo
agawcia 8.08
Lineczka tp. 8.08
tihuana tp. 10.08
Marta25 tp. 18.08. - dziewczynka
nowa-malwa, tp. 18.08. chłopak
EvvvaM tp. 24.08.
kaoma, tp. 27.08.
alicja_82 tp. 27.08.
taka1, tp. 30.08
angelina2015 ......

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2015-cz-4-t597970,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 5)

Mój ok.750 gram,tak mam z ostatniego usg to był 25tydzien i 4 dzień :)

My tez mamy wozek po Synku wiec pasuje ,tylko będę musiala stelaz wymyc bo stoi w piwnicy a gondola i spacerówka w domu wyprane wiec to z glowy.

W piątek wizyta :D

Dziewczyny, pamiętacie ile ważyły Wasze dzieciątka w 25 tc? Bo mój to jakiś kolos chyba jest...

Oj tak wyprawka większych rzeczy typu wózek,łóżeczko, fotelik itd to jest dopiero koszt!
Nam wózek kupili moi rodzice - 3w1 więc problem fotelika był z głowy. choć teraz pożyczę od przyjaciółki z isofixem. Ale i tak ten pierwszy fotelik to pikuś w porównaniu z tym drugim.....na szczęście są zwroty podatku:) i w sumie fajnie nam wyszło bo młody będzie jeździł w foteliku po siostrze:)
Łóżeczko to już nie taki drogi interes. my mieliśmy takie za 300 zł z szufladą, zwykłe najprostsze. kupili drudzy dziadkowie. potem je sprzedaliśmy i dorzucimy kasę do większego łóżeczka dla córki. teraz na początek pożyczam kołyskę od przyjaciółki a potem zobaczę co.
Inne sprzęty typu leżaczek bujeczek, mata itd pożyczam bo miałam kupione używane i już wywaliłam.
Na prawde nie wiele zostaje mi do kupienia tym razem:) więcej wydam na remont pokoju:)))

Co do mury maxi cosi to gondola nie jest taka mała. ma coś koło 80 cm i młoda jak się urodziła pod koniec lipca to jeździła w niej do kwietnia. tak więc spokojnie całą zimę. a spacerówka w tym wózku jest boska:)))

Ja mam zdecydowanie syndrom białego fartucha:))) ostatnio mi mierzył ciśnienie po ważeniu więc może dlatego było wysokie:))))

Wiecie co odkryłam po nocy? siara już mi leci. w poprzedniej ciąży też miałam ją gdzieś koło 30 tygodnia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

karolina takie ciśnienie jak masz to raczej nie musi martwić, mnie martwiły skoki cisnienia do 140/100. Dlatego mam obserwować ciśnienie. I zalezy też, jakie ciśnienie masz przed ciążą ja miałam 100/60 dlatego tak bardzo odczuwałam 130/80.
Słyszałam, że maxi cosi są fajne, tak samo Xlandery. Koleżanka ma Xlandera, tylko nie wiem jaki model. Jest bardzo zadowolona, ale mówiła, że gondola trochę mała. Ja chciałam dużą, żeby się dziecko się z zimowymi ubrankami, śpiworkiem itd mieściło.

Pielęgniarka w Poradni mówiła, że to sydrom białego fartucha ;) Może coś w tym jest, albo fakt, że to przed wizytą to człowiek się denerwuje czy wszystko ok ;)
Uspokoiłam się po tych domowych pomiarach. Już mi się po nocach śniły stany przedżucawkowe i te sprawy ;)
Zazdroszczę Ci, że masz już co nieco po starszym dziecku. Nasza córcia będzie pierworodna. Trochę ciuszków dostalismy, ale te grubsze zakupy: wózek, łóżeczko, fotelik itd przed nami. Planujemy mieć 2 lub 3 dzieci, więc łóżeczko chcemy kupić nowe. Fotelik samochodowy też, nigdy nie wiadomo, czy ten używany aby na pewno jest bezwypadkowy. No a wózek kupują dziadkowie i tez chcą nowy. Wybraliśmy uniwersalny kolor: szary z żółtymi wstawkami, żeby w razie czego widać było na pasach ;)
http://camarelo.pl/w4.html kolor CA 17. Jeszcze się troszkę zastanawiamy, ale z naszego zakresu finansowego chyba nic lepszego nie znajdziemy.
Chodzicie do Szkoły Rodzenia? Ja chodzę na Hynka do "Mama i Ja" bardzo fajne zajęcia. Pani Kasia od gimnastyki super babeczka, dostajemy trochę próbek, polecam jakby ktoś z Was zastanawiał się nad szkołą rodzenia

