Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *13*

Witam, w nowym wątku bo ostanio coś leniwe jesteśmy i długaśne te nasze wątki.. :)

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-8-t220530,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-9-t221819,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-10-t225144,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-11-t227447,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-12-t232368,1,130.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. ciezarowska- 5 lipiec CÓRA / Alicja / Szpital Zaspa
6. kasiorek555 - 7 lipiec SYN / Gdynia Redłowo
7. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
8. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
9. she_gd - 10 lipiec
10. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
11. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo
12. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
13. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA
14 bruxa - 20 lipiec SYN
15 aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
16. hania_m - 20 lipiec SYN
17. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
18. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
19. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA / TOSIA / Szpital Wojewódzki Elbląg
20. dadżi - 24 lipiec , CÓRKA / Zuzanna / Szpital Wojewódzki?
21. magda84 - 27 lipiec SYN
22. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
23. Tesula - 2 sierpień
24. agusp - 3 sierpień SYN Borys / Swissmed
25. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
26. wercia83 - 5 sierpień SYN Michał / Szpital na Zaspie
27. Kejt - 5 sierpień CÓRKA
28. kasisyn - 5 sierpień
29. a_guniek - 10 sierpień
30. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
31. Kasia 0606 - 12 sierpień
32. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
33. gosia_dim_ - 14 sierpień CÓRKA (?) Zofia
34. milka0928 - 14 sierpień CÓRKA (?) Laura / Szpital w Wejherowie
35. Umchi - 16 sierpień SYN
36. mamasyna - 17 sierpień
37. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
38. kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
39. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
40. Tamara - 26 sierpień
41. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
42. MissMarple - 27 sierpień
43. Maua_mama - 28 sierpnia SYN / Szpital w Wejherowie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *13*

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=239540&c=1&k=160

Zapraszam do nowego wątku
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

cześć dziewczyny!!
dlugo nas nie było, dzis byłam u lekarza i mały wazy 1,5 kg, mało ale sie mieści w normie. teraz musze uważac bo mam nadciśnienie i nie che wylądować w szpitalu, w pierwszej ciązy tez miałam i miałam indukcje porodu.
wybralismy juz imie bedzie Natan i powoli robie pranko ciuszków.
Do tego wszystkiego zeby zaczeły mi sie sypac i mam kanałowe leczenie, dobrze ,że wyyczytałam w necie ,że dla kobiet w ciąży kanałowe jest na nfz. obejdzie sie bez kosztów.
super pogoda, pozdrawiam wszystkie przyszłe mamuski.

ciuszki ciuszki ... ja jeszcze o tym nie mysle! musze sie dogrzebac w garderobie do ciuszkow po filipie, pewnie czesc bedzie pasowac dla dziewczynki a reszte albo wrzuce do piwnicy, bo przez dlugi okres czasu sie raczej nie przydadza, a kiedys...moze ;) ale i tak najwczesniej wezme sie za to w polowie czerwca, bo chce zeby wszystko bylo pachnace w sierpniu, no i musze wykombinowac jedna szafke dla malej.... wiec... chyba poczekam z tym do lipca ;)

u nas za to piekna pogoda, mega cieplo, bo az 26 stopni w cieniu, tyle ze wiatr, ale za to cieply :) ale z tej zmiany pogody tak mnie dzisiaj boli glowa ze hej :/ jeszcze godzinka, i wychodzimy na spacer! ju hu! troche swiezego powietrza :)

Witam, chmurki naszły ale co tam. Wzięłam się za prasowanie ciuszków masakra ile tego mam. Poza tym test z glukozy wyszedł na poziomie 117 więc niech żyje Cola i owoce:)

hej,ja też chodzę do SR do invicty tylko do 2 grupy na 15 u nas też była pani z wojewódzkiego i zdecydowanie nie przekonała mnie do porodu tam, po pierwsze primo co jest dla mnie ważne otrzymanie tam znieczulenia trochę graniczy z cudem,trzeba wcześniej zrobić badania i iść na szkolenie do anestezjologa. może nie jest to taki meega minus ale pierwszeństwo mają kobiety na CC a pozostałe to już indywidualnie lekarz woła anestezjologa,bo jest ich tylko 3 a w zasadzie 2 dostępnych na taki szpital.po drugie primo CC tam tez graniczy z cudem,to wiem już z porodu pośladkowego mojej siostry(nie zrobili jej CC) oficjalnie dlatego ,że położne są tak cudowne ,że przeprowadzają krótkie i szczęśliwe porody naturalne ;] - i to są słowa pani z wojewódzkiego,jest wanna w której można rodzić ale położne nie mają certyfikatów,więc raczej się za to nie biorą..to z tego co pamiętam.ja jestem panikarą i już jak wspominała o sposobie podawania znieczulenia zaczęły pocić mi się ręce..tym bardziej nie wyobrażam sobie porodu bez niego..;/ mam nadzieje że przez kolejne tygodnie spotkań oswoję się z tą myślą ,że innej opcji nie ma by Nina pojawiła się na świecie.. ale z tego co widzę po koleżankach z SR nie jestem sama w strachu ;]

