Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *19*

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-8-t220530,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-9-t221819,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-10-t225144,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-11-t227447,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-12-t232368,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-13-t235896,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-14-t239540,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011r-15-t243409,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011r-16-t246026,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011r-17-t249206,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Re-Mamusie-lipiec-sierpien-2011r-18-t251021,1,130.html

Aktualizacja listy :D

LIPIEC

1. ciezarowska- 5 lipiec CÓRA / Alicja / Szpital Zaspa
2. kasiorek555 - 7 lipiec SYN / Damian / Gdynia Redłowo
3. she_gd - 10 lipiec
4. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
5. aniolqq - 13 lipiec CÓRKA / KLAUDIA / Wojewódzki lub Zaspa
6. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
7. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA Natalka
8. bruxa - 20 lipiec SYN
9. aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
10. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
11. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA / TOSIA / Szpital Wojewódzki Elbląg
12. dadżi - 24 lipiec , CÓRKA / Zuzanna / Szpital Wojewódzki?
13. magda84 - 27 lipiec SYN / Natan
14. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
15. Tesula - 2 sierpień CÓRKA Julia/ Swissmed
16. agusp - 2 sierpień SYN Mikołajek/ Swissmed
17. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
18. wercia83 - 5 sierpień SYN Michał / Szpital na Zaspie
19. Kejt - 5 sierpień CÓRKA
20. kasisyn - 5 sierpień
21. a_guniek - 10 sierpień
22. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
23. Kasia 0606 - 12 sierpień
24. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
25. gosia_dim_ - 14 sierpień SYN Wiktor / Swissmed
26. milka0928 - 14 sierpień CÓRKA (?) Laura / Szpital w Wejherowie
27. Umchi - 16 sierpień SYN
28. mamasyna - 17 sierpień
29. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
30. kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
31. hokasia – 20 sierpień SYN
32. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
33. Tamara - 26 sierpień
34. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
35. MissMarple - 27 sierpień CÓRKA Helenka / Kliniczna
36. Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie

Rozpakowane:
1. francess - 12 czerwca, syn PIOTR 4030g 58cm SN
2. lisiusowa - 17 czerwca, syn JAŚ 2490g 53cm CC
3. arisa6 - 26 czerwca, syn JAŚ 3400g 56cm SN
4. Marta - 27 czerwca,córka 4250g 54cm CC
5. Carool - 30 czerwca, syn, 3000g 54cm SN
6. mona_g - 01 lipiec, syn KUBUŚ 3600g 56cm SN
7. kulka_07 - 02 lipiec, córka 2700g 53cm SN
8. hania_m - 07 lipiec, syn MATEUSZ 3090g 51cm
9. monika – 09 lipiec, córka AMELIA 3160g 54 cm SN
10. annamaria836 – 10 lipiec, córka MARIA ANNA 3300g 56cm

Witam i zapraszam do nowego wątku :)

My zaczynamy dziś 41 tc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *19*

aniolqq gratulacje!!!

i gratulacje dla pozostałych nowych mamuś :)

Witam dziewczyny :)

Spieszę się pochwalić że od środy jestem szczęśliwą mamusią

Aktualizacja listy:

LIPIEC

ciezarowska- 5 lipiec CÓRA / Alicja / Szpital Zaspa
she_gd - 10 lipiec
donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
bruxa - 20 lipiec SYN
carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
marta82 - 23 lipiec, CÓRKA / TOSIA / Szpital Wojewódzki Elbląg
magda84 - 27 lipiec SYN / Natan

SIERPIEŃ
Tesula - 2 sierpień CÓRKA Julia/ Swissmed
agusp - 2 sierpień SYN Mikołajek/ Swissmed
Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
wercia83 - 5 sierpień SYN Michał / Szpital na Zaspie
Kejt - 5 sierpień CÓRKA
kasisyn - 5 sierpień
a_guniek - 10 sierpień
Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
Kasia 0606 - 12 sierpień
margola13 - 12 sierpień CÓRKA
gosia_dim_ - 14 sierpień SYN Wiktor / Swissmed
milka0928 - 14 sierpień CÓRKA (?) Laura / Szpital w Wejherowie
Umchi - 16 sierpień SYN
mamasyna - 17 sierpień
kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
hokasia – 20 sierpień SYN
MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
Tamara - 26 sierpień
MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
MissMarple - 27 sierpień CÓRKA Helenka / Kliniczna
Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie

Rozpakowane:
francess - 12 czerwca, syn PIOTR 4030g 58cm SN
lisiusowa - 17 czerwca, syn JAŚ 2490g 53cm CC
arisa6 - 26 czerwca, syn JAŚ 3400g 56cm SN
Marta - 27 czerwca,córka 4250g 54cm CC
Carool - 30 czerwca, syn, 3000g 54cm SN
mona_g - 01 lipiec, syn KUBUŚ 3600g 56cm SN
kulka_07 - 02 lipiec, córka 2700g 53cm SN
hania_m - 07 lipiec, syn MATEUSZ 3090g 51cm
monika – 09 lipiec, córka AMELIA 3160g 54 cm SN
annamaria836 – 10 lipiec, córka MARIA 3300g 56cm SN
aguseek - 11 lipiec, syn ADAM 3410g 54cm SN
dzdżi - 14 lipiec, córka ZUZANNA 3310g 54cm SN
Nikita987 - 15 lipca, córka Natalia 3100g 51cm CC
kasiorek555 - 16 lipiec, syn Damian 2900g 53 cm CC
iiikkkaaa - 18 lipiec, córka Nina 2480g 51cm
aniolqq - 20 lipiec, córka Paulina 3830g 57 cm SN

to może troszkę opowiem o swojej przygodzie:

Rodziłam w Wojewódzkim. I złego słowa nie powiem o tym szpitalu.
Chciałam opisać jak to wyglądało u mnie, ale może lepiej nie straszyć dziewczyn które mają to przed sobą. Miałam cudowną położną, która pod koniec mi pomogła, ciągle do mnie zaglądała, choć słyszałam jak do niej mówiły że jeszcze nie czas i ma do mnie nie wchodzić. Pomogła mi pod koniec pierwszej fazy i jestem jej bardzo wdzięczna.
Ogólnie poród według nich trwał 11 godzin - urodziłam o 19, ale skurcze regularne i silne miałam od 2 w nocy... Jedynie co to lekarka która mnie zszywała była chyba na mnie zła (ona przyjmuje u mnie w przychodni i kiedyś do niej chodziłam - ciekawe czy mnie kojarzyła), ale nic nie powiedziała. Jeśli chodzi o położnictwo to różnie było. Czasami babki wkurzały głupimi tekstami, ale z dziewczynami w pokoju też im dupę nieźle obsmarowałyśmy :) Któraś dziewczyna pisała o pediatrze - rudej dziewczynie - złota kobieta, widać że kocha dzieciaczki, Ordynator - człowiek anioł, jak mnie badał na drugi dzień nic nie czułam, a bałam się bo wiadomo - szwy i wszystko obrzęknięte. Nawet zajrzał do nas w nocy i o 6 rano zrobił taki mały niby obchód. Była jeszcze jedna położna (w kitce i okularach) która wyglądała na jędzę, ale jak coś się zapytałam, czy poprosiła o pomoc, zawsze mogłam na nią liczyć. Co prawda podczas porodu straciłam dużo krwi i kazali mi do rana nie wstawać, a że nalegają na karmienie piersią to trzeba często przystawiać dzidzię do cyca, powiedziałam jej że mam nie wstawać do rana i powiedziała ok, to przyjdę do pani i przyszła. Ale ja i tak byłam na nogach (musiałam iść do WC, na szczęście miałam bardzo blisko - bo robiło mi się słabo, pewnie dostałabym basen jakbym poprosiła, ale skoro byłam w stanie robić koło siebie to po co się nad sobą użalać?), a potem karmiłam mała.
Jedno co to nie podobało mi się podejście jednej pediatry (badała mi dzidzię po porodzie i w dniu wypisu), ale ona też mogła mieć zły dzień... (co akurat rozumiem ale nie będę się już rozpisywać)

Było minęło i jestem już w domu :)
Dla tych co się boją... ja o bólu zapomniałam jak położyli mi mała na brzuchu. I nic nie pamiętam, tylko to że mi wstyd za darcie się :)
Ale zdarzały się momenty pomiędzy skurczami że żartowałam z położną. Więc dziewczyny głowy do góry :)

