Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *14*

No to nadpisuję bo mi się długo otwiera:)
Trochę zaktualizowałam ale jakbym o kimś zapomniała to przepraszam.

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-8-t220530,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-9-t221819,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-10-t225144,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-11-t227447,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-12-t232368,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-13-t235896,1,160.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. ciezarowska- 5 lipiec CÓRA / Alicja / Szpital Zaspa
6. kasiorek555 - 7 lipiec SYN / Gdynia Redłowo
7. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
8. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
9. she_gd - 10 lipiec
10. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
11. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo
12. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
13. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA Natalka
14 bruxa - 20 lipiec SYN
15 aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
16. hania_m - 20 lipiec SYN
17. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
18. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
19. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA / TOSIA / Szpital Wojewódzki Elbląg
20. dadżi - 24 lipiec , CÓRKA / Zuzanna / Szpital Wojewódzki?
21. magda84 - 27 lipiec SYN / Natan
22. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
23. Tesula - 2 sierpień
24. agusp - 3 sierpień SYN Borys / Swissmed
25. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
26. wercia83 - 5 sierpień SYN Michał / Szpital na Zaspie
27. Kejt - 5 sierpień CÓRKA
28. kasisyn - 5 sierpień
29. a_guniek - 10 sierpień
30. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
31. Kasia 0606 - 12 sierpień
32. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
33. gosia_dim_ - 14 sierpień CÓRKA (?) Zofia
34. milka0928 - 14 sierpień CÓRKA (?) Laura / Szpital w Wejherowie
35. Umchi - 16 sierpień SYN
36. mamasyna - 17 sierpień
37. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
38. kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
39. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
40. Tamara - 26 sierpień
41. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
42. MissMarple - 27 sierpień CÓRKA Helenka / Kliniczna
43. Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *14*

dziewczyny, te siateczkowe majtki poporodowe mozna prac :) wystarczy je pozniej dobrze wyprasowac i nie traca sprezystosci. ja mialam 7 par i po prostu je pralam, bo wiadomo, kazdego dnia trzeba zmieniac, czasem po kilka razy i tak przez okolo dwa tygodnie, wiec polecam pranie :) no ale to dotyczy tylko tych siateczkowych majtek a nie "papierowych", bo sa rozne modele :)

Dadżi ja zamowiłam 3 paczki tych gaci jednorazowych i nie wiem czy to duo czy mało... podkładów na łózko nie mam wcale... myslicie ze powinnam takie tez kupic????

a pozatym mam zamiar zabrac sie za ten cały bajzel z ubrankami, kosmetykami, torba itp. ;) mam nadzieje ze uda mi sie zmobilizowac bo to chyba juz najwyższy czas :)

Jestem przerażona tempem w jakim to wszystko poszło do przodu. Może samego porodu się nie boję ale czuję lęk przed tym, że czegoś jeszcze nie mam... Wy niedługo będziecie to miały za sobą ja na szarym końcu będe sie coraz bardziej stresować.

I jeszcze dziś mój lapek odmówił posłuszeństwa i się nie włączył. Dzięki uprzejmości mojego męża zawisłam na jego. :(

Mała mi dała na dodatek popalić w nocy dwie godziny okopywała mi boki w związku z czym do wpół do pierwszej miałam czuwanie potem, 5 wizyt w toalecie... ehhh w ogóle chce mi się płakać...

lisiusowa, super, to sobie pośpiewam, niech inni też pocierpią trochę :D

ciezarowska, odważnie, w 37. tygodniu do lasu jechać :) Żartuję oczywiście, miłego wypoczynku, też bym sobie gdzieś pojechała, ale na razie nie mamy czasu :(

U nas od poniedziałku zaczyna sie 37 tydzień ,więc żeby się nie stresować jedziemy na cały weekend na domek w las relaksować się. Spakowana już jestem, we wtorek wizyta- ciekawa jestem co się u małej porabia ;)
pozdrawiam

Carool, ja robiłam w LuxMedzie. też się czeka 3 dni. Kobieta w rejestracji powiedziała że jak nic nie znajdą to 3 dni, a jak coś będą podejrzewać to dłużej.