czesc ja tez mam 127/80 i nigdy lekarz nie wspomniał mi o nadciśnieniu więc jestem zdziwiona.ale jutro zadzwonie i wypytam,jeśli chodzi o cukrzycę to moje wyniki na pocąztku ciąży miałam wyższe wyniki poszłam do lux med i tam bez kolejki mnie nawet przyjęto bardzo fajna pani doktor bardzo konkretna dostałam darmowy glukometr, jutro podam jej nazwisko, dziewczyny mam pytanie czy możecie polecić nawóz do tui , juz chyba czas podsypać a na męża akurat teraz nie mam co liczyć.jesli chodzi o wózek to ja już sama nie wiem jaki wcześniej obstawiałam murę maxi cosi , miłego wieczoru

Dominika nie wiem czy elektroniczne zawyżają:) ja mam w domu po 120 a u lekarza niby 130-140...i już nie wiem co myśleć. Miałam dzisiaj do lekarza dzwonić i zapomniałam. ale szczerze to tak sumiennie nie mierzyłam...:)

My wózek mamy po córce - murę 4. mamy dobry kolor bo niebieski więc do wózka dokupuje tylko torbę bo nie miałam fajnej. teraz wybrałam sobie skip hopa ale muszę jeszcze zdecydować jaki kolor:)

A ja się borykam z podejrzeniem nadciśnienia ciążowego. Tzn przed ciążą miałam 100/60 regularnie badane, ale ciśnieniomierzem tradycyjnym. Odkąd jestem w ciąży przy każdej wizycie (średnio raz na miesiąc) mam 130/70. Nie jest mocno wysoki, ale jak na mnie to bardzo, odczuwałam takie kołatanie w sercu jak leżalam jakby biło mi nie tylko serce ale i cały brzuch. Na koniec marca miałam ciśnienie 140/80. Mój gin powiedział, żeby się zgłosić do lekarza POZ, żeby zrobił EKG. Poszłam do mojego (po raz drugi odkąd się do niego zapisalam-3 lata;P)nastawiając się, że będę musiała walczyć o wszelkie badania jak lwica, a tu ZONK. Doktor nie dość, że nie zbagatelizował moich objawów to dał skierowania na lipidogram, morfologie, i jeszcze sprawdział wcześniejsze badania na tarczycę. Powiedział, że mam za niskie (mimo, że w normie) i kazał powtórzyć badania. Wszystkie badania na NFZ. No i codziennie 3x badam ciśnienie. I znów tradycyjnym ciśnieniomierzem i wychodzi mi prawidłowe 110/70 maks 130/80 miałam raz. Wydaje mi się, że te ciśnieniomierze elektroniczne trochę zawyżają. A Wy jakie macie doświadczenia?
I troche mnie martwi ta tarczyca. Jeszcze jutro badanie glukozy, już mi niedobrze na tą myśl.
Czy macie już wybrane wózki. My zastanawiamy się nad Camarello Sevilla/Carera. Macie jakieś opinie doświadczenia?

Słyszałam od sąsiadki, że ta dr Królikowska jest bardzo dobra.
k0tt super, że wszysko ok.

Ja dziś po wizycie, 31 tydzień. Mały waży 1,5 kg, dalej główką w dół no i wszystko cacy. W 5 tyg przytyło mi się 2 kg, aż dziw, że tak mało :D

Ja z cukrzyca tez nie pomoge,ale lekarz będzie wiedział na 1000% ,na pewno miał już wiele takich przypadkow i Ci pomoze.

My wizyty co 4tygodnie.

Nasz tez się rozbrykał i kopie,wyciaga się ,kreci teraz to nawet w ciągu dnia ale wieczorami i w nocy i tak najmocniej.

Ja się musze wybrać do ortopedy na konsultacje i skierowanie na cc.

Jeśli chodzi o cukrzycę to nie pomogę, dostałam teraz skierowanie na obciążenie glukozą i zobaczymy , mam nadzieję że będzie ok. W ciąży z córką nie miałam.
Ubranek mam sporo, większość typowo dziewczęcych. Ale póki co nie wiem jeszcze jaka płeć , więc nawet o tym nie myślę. W ogóle ta ciąża jest zupełnie inna, bez takich emocji, nie wiem czy też tak macie...W ciąży z córką strasznie byłam nakręcona, czytałam , kupowałam; była to też ciąża po poronieniu, więc taka wychuchana , całkiem inna.