Cześć dziewczyny,
wstałam dziś z takim uśmiechem jak mnie to słonko obudziło i zapowiadał się fajny dzień dopóki nie chciałam pojechać po zakupy w związku z naszym wyjazdem weekendowym (mieliśmy jechać autem) ale niestety wyjechałam z garażu a że musiałam wrócić się do domu to wyłączyłam auto i już nie odpalił :-(((((((((( Jestem wściekła (trochę liczę że to tylko akumulator ale nie wiem czy powinnam się łudzić)...... Na dodatek jutro mam powtórzyć badanie glukozy i nie wiem jak się dostanę do lekarza :-(((((

witam wszystkie mamuśki:)
zapowiada sie cieply słoneczny dzien, przynajmniej w Tczewie jest bezchmurne niebo:)
ciesze sie, ze dokladnie omowiłyscie temat proszków dla maluszkow, bo dzieki temu zdecydowalam sie na jeden z nich:) a bladego pojecia nie mialam o tym:)
bylam w poniedzialek u mojej pani ginekolog i dała mi namiar na jakas głowna połozna w Szpitalu Wojewodzkim i mam sobie zadzwonic do niej i zwiedzic porodowke.
poza tym u mnie trwa remont, który sie przedłuza bo robione jest tylko w weekend, gdyz w tygodniu nie ma czasu i wszedzie burdel i syf;/ i juz dobija mnie ta mysl..

Hania_m jak poszłam na 1 zajęcia to się dowiedziałam, że to są trzecie, a na kolejnych, że jednak tamte to były 2 ;)
Więc mnie ominęły sprawy tzw. organizacyjne. Na kolejnych zajęciach był plan porodu i omówienie po kolei co się będzie działo plus ciekawostki na temat naszych szpitali, ale nie było to nic czego bym nie wiedziała wcześniej, więc looz, Ty też na pewno wiesz :)
A ostatnio musiałam wyjść po godzince i plułam sobie w brodę bo na zajęciach była pani doktor z Wojewódzkiego i jak byłam to zdążyła omówić wszystkie znieczulenia jakie mogą na nas zastosować, a potem to niestety nie wiem :/ ale nie ma pewności, że w Twojej grupie też tak będzie, bo to jest tak, że jak ta pani ma czas to po prostu przychodzi, więc może się załapiesz na zajęcia z nią a może już będzie po ptakach :)
Ale na te ostatnie wtorkowe zajęcia też przyszła jakaś para, że tak powiem "z ulicy" i będą w naszej grupie, bo chcieli.

Tak ja się wybieram do SR na kliniczną od połowy czerwca :)

Ja ponowię moje pytanie z wcześniej:
Czy któraś z Was wybiera się do Sr na kliniczną od 15 czerwca?

Mnie maluch właśnie maltretuje w brzuchu, raz dostaję kopniaka w żebra a zaraz potem w pęcherz, musi się tam nieźle nagimnastykować :)

Aaaa, Bruxa, odpisała mi Pani ze SR z Invicty, zajęcia z kolejną grupą zaczynają się 9 czerwca, więc uda mi się być tylko na 5 spotkaniach. Proszę napisz mi jakie są początkowe zajęcia, tzn. z jakich tematów, bo nie mogę się jakoś doczekać odpowiedzi na maila:)

I oczywiscie, dziekuje!

Byłam u lekarza. Na szczęscie płuca mam czyste i anginy też nie widać, więc mam płukać gardło szałwią, na ból paracetamol, mogę ewentualnie wziąć rutinoscorbin i tantum verde. I oczywiście domowe sposoby, czyli herbata z cytryna i czosnek :)
Niestety zapomniałam się zapytać i ten podbiał...:(

Hej

ja nawet jakbym chciałą zapisać dziecko do państwowego żłobka to nie bardzo mam gdzie, bo w Wejherowie nie ma - mam nadzieję, że po wejściu tej nowej ustawy się chociaż jakieś prywatne otworzą, bo jak nie to niania zostaje...

Mam już zabudowę w sypialni - teraz mogę zacząć opróżniać szafki w pokoju malucha i wkładać do nowego mebla:)

Dostałam za to opr od mojej mamy że kupiłam pierwszy ciuszek dla bobasa - ona uważa, że zakupy dla dzidzi najwcześniej w lipcu mam zacząć, a teraz to najwyżej dla siebie, żeby torbę na porodówkę spakować

Jeśli chodzi o ciuszki na pierwsze dni to ja na pewno będę kupowała wszystko w całosći rozpinane - nie wyobrażam sobie ubierać takiego malucha przez głowę - czyli body kopertowe i pajacyki, potem się zobaczy...

MissMarple współczucia... mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.

