Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *11*

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-8-t220530,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-9-t221819,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-10-t225144,1,16.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. kasiorek555 - 7 lipiec SYN/ Gdynia Redłowo
6. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
7. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
8. she_gd - 10 lipiec
9. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
10. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo
11. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
12. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA
13 bruxa - 20 lipiec SYN
14 aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
15. hania_m - 20 lipiec SYN
16. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
17. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
18. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA, TOSIA, Szpital Wojewódzki Elbląg
19. magda84 - 27 lipiec SYN
20. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
21. Tesula - 2 sierpień
22. agusp - 3 sierpień SYN Borys/Swissmed
23. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
24. wercia83 - 5 sierpień SYN
25. Kejt - 5 sierpień
26. kasisyn - 5 sierpień
27. a_guniek - 10 sierpień
28. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
29. Kasia 0606 - 12 sierpień
30. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
31. gosia_dim_ - 14 sierpień
32. milka0928 - 14 sierpień
33. Umchi - 16 sierpień SYN
34. mamasyna - 17 sierpień
35. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
36. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA/ Kliniczna
37. Tamara - 26 sierpień
38. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
39. MissMarple - 27 sierpień
40. Maua_mama - 28 sierpnia SYN / Szpital w Wejherowie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *11*

dziewczyny, pierwszy raz w tej ciazy pospalam sobie po poludniu razem z synkiem!!! 2 godziny drzemki w sloneczku :) bajka :) chyba musze czesciej tak robic :)

Kulka, póki co jestem zarejestrowana w Baltimedzie obok ale też będe chciała zarejestrować Maluszka na Świętokrzyską z powodu nocnych dyżurów:) Jak znajdziesz jakąś fajną lekarkę to daj znać.

U nas pani miała zadzwonić a zrobiła nalot, tylko miała pecha bo jak karmiłam małą to nikomu nie otwierałam, więc znalazłam w skrzynce karteczkę że mnie nie było i że mam przedzwonić. Dzięki temu umówiłam się na drugi dzień na konkretną godzinę. Ale w sumie, może być nalot, koszula nocna takiej pani nie zawstydzi, a i mama nie musi się specjalnie przygotowywać.

aguseek ja od początku ciąży używam Elasti-q i jestem bardzo zadowolona. rozstępów póki co brak.

Muszczek, wybrany przez nas zestaw to koszt ok. 2500 pln.

a co do spodni dresowych, to ja sobie kupiłam w Decathlonie, 3/4. od początku ciąży je mam i jestem bardzo zadowolona. mają nawet taki pas, któy może być albo na brzuch, albo pod. na początku rozmiar xl był za duży w pasie na mnie, ale teraz już jest ok. ćwiczę w tych spodniach, łażę po domu i naprawdę są bardzo wygodne :)

mam pytanie co do tej położnej. ja jestem zapisana do prywatnej przychodni, ale małą będziemy chcieli do państwowej. wciągnięcie małej w medicoverze pode mnie to miesięczny dodatkowy koszt 300 pln. jak będzie chorowita to się opłaci, ale tak to nie widzę potrzeby.
czy któraś z Was chodzi do przychodni świętokrzyskiej ? możecie polecić jakiegoś pediatrę stamtąd?

właśnie zastanawiałam się czy to jest na zasadzie umówienia się czy "nalot" hehe widzę że różnie bywa, no cóż muszę się dowiedzieć :)

dziewczyny znacie jakiś dobry krem na rozstępy na piersiach? chyba to świństwo mi się pojawiło na piersiach, na brzuchu póki co nic ale moje skarby biedne już mają....:(

nic nie zalatwiasz... szpital, w dniu wypisu, daje ci dokumenty (karte szczepien i zgloszenie do przychodni) i albo sam je wysyla albo daje je tobie i ty masz obowiazek zaniesc ja do przychodni zaraz po powrocie do domu (albo maz). na tym sie konczy twpja rola. przychodnia dostajac zgloszenie wysyla polozna i pediatre (dostaja za to kase z nfz). to jest obowiazek przychodni wyslac do ciebie i polozna i pediatre, musza to potwierdzic w ksiazeczce zdrowia.