Hej, tez jestem po wizycie wczoraj. Maluszek ma już ponad 500gr zaczynamy 24tc. Przepływy doktor wczoraj mi badał i wszystko ok. Teraz dostałam skierowanie na test obciążenia gluk. Podobno będzie synek, ale wczoraj sie nie ujawnił, bo pępowina zakryła wszystko między nóżkami;) Wyprawkę powoli kompletuje, bo za bardzo nie mam od kogo odkupić. Ruszy czuję już bardzo wyraźnie zazwyczaj rano jak się obudzę i wieczorem. Ale mam wrażenie, że dzisiaj obudziłam się z uczuciem ciężkich nóg- dziwne to uczucie. Pozdrawiam wszystkie mamusie i życzę dużo zdrówka.

Ale się rozpisałyście:)

Z ciuchami u nas na razie słabo ale liczę na koleżanki:) Jak byłam w pierwszej ciąży to moje przyjaciółki nie miały jeszcze dzieci więc byłam sama na placu boju i jakoś dałam radę. a to coś kupiłam a to babcie coś kupiły a to coś ktoś przyniósł w prezencie. trochę dostałam ciuchów po chłopcu męża znajomych ale to wiadomo do pół roku to jeszcze ok ale potem to już chciałam bardziej dziewczyńskie ubranka.
Teraz moja przyjaciółki mają już dzieci choć same córki:) ale zawsze coś uniseks się znajdzie. no i moja wspólniczka ma 2 chłopaków i już mi pakę przygotowała:)
Czekam na remont i szafę i wtedy będę składować rzeczy.

Co do ruchów to mój ostatnio się rozbrykał i już go czuję wyraźnie na zewnątrz. rusza się bardzo często. ale córka tak się nie ruszała miała kilku godzinne przerwy i tak do samego porodu. dużo zależy od temperamentu dziecka więc nie ma co się tak stresować i tylko liczyć ruchy. jak się boisz że nie czujesz to napij się zimnej wody albo zjedz coś słodkiego i połóż się na chwilę. na pewno maluch zaraz zacznie się kręcić.

Wizyty mam co 3-4 tyg. Nie wiem czy sprawdza mi przepływy:)

Co do cukrzycy to ja miałam w pierwszej ciąży i dostałam skierowanie do poradni diabetologicznej dla kobiet w ciąży na Klinicznej. Są szybkie terminy. tam dała mi pani diabetolog glukometr i powiedziała co i jak. byłam też w luxmedzie u diabetologa i powiedziała mi to samo więc spoko. potem miałam wizytę kontrolną żeby sprawdzić czy nie trzeba brać insuliny. i tyle. cukrzyca nie jest taka straszna - da się przeżyć trzeba się tylko mierzyć i wyczuć co można jeść a co nie.

kobierska starczy w razie czego da ci namiary

Ja mam na kazdej wizycie spr przeplyw z pepowiny podczas usg. My drugiego chlopaka bedziemy mieli to mam troche rzeczy po Kubie z ciuszkow ale z kazdego rozm czegos brakuje ,tez w lumpeksach kupuje jakies perelki albo w pepco ,a tez pewniefostanie troche jak sie urodzi wiec wole nie przesadzac :)

Dziewczyny pomóżcie. Nikt mi nie doradzi lepiej niż Wy.
Wykryto u mnie cukrzyce ciążową jestem w 25 tc. Jest to moja pierwsza ciąża, jestem po dwóch poronieniach ( ostatnie w 20 tc).
Wczoraj zrobiłam test glukozy75 wyniki poleciały na łep + w dodatku po raz pierwszy dodatnie ciała ketonowe w moczu wystąpiły. Za radą koleżanki odrazu zarejestrowałam się do dr Beaty królikowskiej Kobierskiej podobno to specjalistka, wyzyte mam na środe poproszę aby dr poprowadziła mi ciąże do końca ale powiedzcie muszę jeszcze do diabetologa się zarejestrowac? czy dr Kobierska mi pomoże no ale glukometru mi nie przepisze prawda? próbowałam się do diabetologa zapisac dr Olga Kolcowa ale prywatne terminy ma strasznie odległe, bardzo się boję że znów będzie coś nie tak i stracę małą powiedzcie co robic. Dodam że jestem z Gdańska chciałam rodzic na zaspie,

Nie, nie czeka się z odcięciem (tzn jest zaciskana w tym samym momencie). Jedyna różnica jest taka, że tatuś nie może odciąć pępowiny ;) Tak przynajmniej tłumaczyła mi położna z Wejherowa.

