Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *17*

Aktualizacja listy :D

CZERWIEC/LIPIEC

1. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
2. Caroool - 3 lipiec SYN
3. ciezarowska- 5 lipiec CÓRA / Alicja / Szpital Zaspa
4. kasiorek555 - 7 lipiec SYN / Gdynia Redłowo
5. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
6. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
7. she_gd - 10 lipiec
8. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
9. aniolqq - 13 lipiec CÓRKA / KLAUDIA / Wojewódzki lub Zaspa
10. annamaria836 - 13 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo
11. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
12. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA Natalka
13. bruxa - 20 lipiec SYN
14. aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
15. hania_m - 20 lipiec SYN
16. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
17. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
18. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA / TOSIA / Szpital Wojewódzki Elbląg
19. dadżi - 24 lipiec , CÓRKA / Zuzanna / Szpital Wojewódzki?
20. magda84 - 27 lipiec SYN / Natan
21. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
22. Tesula - 2 sierpień CÓRKA Julia/ Swissmed
23. agusp - 2 sierpień SYN Mikołajek/ Swissmed
24. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
25. wercia83 - 5 sierpień SYN Michał / Szpital na Zaspie
26. Kejt - 5 sierpień CÓRKA
27. kasisyn - 5 sierpień
28. a_guniek - 10 sierpień
29. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
30. Kasia 0606 - 12 sierpień
31. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
32. gosia_dim_ - 14 sierpień SYN Wiktor / Swissmed
33. milka0928 - 14 sierpień CÓRKA (?) Laura / Szpital w Wejherowie
34. Umchi - 16 sierpień SYN
35. mamasyna - 17 sierpień
36. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
37. kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
38. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
39. Tamara - 26 sierpień
40. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
41. MissMarple - 27 sierpień CÓRKA Helenka / Kliniczna
42. Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie

Rozpakowane:
1. francess - 12 czerwca syn Piotr 4030g 58cm SN
2. arisa6 - 26 czerwca, syn Jaś 3400g 56cm SN

Zapraszam do nwego wątku bo tamten się już długo otwierał.

Arisa6 serdecznie gratuluje lekkiego porodu.Ja też liczę na szybki poród.Podobno przy przy trzecim dziecku wszystko idzie błyskawicznie.Oby... :)
Uczucie mokrości też towarzyszy mi codziennie,szczególnie kiedy się sporo ruszam.I skórcze przepowiadające męczą mnie po kilka razy na dobę.Jedni mówią,że brzuch mam jeszcze wysoko inni,że juz się obniżył.Wiem tylko,że jest mi coraz ciężej,a przede mną jeszcze "podobno" 2 tyg.
No cóż... pożyjemy zobaczymy...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *17*

teraz doczytalam, ze to juz nie o tacierzynskim pisalas, tylko macierzynskim ;) sorki, moj blad ;)

gosia_dim

"PRZYKŁAD: Jeśli pracownik rozpoczął dodatkowy urlop (w przypadku urodzenia 1 dziecka) w wymiarze 2 tygodni w grudniu 2011 r. i będzie nadal korzystał z tego urlopu w dniu 1 stycznia 2012 r., to z tym dniem nabędzie prawo do dodatkowych 2 tygodni urlopu."

gosia, przepraszam, ale nie to co wyzej napisalas jest niestety bledne... ktos, kto pisal ten artykul wprowadza ludzi w wielki blad... suma dni urlopu tacierzynskiego od 2011 roku nie moze byc wieksza niz 14 dni.

gdyby bylo inaczej... to kazdy wzialby urlop tacierzynski w ostatni dzien grudnia - wtedy bralby automatycznie nie 14 a 28 dni urlopu tacierzynskiego-co jest niemozliwe... no chyba ze w 2011 roku urodzila mu sie dwojka dzieci - na poczatku roku jedno dziecko, a pod koniec roku drugie dziecko - wtedy na kazde dziecko przysluguje oddzielny urlop tacierzynski, ktory mozna wziac jeden za drugim... ale majac tylko jedno dziecko - mozna wziac max 14 dni.

