Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 8)

Mamusie LIPCOWE 2015:

aurinio88 tp. 2.07.
k0tt 23 l., tp. 3.07. syn Jakub, szpital Wejherowo
agunineczka 24l., tp. 7.07.
MadzikRóża, tp.9.07- córeczka Kaja
ja tp. 10.07.
goś tp. 13.07.
magda90 24 l., tp. 15.07. - dziewczynka
007angel, tp. 15.07. syn Łukasz, szpital w Gdańsku na Klinicznej
joanna86 tp. 16.07.
Kiccek1 16 lub 26.07
Madzik050642 tp. 22.07
ania27 tp.25.07 dziewczynka
Tusia tp. 25.07. chłopiec
Ania tp 25.07 Mikołaj szpital zaspa
Anielkowa 27 l., tp. 26.07. Córka Lena szpital Wejherowo :)
dominika89 tp. 27.07
Ilka tp. 27.07.
aniaa88 tp. 27.07.
Anka33, tp. 30.07. - syn
Tysiiiak 23 l., tp. 31.07. - chłopiec Kacperek, szpital kliniczna

Mamusie SIERPNIOWE 2015:

Karolina tp. 2.08. Jagoda cc Kliniczna
Nyzosia tp. 04.08.- chłopak
kasietta88 tp. 06.08 - córka Lena, szpital Redłowo
agawcia 8.08
dominika_ 27 lat, tp 9.08, dziewczynka, Marta, poród Kliniczna/Wojewódzki
tihuana tp. 10.08
EvvvaM tp. 10.08. - chłopak, Aleksander
oolenka1 tp 15.08 - dziewczynka
kinki.em tp.15.08
Maria tp. 17.08, dziewczynka,szp. wojewódzki
Marta25 tp. 18.08. - dziewczynka
nowa-malwa, tp. 18.08. chłopak
~stella1, tp.22.08, dziewczynka
~Dotty81, tp. 22.08.
kaoma, tp. 27.08.
alicja_82 tp. 27.08.
taka1, tp. 30.08
angelina2015 ......

ROZPAKOWANE:

Manna - 17.06.2015 syn 3170g 50cm SN
patrycjamir - 30.06.2015 córka Zosia - SN szpital Kliniczna
sylwiaagnieszka - 02.07.2015 syn Wojtuś 3790g 54cm - cc szpital Kliniczna
Lineczka - 03.07.2015 syn 2970g 52cm - SN szpital Kliniczna
Mysz - 06.07.2015 córka Ula 3110g 53cm - SN szpital Zaspa
malaniunia 28 l. - 08.07.2015 syn Patryk 3130g 56cm - cc szpital Kliniczna
Marynarka - 08.07, córeczka Zuzia, 3500 g, 57 cm, 10/10

Poprzedni wątek http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2015-cz-7-t617351,1,16.html#npu1
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 8)

Mnie już też męczy to czeka nie. Dziś mija mój termin A mały nic. Z córka też tak miałam Na 30 A wyszła 2. Więc stawiam Na 2 sierpnia. Do dziś też zwolnienie Man i jutro mam wizytę I lekarka ostatnio moeila ze zwolnienie dalej wy pisze. Nie każdy lekarz daje zwolnienie po terminie. Zawsze lekarka moeila ze 2 do tylu może zwolnienie wypisać. Pogoda niezbyt, materię die ze mam za mało ciepłych ubrań. Moja mała piła enfaml Do pól roku, później naN. Teraz też zobaczę enfamil i może bebilon. Nie chce już walki z kupa jak u starszej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzieki dziewczyny za odp w sprawie testow ,przekaze bratowej
nie slyszalam o kolektazie co to za wynalazek ?
Pelnia podobno pomaga wiec kto wie
u mnie 3tyg zostsly wiec nie nastawiam sie na nic ,jutro wizyta ,moze czegos sie dowiem

Tysiiiak ja jutro na pewno o nią zapytam , bo słyszałam dobrą opinię od znajomej ale niespełna 3 tyg malcowi nie chce dawać nic na własną rękę.

Ja dostałam zwolnienie na 2 tygodnie po terminie ;) ale lekarz powinien Ci wypisac te 3 dni w tył...

Nooo widać już duuuuży księżyc więc może może coś sie zacznie na dniach ;p

Właśnie mam tą kolektazę w domu bo dostałam od znajomej lekarki w razie W i się zastanawiałam nad nią bo nigdy o niej nie słyszalam... w razie problemów będę pytac pediatry ;)

Ja byłam w ciut innej sytuacji, tzn. położna wyliczyła termin porodu na 6-07 (mimo że z usg wychodził 15-07) i lekarka wystawiła mi zwolnienie do 6-07 włącznie i niestety poszła na urlop. Ale poszłam do innego lekarza na wizytę i ten wypisał mi zwolnienie od 7-07 do 27-07
Natomiast wydaje mi się że lekarz raczej na te 3 dni nie powinien robić problemu i wystawi Ci zwolnienie, a jak się obawiasz to idź do rodzinnego żeby wystawił zwolnienie na te 3 dni - też nie powinien robić problemu w tak zaawansowanej ciąży. Inaczej będziesz musiała rozpisać urlop macierzyński (ale ten możesz wykorzystać maksymalnie 14 dni przed urodzeniem dziecka więc trochę szkoda tego czasu)

No ja przy takim wyniku jeśli lekarz by mi zalecił też bym robiła, na szczęście nie byłam postawiona przed takim wyborem. Pamiętaj że taki wynik też nie przesądza że coś jest nie tak, w końcu to tylko ocena ryzyka i w większości przypadków jednak amnio pokazuje że wszystko jest ok.

