Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 8)

Mamusie LIPCOWE 2015:

aurinio88 tp. 2.07.
k0tt 23 l., tp. 3.07. syn Jakub, szpital Wejherowo
agunineczka 24l., tp. 7.07.
MadzikRóża, tp.9.07- córeczka Kaja
ja tp. 10.07.
goś tp. 13.07.
magda90 24 l., tp. 15.07. - dziewczynka
007angel, tp. 15.07. syn Łukasz, szpital w Gdańsku na Klinicznej
joanna86 tp. 16.07.
Kiccek1 16 lub 26.07
Madzik050642 tp. 22.07
ania27 tp.25.07 dziewczynka
Tusia tp. 25.07. chłopiec
Ania tp 25.07 Mikołaj szpital zaspa
Anielkowa 27 l., tp. 26.07. Córka Lena szpital Wejherowo :)
dominika89 tp. 27.07
Ilka tp. 27.07.
aniaa88 tp. 27.07.
Anka33, tp. 30.07. - syn
Tysiiiak 23 l., tp. 31.07. - chłopiec Kacperek, szpital kliniczna

Mamusie SIERPNIOWE 2015:

Karolina tp. 2.08. Jagoda cc Kliniczna
Nyzosia tp. 04.08.- chłopak
kasietta88 tp. 06.08 - córka Lena, szpital Redłowo
agawcia 8.08
dominika_ 27 lat, tp 9.08, dziewczynka, Marta, poród Kliniczna/Wojewódzki
tihuana tp. 10.08
EvvvaM tp. 10.08. - chłopak, Aleksander
oolenka1 tp 15.08 - dziewczynka
kinki.em tp.15.08
Maria tp. 17.08, dziewczynka,szp. wojewódzki
Marta25 tp. 18.08. - dziewczynka
nowa-malwa, tp. 18.08. chłopak
~stella1, tp.22.08, dziewczynka
~Dotty81, tp. 22.08.
kaoma, tp. 27.08.
alicja_82 tp. 27.08.
taka1, tp. 30.08
angelina2015 ......

ROZPAKOWANE:

Manna - 17.06.2015 syn 3170g 50cm SN
patrycjamir - 30.06.2015 córka Zosia - SN szpital Kliniczna
sylwiaagnieszka - 02.07.2015 syn Wojtuś 3790g 54cm - cc szpital Kliniczna
Lineczka - 03.07.2015 syn 2970g 52cm - SN szpital Kliniczna
Mysz - 06.07.2015 córka Ula 3110g 53cm - SN szpital Zaspa
malaniunia 28 l. - 08.07.2015 syn Patryk 3130g 56cm - cc szpital Kliniczna
Marynarka - 08.07, córeczka Zuzia, 3500 g, 57 cm, 10/10

Poprzedni wątek http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2015-cz-7-t617351,1,16.html#npu1
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 8)

Ania 27 no to może malutka już niebawem się pojawi?Tysiak a jak doszłaś że małutka ma bakterię czy profilaktycznie robiłaś posiew moczu? Nic się nie martw na pewno bedzię dobrze. A gdzie leżałaś w szpitalu? Dziewczyny nie wiem gdzie idziecie na usg ale jeśli chodzi o zmiany na nerkach polecam Pana doktora Kosiaka . Moj syn ma zdwojenie UKM W LEWEJ NERCE i usg własnie robię u tego Pana doktora, jest bardzo skrupulatny i zna sie na rzeczy.My własnie idziemy też z Jagódka na usg mózgowia i całej jamy brzusznej. Jeśli chodzi o ktg w każdej ciąży miałam teraz naprawdę często ale wynikało to z problemów jakie mieliśmy więc nie wiem jak jest standardowo ale fakt że płaciłam u lekarza za to dodatkowo.Nowa malva a masz wskazania na cc może dla tego chciał wypisać skierowanie. Nam wczoraj odpadła pępowina, ale pępek teraz taki wystający , malutka wydaję mi się taka żółta i nie mogę sie doczekać wizyty u pediatry. Niestety malutka jak ją dziś zważyliśmy to za dużo nie przybrała nie wiem czy mam za słabe mleko znowu zaczęłam odciągać i dawać ale ona maksymalnie wypija 50 ml co 3 godziny, dziś ważyliśmy 2870 a w piątek 2840 to w sumie nic i już sama nie wiem czy nie dokarmiać. dziewczyny czy jak się karmi można farbować włosy moja teściowa jak to dziś usłyszała to zrobiłą mi pogadankę i już zwarjowałam. uciekam malutka budzić na kąpiel i starszaki z ogrodu zabrać deszcz nie deszcz cały dzień na dworze skąd one tyle siły mają bo ja już zasypiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Właśnie jesteśmy po wizycie koniec 37tc główka już bardzo nisko lekarz mówi, że maluszek może być szybciej. Kolejną wizytę prywatnie mamy w przyszłym tyg, później lekarz ma urlop i możemy już nie zdążyć przed terminem się spotkać. Na kolejnej wizycie zrobi Ktg i odpłatnie dodatkowo oprócz wizyty koszt 50 zł aż się zdziwiłam myślałam, że skoro prywatnie to w ramach wizyty już na końcówce zrobią. Mam jeszcze pytanie czy my do szpitala potrzebujemy skierowanie? Chciał mi wypisać w razie czego tylko nie dopytałam właściwie czemu to ma służyć?

