Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *7*

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN?
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. kasiorek555 - 7 lipiec SYN
6. lisiusowa - 8 lipiec SYN?
7. kulka07 - 10 lipiec
8. she_gd - 10 lipiec
9. annamaria836 - 17 lipiec
10. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
11. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA?
12. aguseek - 20 lipiec SYN
13. hania_m - 20 lipiec SYN
14. carmelasoprano - 22 lipiec
15. marta82 - 23 lipiec
16. magda84 - 27 lipiec SYN
17. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
18. Tesula - 2 sierpień
19. agusp - 3 sierpień
20. Muszczek - 4 sierpień
21. wercia83 - 5 sierpień SYNEK
22. Kejt - 5 sierpień
23. a_guniek - 10 sierpień
24. Kasia 0606 - 12 sierpień
25. gosia_dim_ - 14 sierpień
26. Umchi - 16 sierpień
27. mamasyna - 17 sierpień
28. kaska2308 - 18 sierpień
29. MARKOWA - 26 sierpień
30. Tamara - 26 sierpień
31. MamaFilipa - 27 sierpień
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *7*

właśnie czytam że wielu osobom mutsy transporter się łamał w jednym miejscu, pewnie plastik sklepiające poręcze ale nie jestem pewna.

My mielismy dla córci X-Landera XA i z cała pewnością mogą POLECIĆ!!!

Często jeździlismy nim po plazy i nawet tam dawał radę. Nasza córcia urodziła się nadłuższą dziewczynką na oddziale (58 cm), a i tak w gondoli jeździła ponad 6 miesięcy, wcale nie jest taka krótka.
Co do kierunku jazdy w spacerówce to i tak wolała patrzec się przed siebie a nie na mnie, więc niemożność obracania spacerówki wogóle nam nie przeszkadzała. Fajne sa dodatki do tego wózka, które nie sa wcale w zabójczych cenach. Wogóle uważam, że jak na taki wózek to cena jest baaardzo niska.

Podsumowując, jak do tej pory zauważyłam, że X-Landerów jeździ najwięcej (przynajniej w 3city) :)

Oglądałam wieeele róznych wózków na zywo i zawsze cos mi nie pasowało. Dodam, że cena nie gra dla nas tak ogromnej roli.
Teraz chyba tez się zdecduje na mojego niezawodnego X-Landera XA :)

A tak nawiasem pisząc to nie powino mnie juz tutaj być, bo jestem z września :(

x-lander xa ma takie same wymiary gondoli jak Mutsy transporter ;)

po wizycie u ginekologa i usg nadal nie znamy płci. Dr mówił raz że dziewczynka raz że chłopiec, w zależności od tego jak się maluch ułożył. I że dopiero w 27w można coś powiedzieć na pewniaka.

a my spontanicznie pojechaliśmy do akpolu i mama i ja i oglądałam wózki maxi cosi, x-lander , mutsy transporter wniosek:

maxi cosi : bardzo fajny bo gondola jest duża a dziecko chcę w niej przezimować, do spacerówki można właśnie kupić rewelacyjny bardzo gruby śpiworek uniwersalny za 109 zł , bo śpiworek maxi cosi to porażka:/, wiadomo wózek jest w cenie, ale praktycznie się nie psują.

x-ladner xa: ogólnie ok, ale jednak ta gondola jest mała :( , spacerówka bardzo fajna, dobra cena, ale są bardziej awaryjne. Niby ok ale coś mnie nie przekonał do końca...

mutsy transporter: super wózek, gondola też spora ale troszkę mniejsza niż w maxi cosi, dobra cena, możliwość również montażu fotelika maxi cosi, skrętne również koła, bardzo fajna spacerówka już w cenie z grubym śpiworkiem , minusem jest że nie można odwrócić jej przodem do mamy, koła piankowe , ale można dopłacając 160 zł mieć z tyłu koła pompowane.

Reasumując biorę pod uwagę jedynie maxi cosi i mutry transporter, x-lander mnie nie przekonał :(

aguseek,

tutj masz link, co do tego, co jest w zestawie, jak kupujesz wóżek maxi cosa mura 3 lub 4 3w1.
http://mamaija.pl/?ProductID=3445
śpiworek ocieplany możesz zawsze dokupić tzw uniwersalny, tak samo jak torbę do wózka. nie musi to wówczas być maxi cosi :) nie widziałam na żywo śpiworka do spacerówki, jeszcze nas to nie interesowało :)
a przeciwdeszczowa osłonka jest do gondoli w cenie. no i do gondoli w cenie jest też kocyk :)
ogólnie wózek jest dośc drogi i nie ma za wiele w zestawie, a każdy drobiazg do niego jest drogi. nas to nie zraża, ale na to też warto zwrócić uwagę. no i nie wiem, jak jest w innych wózkach, czy tam masz w zestawie przeciwedeszczowe do sapcrówki, czy oielane śpiworki gratis.