oczywiscie jesli chcesz zeby polozna czesciej do ciebie przychodzila, wtedy musisz sie z nia umawiac juz indywidualnie. chyba przez pierwszy miesiac ilosc wizyt z nfz to kilka.

polozne/pediatrzy przed przyjsciem czasem dzwonia i umawiaja sie na godziny, czasem robia "nalot", bo i tak przez pierwsze 14 dni raczej nigdzie z dzieckiem sie nie wychodzi. ja mialam "nalot" w poniedzialek (a wyszlam z kliniki w niedziele), za to moja koleszanka miala zapowiedziana wizite - tutaj zalezy to od organizacji przychodni.

czyli jak to się załatwia bo ja już nie rozumiem....
jak mały się urodzi to idzie się do przychodni i zapisuje się dziecko tak? i wtedy ustala się termin wizyt położnych? muszę tej mojej się zapytać jak mam się z nią umówić :)

od 2010 roku sa obowiazkowe, nawet w nowych ksiazeczkach zdrowia sa na nich miejsce - 2 wizyty poloznej i 1 wizyta pediatry. wprowadzili je po to, zeby matka nie musiala gnac z dzieckiem do przychodni, jesli nie ma takiej potrzeby. powiedzmy sobie szczerze, ze jest to wygodniejsze. ja z pewnoscia nie poszlabym z tygodniowym czy dwutygodniowym dzieckiem do przychodni tak 'bez sensu' zeby sie "tylko zameldowac". te wizyty musza odbyc sie w konkretnych terminach dlatego nie obowiazuje tu "zapisywanie sie", bo nawet nie wiemy kiedy dokladnie urodzi sie dziecko... to sa zreszta wytyczne dot. opieki okoloporodowej i porodowej, mozna je znalezc na stronie ministerstwa nawet, wiec nie dajcie sie "splawic" :)

P.S. Pediatra też nas nie odwiedził, musieliśmy się telefonicznie umówić na wizytę w przychodni, gdzie pani doktor zbadała małą, poopowiadała o szczepieniach i spotkaliśmy się z nią na szczepieniach jak mała skończyła 6 tygodni. Nota bene, nie zauważyła u małej pleśniawek, które wypatrzyła pani w poradni laktacyjnej. A pleśniawki wzięły się stąd, że po CC podali mi antybiotyk ale probiotyku już nie. Uczulam na to dziewczyny które będa miały CC – ciśnijcie lekarzy o probiotyk dla siebie i najlepiej też dla dziecka. No ale już nie straszę, może po prostu miałam pecha ;-)

Muszczek, ja w ciąży z Hanią kupiłam spodnie dresowe ciążowe w C&A (jakoś w okolicy 28-30t.c.) z tym że używałam ich dopiero w ostatnich 3-4 tygodniach ciąży bo miały ogromny "wór" na brzuch.

Jeśli chodzi o wizyty patronażowe, to nie wiem czy coś się zmieniło od 2009 roku, ale wtedy były one opcjonalne, tzn. jeśli mama wyraziła chęć. U nas (Przychodnia Kartuska) odbyło się to tak, że mąż zgłosił Hanię do przychodni (innej niż nasze), a tam powiedzieli że przed zapisem do pediatry musi przyjść do nas do domu położna. Przyszła raz, głównie po to żeby wypisać papierki w książeczce RUM i obejrzeć dziecko, ogólnie nie przyłożyła się do tego co robi i nie było mowy o drugiej wizycie (ech, nacierpiałam się bo karmienie bolało a pani stwierdziła że tak ma być i nie wypatrzyła że załapałam od małej grzybicę, a w poradni laktacyjnej kilka dni później dostrzegli to od razu). Jak chciałam zamówić wizytę patronażową w przychodni MSWiA gdzie jestem zapisana to stwierdzili że powinnam zgłosić się przed porodem bo teraz to mają napięte terminy ;-) Może każda przychodnia robi to po swojemu? Nie martwcie się na zapas, wypytajcie znajomych które niedawno rodziły, na pewno będą w stanie kogoś polecić.
Miłego dnia. P.S. Glukoza nie była taka straszna, nawet nie byłam bardzo głodna przez kolejną godzinę.