Ja dzisiaj też jeszcze jadę na KTG. W sumie nie wiem po co, skoro cały czas czuję ruchy dziecka. Jestem już w 39 tygodniu i lekarka kazała mi chodzić raz w tygodniu na KTG od 37 tc.

Ja po wizycie, ktg dobrze, znów sobie dziecię spokojnie leżało, z synkiem było inaczej, był bardziej aktywny a tu mi się zapowiada najbardziej spokojne z dzieci, pierwszy syn to wulkan energii.
Tutaj ktg robią przy każdej wizycie od 7 miesiąca,jak ja to mówię męczą te kobiety tak szybko, a pod koniec 9 co 3 dni,uważam że w ostatnich tygodniach w zupełności by wystarczyło.Teraz to mam przyjeżdżać co drugi dzień a mi się wcale nie chce siedzieć tam godzinę i czekać bo zawsze jest opóźnienie.

Noi jakie było moje zdziwienie jak mi dziś lekarz obwieścił,że szanowna macica w końcu drzwi uchyliłaJest rozwarcie na 1 cm więc teraz tylko czekać na bóle lub wody.Co do częstotliwości wyproznien to mam tak już od jakiegoś tygodnia a to dlatego, że dziecko jest nisko i naciska również na odbyt.

Dzięki za informacje dziewczyny! Czyli jednak coś się zmieniło:)

Dziś pogoda tylko na spanie przynajmniej u nas. W środę rano jedziemy na urlop wiec spakowalam awaryjnie torbę gdyby coś się zaczęło dziać. Teraz tylko muszę się wymodlic o pogodę byle nie padało bo wtedy po urlopie :( wiadomo jak to w Polsce raz słońce raz deszcz. Ja jeszcze jakoś daje radę z zakupami ale stanie w kolejce to udręka bo robi mi się słabo a tutaj niestety kobiet w ciąży nikt poza kolejnością nie obsługuje, ani w aptece ani w sklepie nie ma na to szans. Z reszta wydaje mi się ze teraz jestem bardziej sprawna fizycznie bo wszystko robię normalnie a z córka to mimo ze byłam 8kg lżejsza to już ten ostatni miesiąc ani autem nie jeździłam ani sama z domu na zakupy nie wychodziłam. Póki co zastanawiam się jak ja wytrzymam 6h w aucie :) no ale zalicze zakupy w biedrze i kupie sobie moje ulubione ciastka, i puder w rossmanie :)

Ja tez słyszalam ze pod koniec ciązy niektórzy lekarze wysyłaja na ktg tak raz w tygodniu , by sprawdzic czy zapis jest wporzadku.
W pierwszej ciąży lekarz nie wysyłał i w zasadzie miałam pierwsze ktg na izbie przyjec przed porodem. Teraz lekarz tez nie wysyla ot tak sobie, tylko mowil ze jeli cos niepokoi to podjechac na izbe przyjec do szpitala i musza tam zrobic badanie.