Muszczek, na sali porodowej jest się chyba samemu. Tzn w wojewódzkim tak jest. Możesz sobie słuchać muzyki, śpiewać, tańczyć i chodzić po ścianach, jak ma Ci to ulżyć w bólu :]

francess, ja mam chuste lennylamb, krzyzykowa. fajne kolory, z praniem nie mialam problemow. zastanow sie tylko czy chcesz wykorzystywac chuste na poczatku czy raczej pozniej. bo 3mca zycia polecane sa chusty elastyczne, a dla starszych (ciezszych) dzieci chusty krzyzykowe. ja chuste uzywalam przez 2mc zycia malego i pozniej maly byl juz za bardzo ruchliwy i chcial ogladac swiat a nie mame i zalowalam, ze jednak nie kupilam chusty elastycznej, typowej dla maluszkow... no ale tak jak z karmieniem piersia, myslalam, ze chustowac bede conajmniej do 1 roku zycia ;)

u nas dziś 33 tydzień i 49 dni do finału !!!!!!!!!!

Nasza położna ze szkoły rodzenia też poleca podkłady Belli. Mówiła, że podpaski odpadają, bo na szybko i za dużo wchłaniają, a dla nich ważne jest co, jak i w jakiej ilości się wydala.
Te majtki poporodowe wyglądają paskudnie :| kupiłam takie z Canpola, z ciekawości otworzyłam jedną sztukę...
Wczoraj dopakowałam torbę. Teraz to dopiero zaczynam się bać...

Ale w poniedziałek wizyta u lekarza i znów zobaczę Bąbelka! :D

Właśnie siedzę na allegro i wybieram chustę: nadal nie mogę się zdecydować na jakąkolwiek - lennylamb, natibaby czy jeszcze coś innego? :(

właśnie jestem ciekawa jak to bedzie z tym rytmem dobowym u nas. w pierwszej ciazy, to fakt, przez to ze musialam duzo lezec, czesto spalam tez w dzien, pozno kladnismy sie spac, ale przesypialam cale noce az do 10-11 rano.... filip odziedziczyl chec do spania w dzien, pozne kladzenie sie spac, ale juz przesypiania calej nocy az do rana niestety nie... no i teraz sie boje, bo zgodnie z tym co pisze gosia_dim, ola powinna miec rozregulowana noc, bo filip czasem daje tak popalic w nocy, ze hej. teraz ma na przyklad wist na to, ze przebudza sie o 4.30 i domaga sie spania u mnie na rekach, co go odloze do lozka-histeria, i do 5.30 spi mi na rekach, pozniej do 6.30-7.00 dosypia w lozku. wieczorem tez potrafi przebudzic sie kilka razy bo cos mu sie sni... a to by oznaczalo, ze ola biedna nie bedzie wiedziec, ze w nocy sie spi bez przerwy ;) ale ja wiem, czy to wierzyc... w sumie znajomi co maja juz drugie dziecko czesto mowia, ze to drugie jest przeciwienstwem pierwszego :) przynajmniej pod wzgledem spania, jedzenia i ruchliwosci, wiec szansa na przespane noce jednak jest :)

Wczoraj poskładaliśmy nasz wózek za 320zł, jest super :)

A ja się zastanawiam jeszcze, można sobie w czasie porodu słuchać muzyki? Jak jest więcej kobiet w sali to chyba średnio? A jeśli by można było to mają jakiś odtwarzacz przypadkiem czy tylko ze swojego? Bo ja to bym chciała, na mnie muzyka działa bardzo relaksująco :)

O coś jeszcze chciałam spytać, ale już zapomniałam :p

kurcze, az jestem przerazona tym pakowaniem, bo ja daleko w polu...
wycieki z peirsi m isie zdazaja od jakiegos miesiaca i to czasem tak ze budze sie w nocy i mam mokre plamy na koszuli nocnej.

powiedzcie mi dziewczyny ile par gaci jednorazowych bede potrzebowala i ile tych podkladow poporodowych? mniej iwecej oczywiscie

Już po wizycie, wszystko w porządku ze mną i z małym. Wiktor nie zmienił zdania i nadal jest chłopcem :-) Na skurcze łydek i stóp mam jeść pomidory i bardziej się męczyć wieczorem żeby spać w nocy a nie w dzień (bo inaczej dziecko sobie ustali rytm dobowy taki jak ja i będzie szaleć w nocy). Jutro rano dentysta, potem praca i intensywny weekend. Kiedy ja wreszcie odpocznę?!

