Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *13*

Witam, w nowym wątku bo ostanio coś leniwe jesteśmy i długaśne te nasze wątki.. :)

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-8-t220530,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-9-t221819,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-10-t225144,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-11-t227447,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-12-t232368,1,130.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. ciezarowska- 5 lipiec CÓRA / Alicja / Szpital Zaspa
6. kasiorek555 - 7 lipiec SYN / Gdynia Redłowo
7. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
8. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
9. she_gd - 10 lipiec
10. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
11. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo
12. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
13. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA
14 bruxa - 20 lipiec SYN
15 aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
16. hania_m - 20 lipiec SYN
17. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
18. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
19. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA / TOSIA / Szpital Wojewódzki Elbląg
20. dadżi - 24 lipiec , CÓRKA / Zuzanna / Szpital Wojewódzki?
21. magda84 - 27 lipiec SYN
22. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
23. Tesula - 2 sierpień
24. agusp - 3 sierpień SYN Borys / Swissmed
25. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
26. wercia83 - 5 sierpień SYN Michał / Szpital na Zaspie
27. Kejt - 5 sierpień CÓRKA
28. kasisyn - 5 sierpień
29. a_guniek - 10 sierpień
30. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
31. Kasia 0606 - 12 sierpień
32. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
33. gosia_dim_ - 14 sierpień CÓRKA (?) Zofia
34. milka0928 - 14 sierpień CÓRKA (?) Laura / Szpital w Wejherowie
35. Umchi - 16 sierpień SYN
36. mamasyna - 17 sierpień
37. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
38. kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
39. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
40. Tamara - 26 sierpień
41. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
42. MissMarple - 27 sierpień
43. Maua_mama - 28 sierpnia SYN / Szpital w Wejherowie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *13*

Witam wszystkie pani ;)
Dłuuuuugooo mnie nie było, ale na bierzaco sledziłam wasze wypowiedzi. Piszecie o tych wyprawkach, o dekoracji pokoiku dla maleństwa, a mnie chodzi po głowie ciągle jedna myśl : co robić jak się zacznie :( i tak z tą myślą zostało mi niecałe 7 tyg. do wyznaczonego terminu. Ech... Nie wiem czy jechać do wybranego szpitala zobaczyć wymogi itp. które tam obowiązują , czy nie? Zastanawiam się, czy z malutką wszystko ok. Jutro mam wizytę na chełmie u gin. podejrzymy malutką.
Zaczynam chyba przeczuwać, że zbliża się wielki dzień oczekiwany przez te 9 m-cy.
Torbę spakowałam jakiś czas temu...
Pozdrawiam i życzę każdej ciepłej otuchy i wsparcia przez te ost. tyg. od osób bliskich...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mamafilipa przecież już wymieniałas nazwisko :)) i wiesz, spóźniłam się z pomidorkami. nie moge ich już dostac :( a żałuję, bo sie napaliłam.
wiadomo, że lekarze są sponsorowani przez nie tylko koncerny faramceutyczne, ale także przez firmy produkujące artykuły dla dzieciaków. jednak czym innym jest mówienie, że nalezy kupic, np. chustę Hoppediza (tu od razu każdemu się włącza lampka kontrolna, że coś tu śmierdzi, skoro lekarz poleca konkretną firmę produktu), a czym innym jest obiektywne powiedzenie o plusach i minusach chusty tkanej skońsno-krzyżowo.

dziecko, o którym piszesz, nie udusiło się w chuście tkanej skośno-krzyżowo tylko w nosidle, tzw worku. jest kilka rodzajów chust i nosideł i bardzo dużo rodzajów wiązań chust, warto więc odróżniac, żeby wiedziec, które i jak stosowac. a to juz daje nam większe szanse na niezrobienei krzywdy dziecku. ba! taką chustę należy najpierw nauczyc sie prawidłowo wiązac, a dopiero później śmigac z maluchem.

