Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *9*

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-8-t220530,1,16.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. kasiorek555 - 7 lipiec SYN
6. lisiusowa - 8 lipiec SYN?
7. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
8. she_gd - 10 lipiec
9. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA - Aleksandra
10. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
11. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA
12. aguseek - 20 lipiec SYN
13. hania_m - 20 lipiec SYN
14. monika:-) - 21 lipiec
15. carmelasoprano - 22 lipiec
16. marta82 - 23 lipiec
17. magda84 - 27 lipiec SYN
18. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
19. Tesula - 2 sierpień
20. agusp - 3 sierpień SYN
21. Muszczek - 4 sierpień SYN
22. wercia83 - 5 sierpień SYN
23. Kejt - 5 sierpień
24. kasisyn - 5 sierpień
25. a_guniek - 10 sierpień
26. Kasia 0606 - 12 sierpień
27. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
28. gosia_dim_ - 14 sierpień
29. milka0928 - 14 sierpień
30. Umchi - 16 sierpień SYN
31. mamasyna - 17 sierpień
32. kaska2308 - 18 sierpień
33. MARKOWA - 26 sierpień
34. Tamara - 26 sierpień
35. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA OLA
36. MissMarple - 27 sierpnia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *9*

MamaFilipa: chudniesz? wow! moje uda i pupa są jak 4 pupy J.Lo :)

monika: kolejna dziewuszka, gratulacje! :) mi na 2 usg (21 i 22 tc) niezależni lekarze powiedzieli, że na 100% to nie można mówić, ze to jest tzw niezobowązujące poznanie płci. sobie myślę, wtedy zawsze, że mój siostrzeniec na każdym usg był dziewuchą :D ale ja na pewno mam dziewuszkę i koniec i kropka :)

ja już nie czytam książek ciążowych :) ale "w oczekiwaniu na dziecko" też mam i też przeczytałam. teraz sobie tylko sprawdzam, co się dzieje z małą w kolejnych tygodniach ciąży :)
a z książek na później to wśród znajomych, które już urodziły, furrorę robi "język niemowląt" tracy hogg. chcemy się wkrótce zaopatrzyć.

Co do książek chyba już odpuściłam, jakbym miała stosować wszystkie rady to nic innego bym nie robiła tylko ćwiczyła jadła tylko określone produkty, nie pracowała, itp. My juz nie możemy się doczekać środy już tylko mówimy o tym co się kryje w brzusiu. Poza tym już mam potrzebę usłyszenia że wszystko ok.

22 tydzień!!!! we wtorek połówkowe :)

Hej Dziewczęta !!

Ja jakieś dwa tygodnie temu byłam na maksa zainfekowana, także dobrze wiem co znaczy i ból gardła i duszący kaszel i cieknący nochal w ciąży. Witamina c + wapno + plus jakieś "dozwolone" tabletki do ssania i powoli powinno być lepiej. Zaznaczam POWOLI, mnie trzymało ponad dwa tygodnie a jeszcze i teraz jak czasami kaszlnę to ho ho, mój Maluch z pewnością piruety wywija w swoim prenatalnym kosmosie :)

Za ćwiczenia definitywnie wypadałoby się zabrać... Ja znalazłam takie dwie strony:
- http://www.babyboom.pl/ciaza/cwiczenia_dla_kobiet_w_ciazy.html
- http://www.edziecko.pl/wideo_edziecko/10,92032,5552756,Cwiczenia_dla_kobiet_w_ciazy___czesc_1.html

Póki co wybieram się na spacer na pocztę, przyszła książka, którą zamówiłam sobie przez internet, która została mi polecona przez doświadczone koleżanki i którą tym samym i Wam polecam:
Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg, Sandee Hathaway B.S.N. "W oczekiwaniu na dziecko". Już czuję, że nie będę się mogła oderwać od lektury.

francess - na kurcze lydek mozesz brac zwykle magne B6 (chyba 3 razy dziennie) lub aspargin (tez 3 razy dziennie) - ja bralam ten drugi, bo to i magnez i potas i one bardzo ladnie rozkurczaja, zapobiegaja przedwczesnym skurczom, mnie kurcze lydek i sciegien (takze tych od macicy) przestaly po nim lapac. jest tani i dobry :)

kulka, moze to nie tluszczyk tylko zapasy wody w organizmie sie troche wyrownaly... ja na razie chudne w nogach i w pupie! to jakis cud, ciesze sie poki moge, bo pewnie w III trymestrze zacznie sie opuchlizna.... no ale do tego czasu ciesze sie tym, ze mam troche chudsze nogi :)

jutro przyjezdzaja do nas moi rodzice wiec musimy z bablem troche posprzatac i zrobic ciasto imieninowe dla dziadka :)

