Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *15*

To tym razem ja pozwoliłam sobie na założenie nowego wątku:))

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-8-t220530,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-9-t221819,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-10-t225144,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-11-t227447,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-12-t232368,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-13-t235896,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-14-t239540,1,16.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. ciezarowska- 5 lipiec CÓRA / Alicja / Szpital Zaspa
6. kasiorek555 - 7 lipiec SYN / Gdynia Redłowo
7. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
8. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
9. she_gd - 10 lipiec
10. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
11. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo
12. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
13. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA Natalka
14 bruxa - 20 lipiec SYN
15 aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
16. hania_m - 20 lipiec SYN
17. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
18. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
19. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA / TOSIA / Szpital Wojewódzki Elbląg
20. dadżi - 24 lipiec , CÓRKA / Zuzanna / Szpital Wojewódzki?
21. magda84 - 27 lipiec SYN / Natan
22. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
23. Tesula - 2 sierpień CÓRKA Julia/ Swissmed
24. agusp - 2 sierpień SYN Mikołajek/ Swissmed
25. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
26. wercia83 - 5 sierpień SYN Michał / Szpital na Zaspie
27. Kejt - 5 sierpień CÓRKA
28. kasisyn - 5 sierpień
29. a_guniek - 10 sierpień
30. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
31. Kasia 0606 - 12 sierpień
32. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
33. gosia_dim_ - 14 sierpień SYN Wiktor / Swissmed
34. milka0928 - 14 sierpień CÓRKA (?) Laura / Szpital w Wejherowie
35. Umchi - 16 sierpień SYN
36. mamasyna - 17 sierpień
37. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
38. kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
39. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
40. Tamara - 26 sierpień
41. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
42. MissMarple - 27 sierpień CÓRKA Helenka / Kliniczna
43. Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *15*

czesc farida - w szpitalu klinicznym podpisujesz dokument, w ktorym wyrazasz lub nie wyrazasz zgodny na obecnosc studentow przy zabiegach/badaniach/w trakcie porodu etc. mozesz sie nie zgodzic. masz do tego zupelne prawo. aczkolwiek w trakcie obchodow moga byc obecni. zwykle nie jest to problem, bo w trakcie obchodu jest "gadanie" ale moze byc tak, ze polozna moze chciec sprawdzic stan krocza wlasnie w trakcie ochodu i wtedy moze byc ci rzeczywiscie wstyd... wszystko zalezy od poloznej, bo moze to zrobic bardziej lub mniej dyskretnie. niemniej jednak w trakcie obchodu studenci nie beda ci tam zagladac i nic przy tobie robic, jesli nie wyrazisz na to zgodny :)

w kazdym szpitalu obchod odbywa sie/a przynajmniej powinien odbywac sie 2 razy dziennie. na poporodowce jest zwykle osobny obchod poloznika i neonatologa. ja rodzilam prywatnie i tam tez tak bylo :)

Cześć dziewczyny
Dołączam do Was dopiero teraz;) wcześniej czytałam tylko, bo czasu nie miałam, remont, praca itp.
Teraz już jestem w domu i czekam na Adasia, który, mimo że mało przybieram na wadze radzi sobie i jest duży, termin porodu przesunął mi się już o tydzień na 1.08 ale nie mam nic przeciwko połowie lipca po tych upałach;)
Planuje rodzić na Klinicznej od początku ciąży, ale ostatnio nagadano mi, że muszę zgodzić się na studentów i obchód jest 2 razy. Dziewczyny jak to jest ? Wiem, że jedna moja cipka im różnicy nie zrobi, ale ja z tych wstydliwych ;)

aniolqq, doskonale Cię rozumiem bo sama jestem daleko w tyle z zakupami, że o pakowaniu torby nie wspomnę. Mam jednak ambitny plan zająć się tym w ten weekend i mam nadzieję, że mi się uda.

Teraz jestem chora po raz 1000 chyba w tej ciąży... i kuźwa muszę brać antybiotyk i tabletki przeciwbólowe. Zła jestem że się tak faszeruje, ale jak to lekarz powiedział; teraz już dziecko może się pośpieszyć na świat i muszę być zdrowa.

