Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *13*

Witam, w nowym wątku bo ostanio coś leniwe jesteśmy i długaśne te nasze wątki.. :)

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-8-t220530,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-9-t221819,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-10-t225144,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-11-t227447,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-12-t232368,1,130.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. ciezarowska- 5 lipiec CÓRA / Alicja / Szpital Zaspa
6. kasiorek555 - 7 lipiec SYN / Gdynia Redłowo
7. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
8. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
9. she_gd - 10 lipiec
10. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
11. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo
12. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
13. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA
14 bruxa - 20 lipiec SYN
15 aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
16. hania_m - 20 lipiec SYN
17. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
18. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
19. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA / TOSIA / Szpital Wojewódzki Elbląg
20. dadżi - 24 lipiec , CÓRKA / Zuzanna / Szpital Wojewódzki?
21. magda84 - 27 lipiec SYN
22. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
23. Tesula - 2 sierpień
24. agusp - 3 sierpień SYN Borys / Swissmed
25. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
26. wercia83 - 5 sierpień SYN Michał / Szpital na Zaspie
27. Kejt - 5 sierpień CÓRKA
28. kasisyn - 5 sierpień
29. a_guniek - 10 sierpień
30. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
31. Kasia 0606 - 12 sierpień
32. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
33. gosia_dim_ - 14 sierpień CÓRKA (?) Zofia
34. milka0928 - 14 sierpień CÓRKA (?) Laura / Szpital w Wejherowie
35. Umchi - 16 sierpień SYN
36. mamasyna - 17 sierpień
37. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
38. kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
39. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
40. Tamara - 26 sierpień
41. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
42. MissMarple - 27 sierpień
43. Maua_mama - 28 sierpnia SYN / Szpital w Wejherowie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *13*

Słuchajcie , a orientowałyście się może jak to jest ze żłobkami i przedszkolami? Ostatnio koleżanki powiedziały mi, że jeżeli chcę oddać dziecko do żłobka to powinnam wpisać je na liste jak tylko dowiedziałam się , że jestem w ciąży. Domyślam się, że jest ciasno w tego typu szkołach, ale żeby aż tak?
Jak macie jakieś praktyczne doświadczenie w tej dziedzinie to napiszcie wskazówki proszę. Zastanawiam się, czy nie powinnam zapisać małej mimo , że jest jeszcze w moim brzuszku ;/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

milka, masz zupelna racje, mozna dziecko klasc w rozne strony ale mozna zrobic tez inaczej, jak np ktos bedzie mial poduszke klin pod przescieradlem, to raczej bedzie musial klasc dziecko glowa w jedna strone. zwykle dziecko odwraca glowe w strone, w ktora wchodza rodzice, dlatego warto po drugiej stronie zawiesic karuzele albo inna maskotke. co do tej asymetrii, to trzeba klasc dziecko raz na jednym boczku, raz na drugim i podobnie - nosic raz na jednej rece, raz na drugiej. jak dziecko jest juz starsze, powyzej 1mca i lezy w bujaczku lub lezaczku, to tez warto zwracac uwage na to, zeby glowa - jesli opada, byla w miare prostowana np za pomoca zwinietej pieluszki. no ale na takie triki, to jeszcze mamy czas :)

Jeżeli chodzi o łózeczko to postwiliśmy je pod oknem, bokiem, ale są dość ciemne rolety w oknie więc dają dość sporo cienia. Planujemy żebym przez pierwsze m-ce spała w tym samym pokoju co mała. W sypialni nam się łóżeczko zmieści ale ledwo da sie wtedy przejść do łózka ;/ więc taka lipa...
Jeżeli chodzi o ząb, to zarywa skubany, ale staram się znaleść mnóstwo rzeczy do roboty w domu bądź na dworze żeby tylko o nim nie myśleć. Jeszcze troche i pójdę ogródek przekopać ;p Żel zakupie najpóźniej w pt jeżeli ból się będzie nasilał. Czuję się w tej ciąży jak takie dziecko. Zobaczcie dziewczyny jak łatwo można cofnąć się do czasów gdzie nas traktowano ulgowo ze względu na wiek dziecka ;) Leki dla dzieci musimy brać, ludzie znajomi uśmiechają się do Nas, przytulają, ciepłe słowa otuchy mówią ;) Ach... tylko szkoda, że kończy się to przyjemność na porodówce :( Ale nic to... chcemy nasze pociechy to musimy pocierpieć :)

