Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *13*

Witam, w nowym wątku bo ostanio coś leniwe jesteśmy i długaśne te nasze wątki.. :)

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-8-t220530,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-9-t221819,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-10-t225144,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-11-t227447,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-12-t232368,1,130.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. ciezarowska- 5 lipiec CÓRA / Alicja / Szpital Zaspa
6. kasiorek555 - 7 lipiec SYN / Gdynia Redłowo
7. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
8. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
9. she_gd - 10 lipiec
10. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
11. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo
12. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
13. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA
14 bruxa - 20 lipiec SYN
15 aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
16. hania_m - 20 lipiec SYN
17. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
18. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
19. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA / TOSIA / Szpital Wojewódzki Elbląg
20. dadżi - 24 lipiec , CÓRKA / Zuzanna / Szpital Wojewódzki?
21. magda84 - 27 lipiec SYN
22. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
23. Tesula - 2 sierpień
24. agusp - 3 sierpień SYN Borys / Swissmed
25. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
26. wercia83 - 5 sierpień SYN Michał / Szpital na Zaspie
27. Kejt - 5 sierpień CÓRKA
28. kasisyn - 5 sierpień
29. a_guniek - 10 sierpień
30. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
31. Kasia 0606 - 12 sierpień
32. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
33. gosia_dim_ - 14 sierpień CÓRKA (?) Zofia
34. milka0928 - 14 sierpień CÓRKA (?) Laura / Szpital w Wejherowie
35. Umchi - 16 sierpień SYN
36. mamasyna - 17 sierpień
37. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
38. kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
39. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
40. Tamara - 26 sierpień
41. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
42. MissMarple - 27 sierpień
43. Maua_mama - 28 sierpnia SYN / Szpital w Wejherowie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *13*

Hania_m ja zaczęłam SR w Invikcie w tym tygodniu, od 3 zajęć, ale na razie były sprawy organizacyjne plus sama teoria i niektóre dziewczyny w późniejszych tygodniach ciąży też dopiero zaczynały. Jak chcesz to napisz do prowadzącej, myślę, że nie byłoby problemu z dołączeniem do którejś grupy (joanna.koszelak@invicta.pl).

Ostatnio beznadziejnie śpię, bo w nocy potwornie mnie rwie od pośladków w dół, do nogi. Czy to się nazywa rwa kulszowa?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

MamaFilipa i Gosia_ dim, dziękuję Wam za odpowiedzi :) Ja generalnie mam problem z tym mlekiem, bardzo chcę karmić piersią, ale jeśli się nie uda ( albo nie uda się od razu, bo mam zamiar długo próbować, nie poddam się od razu :D ), to chcę mieć jakieś dobre mleczko dla maluszka, żeby go nie zagłodzić. Moja siostra ma astmę i jak urodziła synka, od razu kupiła mleko HA i do tej pory go używa, bo mały ma alergię na mleko. U nas ani ja ani mój mąż nie mamy żadnych alergii, więc myślę, że HA u nas sie nie sprawdzi i tak jak pisze Gosia, jak sprawdzę czy mały ma na coś alergię, skoro od razu podam mu HA.
Oj, dużo jest tego wszystkiego- frimy prześcigają się w reklamach i promocjach i niewiadomo na co się decydować. Chyba zadecyduje przypadek:)

W poniedzialek mam wizytę u mojej Pani doktor- zapytam położnej, która prowadzi szkołe rodzenia na Kowalach, czy moglabym uczestniczyć tylko w niektórych zajęciach.

Mnie dzisiaj tez spotkała mila sytuacja- w tramwaju Pani kolo 40 tki ustąpiła mi siedzącego miejsca :)

Hej

a ja dziś byłam na drugich zajęciach w SR w Rumi, dziś mieliśmy z położną, bardzo fajnie opowiadała o etapach porodu i roli ojca w tym procesie.