A dziś jaka piekna pogoda; chłodek, wiatr i sama przyjemnść :D

Witam wszystkie piękne panie :)
Zapytanie mam:
Wybrałyście już pediatrę dla swojej przyszłej pociechy? Koleżanki podpowiadają mi, że powinnam już mała zgłosić, ale ja się zastanawiam czy nie za szybko. W końcu mała ma przyjść na świat za 3 tyg.
Może któraś z Was zna dobrego pediatrę z Przymorza?
Pozdrawiamy :)

My po badaniu. Maluszek waży 2600 więc troche mu się przytyło :-) ale to dobrze, waga przewidywana do porodu to ok. 3300 :-)
No i pobrała mi Pani doktor posiew i trzy dni mam czekac na wynik :-)

odnosnie tej higieny i wirusa hiv to dla osob zarazonych sa troche inne procedury medyczne, chociazby zakladanie podwojnych rekawiczek w trakcie kontaktu z pacjentem i inne miejsce skladowania zuzytego sprzetu. dlatego tak wazna jest informacja o tym, ze ktos, np mama zaraz po porodzie, jest nosicielem...zeby nie zarazic personelu, innych pacjentow i dodatkowo, zeby personel nie byl nosnikiem zakazonego materialu (a wiadomo, ze po porodzie sa rany, jest duzo krwi, a personel nie zawsze zachowuje nalezyte srodki ostroznosci).

ola znowu od dwoch dni znowu daje czadu, wiec pewnie troche przytyla przez te dni, w ktore byla bardziej leniwa :)

moj maz znow na delegacji, wiec dwa dni rzadzimy sie sami z synkiem :)

Witam nową mamę :)

Markowa, fajnie że ze zdrowiem wszystko OK. Może maluch zaczeka na lekarza i dotrwa do terminu ;-) Ja w sumie nie wiem kiedy mój idzie, muszę spytać na następnej wizycie.

Zapowiada się chłodniejszy dzień, nareszcie! A ja czuję się jakbym puchła a nie puchnę, dziwne to.

Witam nową mamę.

My po wizycie. Mała waży 1350g a lekarz powiedział, że razczej do porodu będzie miała około 3 kg także cieszę się, że nie jest olbrzymem.

Poza tym szyjka długa zamknięta i w ogóle wyniki super. Pierwszy raz po wyjściu od lekarza nie szłam do apteki po leki.

Następna wizyta za 3 tygodnie, potem co dwa. Jak na złość mój lekarz idzie na urlop 2 pierwsze tygodnie sierpnia więc mam małego stresa.

Torbę pakuję a miesiąc, nie naprężam się. Co ma być to będzie.

Dziękuje za miłe powitanie :)

MamaFilipa - dzięki chyba w domku mam taki gadżet idę poszukać ;) bo pierścionek dalej na palcu zalega

Agusp - z tą higieną w 100% się zgadzam, że co niektórzy nie nadużywają ;-)
Nigdy "nie wiemy z kim leżymy na sali..." i nie tyczy się to tylko tego jednego wirusa … dlatego to nie zwalnia Nas z dbania o higienę w tym okresie mega priorytetowo... i zawsze musimy brać pod uwagę to, że ktoś obok może go mieć lub jakiegoś grzyba czy Bóg wie co jeszcze.. Więc wiedza czy ktoś ma czy nie ma nie powinna niczego zmieniać.

Witam nową mamunie!

Witam nowa mamusie :) Ja kilka postów wyzej napisałam co spakowałam do torby, a własciwie dwóch, to moze cos pomoze :)

Dziewczyny tak sobie patrzę na naszą listę i za bardzo do mnie nie dociera, że we wrześniu będą już z nami 44 maluszki - na świecie, w swoich łóżkach a nie w naszych brzuchach:)))

aniolqq - co do tej listy do szpitala, przeszukaj poprzedni wątek tak jak pisze Maua_mama:) chyba coś tam było o tych naszych w bólach pakowanych torbach:)

Dzięki za info :) mi na sam koniec właśnie szykuje się jeszcze MEGA remont w domu, więc będę miała czas na szperanie w necie :) żeby nie przeszkadzać :P

aniolqq, w dwóch poprzednich wątkach dziewczyny wrzucały listy :)

Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałam i dopisanie polega na wklejeniu listy z dopisanymi swoimi danymi. Jestem nowa i nie chciałabym namieszać :)

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. ciezarowska- 5 lipiec CÓRA / Alicja / Szpital Zaspa
6. kasiorek555 - 7 lipiec SYN / Gdynia Redłowo
7. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
8. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
9. she_gd - 10 lipiec
10. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
11. aniolqq - 13 lipiec CÓRKA / KLAUDIA / Wojewódzki lub Zaspa
12. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo
13. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
14. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA Natalka
15. bruxa - 20 lipiec SYN
16. aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
17. hania_m - 20 lipiec SYN
18. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
19. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
20. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA / TOSIA / Szpital Wojewódzki Elbląg
21. dadżi - 24 lipiec , CÓRKA / Zuzanna / Szpital Wojewódzki?
22. magda84 - 27 lipiec SYN / Natan
23. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
24. Tesula - 2 sierpień CÓRKA Julia/ Swissmed
25. agusp - 2 sierpień SYN Mikołajek/ Swissmed
26. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
27. wercia83 - 5 sierpień SYN Michał / Szpital na Zaspie
28. Kejt - 5 sierpień CÓRKA
29. kasisyn - 5 sierpień
30. a_guniek - 10 sierpień
31. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
32. Kasia 0606 - 12 sierpień
33. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
34. gosia_dim_ - 14 sierpień SYN Wiktor / Swissmed
35. milka0928 - 14 sierpień CÓRKA Klaudyna / Szpital w Wejherowie
36. Umchi - 16 sierpień SYN
37. mamasyna - 17 sierpień
38. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
39. kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
40. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
41. Tamara - 26 sierpień
42. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
43. MissMarple - 27 sierpień CÓRKA Helenka / Kliniczna
44. Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie

I ponawiam prośbę o wiadomości co pakujecie do szpitala :)

tzn. poprzedni właściciele musieli dorwać gdzieś prześcieradło do materaca w gondoli mutsy, bo wózek mam używany hehehe - teraz chyba logiczniej:P

aniolqq - witamy:) chociaż ten ostatni miesiąc będziesz z nami - dopisz się do listy:)

Przez tą gadkę o prześcieradłach przypomniało mi się, że nie wrzuciłam swojego do pralki razem z tą stertą ubranek kuźwa:P A akurat prałam całą partię białych rzeczy....No ja akurat prześcieradełko mam bo było w komplecie (ale wózek Mutsy a prześcieradło ma metkę jakiejś polskiej firmy, więc po prostu musieli gdzieś dorwać takie idealnie pasujące).

Witam wszystkie lipcowo-sierpniowe mamy :)

Co prawda późno - bo w 36 mc, ale również dołączam do forum. Termin mam na 13 lipca, wiec jeszcze troszkę czasu zostało.

Czy wszystkie mamy mają już zakupy z głowy? Mi zostało chyba najważniejsze - wózek. Jak dla mnie koszmar przy wyborze... tyle tego na rynku jest, że ciężko wybrać.

Niestety nie dałam rady przeczytać wszystkich postów (ale mam jeszcze trochę czasu i nudzę się w domu, więc pewnie spróbuję), ale w obecnym widzę, że już co niektóre mamy mają spakowane torby... dla mnie kolejny koszmar... Czy mogłabym mieć prośbę żeby napisać co trzeba zabrać i w jakich ilościach, bo niby wiem, ale boje się o czymś zapomnieć, wziąć za mało albo niepotrzebnie napakować za dużo. Jakby mamy napisały mi co spakowały u siebie byłabym bardzo wdzięczna. Oczywiście żeby nie zaśmiecać forum niepotrzebnie powtarzającymi się postami poproszę o wiadomości na prv.

Z góry dzięki i pozdrawiam wszystkie mamy :)

bruxa - przewijaki maja zwykle 2 wymiary - na lozzeczka 120x60 i 140x70. sa przewijaki twarde z kołeczkami (nadstawki na lozeczka) i miekkie, takize zeby polozyc na blacie w lazience lub komodzie. ja mam twardy, polozony na blacie w lazience, wg mnie bardziej amortyzuje niz ten miekki (np z ikei). zwykle cena usztywnianego to ok 40-50-60zl, w zaleznosci od firmy, koloru, deseniu. te nieusztywniane sa troche tansze. mozna tez dokupic pokrowiec frotte - moze i milsze w dotyku niz ceratka, ale zdecydowanie mniej praktyczne i higieniczne :)

aha, ktoras z was pytala o przescieradlo do materacyka z wozka. sa takowe, zadko spodtykane jak np. przescieradla do kojca, problem polega na tym, ze gondole maja najrozniejsze rozmiary. ja miala po prostu polozona pieluszke tam, gdzie maly mial glowke (w razie ulania latwo zmienic taka pieluszke) :)

MamoFilipa dzięki za poradę, sama bym chyba ominęła ten ważny temat. Myślę jednak, ze cos takiego posiada gdyż posiada samochód oznakowany szyldem meble dla dzieci a i chyba stonkę w necie też posiada – zaraz tam poszperam.

Jeśli chodzi o pakowanie torby, to jakoś nie mogę się zmobilizować, mimo, iż większość leży tuż obok i wystarczy popakować. Czekam tylko na wenę twórczą, co do rozpoczęcia wielkiego prania i prasowania ciuszków dla dzidzi. Mam pytanko czy macie spakowane jakieś kosmetyki dla dzidzi prócz chusteczek (np. waciki, balsamy, płyny do kąpieli itp.)? Czy na początku szpital zapewnia takie rzeczy?

Inne tematy z forum

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (116 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...