Co do przedszkoli to u mojej Teściowej w przedszkolu pierwszeństwo mają dzieci z samotnymi matkami i te które już mają rodzeństwo później inne względy:) Co do żłobka to my się zapisaliśmy ale wciągną nas na listę dopiero jak będzie pesel.

Hej Dziewczyny nie było mnie tu całe wieki, długo by pisać o przyczynach. Dość, że żyję i mam się w sumie nie najgorzej. Nasze Maleństwo okazało się dziewczynką choć osobiście byłam święcie przekonana, że będzie chłopak !! Wybraliśmy imię Helenka. Zamierzam rodzić na Klinicznej, a jak się nie dostaniemy to będziemy uderzać na Zaspę. Do szkoły rodzenia jeszcze się nie zapisałam i w ogóle jeszcze jestem w proszku jeśli chodzi o przygotowania. Niestety remont mieszkania się przedłuża, a my cały czas u teściów, co jak powszechnie wiadomo nie jest najdogodniejszą sytuacją… Jak do końca maja nie uda nam się tam przeprowadzić to przysięgam, że stąd ucieknę !!! Jak ja marzę o swobodzie własnych czterech ścian to sobie nie wyobrażacie !!!
Z pozostałych newsów to wykryto u mnie żółtaczkę, więc pewnie będę leżeć na patologii :(, poza tym mam anemię i muszę pić soczki z buraka, marchewki, selera i jabłek

co do pierwszenstwa w naborze do przedszkoli, jestem pewna na 100%, bo sama pracowalam w trojmiescie w 2 przedszkolach, publicznym i prywatnym, i jak czytam na forum, to nic sie w tej sprawie nie zmienilo. pierwszenstwo maja zawsze dzieci, ktorych oboje rodzicow pracuje (jesli matka nie pracuje, tzn ze teoretycznie ma sie kto zajac dzieckiem). natomiast jesli dziecko pozostaje pod opieka jednego rodzica, to owszem, takie dziecko tez ma pierwszenstwo przed dzieckiem, ktorego jedno z rodzicow nie pracuje. wprowdzili takie wymogi ze wzgledu na te kolejki, pozamykali sporo publicznych placowek no i maja teraz klopot... bo co zrobic jak mama chce zaczac pracowac? najpierw znalezc prace, podpisac umowe i zaryzykowac, ze jej dziecko dostanie sie do przedszkola? bo jak zrobi na odwrot i napisze w podaniu, ze nie pracuje, to jej dziecko ma mniejsze szanse na przyjecie, bo teoretycznie dzieckiem moze sie zajac...

My też na pewno do żłobka nie będziemy dziecka oddawać, nawet jeśli by się okazało, że jednak będę pracować, to raczej w domu, więc jakoś będziemy sobie radzić.

A łóżeczko ustawiamy po lewej stronie od okna, w sumie kierowałam się tylko tym, żeby nie wiało - jestem chora, jak mam pozamykane okna - świetle w ogóle nie pomyślałam. Ale i tak będą zasłonki, może wystarczy. Bo okno wschodnie, to akurat na pobudki o 5 :p

MamoFilipa upewniłaś się dobrze jeżeli chodzi o pierwszeństwo zapisu? Bo moja kuzyna w Kościerzynie miała problem z kolei taki, że pierwszeństwo miały mamy samotnie wychowujące, bądź nie pracujące...
Kurcze to może faktycznie trzeba się rozejrzeć za żłobiem. W naszym przypadku żłobek wchodzi w gre jak najbardziej , bo ja będę musiała wrócić do pracy, choć mąż twierdzi, że przez rok nigdzie mnie nie puści. Jest za tym żebym przy dziecku siedziała.

ja tez slyszalam, ze tak sie teraz robi... ja co prawda nigdy nie zamierzalam i nie zamierzam oddawac dziecka do zlobka, ale wiem, ze inni moga nie miec wyboru. z tym zapisywaniem to chyba prawda, bo duzo sie tutaj na forum o tym naczytalam. dziewczny czasem zapisywaly dziecko jak sie dowiedzialy o ciazy! ja bym sie bala tak zapeszac, ale z drugiej strony, skoro sa takie kolejki... moi znajomi nie byly w stanie wcisnac synka do publicznego przedszkola, mimo ze oboje pracuja a maly chodzil do publicznego zlobka, zostalo im do wyboru tylko prywatne przedszkole. tu, w augustowie, sa 3 przedszkola publiczne i jedno prywatne, nalezace do siostr zakonnych-dla mnie odpada, bo znane sa z tego, ze maja 'twarda' reke... a do publicznego maly sie nie dostanie, bo ja nie pracuje, a pierwszenstwo maja dzieci obojga pracujacych rodzicow. a szkoda, bo zalezalo mi na tym, zeby filip jednak chodzil do przedszkola chociaz na 5 godzin... no ale co zrobic...

sprawdzam tylko, czy piekny link działa ;)

image

Inne tematy z forum

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...