a ja się zastanawiałam, dlaczego najpierw miałabym kłaść małego na tej pofalowanej gryce :P dzięki Mamuśki za uświadomienie :)

my też się na początku napaliliśmy na chustę, ale po poczytaniu opinii jednak poczekamy.

oj tam, MamoFilipa wszyscy wiedzą że chodzi o Pawła Zawitkowskiego :P
swoją drogą obejrzałam cały cykl jego porad na YT i mam nadzieję, że się przydadzą :)

mysle, ze z tymi hamaczkami to tylko moda. prawda jest, ze chusty sa dobre na kregoslup i na biodra, ale nie polozylabym dziecka do spania do specjalnego hamaczka, bo - i tu kazdy neonatolog powie - ryzyko uduszenia jest duze. co innego jak nosi sie dziecko w chuscie - masz kontakt z dzieckiem caly czas, czujesz czy oddycha, czy glowka za bardzo mu nie opadla - choc jak pokazuja historie ze stanow, i noszac dziecko w chuscie mozna niezauwazyc, ze przytkalo sobie drogi oddechowe (chodzi tu o pozycje nie na zabke-pionowa, ale pozioma).

z kokosem chodzi nie tylko o kregoslup, ale o bezpiecznenstwo dziecka - podobnie jak z koldra. strona gryczana jest bardzo miekka, gdyby dziecko przez przypadek przewrocilo sie z boku na brzuszek, nie mialoby sily podniesc glowki i dostatecznie dlugo wolac pomocy i po prostu udusiloby sie, bo nos bylby zatopiony w materacu, zupelnie tak jak w poduszce. (dodatkowo do ok 6 mca zycia dzieci nie potrafia oddychac przez usta i oddychaja tylko przez nos).

co do specjalistow wypowiadajacych sie o konkretne grupie produktow powiem wam na podstawie rodziny mojego meza. wujek mojego meza jest b. znanym medialnym autorytetem w zakresie fizjoterapii malego dziecka (nie bede tu wymieniac jego nazwiska). co ciekawe, w ksiazce poleca zupelnie inne buty do nauki chodzenia (wysokie, za kostke lub na wysokosci kostki, oczywiscie konkretnej firmy). ale juz na stronie interentowej skorzanych bucikow, zmienia koncepcje i poleca nieusztywniane skorzane buciki, przed kostke, bez podeszwy. jak zostaniecie mamami i bedziecie szukac informacji na temat np. butow, lezaczkow, spacerowek (z tradycyjnym siedziskiem czy kubelkowym), kremow, smoczkow czy pozniej edukacji, to zobaczycie, ze w tym "przemysle" jest tak samo jak w przemysle farmaceutycznym - kazdy lekarz, rehabilitant czy pedagog sprzeda wam teorie, ktora ma "podplacona". lekarz poleci wam szczepionke konklretnej firmy, rehabilitant buty konkretnej firmy a pedagog poleci wam zajecia czy placowke konkretnej metody (wiem, co pisze, bo sama jestem z zawodu pedagogiem). jedno w tym wszystkim jest wazne - zanim cos kupicie czy staniecie sie zwolenniczkami jakiejs teorii - zrobcie jak na studiach - poczytajcie o roznych teoriach, rozne artykuly i dopiero znajac plusy i minusy - wypracujcie sobie wlasna :) ja tez napalilam sie na chuste, nawet troche nosilam malego, bo bioderka, bo fizjologiczne ulozenie kregoslupa, bo bliski kontakt, ale... zbyt pozno poczytalam o minusach chustowania, ktorych tez jest troche - tylko o nich nie przeczyta sie na stronach zachwalajacych kangurowanie :) tak czy siak, wiedza przychodzi z doswiadczeniem i zaloze sie, ze za rok bede miala znow kolejna porcje doswiadczenia i zmiane niektorych teorii ;0)

