Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *15*

To tym razem ja pozwoliłam sobie na założenie nowego wątku:))

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-8-t220530,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-9-t221819,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-10-t225144,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-11-t227447,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-12-t232368,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-13-t235896,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-14-t239540,1,16.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. ciezarowska- 5 lipiec CÓRA / Alicja / Szpital Zaspa
6. kasiorek555 - 7 lipiec SYN / Gdynia Redłowo
7. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
8. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
9. she_gd - 10 lipiec
10. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
11. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo
12. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
13. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA Natalka
14 bruxa - 20 lipiec SYN
15 aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
16. hania_m - 20 lipiec SYN
17. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
18. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
19. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA / TOSIA / Szpital Wojewódzki Elbląg
20. dadżi - 24 lipiec , CÓRKA / Zuzanna / Szpital Wojewódzki?
21. magda84 - 27 lipiec SYN / Natan
22. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
23. Tesula - 2 sierpień CÓRKA Julia/ Swissmed
24. agusp - 2 sierpień SYN Mikołajek/ Swissmed
25. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
26. wercia83 - 5 sierpień SYN Michał / Szpital na Zaspie
27. Kejt - 5 sierpień CÓRKA
28. kasisyn - 5 sierpień
29. a_guniek - 10 sierpień
30. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
31. Kasia 0606 - 12 sierpień
32. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
33. gosia_dim_ - 14 sierpień SYN Wiktor / Swissmed
34. milka0928 - 14 sierpień CÓRKA (?) Laura / Szpital w Wejherowie
35. Umchi - 16 sierpień SYN
36. mamasyna - 17 sierpień
37. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
38. kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
39. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
40. Tamara - 26 sierpień
41. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
42. MissMarple - 27 sierpień CÓRKA Helenka / Kliniczna
43. Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *15*

Mnie też męczą te upały. Ledwo żyję! W domu jest tak gorąco, że ja chodzę w samej koszulce i majtkach, a mój mąż jest tak chory, że ma 38 st. gorączki i tak kaszle, jakby miał wypluć płuca :( Mam nadzieję, że mnie nie zarazi, bo dopiero co przeszedł mi kaszel.
Moja noga nadal jest spuchnięta, choć widzę poprawę, a jeszcze dzisiaj przez ta pogodę spuchły mi dłonie i nie mogę zdjąć obrączki.

Ja mam wizytę w przyszły poniedziałek, mam nadzieję, że wszystko jest dobrze. Nie mogę się zmobilizować i wyprasować ostatniej partii ubranek i poukładać ich rozmiarami w komodzie. Torby też nie chce mi się pakować, mam kilka rzeczy dosłownie wrzuconych do torby, ale nic poza tym. Jestem jakaś rozlazła ostatnio, nic nie robie, a jestem tak ciągle zmęczona, że w dzien muszę się zdrzemnąć z pół godziny, bo dosłownie padam z nóg, zupełnie jakbym biegała w maratonie. I własnie strasznie bolą mnie nogi :( ale maruda...

A propos wózków- my mamy X Landera w kolorze Ocean (niebieski, ciemny z jasnym), a fotelik Maxi Cosi w granacie.

agusp

jeśli to nie problem to wrzuć linki do zakupionych przez Ciebie pościeli i innych wynalazków - ja cały czas szukam i nie moge się zdecydować - boję się o jakość tak na ślepo, a tak Ty już sprawdziłaś.

Może być na priv:))

No Krzyś rusza się sporo - mógłby jak dla mnie trochę mniej czasami :p
A, i jeszcze lekarz mówił, że łożysko zaczyna się już starzeć na bokach, ale to podobno na razie nie jest nic złego.

U mnie szyjka krótka i słaba dlatego mam leżeć cały czas :( mam nadzieję że mimo wszystko wytrzyma do 38 tc.

mona_g dzidziuś już ma piękną wagę :)

MamoFilipa może to przez pogodę bo mój mały też jakoś mało szaleje w brzuchu :( coś tam się rusza ale jakoś tak leniwie i rzadko :(

U mnie się właśnie burza zaczyna :) Dzięki Bogu!

No ja właśnie siedzę z musu, bo kończę magisterkę, więc większość dni przy kompie z przerwami na ogarnięcie domu :p Ale już niedługo.

agusp, on na razie w ogóle nie leży, ma jeszcze nadal sporo miejsca i raz ma nogi u góry, a raz na dole :p
Ostatnio też szyjka była jeszcze długa, dzisiaj już nie sprawdzał. Następną wizytę mam 1.07, czyli mniej więcej za 3 tygodnie.

ja ostatnio sie wazylam i od poczatku ciazy i jak na razie jestem tylko 4kg na plusie. w poprzedniej ciazy, na tym etapie, bylam rowne 8kg na plusie... no ale przy mojej wadze musze sie pilnowac :) na szczescie duzo sie ruszam, troche z musu, ale i z checi, bo jakos nie potrafie usiasc na pupie i nic nie robic... choc powinnam troche przystopowac...