Ja też nie bardzo liczę na jakieś ciuszki w spadku bo same dziewczynki w rodzinie ale coś tam neutralnego dostałam i duuuuuuuzo perełek po lumpeksach wyszukalam no i po Kubie tych maleńkich troszkę znalazłam bo większość oddalam i takim oto sposobem ciuszki wypadają mi z komody ;P
Ja chyba nie miałam tej pepowiny sprawdzanej albo miałam i nie wiem. Wizyta co miesiąc :)

Nie planuje pobierać krwi pepowinowej ale natknęłam się na ciekawy tekst i jestem ciekawa waszego zdania http://rodzicielstworadosci.com/uncategorized/zanim-pozwolisz-pobrac-krew-pepowinowa/
Moim coś w tym jest... ale lekarze też chyba nie czekają z odcieciem jej.

Mamusie LIPCOWE 2015:

patrycjamir tp. 1.07.-dziewczynka Zosia
Manna tp. 1.07. - chłopak
aurinio88 tp. 2.07.
k0tt 23 l., tp. 3.07. syn Jakub, szpital Wejherowo
agunineczka 24l., tp. 7.07.
MadzikRóża, tp.9.07- córeczka Kaja
ja tp. 10.07.
goś tp. 13.07.
sylwiaagnieszka tp. 14.07.- syn
malaniunia 28 l., tp. 15.07. - chłopak
magda90 24 l., tp. 15.07. - dziewczynka
joanna86 tp. 16.07.
Kiccek1 16 lub 26.07
Angel, tp. 19.07. syn, szpital w Gdańsku na Klinicznej
Marynarka tp. 20.07. Dziewczynka - Zuzia :)
Madzik050642 tp. 22.07
Ania tp. 25.07. chłopiec
Tusia tp. 25.07. chłopiec
Anielkowa 27 l., tp. 26.07. Córka Lena szpital Wejherowo :)
dominika89 tp. 27.07
Ilka tp. 27.07.
aniaa88 tp. 27.07.
Ania 27, tp. 30.07.
Tysiiiak 23 l., tp. 31.07. - chłopiec Kacperek, szpital kliniczna

Mamusie SIERPNIOWE 2015:

Karolina tp. 2.08. Jagoda cc Kliniczna
Nyzosia tp. 04.08.- chłopak
kasietta88 tp. 06.08 - córka Lena, szpital Redłowo
agawcia 8.08
Lineczka tp. 8.08
tihuana tp. 10.08
EvvvaM tp. 10.08. - chłopak, Aleksander
Marta25 tp. 18.08. - dziewczynka
nowa-malwa, tp. 18.08. chłopak
kaoma, tp. 27.08.
alicja_82 tp. 27.08.
taka1, tp. 30.08
angelina2015 ......

cześć dziewczyny mam pytanie jak często ruszaja się wasze dzieci ja musze liczyć ruchy tylko 90 min przerwy ciagle wsłuchuje się w swoje ciało i nie mogę przestać myśleć o najgorszym łudzę się że mała się odplącze i bede miala szanse donosić córeczkę do terminu, mam jeszcze jedno do was pytanie czy na każdym usg macie badane przepływy w pępowinie i co ile macie teraz wizyty?ja nie potrafię w całej sytuacji robić zakupów strasznie się boję ale myśle zeby w końcu kupić jakieś minimum , ja też nie mam nic zupełnie wszytsko muszę kupić i nie mam co liczyć na spadki rodzinne uciekam miłego wieczoru

Inne tematy z forum

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (115 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

Przepis na gofry (23 odpowiedzi)

Czy posiadacie dobre sprawdzone przepisy na gofry? Niestety mój niezawodny przepis gdzieś się...

co dla chłopca 11 lat na prezent? (7 odpowiedzi)

co mogę kupić dla chłopca 11 lat kupić na urodziny? proszę o pomoc, może macie jakieś pomysły?...