Generalnie klimat w szkółce fajny - jest 6 par i dwie panie które chodzą bez mężów. Nawet jest dziewczyna w 37 tygodniu, więc wygląda na to, że nigdy nie jest za późno:)

I też spotkała mnie miła sytuacja,a nawet dwie - jak jechałam w pon do lekarza tą zapchaną SKM to ustąpiła mi miejsca dziewczyna, natomiast wczoraj w Auchan gdy szłam do kasy zawołała mnie kasjerka z kasy "z pierwszeństwem" i uprzejmie wyjaśniła panu, który stał jako pierwszy, że mam prawo do obsługi poza kolejnością

Hania_m ja odpiszę odnośnie mleka i SR. U nas przypadkowo wybór padł na NAN, bo takie mieli w szpitalu. Nie uczulało małej, nie było złej reakcji brzuszka a ja nie miałam pokarmu po CC więc zostało NAN. Dla małego też kupimy na wszelki wypadek pudełko. Cena akceptowalna, do dostania w większości hipermarketów i osiedlowych sklepów. A przyszłościowo, na NAN jest sporo promocji. Mamy używające Bebiko i Bebilonu tez chyba nie narzekają na brak promocji? Jeśli nie ma potrzeby (np. rodzice nie są alergikami), to podałabym zwykłe mleko, bez kleików, zagęszczaczy, żadnych AR, HA itd. Ja wiem, że mamy chca jak najlepiej i kupują od razu kaszki typu Sinlac czy mleka dla alergików ale to tylko pogarsza sprawę, bo w razie czego jak sprawdzisz że dziecko jest alergikiem? Gdyby mleko podawane w szpitalu było nieodpowiednie, to pediatra pomoże wybrac inne. A może bedziesz karmić (o ile chcesz) i mm nie będzie potrzebne? Ale się rozpisałam...
Jeśli chodzi o SR, to wiadomo że nie każda mama ma szansę do niej uczęszczać. Obsługa malucha nie jest bardzo skomplikowana :-) a do porodu i tak nie musisz ćwiczyć. Pytaj dużo w szpitalu, niech pokażą przede wszystkim pielęgnację kikuta pępowiny, bo to spędza wielu mamom sen z powiek. Może Ci zabraknąć wiedzy formalnej, tzn. co i kiedy załatwić po porodzie (szczepienia, wizyty patronażowe, zgłoszenie do UM, becikowe itd.), ale to wszystko da się wyszperać na forum, poza tym w szpitalu informują o pierwszych czynnościach związanych z opieką medyczną dziecka, przynajmniej powinni.

my jestesmy zwolennikami bebilonu. na poczatku probowalismy nan active - ale maly byl po nim caly czas glodny i robil zielone kupki (to mleko ma najwiecej zelaza). wyczytalam, ze nan jest najslodszym i najbardziej tuczacym mlekiem a dzieci sa po nim glodne i chca go coraz wiecej. w sumie u nas sie to zgadzalo. probowalismy tez humane, ale dla naszego synka bylo to za geste mleko. bebiko jest najtansze i tez ponoc zalewa jak beton, bo jest bardzo geste. dlatego sprobowalismy bebilonu i u nas sprawdzilo sie najlepiej :) hippa nigdy nie probowalismy. jesli u ktoregos z rodzicow wystepuje alergia pokarmowa, to warto zaczac od mleka ha (hypoalergicznego). takie sa moje doswiadczenia. ale z mlekiem, to ponoc sprawa indywidualna. jesli dzieci maja kolki, wtedy mozna sprobowac bebilon comfort, a jesli duzo ulewa - bebilon ar (zageszczone).

ika jestem w szoku!!! twoja koleżanka musi być mega nieodpowiedzialna idąc do solarium w ciąży... i słusznie facet ją "zjechał" też bym tak zrobiła... po prostu nie wierzę, że można własnemu dziecku zafundować taki piekarnik, aby sobie poprawić humor...
ja już jestem opalona (twarz, ramiona, dekolt, nogi)ale to dlatego, że mieszkam poza miastem i w sumie cały dzień jestem z Jaśkiem na dworze, a więc chcą nie chcąc słonko gdzieś chwyci, ale żeby tak się położyć plackiem i smażyć???...???
ale oczywiście to każdego sprawa indywidualna...