KarolaPE jeśli masz z 6 włącznie te zwolnienie, to wydaje mi się że 10 będzie w stanie Ci wypisać od 7 zwolnienie, szczególnie że 8 i 9 to weekend, ja parę lat temu tak miałam że w poniedziałek byłam u lekarza i wypisywał mi właśnie zwolnienie od piątku, ale to było zwykłe zwolnienie wtedy i nie wiem może coś się zmieniło. Swoją drogą to dziwne że Ci tak krótko wypisał, ja mimo że mam termin na 10.08 dostałam zwolnienie do 24.08 jak byłam ostatnio (wizytę następną mam właśnie 6.08).

No właśnie chciałam się zapytać co lekarz na ten wynik. Moim zdaniem warto zrobić amniopunkcję. Tzn ja bym zrobiła jakbym miała takie prawdopodobieństwo. Ja miałam z wieku w setkach chyba ale z moich wyników coś ponad 6 tysi. I genetyk powiedziała że nie ma sensu robić amniopunkcji. I też mam 35 lat.

Ania27 może trafisz na jakąś polkę?:) trzeba być dobrej myśli...

U mnie też się nic nie dzieje, cisza spokój ale ponoć ta pełnia księżyca ma być jakaś super turbo więc może nas ruszy?:)

A co do laktozy to jeszcze był myk żeby odciągać trochę mleka przed karmieniem. że ponoć w tym początkowym jest najwięcej laktozy a potem jest jej mniej. Ja sama mam nietolerancję więc w sumie nawet nie wiem czy moja młoda też nie miała nietolerancji a wszyscy to zwalili na kolki. teraz na pewno wyłączę nabiał z diety - bo ja część mogę jeść.

Cześć dziewczyny! Mam pytanko odnośnie zwolnienia w ciąży... Termin mam na 06.08 i do tego dnia też wypisane zwolnienie. Lekarz kazała mi przyjść na ewentualną wizytę po terminie w dniu 10.08.

Jak jest ze zwolnieniem, gdy nie urodzę do 06.08? Podobno lekarz wypisuje (jeśli jest w porządku) zwolnienie max 3 dni do tyłu, zatem się nie załapię. Na googlach czytałam również, że od 06.08 zacznie mi się liczyć już urlop macierzyński. Czy któraś z Was miała taką sytuację?

Ania27 trzymaj się, dasz radę jakoś ale mogę tylko sobie wyobrazić jak Ci ciężko.
Stella1 ja robiłam test pappa na początku ciąży ale mi wyszło najwyższe ryzyko (tam były w sumie jakieś 3) 1:8500 reszta była sporo powyżej 10k. Ja 28 lat więc w sumie nawet z samego wieku mam dużo niższe te wyniki, mi lekarz jak omawiał to mówił że właśnie z wiekiem te ryzyko rośnie i to podobno logarytmicznie jakoś. A co lekarz powiedział Twojej bratowej, zalecał robienie dalszych badań bądź powtarzanie? Wiem że w najgorszym przypadku żeby potwierdzić bądź wykluczyć zaleci amniopunkcję, ale to już jest duże ryzyko dla dziecka też.

Jeżeli się okaże że to faktycznie nietolerancja laktozy to ja jeszcze będzie chciała spróbować - oczywiście zw aprobatą pediatry preparatu który nazywa się kolaktaza - jest to środek z enzymem laktozy i podobno pomaga. Tyle tylko że przy karmieniu piersią ciut uciążliwe ale ja myślę że warto spróbować żeby od razu się nie poddawać.

Gastrolog Brodzicki mówił,że nie ma znaczenia co zjem tej laktozy będzie tyle samo. Na odgazowanie brzuszka dobre są rurki Windi, pomagają.też przy zaparciach.
Nie ma.gwarancji,że mm pomoże a powrotu do piersi juz raczej nie będzie. Od niedzieli 2x dziennie dostawał bezlakotozwe i wczoraj była wojna przy cycku.

