Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *8*

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. kasiorek555 - 7 lipiec SYN
6. lisiusowa - 8 lipiec SYN?
7. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
8. she_gd - 10 lipiec
9. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA
10. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
11. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA
12. aguseek - 20 lipiec SYN
13. hania_m - 20 lipiec SYN
14. monika:-) - 21 lipiec
15. carmelasoprano - 22 lipiec
16. marta82 - 23 lipiec
17. magda84 - 27 lipiec SYN
18. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
19. Tesula - 2 sierpień
20. agusp - 3 sierpień SYN
21. Muszczek - 4 sierpień SYN
22. wercia83 - 5 sierpień SYN
23. Kejt - 5 sierpień
24. a_guniek - 10 sierpień
25. Kasia 0606 - 12 sierpień
26. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
27. gosia_dim_ - 14 sierpień
28. Umchi - 16 sierpień SYN
29. mamasyna - 17 sierpień
30. kaska2308 - 18 sierpień
31. MARKOWA - 26 sierpień
32. Tamara - 26 sierpień
33. MamaFilipa - 27 sierpień
34. MissMarple - 27 sierpnia

Witam poniedziałkowo w nowym wątku :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *8*

moj brzuszek jest juz nieco wyrazny, ale wiadomo, babel jest teraz na wysokosci ok. 3palcow nad spojeniem lonowym, wiec wystajace brzuszki w tym czasie to raczej wzdete jelita (pod wplywem hormonow wszystko jest luzniejsze). wiele zalezy od budowy i cech osobniczych. ja jestem troche przy sobie i wiele ludzi sie pewnie zastanawia czy to jeszcze brzuch po poprzedniej ciazy ;) ale im wtedy tlumacze, ze nie :D

caroool, moje kolezanki tez chodzili do szkoly rodzenia dopiero od 27 tygodnia, wtedy chyba najbardziej sie przydaje pocwiczyc odpowiednie miesnie... choc ja rodzilam bez szkoly rodzenia i nie zaluje, ale z drugiej strony na studiach mialam przedmiot "emisja glosu" i wiele cwiczen relaksacyjnych i oddechowych, wiec moze to mi sie przydalo :)

w poprzedniej ciazy na mojego synka nie dzialaly slodkosci, ale wypicie czegos zimniejszego :)

mona__g - dzwoniłam trafiłam na inną Panią i troszkę się zniesmaczyłam, ponieważ pierwsza mówiła, że gdybym zaczeła od początku marca to byłby idealny czas...
A ta Pani co prawda bardzo konkretna, że teraz jeszcze kilka tygodni mam poczekać bo z większym brzuszkiem inaczej się ćwiczy hehe ciekawe :)
- powiedziała, żebym sobie zaplanowała zacząć najwcześnijej ok.28 tygodnia ciązy mi proponuje w takim razie kwiecień lub maj. U nich najczęściej nowy kurs zaczyna się z początkiem misiąca i dzwonić po 20-stym dopytać kiedy dokładnie. Zajęcia 2 razy w tygodniu poniedziałki i czwartki. Zaświadczenie od lekarza i pieniązki.
Dobrze, że nie poszłąm jednak od marca! Grrr

Mój mały kopie często w szczególności jak piję coś słodkiego ogólnie upodobał sobie słodkości zupełnie nie jak mamusia :)
Potrafi również wyrazić swój bunt jak za długo siedzę to już nie jest milusiński :)

My też chomikujemy i mamy w sumie dość dużo rzeczy już.
Bo byśmy finasowo nie dali rady.