Do Urzędu papiery przesyła szpital, a o przychodnie też pytają w szpitalu i oni wysyłają swoje papierologię (kartę szczepień ) do przychodni. W przychodni umawiasz się w pierwszej kolejności z położną środowiskową i ona dalej mówi co i jak. Z Urzędem jest teraz taka nowość, że trzeba sprawę załatwić w 21 dni, później Urząd sam nadaje imię. Pesel otrzymuje się od razu.

Nyzosiu - do USC idzie rodzic (jeśli jesteście małżeństwem to tylko Twój mąż) i zgłasza dziecko. USC w mieście, gdzie rodzisz. Od razu dostajecie nr PESEL. Nie jest potrzebne nic po za dowodem osobistym rodzica.
Do przychodni - szpital wysyła kartę szczepień do przychodni, którą podacie. Po urodzeniu idziesz i zapisujesz do danego lekarza. Możesz wybrać położną z przychodni w której masz lekarza pediatrę, ale nie musisz. Możesz wybrać inną.

Pozdrawiam Was serdecznie i życzę powodzenia zarówno tym dopiero rozpakowanym jak i tym w dwupaku ;)

A jeśli chodzi o przychodnie, to jak dobrze pamiętam powiedzieli nam na szkole rodzenia, że się podaje przychodnię w szpitalu i oni tam przesyłają wszystkie papiery dziecka. A jak się nie poda to trzeba do sanepidu po nie jechać. Jak coś źle napisałam to mnie poprawcie ;)

Tysiiiak trzymam kciuki!!!
Nyzosia ma za szkoły rodzenia dostaliśmy taki skrót:

Rejestracja noworodka w USC:

Karty urodzenia
Chcąc dokonać rejestracji noworodka w USC należy wypełnić Kartę urodzenia.Kartę urodzenia należy przekazać do właściwego urzędu stanu cywilnego w ciągu trzech dni od daty wypełnienia.

PESEL w urzędzie stanu cywilnego
Wraz z rejestracją noworodka w USC dziecko otrzymuje również zameldowanie. Co więcej,System Rejestrów Państwowych od razu generuje dla niego PESEL.

Odpis w każdym urzędzie stanu cywilnego w kraju
Akt urodzenia dziecka można otrzymać wyłącznie w urzędzie stanu cywilnego właściwym dla miejsca zamieszkania. Rejestracja noworodka w USC, który urodził się w Gdańsku, musi nastąpić w USC w Gdańsku. Natomiast odpis jego aktu urodzenia można uzyskać w każdym USC
w Polsce.

Tysiiak trzymam kciuku aby się zaczęło:)))

Marynarka na pewno będzie dobrze. Ważne że wiecie co w niej siedzi...

Mnie dziś 2 razy przeczyściło i po troszeczku zaczął czop odchodzić. Cały dzień boli brzuch i lędźwia jak na @ i co jakiś czas pojawia się skurcz.. zobaczymy co przyniesie dzień i noc :P

Co to za pogoda ja się pytam? normalnie nic tylko spać.....

Dzisiaj poszłam z młodą na zakupy i na spacer i stwierdziłam że już nie mam siły na takie wyprawy...

Co do prezentu od rodzeństwa to moja wybrała bratu grzechotkę jak kupowałam całą wyprawkę dla młodego. I jest powiedziane że to jest prezent od niej i czeka w szafie żeby mu go dała. nie robię natomiast prezentu od młodego dla córki bo córka jest już na to za stara:) ale jak koleżanki miały mniejsze dzieci, mniejszą różnicę wieku to tak robiły i się sprawdzało.
Jak starsze dziecko jest młodsze to warto też uczulić rodzinę i znajomych na prezenty tzn. poprosić żeby przynieśli tez jakiś drobiazg dla starszaka jak będą odwiedzać młodsze dziecko. żeby temu starszemu nie było przykro.

A ja mam pytanie z innej baczki. jak wyglądają formalności po urodzeniu dziecka. bo ponoć teraz jest jakoś inaczej. chodzi mi o zarejestrowanie dziecka w um i w przychodni. dalej się samemu wszystko zgłasza? i z przychodni przychodzi położna?