kulka07 tak jak mówisz, jest wiele teorii i można się pogubić. Ja w sumie używałam tego co wygodne. Nie jestem zwolenniczką becików, ale naszej małej się podobało ciasne otulanie, chociaż pewnego dnia jej się odmieniło i becik stał się wrogiem ;-) Miałam pożyczony miękki becik ale włos mi się jeżył jak szwagierka podnosiła w nim małą.
Co do wanienek, nam w SR odradzano wszelkie wkładki (foczki) i profilowane wanienki, więc po prostu wkładaliśmy na dno tetrę. Są też wiaderka do kąpieli i pewnie kilka wynalazków o których jeszcze nie wiemy ;-)

nieźle se rozpisałyście :)
to, że noworodek ma spac na twardym podłożu to nie jest do końca prawda. teraz coraz więcej się mówi o tym, że do 4 mca (a znam i takich, co i dłużej) warto, żeby dziecko spało w hamaczku. stąd tez i chusty, które poleca każdy dobry ortopeda. a jak wiemy, sa i takie mamy, ktrym chusty w pełni zastępują wózek. więc jeśli ich dziecko śpi w hamaczku, a zamiast wózka jest noszone w chuście to z twardym podłożem ma kontakt tylko na przewijaku :) ortopedzi uważają, ze tak jest jak najbardziej ok. ja jednak z wózka nie rezygnuję :)
natomiast faktycznie przy materacyku kokos-gryka, zaczynamy od kokosa :)
pojawiają się tez negatywne opnie co do becików (rożków), zwłaszcza tych utwardzanych.
to jest jednak kwestia naszego wyboru. przy odpowiedniej kontroli neurologa i ortopedy no i pediatry nic naszym dzieciakom nie grozi :) ja już czuję sie nieco przytłoczona wszelakimi informacjami, co jest dobre, a co nie, a co lepsze od dobrego itd.
i co jak co, ale fajnie jest byc teraz dzieckiem :) jest tyle bajerów :) az sama chciałabym znowu na jakiś czas byc mała :))

jesli któraś z was chce kupic wanienke anatomiczną Tega, to zwróccie uwage, czy nie jest .. dziurawa. te wanienki mają defekt, powstajacy na etapie produkcji. kupilismy 2 - i każda w tym samym miejscu przeciekała :) kolejnej jeszcze nie wyprobowaliśmy, ale na pewno zrobimy to dziś :) najlepiej nalac do niej wody.

Najpierw kładzie się na kokosie, bo jest twardszy (a maluch nie powinien spać na miękkim ze względu na kręgosłup), a dopiero jak dziecko wstaje to na grykę – masują się stópki i kształtuje zmysł równowagi (ale to minimalnie, bo jest przecież jeszcze prześcieradło + ewentualne podgumowanie). Nie pamiętam dokładnie kiedy my przekręciliśmy na stronę gryczaną.
Są nawet beciki z wkładem kokosowym. Mi się bardzo przydał bo nie bałam się jak ktoś chciał potrzymać małą.

ja o tych solach, fridach itp. to wiedziałam :)
tylko ciekawiły mnie własnie kosmetyki...
ja mam płyn inny, oliwke inna, w sumie mam roznych firm... no ale to tylko w sumie probki probki, wiec musze kupic kuic wszystko jednej firmy jednak...

rozowe mebelki słodkie :) ciekawi mnie czy moja Natka bedzie lubic rózowy :) na poczatku miałam nie kupowac rózowych rzeczy ale sie nie da :)

co do truskawek to jadam :) i jeszcze nie umarłam :)

Witam,

oilatum słyszałam, że niedobry czyli poprostu trzeba indywidualnie próbować bo nie ma zasady.