Cześć Dziewczyny! Byłam wczoraj na wizycie i powiedziałam doktorkowi, że już musi mi teraz powiedzieć płeć dziecka, bo już jestem strasznie ciekawa. Długo szukał, w końcu powiedział: "stawiam na dziewczynkę". Zapytałam na ile procent, a on odparł urażony: "No na sto!" Hehe, ale 31 jestem umówiona na dokładniejsze usg, które on wykonuje w innym gabinecie i zobaczymy czy wyjdzie tak samo. Cieszyłabym się z dziewczynki, naprawdę :)
Tak więc dopisuję moją Amelkę do listy.
Miłego dnia życzę wszystkim mamusiom :)

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. kasiorek555 - 7 lipiec SYN
6. lisiusowa - 8 lipiec SYN?
7. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
8. she_gd - 10 lipiec
9. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA - Aleksandra
10. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
11. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA
12. aguseek - 20 lipiec SYN
13. hania_m - 20 lipiec SYN
14. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELKA
15. carmelasoprano - 22 lipiec
16. marta82 - 23 lipiec CÓRKA - Tosia
17. magda84 - 27 lipiec SYN
18. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
19. Tesula - 2 sierpień
20. agusp - 3 sierpień SYN
21. Muszczek - 4 sierpień SYN
22. wercia83 - 5 sierpień SYN
23. Kejt - 5 sierpień
24. kasisyn - 5 sierpień
25. a_guniek - 10 sierpień
26. Kasia 0606 - 12 sierpień
27. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
28. gosia_dim_ - 14 sierpień
29. milka0928 - 14 sierpień
30. Umchi - 16 sierpień SYN
31. mamasyna - 17 sierpień
32. kaska2308 - 18 sierpień
33. MARKOWA - 26 sierpień
34. Tamara - 26 sierpień
35. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA OLA
36. MissMarple - 27 sierpnia

Muszczek, ja się nie duszę, Ty masz wersję hard :) mnie tylko boli gardło i mam katar.

ja po 2 tyg nieprzybierania na wadze, po rota wrus w 1 dzień (!!) przytyłam 1,5 kg, a to na penwo nie jest normalne.. stąd powrót (póki co chęć powrotu) do ćwiczeń :)

Ja kiedyś też trafiłem na tę stronę z ćwiczeniami, ale jestem na to zbyt leniwa :p
Kulka, to masz to samo co ja, też mnie gardło strasznie boli i się duszę :( ?Na szczęście głowa już mnie nie boli.

Ciasto rzeczywiście jest zupełnie nieskomplikowane, już jestem mądrzejsza o jedno doświadczenie kulinarne i mogę powiedzieć, że lepsze wychodzi z takich małym mandarynek z cienką skórką. Wczoraj robiłam z takich wielkości pomarańczy i jednak trochę już tę skórkę czuć, mogłam połowę obrać.

My wczoraj mieliśmy wieczór gier z siostrą i jej chłopakiem, więc poszłam spać o kosmicznej dla mnie godzinie 22.30 :D Przywieźli mi też siatkę ciuszków od znajomej mamy, więc mam już tego naprawdę sporo, właśnie skończyłam oglądać i rozdzielać wielkościowo i jakościowo :)

francess, nie mam co prawda skurczów łydek, ale miałam inne kurczowe problemy :) ginekolog nakazała brać magnez - AsmagB6. nie wiem, czy dawkę możesz sobie ustalić sama, ja miałam chyba 2x1. wydaje mi się, ze to też może być dobre rozwązanie. dla pewności jednak skonsultuj się ze swoim lekarzem prowadzącym :)

nie zdążyłam wyjść jeszcze z domu po rota wirus, a dopadł mnie koszmarny ból gardła i katar. ehjo. oknem wleciało, czy jak? dziś miał być mój spacerek, a tymczasem przeziebienie plus deszcz za oknem. mam nadzieję, ze do jutra wydobrzeję :)

dziewczyny, czy któraś z was ćwiczy w domu? jakie ćwiczenia wykonujecie na wzmocnienie kręgosłupa? znalazłam taką stronkę http://www.maluchy.pl/gimnastyka/ jednak przy wielu ćwiczenaich spina mi się brzucho.