Jeśli chodzi o plany łóżeczkowe to ja na początku myślę ażeby łóżeczko postawić w naszej sypialni tuż przy naszym łóżku-na przeciw okna i grzejnika (okno od strony wschodniej, ale mamy ciemną roletę :) Jak już postanowimy przenieść córcię do jej pokoiku to łóżeczko planuję postawić z lewej strony okna zachodniego. Pokój jest osłonięty balkonem więc nie powinno zawiewać.
Dziewczyny najważniejsze abyśmy pamiętały, że nasze maleństwa nie powinny leżeć ciągle w tej samej pozycji - na SR pani położna mówiła o asymetrii. Tak więc myślę, że pozycja łóżeczka będzie u nas ruchoma na prawo-lewo. A jeśli nie macie takich możliwości to kładźmy nasze pociechy główką na różne strony łóżeczka.

A mi przy bólu zęba polecili tantum verde, farmaceutka kazała psikać na bolącego zęba, a oprócz tego właśnie maść na ząbkowanie, bo miejscowo znieczula.

cieżarówka ja tę maść na ząbkowanie używałam jak mi też 8 rosła ale to było przed ciążą i mogę powiedzieć że w był to najcudowniejszy lek bo ząb szybko przestawał boleć. Skoro można go w ciąży używać to ja bardzo polecam !!!!

ja w sumie 3 razy zmienialam do tej pory ustawienia lozeczka. bezpodrednio pod oknem nie stawialam, bo - mimo tego ze mamy plastikowe okna w nowym budownictwie, to jednak wydaje mi sie, ze troche moze od nich 'ciagnac', szczegolnie od miejsca, w ktorym jest parapet. nie wiem czy to tylko moje odczucia, ale ja jestem na punkcie przeciagow uczulona ;) jesli slonce nie swieci bezposrednio, to chyba bedzie ok. ale mzoe byc tak, ze twoje dziecko bedzie budzic sie razem ze swiatlem i wtedy mozesz miec problem... rowniez wtedy, kiedy slonce bedzie juz tam np w innej porze dnia wiec gdzie polozysz maluszka na drzemke? a przeciez przez pierwszy miesiac dziecko duzo czasu spedza w ciagu dnia w lozku :) no chyba ze masz zaslony lub rolety :) my mielismy zwykle b. jasne rolety i problem, bo filip od pierwszych dni-jak tylko widzial slonce, od razu wstawal ;)

ciezarkowska, wspólczuję zęba. ja byłam u dentysty w ciąży i dostała to "inne" znieczulenie i jest o wiele słabsze od normalnego, także do wyrywania zęba chyba nie polecam.

my łóżeczko stawiamy bokiem do okna (ale okno mamy od strony zachodniej). słyszałam tylko żeby nie stawiać łóżeczka przy źródle ciepła, bo to generuje częste zmiany temperatury.

Dzięki dziewczyny za wsparcie. Właśnie wróciłam z apteki i tam dowiedziałam się od sympatycznego farmaceuty, że jak ból się nasili to mam zakupić maść dla dzieci na ząbkowanie i od czasu do czasu brać paracetamol ;/
Póki co walczę sam na sam z zębem.
Mam pytanko do Was : Jak ustawiacie łóżeczko dla maleństwa? My z mężem ustwiliśmy pod oknem ale po stronie gdzie słońce rano bezpośrednio nie świeci, myślicie że tak może byc?
Pozdrawiam.

MamoFilipa bluzę mam bez kapturka na zamek :) Mam jeszcze taki kombinezonik z cienkiego polarku w razie co więc zobaczymy co ubierzemy :)

czytałam że w Tesco ma być proszek Lovela 3,6 kg z płynem do płukania Lovela za 40 zł jeśli któraś by była zainteresowana:)

Witam!