MissMarple, mało wystający brzuszek na pewno może mieć związek ze wzrostem, u mnie pod kurtką czy swetrem też trudno coś zauważyć przy 180cm wzrostu. W poprzedniej ciąży w siódmym miesiącu pytali czy to już czwarty ;-) A waga nadal stoi, odrobiłam z moich ponad minus 6kg już około 2kg, czyli nadal na minusie ale lekarz nie kazał się martwić, a według męża mam podobno bardziej wciętą talię ;-) Z dużym "bębnem" jest naprawde ciężko, doczekacie się jeszcze.
Jeśli chodzi o pranie, to ja używałam proszku Jelp, a jak prałam ręcznie to płynu Jelp. Dostałam próbki Jelp i Loveli w SR i Jelp bardziej mi odpowiadał delikatnym zapachem. Najpierw wypróbowałam proszki/płyny na swoich ubraniach, czy mnie nie uczulą. Koleżanka używała płatków mydlanych, mi by się nie chciało w to bawić, tym bardziej że na początku jest masa prania a czasu zawsze za mało ;-)

Dzięki Muszczek, jesteś moim osobistym "Podnosicielem na duchu" :)
Pewnie jak zwykle panikuję na wyrost..

image

tesula będę wiedziała w poniedziałek dopiero na którą, bo wiem tylko że mam się umówić na 31.03 ale godziny jeszcze nie ustaliłam, w poniedziałek muszę do niej podjechać tak czy tak bo chcę wziąć trochę zwolnienia więc jadę po druczki no i wtedy właśnie mam się konkretnie umówić. Dam znać o której:)

MissMarple, ja co prawda jestem trochę do przodu, ale to raczej nie jest dziwne, że jeszcze Ci brzucha nie widać - mi w tej chwili niby już zdecydowanie wystaje, ale zależy co ubiorę, normalnie ludzie którzy nie wiedzą raczej nie zauważają ciąży :) Na wizycie byłam ostatnio w 16. albo 17. tygodniu i waga wtedy ani drgnęła (teraz nie wiem, bo w domu nie mam wagi). Mam 180, ale koleżanka jest podobnego wzrostu, a brzuch miała wieeelgachny, więc to chyba nie gra roli :)

To ja mam niedaleko:) w medicoverze w See Towers, na 10.40

a ty na którą? Jak jakaś podobna godzina to może byśmy sie na kawę potem umówiły?

Mona_g, z tego co pamiętam Ty już jakiś czas temu zapisywałaś swojego Malucha do żłobka, powiedz przesunęłaś się coś do przodu w kolejce? Bo ja obudziłam się dopiero niedawno i jestem średnio gdzieś 390 w kolejkach do różnych żłobków :(

Mamo Filipa, Markowa, Tamaro, wiedzę, że mamy podobne jeśli nie takie same terminy porodu, powiedzcie mi proszę czy Wam rosną już brzuszki, czy przytyłyście ? Bo mój brzuch ani drgnie, no chyba, że się porządnie najem ;) no i na dodatek jeszcze schudłam 0,5 kg... Ważę 54 kg i mam 172 cm wzrostu, czy to może mieć związek właśnie ze wzrostem, że jeszcze tego mojego brzucha nie widać :( ?

Aha, i powiedzcie mi Kochane Dziewczyny w jakim proszku/płynie/mleczku najlepiej prać ciuszki dla takiego Maleństwa ???

image

Carool kontaktowałaś się może ze szkołą rodzenia?

Witam. Ale się Kobity rozpisałyscie. Normalnie szok.

Ja mojego Bąbla czuję. Wczoraj miał na przykład czkawkę. Dzisiaj jeszcze nic, zazwyczaj wieczorkiem zaczyna dokazywać. Staram się nie stresować. Szczerze mówiąc to już nie mogę się doczekać kiedy będzie maluszek z nami.

Ciuszków mam już naprawdę dużo. Raczej nie będę nic już kupować. Może jeszcze coś po rodzince zbiorę. Z taki zakupów to pościel, materac, akcesoria typu nożyczki gruszka, no i akcesoria poporodowe dla siebie i dzidziolka. Wolę teraz to już wydać i mieć z głowy, ale stopniowo pokolei, a nie wszystko na raz :)

Miłego dzionka :D

u swojej lekarki w Gdyni na Placu Kaszubskim, Ewa Letkiewicz

agusp a gdzie masz to USG połówkowe?