U mnie termin na jutro i cisza poza bólem całego podwozia po badaniu na fotelu...
Gin powiedział że w poniedziałek mam iść na ip i ściemniać ze słabo czuje ruchy ale niewiem czy mi się chce iść i tak kombinować... Następną wizyta za tydzien u innego lekarza bo mój będzie na urlopie i pewnie skierowanie dostanę .. Mam jednak nadzieję że na dniach samo się ruszy ;) dziś mam jakiś beznadziejny dzień tylko bym ryczala :/ już mam dość tego czekania :(

Kuba też jak skończyło się cycowanie był na bebiko i dalej pije na noc :)

Ania27 na pewno nie jest Ci łatwo i nie dziwie się że czujesz się przy tym i zdenerwowana i ciut zagubiona. A jak Ty się czujesz -juz Ci przeszło? Jak dzieci?
No u nas tez mały się spina i twardy brzuszek do tego śluz w kupie. Od poniedziałku nie jem nabiału o dajemy małemu Floractin (to samo co Dicloflor ) plus espumisan100 -miał być doraźnie ale widzę że jak dostanie chociaż co drugie karmienie to synek się nie męczy i mu pomaga. Zobaczymy co jutro powie nam pediatra no nie chciała bym go odstawić od piersi :-(
Z córką miałyśmy tak ze był śluz w kupie ale nie było problemów z brzuszkiem- to wtedy dawalismy tylko Floractin i odstawiłam nabiał i po 2tyg przeszło -jelita musiały dojrzeć. Potem zaczęłam wprowadzać powoli nabiał i było wszystko dobrze.

Dziewczyny które nie urodziły, odzywajcie się bo to ze teraz tematy związane z dziećmi to normalne dla tych które są już po porodzie a my wciąż jeszcze nie i razem to łatwiej przejść ten długo ciągnący się czas.Ja mam jutro ostatnia wizytę u swojego gina a w sobotę mówił juz coś o szpitalu, trochę szybko, jak już mogłabym się zgłosić po weekendzie no bo co teraz zrobią, tylko w kółko ktg i usg i będą jeszcze czekać,a za każdy dzień w szpitalu kasować 10 euro boje się tego całego wywoływania, tym bardziej ze nie znam języka ani tłumacza nie mam i jeszcze męża prawdopodobnie przy mnie nie będzie, wiecie co czuję?

Sylwia ,mi radzili diete jak chce karmic piersia I pomoglo ale to musi byc restrykcyjna dieta bezlaktozowa lub mm ,mi mowili ze to moze dluzej trwac niz 3 miesiace
dziewczyny z innej beczki ,czy ktoras na poczatku ciazy robila testy papa na zespol downa?bratowa dostala wynik 1:50ryzyka wiec dosc duze chyba ,dodam ma 35 lat ,ciaza druga po 10latach ,moze macie jakies doswiwiadczenia bo ja nie robilam badan I nie wiem jak to jest

Patryk tez nie płacze tylko jeczy,spina się,brzuszek twardy. Tylko lekarz kazal spr ten stolec i wtedy zdecyduje o badaniu,ale szczerze mowiac nie trafiłam do Naszej lekarki ten lekarz nie jest zbyt komunikatywny i pojdziemy jeszcze do Naszej jak wroci z urlopu. (odpukać) dzisiaj spi i je ,chyba odsypia ten czas od niedzieli.

Sylwia ,ciężko cos doradzić, człowiekowi ciężko patrzeć jak maluszek cierpi a to jeszcze 2 mce udreko dla Niego...a z drugiej strony jak masz szanse to mleko matki najlepsze ,chociaż nie dokonca w tym przypadku z ta laktoza ,hmmm sama miałabym dylemat ,chociaż pewnie byłoby mi ciężko z tym,ze malec tak cierpi...
a jak bys przeszla na mm ,to by się poprawilo?jest pewność?

A ja mam inny problem. Mleko w piersiach jest, Wojtek chętnie ssie ale męczy go brzuszek i u nas to nietolerancja laktozy. Młody nie ryczy tylko się spina, pojekuje. Mam wielki dylemat czy odstawić go i mm, czy przemeczyc się do tego 3 mca i patrzeć jak się męczy. Jutro pojadę jeszcze do gastrologa pogadać.
Pamiętam, że bebiko mocno nie służyło Mackowi bo właśnie miało dużo laktozy. Hipp miał mniej.

My mamy fotelik cobi z wkładką ale mam wrażenie że małemu nie wygodnie jakby się w nim topił.

Przepraszam drugi raz wrzucił się to samo pytanie.

Ja jutro idę z córką na wizytę do pediatry to przy okazji młodego pokaże bo ten brzuszek mnie martwi.
Córkę szczepilismy 5w1 plus pneumokoki, syna tez ta mieszanka plus rotawirus bo córka przedszkolak wiec żeby nie było drążki ze szpitalem .

Inne tematy z forum

macierzyństwo zamiast "kariery" (61 odpowiedzi)

Tak sie zastanawiam...czy jest tu jakaś mama, która wybrała tą drogę? Bo ja zawsze myślałam,...

Niechciana 3 ciąża (255 odpowiedzi)

Jestem mamą 2 dzieci. Mam synka w wieku 6 lat i córkę 2 letnią. Kilka dni temy dowiedziałam się,...

Materac lateksowy? (50 odpowiedzi)

Hello Pomóżcie - potrzebna rada jaki materac lateksowy wybrać, polecicie coś?