Kurczaki, wydawałoby się, że tylko przez chwilę nie byłam na forum a tu już kolejny wątek!
Mój synek na usg tydzień temu pokazał się z najlepszej strony :D tak, że już nie ma wątpliwości, że to ON. Będzie piłkarzem i bokserem w jednym, bo wierzga niesamowicie :D z małymi 10-15 minutowym przerwami ;)
Dziewczyny, macie kurcze łydek? co na to bierzecie?

pozdrawiam Mamusie :)

łaskotki to moga byc ruchy, tez je miałam :) a u mnie teraz takie pukanie od srodka albo takie odbijanie od boków :)

Dobry wieczór :) To ja i moja "kapustka" ;-P
Przepis już sobie skopiowałm i napewno wypróbuje przy okazji.Nie posiadam wielkich zdolności kulinarnych a ciasto wygląda nieskąplikowanie :) więc chyba nie powinnam miec większych problemów.
Dziś kupiłam sobie dżinsy ciążowe bo zaczynam się powoli nie mieśic w swoje spodnie.
Gratulacje z oznak kopniaków - carmelasoprano. Jesteś w stanie opisac to uczucie? U mnie od wtorku pojawiły się ... jakieś delikatne łaskotki ale czy to są ruchy ... nie mam pojęcia.

my będziemy w sobotę na targach :)

my sie wybieramy na targi :) ale nie wiemy jeszcze kiedy ;)

Muszczek, to ciasto brzmi nieźle, chyba wypróbuje, jak już mój żołądek wroci do normy :)

MissMarple ja tego powera to czuję od 2 tygodni dopiero (wbrew suwaczkowi jestem w 23 tydz), także wszystko przed Tobą :)

coś mało chętnych na te targi, hmm.

My się wybierzemy na targi w sobotę, ale zobaczymy jak nam się będzie chciało:)

MissMarple, ja dzisiaj wyjątkowo zmobilizowana, normalnie też wegetuję i nawet sprzątać w domu mi się nie chce :p Właśnie wróciłam z seminarium i mam zaakceptowane pół pierwszego rozdziału, całe 11 stron! :)

Ciasto mandarynkowe Nigelli, ekspresowe, za to niezbyt tanie, bo zamiast mąki są migdały :p
Przepis:
Gotujemy 4-5 mandarynek przez ok. 15 minut, po czym zostawiamy chwilę do ostudzenia.
W międzyczasie mielimy 250g migdałów i przesypujemy gdzieś na chwilę, żeby zrobić miejsce w malakserze. Teraz mielimy mandarynki - ze skórką, pestkami, po prostu wrzucamy w całości. Jak zmielimy, to dodajemy z powrotem migdały + 5 jajek + cukru jedna szklanka i dwie łyżki + czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Miksujemy wszystko, wylewamy na tortownicę i do piekarnika 190 stopni, 50-55 minut.

Ciasto wygląda podejrzanie przez te pestki i skórki, ale jest naprawdę fajne. Ma specyficzny smak, dzieci podobno go nie lubią, ale już raz je robiłam i nam bardzo smakowało :) No i naprawdę 15 minut się je robi jak nie krócej, bo mandarynek przecież pilnować nie trzeba :)

to świetnie, gratulacje Carmela :) Ja cały czas czekam na swoje, możę to daje takiego powera do pokonywania codzienności :)

ja wczoraj poczułam na maxa wyrazne kopniaczki...wreszcie :)

Podziwiam Was Dziewczyny całym sercem !!!

Ja wstaję średnio o 10:00, a i tak cały dzień jestem jakaś nieprzytomna, nic mi się nie chce, spałabym tylko... A podobno w drugim trymestrze dostaje się zastrzyku energii. Ja jakoś nie widzę tego u siebie, a wręcz jest jeszcze gorzej niż w pierwszym...

Zdradźcie mi tajemnicę waszych dopalaczy proszę !!!

Inne tematy z forum

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

Trening siłowy w ciąży (6 odpowiedzi)

Witajcie. Jestem w 9 tygodniu pierwszej ciąży. Do tej pory ostro trenowałam - treningi siłowe -...

Wakacje z dziećmi (121 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...