Ja chodziłam prywatnie i też nie miałam ktg na wizytach. Jeden raz, na porodówce, godzinę przez cc, w sumie nie wiem po co, ale podłączyli.

Melduję się ;) mało się odzywam, ale podczytuję. Za bardzo czasu nie mam na udzielanie się, Zuzia dość aktywna w ciągu dnia, na szczęście mniej w nocy. Mamy już dwa patronaże za sobą i jedną wizytę u pediatry. Jutro kolejna, bo się okazało, że w posiewie moczu ma bakterię E.Coli. Jestem przerażona, ale mam nadzieję, że to nic groźnego i skończy się na antybiotyku a nie na szpitalu. I prawdopodobnie została zarażona właśnie w szpitalu :/ trzymajcie kciuki dziewczyny, tak bardzo się o nią boję.

U nas córka zachwycona młodszym bratem i we wszystkim chce pomagać.
Ania33 ja miałam z badania zrobiona opisówke dot. UKM która lekarz kazał pokazać przy przyjeciu do szpitala. Ale myślę że jak im powiesz to tez wystarczy bo to jednak bardzo ważna sprawa.

Dla odmiany my dzisiaj po wizycie położnej i mały przez tydzień przybrał 370g i waży TERA 3550g - klopsik mi rośnie :-)

U Nas Kuba jest zadowolony z brata. Pomaga,przytula,caluje Go,kazdemu sie chwali. Zazdrosci nie ma zadnej ,moze dlatego,ze dlugo na Niego czekal a tsk strasznie chcial rodzenstwo i tez przebywamy duzo wsrod znajomych rodzin gdzie sa rodzrnstwa k Kuba widzial ,ze trzrba karmic ,przewijac i poswiecac tez czas teraz nie tylko Jemu. Poki co jest wszystko dobrze,pewnie pozbiej bedzie "pod gorke" jak Mlody zacznie chodzic dokuczac itd :)

Cześć Dziewczyny
ale dzisiaj miałam fatalną noc, nie zmrużyłam oka, masakra jakaś , niby nic mnie nie bolało, ale jakoś tak dziwnie się czułam. W piątek usg , zobaczymy czy coś się dzieje.

Dziewczyny , które już rodziły jak Wasze starszaki? Czy są zazdrosne? Robiłyście jakieś upominki dla dzieci nawzajem, bo znajoma mówiła, że tak robili?
Mam znowu dylemat co do szpitala , byłam zdecydowana na Zaspę, ale tam remont i nie wiem sama już.

No A ja dziś ciężka noc miałam. Coś po 3czy 4obudzil mnie ból podbrzusza. Przestraszylam się, ze to może już. Wstałam przed 6i wstawstawiłam zupę by moja rodzina nie była czasem bez obiadu 😊. Ale przeszło wszystko. Coś czuje ze to już blisko, oby dziś po południu mnie wzięło 😊.

W 1ciazy też byłam mega na priv wizyty najbardziej chyba po to by poznać płeć szybciej. Teraz każde 200zl wolę wydać na dzieci. I tak właśnie lekarze pracujący na fundusz żyją z młodych matek. Mam 33lata A ona zalecana mi prenatalne bo jej koleżanka obok robi 😊. Nie podważać, ze dodatkowe usg powiedzmy na lepszym sprzęcie ze nie uratowało życia dziecka, było tak w przypadku mojej znajomej, gdzie po śmierci córki z wadą serca robili w kolejnej ciazy szczegółowe badania. Nie wiem czy dostanę jakąś informację od lekarki o tych UKM. Muszę zobaczyć z tej w 12tyg czy jest wpis.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

przedszkolak znów robi w majtki (19 odpowiedzi)

potrzebuję porady, synek jest dzieckiem z końca roku, co go jednak nie tłumaczy, odpieluchowany w...

jaką kupić prostownice???? (50 odpowiedzi)

hey,dziewczyny prosze o rade,zamierzam kupic prostownice byłam dzis na polowaniu ale wybor jest...

krem nawilżający do twarzy (43 odpowiedzi)

Jaki krem jest dobry bo nie wiem jaki kupić używałam garniera ale mi nie służy i teraz mam taka...