Jeśli chodzi o wkłady, to w szpitalu mieli swoje, a ja w domu używałam Belli, całkiem dobrze się sprawdzały. Majtki siateczkowe miałam niskie i wysokie, zużyłam ledwo kilka sztuk, bo wysokie się rolowały a niskie bardziej mi podrażniały ranę po CC zahaczając się o odrastające włoski i końcówki szwów niż niskie bawełniane. Nawet mi zostały 3 czy 4 pary, muszę dokupić więcej i w ogóle zabrać się za kompletowanie rzeczy do torby i dla małego.

hania_m, u mnie w klinice dawali wlasnie te podklady belli - sa strasznie "staromodne" ale chyba najlepsze. mialam wlasne hartmanna, niby takie wieksze podpaski, profilowane etc i chlonely duzo gorzej. a to, ze sa dlugie, to moze niewygodne, ale baaaaardzo praktyczne, ta wydzielina potrafi uciekac ;) takze trafilas na dobry zakup :) co do ilosci to hmm... niech policze... tak ok 10 na dzien, przez pierwsze 2-3dni, pozniej mniej. je trzeba czesto zmieniac ze wzgledow higienicznych.

podklady tez stosowalam, mieli dla nas w klinice, takie spore. bo zalecali zeby przez kilka-kilkanascie godzin po porodzie wogole nie zakladac majtek, zeby wszystko sobie dowolnie wyplywalo, bo idzie tego sporo i chyba zadna wkladka by tego nie przyjela. ja rodzilam o 14 i dopiero na noc polecili zalozyc siateczkowe majtki z wkladem :) mozecie sobie kupic. ale moim zdaniem w domu juz wam nie beda potrzebne :)

aaaa a do szpitala to nie wiem, chyba wezmę tylko z 10szt. tych wielkich + 2 podkłady na łóżko :)

Ja mam chyba jedną paczkę 30szt. takich super chłonnych i 2 paczki po 10szt. troszkę mniejszych (Abeny), takie podkłady na łóżko 60x60 też kupiłam (5szt.) chociażby po to, żeby po powrocie ze szpitala wpakować go między prześcieradło a materac w łóżku - zapłakałabym się gdybym go pobrudziła:P

A ile tych podkładów mniej więcej kupić? I ile wziąć do szpitala? Bo strasznie dużo miejsaca zajmują :p

MamaFilipa, ja nie kupilam normalnych podpasek, tylko takie podkłady poporodowe Belli, są mega dlugie, w życiu takich nie widziałam :-) zastanawiam się jeszcze czy nie kupić kilku takich podkładów większych, żeby położyć na łóżku i nie zabrudzić prześcieradła, ale nie wiem, nie znam sie, przydadzą się?

lisiusowa - dzięki za odpowiedź w takim razie przyszłym tygodniu wybiorę się do invicty bo podobno, aż trzy dni czeka się na wynik.

mona__g - maluch musi poczekać nie biorę innej opcji pod uwagę ;-)

Marteczka - daj znać w takim razie ile waży Twoje szczęście po dzisiejszej wizycie :) moje dziecie muszę jakoś podtuczyć troszkę chyba :)

Na szczęście nie puchnę , ale mam jakiś problem z nogą pewnie jakiś ucisk mam raz boli bardzo a raz wcale... i głową ;) boli mnie od poniedziałku..

Z brakiem wycieków tego co doświadczone mamusie mówią nie ma co się stresować :) więc lepiej, że teraz mi to nie doskwiera.

Do wyprawki szpitalnej zakupiłam tantum rosa podobno to bardzo pomocne.. a w szkole rodzenia położne polecały maść traumeel.

Ja też się w nocy non stop budzę. Nie dość,że do toalety, to przy każdej zmianie pozycji. Czuje sie jak słoń, jak chcę przewrócić się z boku na bok:) Na szczęście na razie nic mi nie puchnie, ale wiem, że wszystko przede mną:)

Dzisiaj byliśmy w Mama i Ja i kupiliśmy wózek X Lander XA niebieski:) Jest cudny! Oczywiście już poskładaliśmy spacerówkę, a póżniej zmontowaliśmy do tego fotelik samochodowy :)

Próbowałam też dziś trochę sprzątać, ale chyba oddam tę przyjemność mężowi, bo już ledwo mieszczę się pod prysznicem na kucki, żeby umyć go od środka:) ahhh...

Inne tematy z forum

Jaki wozek wybrac? (79 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Zadania do gry dla dzieci (17 odpowiedzi)

Szukam pomysłów na zadania do gry dla dzieci w wieku przedszkolnym. Np. udawaj kota, zrób...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...