Ja z kolei jestem na chwilkę w pracy i spadam na zwolnienie. O słodka wolności... także dołącze do balkonowych wylegiwaczy.

oj tak, kilka moich znajomych tez skazuje dziecko na codzienne spanie w lozeczku turystycznym - dla mnie masakra. my kupilismy jedno z drozszych do moich rodzicow, zeby maly mial gdzie spac w trakcie naszych wojazy i nie wyobrazam sobie zeby spal w nim kazdej nocy...

u nas przeeeeeesliczna pogoda, ponad 20 stopni, zero chmur, nic tylko siedziec na dworze :)

iiikkkaaa, piękne mebelki. tylko myślę że naszemu Jaśkowi by się różowy nie spodobał :P

my też kupiliśmy łóżeczko 70/140, bo później można je przerobić na tapczanik, dla starszego dziecka.

materacyk, podobno kokos-pianka-gryka jest najlepszy. najpierw kładzie się spać malucha na części z gryką (bo jest twardsza), a później na kokosie.

dziewczyny, wy tyle piszecie o tym płynie do kąpieli Oilatum, a ja gdzieś słyszałam, że on jest dobry dopiero dla dziecka powyżej 6 m-ca życia. a nie od razu po urodzeniu?

hej dziewczyny..:]
skopiowałam sobie Wasze listy kosmetyków i rzeczy do szpitala by później tego tu nie szukać a pewnie się przyda :)
skoro nie mogę spać szperam na allegro i znalazłam mebelki dla małej http://allegro.pl/zestaw-mebli-klups-ksiezniczka-7-elementow-i1588844212.html są śliczne i już je widzę w jej cukierkowym pokoju :P nie wiem tylko jak z materacem do łóżeczka bo to dla mnie czarna magia,jakieś sugestie? byliśmy w sobotę w mama i ja i zdecydowaliśmy ,że łóżeczko kupimy to większe 70/140 by później je ewentualnie na chwile zdemontować już w to dziecięce a nie niemowlęce.. oglądaliśmy też te łóżeczka"turystyczne" masakraaa!! sporo moich znajomych zakupiło je jako docelowe łóżeczka i nie mam pojęcia czym się sugerowały,sam sprzedawca powiedział ,że wygoda dziecka pod czas spania jest porównywalna do spania w namiocie ;/ .. co do wózka to jednak wciąż nie mam pojęcia i chyba jeszcze trochę pojęcia mieć nie będę.. jak tak piszecie o tym wszystkim,tylu rzeczach o których trzeba myśleć,przygotować,pamiętać to ogarnia mnie panika czy podołam to wszystko spamiętać Wasze złote rady ;/

Mała szaleje w brzuszku co chwile wystaje ewidentna główka lub pupa :D gorzej już jest przy prowadzeniu auta,ewidentnie jest jej nie wygodnie i daje to odczuć ;)

ja odradzam bephanten na brodawki - trzeba zmywac go przed kazdym karmieniem piersia, no i nie jest specjalnie do tego przeznaczony. sa specjalne kremy na pekajace brodawki nie zawierajace tluszczu a sama, czysta lanoline - np. maltan. nie trzeba tez ich zmywac przed kazdym karmieniem (a wiadomo, kazde dodatkowe podraznianie zranionych brodawek pogarsza sprawe).

ja dostalam 2 oliwki i zastosowalam jedna z nich tylko raz (johnsona z rumiankiem) za "namowa" tesciowej. maly nigdy nie mial suchej skory a po tej oliwce dostal wysypki, i trzeba bylo leciec do lekarza na wszelki wypadek. jesli dziecko ma normalna skore - nie nawilzac jej na zapas (bo organizm dostaje bodziec, ze sam nie musi nawilzac i jak skonczymy stosowac oliwke, to skora sie wysuszy). jesli dziecko ma problemy skorne, lepiej od oliwki uzyc emolium-wydajny, hypoalergiczny i skuteczny.

przez pierwszy miesiac uzywalismy tylko takich kosmetykow:
do codziennej pielegnacji:
- oilatum (plyn do kapieli)
- sudocrem, ale po 1mcu odkrylam, ze duzo lepszy jest ALANTAN masc (duzo lepszy na odpazenia)
- chusteczki higieniczne nivea niebieskie
wyjscie na dwor:
krem z filtrem ZIAJKA
inne:
- emolium (na ewentualne suche miejsca)