A my dzisiaj odebraliśmy z Mama i Ja fotelik do samochodu Maxi Cosi :) Pan ze sklepu wyszedlł z nami do samochodu i pokazał jak go właściwie montować na tylnym siedzeniu, zaskoczyło mnie to jak bardzo sie tym przejął, miła obsluga:)

My pod koniec maja lub w czerwcu już zakupimy/ zamówimy wózeczek też X- Lander, kolor prawdopodobnie niebieski, choć ten fioletowy, o którym pisze któraś z Was też mnie intryguje.

My niestety nie chodzimy do szkoły rodzenia, trochę się zagapiliśmy, a trochę brakło czasu, bo odkąd mąż stracił pracę mieliśmy mnóstwo zaległych wyjazdów i tak oto kończę 30 tydzień...myśliscie, że dam radę bez szkoły rodzenia? Mam zaświadczenie do cc.

Ja dzisiaj zaczęłam prać:) na razie becik, otulaczek, pieluszki, ręczniki i kocyki.

Aaaa, w nowej gazetce M jak Mama jest artykuł o tym żelu ułatwiającym poród, o którym tu pisałyście. Poza tym w Superpfarm są świetne promocje na artykuły dla Maluszków i dla Mam. Dziś robiłam tam zakupy i dostałam dwie zdrapki ( wygrałam rabat na kolejne zakupy).

Jeszcze pytanko- jakie mleko kupujecie? HIPP, Nan Pro czy Bebilon? I czy zwykłe czy hipoalergiczne?

my kupilismy w mama i ja w gdyni, a Ty gdzie zamowilas?

a ja własnie zamówiłam czarny quinny speedi sx :D

kupilismy wczoraj wózek x-landera xa ten z nowej serii kolorów
fioletowy :)

A u mnie burza, jest duszno i popaduje. Wróciłam umęczona z zakupów, bo oczywiście z przyzwyczajenia szłam szybko pod wielką górę a potem sapałam pod klatką ;-)
Widziałam truskawki w warzywniakach pod domem, ale zwiędnięte po 15zł za kilogram więc się nie skusiłam. Kupiłam za to kalarepkę :-)
Wózeczek w ładnych kolorach, my mamy podobne wzory i kolory na krzesełku do karmienia.

Opuściłam chyba z 2 wątki i nie dam rady ich chyba przeczytać w całości :) U nas jakoś przygotowań brak, najważniejsze rzeczy mamy po Zosi (wózek, fotelik, łóżeczko) ciuszków kupiłam sporo z forum jakieś 2 m-ce temu więc dokupię może jeszcze po 1-2 szt nowych z każdego rodzaju.

Zapisałam się do SR na Kliniczną, zaczynam 15 czerwca, czy ktoś też się wybiera w tym terminie?

Co do liczenia ruchów, to w poprzedniej ciąży liczyłam chyba od ok 32 tygodnia, 3 razy dziennie po godzinie w mniej więcej tym samym czasie, tak kazał mi lekarz.

markowa, mam nadzieje, ze ten wozek bedzie ci sie sprawowal lepiej niz mnie ;) ale kolorek bardzo ladny :)

U mnie też po słonku :( ale jeszcze nie pada, choć pewnie by się przydało bo trawa zaczyna szarzeć.

Markowa – fajny wózek, uwielbiam kolor niebieski :) my dostaniemy w spadku czerwono-czarny X-lander.

Muszczek truskawek jest pełno na ryneczkach i straganach owocowych – tylko wybierać i przebierać. Objadłam się nimi aż mnie na ponad godzinną drzemkę wzięło i tak zasnęłam na balkonie.