dziewczyny, wy nie martwcie sie o polozna po porodzie - ona przysluguje KAZDEJ z nas, za darmo, z NFZ, zwykle jest z naszej przychodni (rejonowej), ma obowiazkowe 2 wizyty patronazowe w domu (w ok. 2 dniu po powrocie ze szpitala i po ok 2-3 tygodniach) plus macie tez prawo przychodzic do niej, do przychodni, po wszelkiego rodzaju porady. jesli macie zaprzyjazniona polozna, jak np aguseek ze swojej szkoly rodzenia, ktora ma podpisany kontrakt z NFZ, to wtedy rezygnujecie z opieki rejonowej poloznej, a przychodzi do was ta zaprzyjaziona. te wizyty patronazowe sa obowiazkowe, nie mozna z nich zrezygnowac, sa wpisywane do ksiazeczki zdrowia dziecka. mnie akurat nie odpowiadal ich charakter (ba, nawet o nich nie wiedzialam), nic nowego mi nie powiedziala i probowala wciasnac starodawne metody etc (jednym uchem wposcilam, innym wyposcilam). ale moja kolezanka trafila na super polozna i te 2 wizyty patronazowe bardzo jej pomogly :) podobnie, po ok 1-2tygodniach musi was odwiedzic lekarz pediatra z przychodni rejonowej, tez na tzw. wizyte patronazowa, wtedy poinformuje was o szczepieniach, ich rodzajach, plusach i minusach. zarowno polozna, jak i pediatra, badaja dziecko. polozna moze zbadac takze was, jesli tylko chcecie (sprawdzic stan ewentualnych szwow, obkurczanie macicy i takie tam;) - jesli macie wiecej pytan 'administracyjnych' chetnie wam opowiem co i jak :) teraz lub pozniej :)

co do pakowania tej torby, to na prawde spakujcie ja wtedy, kiedy dziecko juz bedzie duze. na wyjazdach i tak macie pizame i kosmetyki, czyli wszystko co jest wam njbardziej potrzebne do ewentualnego lezenia w szpitalu. ubranka, pieluchy i kosmetyki dla dziecka i tak nie przydadza sie w szpitalu wczesniej niz w 36tygodniu. ale za to ZAWSZE powinnyscie nosic przy sobie karte ciazy wraz z aktualnym dowodem ubezpieczenia, w torebce, nawet jak idziecie tylko po zakupy :)

A, do wysokich dziewczyn: ratunku, chcę sobie kupić jakieś dresowe spodnie, skąd wziąć takie na 180cm?! I jakieś XL, a nie mój ulubiony "rozmiar uniwersalny" :p

Cześć :)
U nas kącik dla dziecka będzie w naszej sypialni, chcemy kupić łóżeczko, komodę +przewijak no i może jeszcze coś, jak się zmieści. Ściany malowaliśmy niedawno więc nie musimy odświeżać. Zakupy planujemy jednak zacząć tak na przełomie czerwca i lipca.
Kulka bardzo ładne te mebelki :)
Aguseek super, że dzidzia ładnie rośnie :)
Ja jeszcze nie wybrałam szkoły rodzenia, 18 kwietnia idę na wizytę kontrolną i wtedy porozmawiam co i jak.
Tak ładnie za oknem, aż żal w pracy siedzieć ;)
Pozdrawiam :)

kulka, pięęękne meble... Ile za taki komplet?

aguseek, no to super :) Dla mnie na Zaspę za daleko. A torbę pewnie koło 35. tygodnia spakuję.

Witajcie,
U nas wszystko dobrze po wizycie na usg maluch rośnie ładnie :) To jedyny pozytyw mojej wizyty bo zmieniam lekarza prowadzącego...:( nie dogadam się z tą kobietą i nie chcę się denerwować już ;(