jak dobrze pojdzie i maz zdazy wrocic z delegacji, to w piatek jedziemy na wizyte... troche sie ogolnie boje, bo mala od kilku dni rusza sie bardzo malo :( nie wiem dlaczego... moze "idzie na mase"... moze dziwinie sie ulozyla... a moze zaszkodzila jej ta infekcja wirusowa :( eh... w tym tygodniu wozka nie zamowie... dopiero po wizycie...

mona_g - ja też nie mogę się doczekać, ale w przeciwieństwie chyba do Ciebie ja jestem przerażona, że to "już"... :D
Masz co dźwigać 3250 g to już coś :)

Rozstępów nie mam, ale jak ja to mówie mam bzika na punkcie smarowania potrafię się mazać trzy razy dziennie :) ale cieszyć się lub nie będę później bo podobno takie "niespodzianki" potrafią się pojawić jak brzuch opada , albo jak pisze MamaFilipa przy nawale :(

Ja czekam na zniecierpliwiona na burzę....głowa znowu mi pęka...

pozdrowionka

U mnie kolejna wizyta za 4 tygodnie, bo szyjka ładna i długa. Dzidzia jest głową w dół ale główka jest balotująca i nieprzyparta na szczęście, nie to co z Hanką... W poprzedniej ciąży pod koniec miałam wizyty co 2-3 tygodnie, właśnie ze względu na skróconą szyjkę i rozwarcie.

Muszczek a Twój mały leży już główką w dół? Mój od miesiąca....poza tym ginka mówiła, że dosyć mocno napiera już główką na szyjkę, ale szyjka mocna, twarda i długa, dokładnie sprawdzała żeby z czystym sumieniem puścić mnie na to wesele:) Ciekawe tylko czy wytrzymam ten nacisk do końca, może jednak zechce mu się wyjść troszkę wcześniej:)
Nasza wizyta dopiero za tydzień..macie dalej co miesiąc czy teraz już każą pokazywać się częściej?

Ja też zdycham...

My też już po wizycie, Krzyś waży 2kg, wszystko jest super, przytyłam przez miesiąc niecałe 2kg, więc jestem przeszczęśliwa i trochę nie mogę uwierzyć! Bo poprzednio co wizytę był skok o 4-6kg. Więc teraz w sumie mam 13kg na plusie. Poza tym poprawiło mi się żelazo i ogólnie wszystko wygląda jak najbardziej pozytywnie :)

Dziewczyny a mi jest tak gorąco, że po prostu zdycham...dobrze że nie urodziłam przy skręcaniu tej kołyski hehe Najgorszy czas (pogodowo) dopiero przed nami:/ My byliśmy w weekend na weselu i mimo tego, że nikt nie wierzył, że to 8 miesiąc (były jeszcze dwie ciężarne poza mną - jedna w 6, druga też w 8 i obie miały większe brzuchy) to ja i tak czułam się tragicznie...padnięta byłam już po przejechaniu trasy a zabawa już mnie totalnie dobiła. Co próbowałam trochę potańczyć brzuch tak mi się napinał, że zamieniał się w kamień...no to klap na krzesło i tak w kółko:/ W nocy złapał mnie taki skurcz łydki, że mało nie wystrzeliłam pod sufit a rano po raz pierwszy miałam kłopot z obrączką, chyba spuchłam z wysiłku hehe No niestety, tyle bym jeszcze chciała ale organizm chyba zaczyna się powoli buntować, a te upały nie pomagają...Dobrze chociaż, że rozstępów póki co brak, ale mam jeszcze czas to nadrobić. A teraz czekam na męża i jedziemy do Ikei po przewijak i kocyki:) Przyjechały dzisiaj prawie wszystkie graty, które pozamawiałam - pościel, rożek, pieluchy, jakieś maty do wanienki, ceratki, butelki, smoczki - poukładałam to sobie i chyba w końcu do mnie dotarło, że czasu coraz mniej i zaczyna się robić naprawdę poważnie:P

Witam mamy. U mnie dziś pracowity dzień, więc znowu odpowiem wybiórczo.
Carmelasoprano, z poprzedniej ciąży mam notatki i wyglądało to tak:
W ciągu 14 dni zgłaszasz się Ty lub ojciec dziecka do Urzędu Miasta w celu zarejestrowania dziecka (czyli odbioru aktu urodzenia) – załatwiasz to od ręki na miejscu. Dziecko jest meldowane automatycznie tam gdzie matka. Pytanie tylko, czy zameldują dziecko w Gdańsku czy innym mieście w obrębie Trójmiasta, skoro Ty masz meldunek gdzie indziej. Podaję linka, może jak podzwonisz to się więcej dowiesz: http://www.gdansk.pl/online,22,156.html
Nie pamiętam, ale mąż chyba nie musiał mieć żadnego zaświadczenia ze szpitala, bo szpital sam powiadamia UM o urodzeniu się dziecka i wstępnie o danych podanych przez rodziców (przy okazji możesz jeszcze zmienić zdanie co do imienia podanego w szpitalu).