A u mnie połowa ciąży mija jutro :)

tesula ja też mam połówkowe 31.03 :)

Z tymi zakupami fakt, można wszystko kupić jednym rzutem ale u mnie na samym finale dochodzi jeszcze jeden 'mały' wydatek - swissmedowy hehe:)
A swoją drogą mi to sprawia mega frajdę, oglądam sobie ciągle te rzeczy i wizja, że będziemy rodzicami robi się coraz bardziej realna...A mój biedny mąż tylko na wszystko (typu laktator, podgrzewacz) pyta 'a co to?' :D

Hej

ja mam połówkowe 31 marca, miałam mieć tydzień wcześniej, ale mojemu mężowi nie pasuje:(((

Ja na razie nie mam nic dla dzidzi, ale u nas duże jednorazowe zakupy to nie problem, przynajmniej nie finansowy, oboje zarabiamy grubo powyżej średniej krajowej, więc nie przejmuję się kosztem wyprawki a raczej wszystko będzie do kupienia,

A mnie już wzięło z kupowaniem.....zaczynam chomikować:) Ciuszków mnóstwo, trochę na 56, trochę na 62, teraz już rozglądam się za 68, bo oprócz mnie kupuje też mama i ciocia - mamy tego tyle jakbym miała urodzić co najmniej trojaczki:) Z innych 'gadżetów' kupiłam już laktator i podgrzewacz do butelek, w następnej kolejności pójdą butelki, smoczki, wanienka, przybornik (te wszystkie gruszki, cążki, szczotki itd...), pościel, kosmetyki....eh trochę tego jest:) Łóżeczko latem, teraz nie ma co zagracać, a za wózkiem troszkę się rozglądam - na allegro i po znajomych. Zaczęłam już nawet zgłębiać temat podkładów poporodowych i wkładek laktacyjnych itd hehe:) Wolę kupować już teraz, żeby potem nie doznać finansowego szoku...:/

No właśnie ja też widziałam tą "wyprawkę" - ogromna lista!
Na razie moja babcia zapowiedziała się, że da kasę na wózek :) to już dla mnie dużo, łóżeczko mam w domu jeszcze po mnie!!! Tylko trzeba je odświeżyć. Postanowiłam, że nie będę kupowała tego, co nie muszę. Czyli tylko najpotrzebniejsze rzeczy kupię (też już kasę zbieram) i jak coś dostanę "w spadku" po młodszych dzieciach z rodzinki, to chętnie wezmę :)
A zacznę kupować jak dowiem się jaka jest płeć mojego Dzióbka :) być może już 17 marca - chciałabym!!! :)

Ja dostałam już trochę ciuszków i kupiłam 4 ubranka :) Za dużo na razie nie kupujemy i raczej drobiazgi, tak sobie powoli zbieramy - mamy szczoteczkę, butelkę, gruszkę do nosa i od dawna już chustę do noszenia.
Łóżeczko jeszcze nie wiadomo czy nie dostaniemy, wózek na pewno dopiero latem będziemy kupować. Ciuszki tak stopniowo już oglądam :)

agusp jakbym czytała o sobie jak dokładnie tak samo się o te wszystkie etapy martwiłam....najpierw plamienia, potem czy genetyczne badanie będzie dobrze, potem o tarczycę zresztą nadal z nią do końca nie wiem co i jak, potem infekcja w szyjce, teraz te ruchy.....a że jestem po poronieniu to zawsze na usg najpierw szukam serducha bijącego :)

Moja koleżanka mi powiedziała że o dziecko zaczynamy się martwić w momencie dowiedzenia się że jesteśmy w ciąży i po urodzeniu nic się nie zmienia :)))

monika:-) ja jeszcze nie kupuję nic i sama nie wiem kiedy zacząć, myślałam o okolicach maja/czerwca teraz tylko pieniążki odkładam żeby to nie był zbyt duży szok hehehe :) Ostatnio w google znalazłam jaka powinna być wyprawka dla dziecka to się przeraziłam ile tego i jak ja to ogarnę. Chodzi mi głównie o pozostałe rzeczy które trzeba kupić maluszkowi a nie o ciuszki...szok ile tego :/

Inne tematy z forum

Jaki wozek wybrac? (79 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

W góry pociągiem - gdzie? (50 odpowiedzi)

Mam pytania do bardziej doświadczonych turystów. Gdzie najlepiej wybrać się z dzieckiem na...