termin realizacji zamówienia to najczęściej 2 tygodnie. ale ponieważ u nas zakup był spontaniczny poprosiliśmy o przedłużenie terminu na przynajmniej 1,5 mca :) pan się zgodził, powiedział, że jakby przyszedł wozek wcześniej, to zawsze też może zostać w sklepie. i że pan będzie opóźniał zamówienie ile się da. a to oczywiście dlatego, że jeszcze jesteśmy nieprzygotowani - nie mamy za bardzo gdzie postawić wózka. zalało nam piwnicę, a pokoik dla dziecka będzie w naszej sypialni, któa póki co cały czas wygląda jak nasza sypiania :) także co do terminu realizacji zamówienia także można się z nimi dogadać. a jak zamawiasz to płacisz tylko 100 pln :)

mam nadzieję, że choć trochę pomogłam :) powodzenia w dokonywaniu wyboru :)

nie panikujcie z ta glukoza ;) na prawde da sie przezyc, nawet bez cytryny. wszystko siedzi w podswiadomosci. wmowcie sobie, ze pijecie miod i wszystko bedzie dobrze!!! ja tak wlasnie zrobilam i przetrwalam, nawet bez odruchu wymiotnego, choc w II trymestrze mialam raczej jadlowstret ;)

ja wózek będę kupowała po porodzie jak mały będzie z nami już, przed porodem tylko fotelik kupię :) teraz fajnie tylko się ogląda i podejmuje decyzje który wózek:)

Ale Wy szybko kupujecie te wózki :) Ja poprzednio kupowałam w czerwcu, a termin miałam na 1 lipca, hehe.

aguseek mamy Emmaljunga Edge Duo Combi, stelaż sport na dużych nieskrętnych pompowanych kołach, do tego gondola, spacerówka i adapter do wpięcia fotelika. Rączkę da się przełożyć w każdej chwili na drugą stronę. Ogólnie jestem zadowolona, może oprócz ciężaru wózka.

hania_m błagam nie panikuj,ja miałam fatalne te wyniki i naczytałam się w googlach co to oznacza dla maleństwa, po nocy w łzach,postawieniu znajomych lekarzy na nogi i przede wszystkim swojego okazało się ,że spanikowałam i infekcja już we mnie siedziała co oznacza ,że maleństwo nie jest zagrożone,skontaktuj się z lekarzem na pewno wszystko będzie dobrze, mi te wyniki spadają z pobrania na pobranie ;)
co do wózka to ja kompletnie nie jestem w temacie ;/ nie mam pojęcia i nawet pomysłu,ale wierze że mam jeszcze czas :)
01,03 mam wizytę i pewnie od razu skierowanie na glukozę, słyszałam że można sobie wkropić cytrynkę do tego specyfiku ;) problem polega na tym że to co osiądzie nie przypomina już je smaku ;)
Damy rade! :)

dluzej sie jezdzi w spacerowce

My zakupiliśmy dzisiaj wózek ;-) Zdecydowałam się na Teutonię Spirit, jestem zachwycona ;-) Przetestujemy te 3kołowce ;-)

gosia_dim_ o jakim wózku piszesz?

no minus duży :( ale w maxi cosi uważam że budka jest fatalna płytka i wyjmuje się z niej dosłownie "szmatę" masakra :( spacerówka w x-landerze zdecydowanie lepsza niż w maxi cosi. pytałam moją siostrę jak to jest z ta spacerówką i jej dzieci akurat wolały jechać przodem do kierunku jazdy i wolały oglądać świat a jak je odwracała do siebie to bokami jej się wychylali bo im się nudziło i chcieli patrzeć....także co człowiek to opinia.

a w czym jeździ się dłużej w gondoli czy w spacerówce?

znalazłam na youtube takie prezentacje warto zobaczyć :) (nie są po polsku ale wszystko widać )

X-lander XA : http://www.youtube.com/watch?v=brIoUjKUPHY

Maxi cosi spacerówka: http://www.youtube.com/watch?v=baE-9E5VVCk

Maxi cosi gondola : http://www.youtube.com/watch?v=LY1iU_G-fQw&feature=channel

miłego oglądania :) my idziemy jutro do mama i ja bo mamy blisko i chcemy popatrzeć sobie :)

My mieliśmy taki problem, że około 5 miesiąca mała zaczęła nam uciekać z gondoli, tzn. łapała się boków, budki, zabawek i chciała siadać, turlała się a ja przeżywałam chwile grozy. Na szczęście mogłam użyć podpórki pod plecki, ale to i tak było za mało, bo trzeba przecież wyglądać na boki ;-) Na szczęście wtedy na spacerach mała głównie spała, ale najchętniej woziłabym ją wtedy już w spacerówce, a nie mogłam bo była o wiele za duża. Spacerówki używaliśmy bardzo mało (głównie na spacer z zakupami), bo Hania dorosła do niej dopiero po 10 miesiącu, a w międzyczasie spacerowała trzymając nas za rękę, więc o wózku i tak nie było mowy.