Ja byłam na seminarium, w autobusie mi nawet miejsca jedna dziewczyna ustąpiła :) Jest ponuro, ale bardzo ciepło, chyba pójdę na balkon, słońce nie grzeje to można czytać, a wilgotno to robactwo nie lata :) Trzeba korzystać!

Zjadłabym truskawki... Ostatnio jakoś zniknęły, wcześniej były wszędzie, w Biedronce, w Carrefourze...

no i pada :( a mnie dzisiaj cos brzuch boli na dole, pewnie sie rozciąga wszystko ale dzisiaj leże do końca dnia, mam nadzieję że przejdzie :) Markowa fajny wózek, my zamawiamy pod koniec czerwca :)

Właśnie wstawiłam pralkę ciuszków po koleżance... dzięki kochanej D. nie muszę nic kupować prze rok dla małej. Ale prania co nie miara. Prasowanie zostawię sobie na przyszły tydzień. Wczoraj przyszedł wózek zdjęcie poniżej:

image

Po kompromisie z kolorem ścian, kolor wózka by my M. Po prasowaniu zostanie tylko przyszykowanie torby i czekanie:) Chyba za szybko nam poszło ale za to latem będe mogła oddawać się słodkiemu lenistwu.

a ja okna umylam 2 dni temu :D niby nie powinnam, ale zal mi zaganiac meza w weekend do mycia okien, bo w tygodniu cale dni siedzi w pracy nad projektami, a szkoda mi dawac 50zl jakiejs babce, ktora i tak dobrze okien mi nie umyje. a ze sie dobrze czuje, to sobie na to pozwolilam ;)

ja sie chyba zaczne wybierac na zakupy ciuszkowe w czerwcu. musze tez przejrzec rzeczy po filipie, ktore nadawaly by sie dla oli i dokupic te, ktorych brakuje :) wozek, lozeczko i kolyske zalatwimy w lipcu. na pewno wszystko zlozymy do konca lipca, bo jak sie mala urodzi, to pozniej przy dwojce dzieci nie bedzie czasu na skladanie lozka czy wozka :)

jejku, jutro wizyta i zobaczymy nasza kruszynke! troche sie dzisiaj rozleniwila i malo daje o sobie znac, choc puls ma ok. zawsze jak mnie dluzszy czas nie kopie, to mi tego strasznie brakuje :)

Witam się w południe

Mimo, iż z rana nie wyglądało zbyt ciekawie zza okna ale zrobiło się przyjemnie :) Męża wyprawiłam do pracy a sama rozłożyłam się na leżaku na słonecznej części balkonu. Wcześniej zaś nasmarowałam się kremem z filtrem ale słonce raz jest raz go brak. Sama też chowam się jak dłużej przypieka.
Co do imprez to w niedziele idziemy na komunię do znajomych a w poniedziałek robią poprawinki, które łączą z urodzinami. Więc tez zapowiada się imprezowo.
Co do spacerku to wczoraj byłam w Gdyni powdychac nadmorskiego powietrza. Nie uwierzycie ile ludu na plaży było i cześć się nawet kąpała :O szok!!!
Co do remontu to niby po 20 ma się zacząć - oby tylko bo boję się, że później będę zbyt zmęczona na porządki. Teściowa już zadeklarowała swoja pomoc jeśli chodzi o mycie okiem :) Wręcz zabroniła mi je ruszać!!!!
Zaraz zabieram się za pyszne, czerwoniutkie truskaweczki .

Życzę miłego dnia i zdrówka dla schorowanych mam :)

Nie wiem jak wy ale ja od jakis 2 tygodni mam totatlnego lenia. Nic mi się nie chce, czuje się jakbym dopiero się obudziła.

Czekam na komodę, żeby wreszcie poprać ciuszki, poprasować i spakować torbę. Wolę żeby już wszystko czekało :D

Inne tematy z forum

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...