Współczuję bólu wyrastającej 8 - doskonale pamiętam jak mi wychodziła - tragedia! Schudłam strasznie bo nic nie mogłam przełknąć.
Tak więc trzymaj się dzielnie :)

Jeśli chodzi o ubiór za szpitala to raczej myślałam i takich już gotowych wyprawkach gdzie znajduje się kaftanik czy bodu do tego śpioszki , czapeczka ewentualnie skarpetki. Pieluszka czy cieniutki kocyk do okrycia ale zapewne wszystko zależy od pogody.

Z imieniem dla córeczki (tak na 80%) było tak iż wymyśliłam 3 opcje, z których mąż na początku myślał nam imieniem Laura ale tydzień temu zdecydował się jednak na 2 opcję Klaudyna z czego i ja oraz obie babcie bardzo się cieszą. Bo jakoś Laura im nie podeszła.
Jeśli natomiast zaskoczy nas jednak chłopak to pochodna imienia - Klaudiusz.

Gdzie to słońce!!! Wczoraj słyszałam w TV, że ma powrócić oby jak najszybciej. Życzę go każdej z nas mimo pochmurnego nieba. No i zdrówka dla schorowanych mam.

ja tez mysle, ze imie powinno podobac sie obojgu rodzicom i oboje powinni miec z nim dobre skojarzenia. my od razu wiedzielismy, ze corka bedzie nazywac sie ola, przy synku tez oboje od razu wpadlismy na to samo imie :) nas tylko denerwuje czasem jak ludzie zdrabniaja imie synka na filipek albo olenka czy olusia. my mowimy filip/ola i nam najbardziej podobaja sie te odmiany imion ;)

no nic, zmykam, bo chce przepiac firanki. wczoraj zamontowalam rolety zaciemniajace w pokoju synka i dzieki temu przespal dzis noc do 8 rano,a nie 6!!! obudzilo go dopiero slonce z kuchni wpadajace przez szklane drzwi wejsciowe do jego pokoju, a nie jak wczesniej przez okna :)

Marteczka, nie gódź się na imię Konstancja. Nawet jeśli Wam obojgu by się podobało, to na jakimś etapie życia dziecko na 99,5% będzie je nienawidzić - w szkole zawsze zwraca się uwagę na dziwne imiona, a po co to dziecku? Moim zdaniem to nie jest dobry pomysł i jeśli Ty też nie jesteś przekonana to uważam że powinnaś zostać przy swoich opcjach.

My mamy Krzysia, jakoś łatwo poszło nam wybieranie dla chłopca, dla dziewczynki było trudniej, ale przerwaliśmy w połowie, bo nie było potrzeby :p

Ja posegregowałam już ciuszki, żeby wiedzieć czego mi jeszcze ewentualnie brakuje, ale jeszcze nie piorę. W czerwcu może zacznę.

współczuje bolu zeba... masakra... ja wiem, ze tego sie nie przewidz ale ja przed ciążą wyrwałam 8... masakra... nie wiem co mam Ci poradzic...

ja w sumie nawet nie myslałam w co ubrac dziecko wychodzac ze szpitala ;) jakos musze chyba czesciej myslec o wszystkim... rzeczy nie mam jeszcze popranych ani posegregowanych... w sumie nie wiem co tam nawet mam ;) musze sie za to zabrac :)

u nas bedzie Natalka :)

mojemu P. marzy się Konstancja. a ja jakoś nie mogę sie przyzwyczaic, że miałabym do małej dziewczynki wołać KOSTKA. Koko już trochę lepiej, ale i tak... wolałabym Marysię, Basię albo Helenkę.
ja nie wiem do końca czy to będzie chłopiec czy dziewczynka, bo najpierw nie chciałam wiedziać, a jak byłam w zeszlym tygodniu u lekarza, to mi powiedział, że dzidziuś już taki duży (32tydz, 2600!!), że ciężko stwierdzić na 100%, ale obstawia córkę.
pomysłu na imię dla chłopca brak. zupełny.

przy zakupie pieluch ominęłam jedynki. kupiłam dwójki. żółte pampers.