maua_mama, fakt, materac lateksowy termoelastyczny moze jest i fajny, ale megasnie drogi... a dziecko czasem potrafi niezle ulac badz zasiusiac przescieradlo a wtedy - za chiny ludowe nie pozbedziesz sie tego z materaca i wyrzucac cos, co kosztuje ponad 300zl, to troche szkoda. owszem-mozna zastosowac podgumowana podkladke pod przescieradlo - tyle ze dzieki temu, ze ta podkladka jest podgumowana - ogranicza sie wymiane powietrza i ... wszystko jeszcze bardziej gnije, dziecko sie bardziej poci i jest rownie niezdrowo. ja wole jednak materac kokosowy - przy skokach dziecka jakie wyprawia majac rok - zaden materac nie utrzyma swojej formy jak wlasnie z mata kokosowa... no ale kazdy moze decydowac sie na model, ktory do niego najbardziej przemawia :)

Farida - moj maz jest prawnikiem i na codzien zajmuje sie prawem pracy - i na 100% jest tak, że liczy sie faktyczna data wziecia urlopu tacierzynskiego. jesli dziecko rodzi sie w tym roku a urlop wezmie sie po 14 stycznia - przysluguje 14 dni urlopu tacierzynskiego. jesli wezmie sie ten urlop w tym roku kalendarzowym - przysluguje tylko 7 dni. jedynym ograniczeniem jest to, ze urlop ten trzeba wykorzystac do 1 urodzin dziecka. my robimy tak, ze jak ola sie urodzi - maz bierze urlop wypoczynkowy a po 14 stycznia-tacierzynski (pewnie w okolicach wakacji). nawet jesli baby w kadrach co innego gadaja, to trzeba to olac i podac konkretny przepis. one niestety bazuja na wiedzy z zusu - a jak to w zusie bywa, kazda pani mowi co innego, podobnie jak w skarbowce. podobnie bylo w roku zanim wszedl przepis o tacierzynskim - ci, ktorych dziecko urodzilo sie w roku, w ktorym jeszcze nie obowiazywal, brali urlop w nastepnym roku, pod warunkiem ze dziecko nie skonczylo jeszcze roku :)

Witam :)
Wracając do tematu urlopu opiekuńczego, to mój mąż również nie miałby problemu z urlopem wypoczynkowym, ale jeśli można skorzystać z opiekuńczego to czemu nie ;)
Chyba dziś coś w powietrzu lata, bo podobnie jak wy, ja również nie to , że latałam w nocy do wc to jeszcze od 6 spać nie mogłam , a jak przysnełam, to obudził mnie budzik męża :)
wczoraj cały dzień miałam jakieś dziwne bóle- kujące ;/ myślałam, że może coś sie zacznie... nawet poszliśmy z mężem na dłuuuugi spacer nad morze, później spacer brzegiem i do domu, ale nie pomogło :(
Życze wszystkim miłego dnia a solenizantką imieninowym pomyślności :)

Hej

jakas bezsenna ta noc:) bo ja obudziłam się o 3 i nie mogłam zasnąć - wydawało mi się, że woda kapie (sąsiadka z góry już nam 2 razy sypialnię zalała wiec jestem przewrażliwiona)
Jak udało mi się zasnąć to o 5.30 obudził mnie psinek skomleniem, że chce na dwór - no więc spacerek, po powrocie zjadłam 2 jogurty i teraz mam zgagę więc z dalszego spania nici.

No to siedze na allegro i przeglądam różności, szkoda tylko że moje konto już tego nie wyrabia...

Milka - wszystkiego najlepszego z okazji imienin

Miłego dzionka idę zrobię mężowi śniadanie, chociaż jakiś pożytek będzie ze mnie...