nie mialam gondoli x-landera wiec nie wiem. moja kolezanka nie ma zadnych rpoblemow z prowadzeniem wozka po sniegu (xq). ja mialam spora gondole, ale nie uzywalam jej dluzej niz 3-4 mce. teraz tez nie zamierzam, bo dziecku sie po prostu nudzi lezac. co prawda mialam mozliwosc regulacji opracja w godnoli - tak zeby maly siedzial, ale wiadomo, zsuwal sie, dlatego kupilam spacerowke z kubelkowym siedzeniem. tendem tez kupimy z kubelkowym siedzeniem. nie bedziemy nawet dokupowac gondoli tylko w zestawie jest fotelik z 4stopniowa regulacja oparcia, do pozycji w pelni lezacej, ktory moze zastepowac gondole :)

jak starcza tylko na 5 miesiecy to niefajnie, bo dla naszych dzieci to bedzie srodek zimy....

witam mamy :)

ja dziś byłam na badaniu poziomu glukozy przed i po. Nie było tak źle. Smakuje jak woda z cukrem pudrem. Nie zemdliło mnie, ale Panie cały czas monitorowały jak się czuję. Musiałam fatalnie wyglądać :)

odnośnie wózków, to już jesteśmy po kilku wizytach w mama i ja i przeczytaniu kilkuset opinii w internecie. Skupiliśmy się na X-Landerze XA i XQ, Mama Cosi Mura 3 i 4, Mutsy Urban Rider i 4Rider oraz Navingtonie Cadet.
Naszym zdaniem nie ma wózka idealnego, więc trzeba wybrać mniejsze zło :]
W X-landerach podoba nam się że są skrętne kółka, dobra amortyzacja, zabudowana spacerówka, ale niestety mają małe gondolki.
W Mama Cosi gondolka jest większa, ale niestety składanie wózka jest tragiczne, no i dość odkryta spacerówka.
W Mutsy Urban Rider gondola była super, składał się cudownie, ale te skrętne kółka to udają że skręcają (zwłaszcza jak się cofa). 4Rider fajnie się składał, sprawie na płasko. Gondolka dość mała i amortyzacja wózka jest tragiczna. Na osiedlu widziałam mamusię z tym wózkiem i tylko czekałam aż jej dziecko wypadnie, bo tak strasznie nim telepało.
Navington byłby idealny, gdyby nie małe piankowe kółka skrętne. Plustem była przewielka gondola, dobra amortyzacja i to że po złożeniu był mikroskopijny.

Czasem sobie obserwuje kobietki na osiedlu, z jakimi wózkami jeżdżą i przeważają X-Landery, coś w tym musi być. Naszym typem też jest X-Lander :)

To chyba tyle.
Zaraz idę na USG i mam nadzieję że lekarz ostatecznie potwierdzi że będziemy mieli synka. Jak będzie synek to oficjalnie zaczniemy do niego (do brzuszka) mówić Jasiu, jak dziewczynka to Urszulka.

Pozdrawiam i zdrówka życzę.

MamaFilipa właśnie mi się tak wydawało, bo moim zdaniem właśnie chodzi o te wiatry i zawieje żeby mu w zimę w buźkę nie wiało, nie mówiąc już o tym że też na takiego maluszka wolałabym patrzeć co robi...
W XQ jak dla mnie te przednie koła są za małe i może być problem w prowadzeniu zimą....
Czytałam jeszcze że w x-landerach gondola od wewnątrz jest pochylona i dziecko się zsuwa i trzeba go podnosić i że gondola wystarcza na 5 miesięcy około, czy to prawda?

aguseek, to spory minus, szczegolnie w zime przy malym dziecku. w lato - nie bylo problemu, bo maly mial z 4 mce jak go wlozylam do x-landera (siedzisko kubelkowe), bylo goraco i maly lubil podziwiac swiat, a jednoczesnie byl na tyle dorosly, zeby widziec swiat, nie mnie. w zime przelozylam malego znowu do tako, bo tam siedzisko spacerowe moze byc tez tylem do kierunku jazdy. stwierdzilam, ze jest za maly, zeby jezdzic przodem do wiatru w zime i ze bedzie mu za bardzo wialo. zrobilam tak, bo mialam wybor, ale gdybym miala tylko spacerowke x-landera, to pewnie i tak by w niej jezdzil, roczna coreczka mojej kolezanki przejezdzila tak i nic jej nie bylo, wiec chhyba za bardzo przesadzilam... od tego roku w wiekszosci modeli x-landerow siedzisko jest montowane w obie strony, chyba tylko nie w XA i tym sportowym. Ja najbardziej polecam XQ - z przodu kola piankowe, male, z tylu duze pomowane, ma go moja kolezanka i zalowalam, ze w promocj ibyly tyle QV, ktory mam ja.

Inne tematy z forum

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...

Sprawdzone sposoby na odchudzanie:) (71 odpowiedzi)

Cześć Dziewczyny! Podzielcie się swoimi sposobami na skuteczne odchudzanie:) Ja muszę zrzucić aż...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...