Ostatnio troche chorowałam i mi pomógł syrop Prenalen na bazie czosnku i malin- specjalny dla ciężąrówek :) oraz herbata z lipy (z miodem) - napotna i dobra na kaszel. Na noc mleko z masłem i miodem. Trzeba uważać na ilość miodu bo duże ilości ranią gardło...

Właśnie jakie imiona wybrałyście? My po wielkich bojach wybraliśmy Borys Patryk :) Drugie imię po tacie.

nie wiem jak ci pomoc... moze masc dentinox? my uzywamy na zabkowanie u malego, ale nie wiem czy mozna stosowac w ciazy i czy jest na tyle silny zeby zniwelowac bol wyzynajacej sie osemki (choc jest napisane, ze jest zarowno dla dzieci, jak i doroslych).

co do pozycji rodzenia, u mnie na poczatku sprawdzila sie pozycja kuczna (tak spedzalam czas i przechodzilam bole porodowe jakias godzine-dwie przed porodem). po przebiciu pecherza i uplywie wod, gdy skurcze sie nasilily, duzo wygodniej bylo mi na specjalnym fotelu, gdzie moglam sie zaprzec nogami, bo w trakcie parcia takie zapieranie nogami jest niezwykle pomocne, przynajmniej dla mnie :) ja mialam prawo wyboru i fajnie by bylo, gdyby kazda kobieta miala takie prawo, bez wzgledu na miejsce w ktorym rodzi. kazda z nas jest inna, ma inne cialo i dlatego pozycja przynoszaca nam ulge moze byc rozna.

Cześć.
Dziewczyny ratujcie, od 4 dni wydostaje mi się na wierzch dolna 8-ka (ząb). Boli nawet dość mocno przez co humoru mi całkiem brak :( Nie chcę iść do dentysty, bo się go lękam, a w ciązy teraz jak jest koniec 8 m-ca to już w ogóle chyba bym na fotelu urodziła. Co ja mam robić?
Pisałyście o chustach- my używać nie mamy zamiaru, chyba, że życie zmusi. Pieluszki Pampers 1 na początek mam zakupione i chusteczki pampers sensitive.
Na wyjście planuje ubrać małą w body z gługim rękawem, skarpetki, pajac, czapka i na wierzch rozpinana kurteczka (pluszowa) jeżeli będzie zimno.
Proszek kiedyś zakupiłam bo był w promocji w realu i piore rzeczy dla małej w Loveli i płyn także tej samej marki, bo dawali w promocji. Sortowałam rzeczy do prania jak mogłam.
Piszę o wszystkim, bo nie wiem czy będe miała sił na skupienie następnym razem przez ten ząb !!!! Help me!!

kati29, jestem po SR na klinicznej i co jak co, ale nie uczą cię tam rodzic w żadnej pozycji :) pani na sali porodowej (sami udaliśmy się na zwiedzanie, niestety podczas zajęc w SR nie mogliśmy uczestniczyc) była nawet zdziwiona, że na SR nie był poruszany temat rodzenia w pozycji wertykalnej :) natomiast to własnie ta połozna powiedziała nam, że mozna rodzic w dogodnej dla siebie pozycji. nie wiem, czy na koniec kładą do łózka - nie pytaliśmy.

u nas wizyty u lekarza co tydzień. badań mi się mnoży, ale to pewnie normalne im bliżej końca. i już chodzę! :)

aguseek, jak koniecznie chcesz wziac cos dodatkowego do ubrania, to ja zamiast bluzy wzielabym po prostu sweterek rozpinany z przodu. chyba ze bluza jest na suwak. jest to o niebo wygodniejsze, bo kladziesz malucha na rozpietym sweterku i sprawa prosta :)

my z poczatku uzywalismy chusteczek pampers, tak jak pieluszek, zeby wszystko bylo jednej firmy. przy pieluchach zosalismy, ale chusteczki zmienilismy na nivea blekitne, ze wzgledu na zapach. zapach chusteczek papmpers mi nie podpasowal, a nivei mi sie b. podoba. probowalismy tez belli happy sensitive z aloesem, ale po nich maly sie odparzyl, wiec zuzylismy do mycia rak na dworze ;) dobre sa tez huggisy pure, bezzapachowe :)

Inne tematy z forum

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...