Potem trzeba będzie się dowiedzieć czy już jest nadany PESEL i jechać podbić numer PESEL na aktach urodzenia (tel. 583236 350-355)

Dzięki dziewczyny za rady co do bazy w autku, ale u nas jest taka sytuacja, że nie mogę się na isofixa nastawiać (czy jest czy go nie ma )bo ja nigdy nie wiem, czym mój mąż za chwilę będzie jeździł - mamy tylko furę służbową więc jeździmy tym co dają:))

Myślę że już ta zapinana pasami się sprawdzi - chodziło przede wszystkim o to, żeby za każdym razem fotelika pasami nie przypinać.

bruxa - wózeczek śliczny:)

ja rozstępów nie mam wcale, a brzuchol jak balon, ale mama mówi, że ona też nie miała - więc może genetycznie mi się upiecze:))

Właśnie wróciłam od lekarza - masakra w tych SKM... normalnie sauna.
Moja dzidzia ma się dobrze i nie spieszy się na tę stronę brzucha:)
tylko do mnie jakaś infekcja w moczu znów się przypałętała:((

dziewczyny napiszcie prosze jak sie rejestruje dziecko w urzedzie po porodzie, bo juz sie w tym pogubilam...
*nadanie imienia i wtedy jest wystawiany akt urodzenia (czy juz to w szpitalu daja)
*naddanie numeru PESEL
*zameldowanie dziecka

i jak to wszystko zrobic kiedy nie jestemy małżeństwem i ja jestem zameldowana u siebie w domu w innym mieście???

MamoFilipa no te 10 tygodni musisz dać jeszcze radę i więcej odpoczywać może staraj się synka póki co tak często nie nosić, choć wiem że pewnie to trudne :(

Ja już jestem trochę zmęczona i tym upałem, ręce mi straszne spuchły, obrączkę już dawno zdjęłam...męczy mnie już to czekanie i ciągły stres czy z ciążą wszystko ok jestem już tym wszystkim zmęczona, chciałabym już tak 38 tc i żebym wtedy zaczęła rodzić, żeby on już był na świecie....ehh a tu jeszcze tyle tygodni ....:(

witam w przepiękny dzień :-)

nasz wózeczek będzie w kolorkach grafitowo-zielonych (uniwersalnych żeby był też dla następnej dzidzi)

ja jeszcze na upały nie narzekam (a w domu nie mam gorąco bo nie odsłaniam rolet) póki co nie puchnę ale i u mnie zaczęły się wycieki z piersi

co do elektronicznej niani my kupujemy ale taką z wideo do podglądu maluszka (większa inwestycja finansowa ale uważam że warto ale to też zależy od potrzeb)

my zmykamy na spacerek nadmorski więc życzę miłego popołudnia

wow.. śliczna!!!

agusp, bardzo ladna kolyska! my tez sie zastanawialismy nad podobna, ale u nas nie zdalaby egzaminu przy malym szkrabie, co sie na wszystko wspina, spokojnie przewrocilby kolyske na plozach ;) w takich kolorach jest dobra i dla dziewczynki i dla chlopca, takze mozesz sobie spokojnie zostawic na przyszlosc :)

aguseek, nie chce cie martwic, ale rozstepy na piersiach to mozesz dopiero miec po tzw. nawale mlecznym, wtedy piersi staja sie o dobre 2 rozmiary wieksze w ciagu 2-3 dni i wracaja do normy! takze nie pozostaje ci nic innego jak pogodzic sie z tym "znakiem" macierzynstwa ;) zawsze lepiej miec tylko na piersiach, niz na piersiach, brzuchu, udach i biodrach na raz :)

prawde mowiac, nie wiem jak wytrzymam jeszcze te 10 tygodni :( spacery z synkiem daja mi coraz bardziej w kosc, a przeciez chodzic musze, zebysmy sie oboje dotlenili... siedzenie na balkonie to nie to samo :( no i nocne branie na rece, to mi chyba najbardziej daje w kosc, bo wstaje i miesnie sa napiete i bolace, a podnoszenie, czasem kilkukrotne, prawie 12kg babla powoduje, ze czasem niezle rwie mnie podbrzusze :( z brakiem snu jakos sobie daje rade, ale eh... niech te 10 tygodni minie szybko!!! chyba sobie klamry na nogi zaloze ;)

Hej laski:)

Właśnie skręciłam kołyskę - sama!:D i jestem z siebie dumna hehe:) Nie chciało mi się czekać do wieczora na męża. W końcu jakiś pierwszy ślad w mieszkaniu wskazujący na to, że niedługo pojawi się bejbik - koty są tylko lekko zdziwione, myślą że to dla nich...:)
Tak się prezentuje:D Swoją drogą dawno nie wstawiałam zdjęć, ciekawe czy umiem:P

image

A my już po wizycie w ten upalny dzień.

Carool mój mały też się śpieszy na świat. Pani doktor daje nam jakieś dwa tygodnie. Ponoć łożysko już się starzeje i widać trochę złogów, a no i ubyło wód płodowych.

Dzidziol waży 3250 g, także może dobijemy do 4 kg, albo i nie.

Szczerze mówiąc to już nie mogę się doczekać :D

Inne tematy z forum

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

paznokcie hybrydowe (92 odpowiedzi)

hejka, czy któraś z Was ma może manicure hubrydowy?jeśli tak to napiszcie czy jestescie z tego...