po 1 mcu uzywamy takich kosmetykow:
do codziennej pielegnacji:
- szampon i plyn do kapieli nivea hypoalergiczne (niebieskie) lub hippa
- alantan, tylko na noc
- chusteczki higieniczne nivea niebieskie
wyjscie na dwor:
- krem z filtrem ziajka (lato)
- krem na kazda pogode nivea (zima)

z innych rzeczy trzeba miec:
- jednorazowe male gaziki (do osuszania pepka)
- ewentualnie gaziki ze spirytusem LEKO (sa 2 szkoly pielegnacji pepka a. nowoczesna, tzw. sucha pielegnacja, polega tylko na wycieraniu kikutka suchym gazikiem... u nas sie nie sprawdzila i zastosowalismy b. stara metode, osuszania kikutka spirytusem, za pomoca platkow LEKO)
- sol fizjologiczna do przemywania oczu (choc ja przemywalam oczy w trakcie kapieli, czysta woda, i bylo ok)
- sol morska w sprayu do nosa, specjalna dla niemowlaka, w przypadku suchej blony sluzowej noska
- frida, do odciagania wydzieliny z nosa (dzieci po porodzie maja czesto zalegajaca wydzieline w nosie), przyda sie przez cale dziecinstwo :)
- patyczki do uszu dla dzieci (tzw. grzybkowate), do czyszczenia uszu, a raczej malzowin usznych zwykle 1-2 w tygodniu

to z takich rzeczy, ktore mi przychodza na mysl a lacza sie z higiena :)

Co do truskaweczek to również wyznaję zasadę że można ale z umiarem Nie jestem alergikiem ale jako dziecko to nie tylko po truskawkach ale i po pomidorach dostałam wysypki jak się na wsi u babci objadłam. Ogólnie jedyne z czego rezygnuje to surowe mięso i sery pleśniowe.

Tak samo jak nie można pasztetów i podrobów... wiadomo, że jeśli je się w nie wiadomo jakich ilościach to nawet kobiecie nie w ciąży może zaszkodzić jeśli w niewielkich ilościach to wszystko jest dozwolone... poza tym jeśli dzidzia ma cierpieć w powodu złego humoru mamy z powodu braku truskawek to lepiej by na dzidzie wpływała ten super stan po zjedzeniu kilku:)

Przesada z tymi truskawkami. Nie wolno ich jeść podobno przy karmieniu i dziecku do 3 roku życia. Jadłam karmiąc, mała też już jadła a nie ma jeszcze dwóch latek.
W ciąży nie wolno jeść orzeszków ziemnych, bo są bardzo silnym alergenem, do tego surowego/wędzonego mięsa i ryb (np. sushi).

A muszę Wam powiedzieć, że w piatek kupiłam sobie poduche do spania i jest przecudownie wygodna, wiec jak ktoraś rozważała taki zakup to szczerze polecam!!!

Tez słyszałam, że truskawki uczulają, ale ja tam uważam, że wszytsko w rozsadnych ilosciach jest dozwolone i ja tam jem sobie truskawki. Od 10 truskawek dziennie nikt jeszcze nie umarł ;-)

A i jeszcze mam pytanie, chyba głupie, ale co tam :)
Czy w ciąży można jeść truskawki?
Bo mam taką straszliwą chcicę, ale ciotki mnie straszą, że nie wolno, bo urodzę O.o
Mam nadzieję, że to jeden z przesądów?

Popieram - fajnie, że o tym piszecie, bo jak zrobiłam swoją listę (bez doświadczenia w pielęgnacji niemowląt) to mogłam napisać tylko ogólnie np. "krem do pupy" nie mając bladego pojęcia o firmach tudzież o różnicy w odparzeniach ;)

Pochwalę się moją nową zabawką: mój tato kupił dla wnuka bujaczek, co prawda po dziewczynce, bo jest baaardzo różowy ;) ale taaaki fajny, z melodyjkami, wibracjami itd... :D
Mam nadzieję, że nie zdążę go zepsuć zanim dzidziuś się pojawi na świecie ;)

Inne tematy z forum

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...

Obniżenie /wypadanie macicy (1238 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...