Dzień dobry :)

Ja też jakoś spać nie mogę od czasu pójścia do porannej toalety ok. 5 rano :/
Może spowodowane jest to brakiem męża, który w trasie :( A tak było by w co wtulić i jeszcze pospać.
Dziś w dniu imienin postanowiłam zrobić sobie „dzień lenia” i przyjemności – umówiłam się do fryzjera :) następnie wybiorę się na jakiś pyszny obiadek z pysznym lodowym deserkirm :)
Tylko oby pogoda dopisała, bo coś zaczyna się chmurzyć :(

Tak więc, życzę miłego dzionka :)

My też buszujemy "od rana"....
Skurcze nas obudziły, ale coś się wyciszyło od jakiegoś czasu więc chyba spróbuje jeszcze iść spać...
Chociaż nie wiem czy teraz z tego stresu zasnę..

witam nocą ;] o 3:24 już jest dość jasno...
będę monotematyczna ale mam dostęp do dwóch pozostałych stronek naszego forum bo mąż skasował zakładki a ja i mój organizm zaczynamy panikę i chcę się spakować więc jeśli można to na priv prosiła bym te Wasze magiczne listy rzeczy do szpitala co by tu już nie marudzić ;]
i pytanie do mamusiek wybierających się na kliniczną kupujecie lewatywę? w SR mówili ,że warto sobie samej zrobić zanim się wyruszy...?!
Każdego dnia wyznaczam sobie coś do ogarnięcia by nie myśleć,że to może być zaraz..wczoraj kupiliśmy firanki dziś pojadę je obszyć i też są śliczne króliczki ;) do wtorku żyję w słodkiej niewiedzy co dalej,ale chyba strach się udziela,bo nie mogę spać ;/ do 10 lipca mam egzaminy w szkole więc muszę zaplanować sobie tyle rzeczy by organizm nawet nie pomyślał o wcześniejszym wypakowaniu!! moje średniej jakości łożysko strzeż się !!

Wyczytane właśnie na tej stronce ;-)

Przeczytałam sporo artykułów, po tym mi się rozjaśniło:
http://www.swiadomamama.pl/wszystko-o-urlopie-macierzyńskim

"PRZYKŁAD: Jeśli pracownik rozpoczął dodatkowy urlop (w przypadku urodzenia 1 dziecka) w wymiarze 2 tygodni w grudniu 2011 r. i będzie nadal korzystał z tego urlopu w dniu 1 stycznia 2012 r., to z tym dniem nabędzie prawo do dodatkowych 2 tygodni urlopu."

Tylko trzeba pamiętać, żeby pierwszy wniosek o dodatkowy macierzyński składać 7 dni przed a drugi wniosek o te pozostałe dwa tygodnie 3 dni przed rozpoczęciem urlopu (wyczytane na którejś ze stronek).

Witam mamusie. U nas jutro wizyta, może uda sie podrzuci młodą do babci to mąż by popatrzył na malucha na USG.
Jeśli chodzi o dodatkowy macierzyński, to z tego co czytałam w różnych miejscach, wnika dla mnie że liczy się data urodzenia dziecka, czyli dla nas są to 2 tygodnie. Zaraz poszperam jeszcze w kodeksie pracy. A jeśli chodzi o ojcowski, to rzeczywiście ma znaczenie data złożenia wniosku.

Podsyłam linka do kalkulatora urlopu macierzyńskiego: http://www.ciazowy.pl/kalkulator,urlop-macierzynski.html

Z tego co mi wiadomo, w kwestii L4 dla męża na żonę po porodzie należy się tylko w przypadku cesarki, ale może się mylę

Witam,

Cóż to był za dzień – jadąc w południe trasą do Oliwy stałam w 2 godz. korku, gdzie zazwyczaj tę trasę pokonuję ok.20 -30 min TRAGEDIA!!! Gdybym zaczęła rodzic, żadna karetka by chyba do nas nie dotarła – korek w obie strony MASAKRA !!!
W końcu zajechałam do kuzynki i poszłyśmy najpierw się posilić a potem kupić firanki – piękne króliczki do córci do pokoiku i do salonu.
Potem maszyna i obróbka,tak więc śliczne i gotowe - można wieszać!