Pisałyście o pieluszkach. Pamiętajcie że dziecko na początki traci na wadze, a poza tym nie można zakrywać pępka, i tak szczerze to czy będzie wycięcie na pępek, czy nie i tak trzeba ją wygiąć. Ja przez 4 dni zużyłam paczke pampersów 1 nweborn 43 szt. Mam jeszcze 2 małe paczki DADA z biedronki i dostałam pake 78 szt 1 pampersów. Najwyżej jak zostaną to oddam komuś, pieluszek nigdy za mało... :)

A tak w ogóle to spotkałam w szpitalu iiikkkeee :) nawet nie wiedziałam że to ona, dopiero po ostatnich pisach i okazuje się że się znamy od wielu lat :)

Jak macie jakieś pytania to pytajcie :)

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *17*

ja spuchniete stopy smarowałam altacetem w żelu, a w ciązy brałam cyclo3forte, zreszta po porodzie tez to biore, bo mi jeszce bardziej stopy spuchły-na szczescie juz opuchlizna zeszła, ale 2 dnia to była masakra-prawie palcami nie mogłam ruszac...

agusek, no ty juz w kazdej chwili mozesz spodziewac sie poczatku porodu - ale to przeciez fajnie, bo maluch jest gotowy do przyjscia na swiat i fajnie bedzie go miec juz po tej stronie brzucha :)

dzięki:)
czytam właśnie, że lekkie plamienie (tylko u mnie to takie raczej brunatne, jakby 'stara' krew gdzieś ze środka pewnie z tych popękanych naczynek) to też jeden ze zwiastunów zbliżającego się porodu - skracanie szyjki albo powolne odchodzenie czopa...nie panikuję, ale chociaż na tyle mnie to zmobilizowało, że podładowałam baterie do aparatu i wpakowałam go do torby:) Ale znając życie i tak nic się nie wydarzy, jeszcze sobie poczekam...Szczerze to w sumie jakoś nagle przestało mi się spieszyć hehe:)

Tesula dzięki za przepisy na shaki!:)

agusp, ja mialam tak dzien przed porodem, lekko rozowy sluz lub bialy sluz z niteczkami krwi. u mnie bole miesiaczkowe byly zwiastunem porodu, tyle ze regularne, co kilka minut :)

Ja mam takie bóle dość konkretne i w miarę częste, ale bardzo bardzo krótkie, więc też raczej nie skurcze.

tesula, szkoda, że dopiero teraz odkryłaś ten żel, ja już kupować nie będę, bo sobie wmawiam, że jutro urodzę ;) Jutro jest Jakuba (mąż) i Krzysztofa (synek) - nawet nie wiedzieliśmy, że jednego dnia, więc chyba Krzyś czeka do jutra żeby się urodzić ;)
A dziś jedziemy jeszcze na grilla, chociaż pewnie nie będę już jeść za dużo kiełbasek :)

Witam niedzielnie

ja dziś u mamuśki, bo małż pojechał po swoją mamę...
już mi bokiem wychodzi "a może zrobić coś do jedzenia... a może coś do picia... a może pufę Ci przynieść..." i jeszcze mnie męczy, że powinnam iść na studia podyplomowe jak się dziecko urodzi... chyba ją pogło...

dla dziewczyn ze spuchniętymi nogami - polecam bo wypróbowałam na sobie jest żel Lioven dla cieżarnych (w różowym pudełku) - rewelacja, mi po dwóch dniach smarowania stopy wróciły do normy, a przy okazji palce u dłoni przestały puchnąć (bo sama sobie stopy smarowałam)
Na pewno mają w aptece w Tesco na kcyńskiej w innych szukałam i nie było

Nikita gratulacje!:)

A ja mam od wczoraj trochę zabrudzone wkładki - taki typowy podbarwiony śluz, jak przy końcówce okresu, maleńko tego, raz jest raz nie ma, chyba nie muszę panikować?:P Czytałam, że to może pękające naczynka krwionośne skracającej i rozszerzającej się szyjki....może w końcu coś ruszyło..rany. Do tego brzuch tak mnie rano nap...(też takie bóle okresowe), że już nie wiedziałam jak leżeć. Ale to nie skurcze raczej, bo strasznie długo trzyma a potem przechodzi i spokój.

gratki Nikita:) my dziś się rocznicujemy:) więc życzę powodzenia kolejnym mamusiom...