Wczoraj tak jak wspominałam byłam pierwszy raz w szkole rodzenia:) Wyszło dość spontanicznie bo zadzwonili do nas znajomi czy nie chcemy z nimi chodzić do przychodni na Zaspie na NFZ za darmo (to nie jest w szpitalu na zaspie żebyście nie myliły:) )Miałam chodzić do prywatnej ale skoro za darmo (za darmo ja płace tylko za męża) to stwierdziłam że zobaczymy, zawsze można zrezygnować. Ale wiecie co było super:) Pani położna od razu pytała się mnie czy będę chciała opiekę po porodzie również na NFZ i się zgodziłam, super bo się martwiłam skąd wezmę położną prywatnie...a tu jej nic nie muszę płacić bo to na NFZ.
Na wczorajszych zajęciach dostałam mnóstwo próbek i ćwiczyliśmy oddychanie w skurczach, bardzo fajny system ciekawe czy będę pamiętać w czasie porodu ale pani mówiła że często będziemy to ćwiczyć. Siedziałyśmy na wielkich piłkach a tatusiowie z tyłu trzymali nam brzuszki:)
Na niektóre zajęcia można przychodzić z mężem i on nie jest refundowany za cały kurs za męża płaci się 100 zł a nas nic.
Moja prywatna szkoła do której zamierzałam iść to by wyszło około 400 zł razem z mężem więc różnica jest a podejrzewam że wiadomości te same :) Widać że pani jest bardzo zaangażowana i mówiła że zależy jej żeby dobrze umieć karmić dzieci....
Ja ze względu na przebyte poronienie nie mogę wykonywać niektórych ćwiczeń rozciągających. Więc zawsze trzeba w szkole położnej to powiedzieć że przeszło się poronienie bo ona mówi co można a co nie. Teraz w czwartek mam laktację, zajęcia bez męża:) W sumie jest 18 spotkań trwają godzinę.

Ja jeszcze nie myślałam kiedy się pakuje torbę, myślę że około 35-37 tc. ale nie mam pojęcia powiem wam....

My wynajmujemy mieszkanie, ale w sypialni możemy odmalować ściany i przemeblować je więc tym się zajmiemy jakoś w maju. Nad łóżeczko chcę kupić takie naklejki na ścianę (bo nie mogę malować wzorków wiadomo) są fajne motywy na allegro :)

To tyle sory za długi post...

dziewczyny słońce !! :))

u nas akurat dziś tapetowanie sypialni. pomalowana była kilka mcy temu, ale kolor ciemny i rozjaśniamy tapetą. ogólnie u nas nie będzie żadnych motywów dziecięcych. mała będzie z nami w sypialni. z czasem liczymy raczej na zakup większego mieszkania. wtedy sama sobie wybierze, jak by chciała, żeby wyglądał jej pokój. oczywiście z naszą pomocą :p nie zniesiemy żadnych koników pony itp ..
a co do mebli, to my zamawiamy zestaw nostalgia drewnostylu: komoda z szufladami, łóżeczko z szufladą i skrzynia na zabawki. z wawy ściągamy, w 3city niestety niedostępne. drogie, ale mam nadzieję, że warto :) http://www.drewnostyl.eu/?page=oferta&id=8

No my ścian malować od nowa nie będziemy, bo półtora roku temu były malowane, jak się wprowadzaliśmy, ale siostra właśnie obrazki domaluje, no i musimy kupić łóżeczko, przewijak, jakąś komodę na ciuszki. No i dywan/wykładzinę, bo w tej chwili jest parkiet. Pokój będzie od początku osobny, bo do sypialni łóżeczko by się nie zmieściło, to my się przeniesiemy do Krzysia na pierwsze miesiące :)

Zapowiadali dziś brzydki dzień, a tu proszę, słońce świeci :)

My też będziemy tylko odświeżać pokoik czyli malować ściany i dywanik musimy kupić. Łóżeczko, wózek, nosidełko już mamy :-)

Ja nawet nie myślałam o tym, żeby pakować torbę na majówkę. W sumie będę na początku 8 miesiąca, ale myśle że to za wcześnie. Zresztą nie wiem, czy będę miała wszystko przygotowane i pewnie jak bym ją spakowała to jeszcze z 10 razy bym sprawszała czy mam wszystko :D Czyli bez sensu.

Zresztą na majówce najważniejsze rzeczy będę miała. Czyli Siebie + brzuszek + piżame i kosmetyki. Resztę zawsze mężuś dowiezie :D

Inne tematy z forum

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

Urlop niani (64 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...