Dziś wystawiłam na słoneczko kołyskę, gondolę i nosidełko aby się „dotleniło” a kołderkę z poduszką wywiesiłam na linkę.

Ja smaruję się kremem przeciw rozstępom firmy AA i na razie jestem bardzo zadowolona – oby do samego końca.

Filmy z porodów staram się omijać z daleka, wystarczy mi jak ktoś zacznie opowiadać swoje niesamowite przeżycia :/
ciezarowska – masz mądrego męża, mój również ma podobne podejście (bynajmniej tak mówi) Na początku myślał czy być przy nas (ja nie naciskałam) Ale porozmawiał z kilkoma znajomymi i postanowił BYĆ tuż obok i mnie wspierać !!! A jak będzie, czas pokaże.

A ja dostałam dziś naklejki na ścianę do małej do pokoju – pewnie jutro zacznę z nimi szaleć. Choć nie wiem czy nie powinnam zaczekać na mebelki aby jakoś wszystko miało swoje odpowiednie miejsce. Muszę zacząć się o nie upominać – bo mam wrażenie, że obiecany czas powoli mija :/ Od poniedziałku zacznę ścigać faceta !!!

Co do urlopów tacierzyńskich to mojego męża to kompletnie omija, gdyż prowadzi własną działalność i właśnie rozpoczął wakacje :) A dziś pojechał do Karpacza aż na 5 dni - zawody i zgrupowanie ze swoimi podopiecznymi - tak więc długi i samotny weekend mnie czeka :(

U nas nie ma problemu żeby mąż wziął urlop od kiedy będzie potrzebny czyli jak będziemy wychodzić ze szpitala to tatuś weźmie 2 dni urlopu okolicznościowego i 2tyg urlopu wypoczynkowego żeby pomóc nam się ogarnąć i pobyć z córeczką :-)
Oczywiście urlop ojcowski mąż weźmie w 2012r zawsze to tydzień więcej, a na fakultatywny macierzyński w wymiarze 4 tygodni mamy dużą szansę się załapać no chyba że mała mocno pośpieszy się na świat
Ze zwolnienia na mnie nie planujemy korzystać i oby nie było takiej potrzeby...

Iiikkkaaa z tego co wiem, to obie grupy już skończyły zajęcia.

To ja może napisze wam jak my z mężem będziemy się obchodzić z prawem do wolnego- płatnego ;)
Otóż jest takie coś jak opieka na żonę ;) (płatne chyba 80%) i my właśnie z tego zamierzamy skorzystać. Rozmawiałam z moja gin. czy jak urodzę i wyjdę ze szpitala to może mój mąż podejść do niej i ona wypisze L4 opiekuńcze na mnie i się zgodziła. Łącznie przysługuje 14 kalendarzowych dni. Więc zależnie od tego w jakim dniu wyjdę ze szpitala tyle weźmie mąż, bo trzeba pamiętać, że jeżeli gin. wypisze na raz 14 dni to wliczą się weekendy, a po co je brać skoro mąż ma je zawsze wolne ;) Jeżeli udałoby się i wyszłabym w weekend ze szpitala to najpierw weźmie 5 dni, później kolejne 5 i na koniec 4 co daje prawie 3 tyg. wolnego + jakiś mały urlop i tym sposobem przesiedzi ze mną w domku i naszą maleńką. Taki urlop opiekuńczy się należy każdemu, tylko trzeba mieć dobrego, normalnego ginekologa ;)
Przez czas kiedy ja będę w szpitalu mąż będzie normalnie chodził do pracy.
Urlop tacierzyński wykorzystamy w przyszłym roku, bo jest tak jak pisałyście czyli 14 dni od 2012 roku ;)
Miłego wieczoru.

Oooo, super z tym tacierzyńskim, to poczekamy do przyszłego roku :)

dzięki, dobrze wiedzieć :)

Liczy się data złożenia wniosku.

Inne tematy z forum

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...

Przeprowadzka- jaka firma? (43 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...