aha, jak interesuje cie ile dziecko przybralo na wadze, wtedy mozesz sobie po prostu zajsc do przychodni i je zwazyc. nie wiem jak jest w trojmiescie, ale u mnie w przychodni jest specjalny maly pokoik, w ktorym stoi waga i nie trzeba stac w kolejce czy przebywac w poczekalni, wchodzi sie tam i wazy sie dziecko (rodzic sam je wazy). w innej przychodni nie ma takiego pokoiku i trzeba normalnie czekac w kolejce. bylam tam najpierw zapisana i nie chodzilam, widzialam, ze maly ladnie przybiera a nie chcialam ryzykowac zeby sie czyms zarazil od chorych dzieci. z ola tez bede omijac przychodnie, bez potrzeby nie bede tam zachodzic, dopiero wlasnie jak bedzie zblizac sie szczepienie :)

przyjda do ciebie polozna (po kilku dniach) i pediatra (jakos po tygodniu). jesli nie ma wskazan, to nie musisz isc wczesniej do lekarza (w przychodni i tak jest sporo zarazkow etc). ostatnio czytalam, ze nie we wszystkich przychodniach poloznym chce sie chodzic... ale mam nadzieje, ze nie dotyczy to ani trojmiasta ani mojego augustowa :)

Nikita987 gratulacje!!!

jeszcze o karuzeli chciałam napisac-tez ja mamy - jest rewelacyjna :) tez mamy uzywana bo niestty nie jest dostepna juz w sprzedazy, przynajmiej ja nie znalazłam i kupiłam uzywana ale i tak wyglada jak nowa :)

aha i mam pytanie-byłam taka podniecona wyjsciem do domu ze zapomniałm co pediatra mowiła kiedy z dzickiem idzie sie pierwszy raz do lekarza????
kojarzy mi sie ze za 6 tygodni jak nastepne szczepienie ale to chyba za długo... skad mam wtedy wiedziec czy dobrze przybiera na wadze? chyba do przychodni sie przejde...

gratulacje nikita! fajnie, ze trafilas na dobrego lekarza, ktory nie chcial ryzykowac zyciem dziecka - mam nadzieje, ze jesli ktoras z was trafi do wojewodzkiego, to trafi na tego lekarza :)

z autopsji powiem, ze wyspac sie na zapas niestety sie nie da ;)

no coz, zbliza sie sierpien, polowa z nas juz rozpakowana, wiec kazdego dnia bedzie tu ciszej i ciszej...no ale tak to juz jest jak jest sie w drugiej polowie listy ;) tak jak pisalam, w pazdzierniku watek sie na nowo rozkreci :)

Super, gratulacje :)

no to teraz ja :)

zaczne od aktualizacji bo u mnie skonczyło sie cc

Aktualizacja listy:

LIPIEC

ciezarowska- 5 lipiec CÓRA / Alicja / Szpital Zaspa
she_gd - 10 lipiec
donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
aniolqq - 13 lipiec CÓRKA / KLAUDIA / Wojewódzki lub Zaspa
PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
bruxa - 20 lipiec SYN
carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
marta82 - 23 lipiec, CÓRKA / TOSIA / Szpital Wojewódzki Elbląg
magda84 - 27 lipiec SYN / Natan

SIERPIEŃ
Tesula - 2 sierpień CÓRKA Julia/ Swissmed
agusp - 2 sierpień SYN Mikołajek/ Swissmed
Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
wercia83 - 5 sierpień SYN Michał / Szpital na Zaspie
Kejt - 5 sierpień CÓRKA
kasisyn - 5 sierpień
a_guniek - 10 sierpień
Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
Kasia 0606 - 12 sierpień
margola13 - 12 sierpień CÓRKA
gosia_dim_ - 14 sierpień SYN Wiktor / Swissmed
milka0928 - 14 sierpień CÓRKA (?) Laura / Szpital w Wejherowie
Umchi - 16 sierpień SYN
mamasyna - 17 sierpień
kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
hokasia – 20 sierpień SYN
MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
Tamara - 26 sierpień
MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
MissMarple - 27 sierpień CÓRKA Helenka / Kliniczna
Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie

Rozpakowane:
francess - 12 czerwca, syn PIOTR 4030g 58cm SN
lisiusowa - 17 czerwca, syn JAŚ 2490g 53cm CC
arisa6 - 26 czerwca, syn JAŚ 3400g 56cm SN
Marta - 27 czerwca,córka 4250g 54cm CC
Carool - 30 czerwca, syn, 3000g 54cm SN
mona_g - 01 lipiec, syn KUBUŚ 3600g 56cm SN
kulka_07 - 02 lipiec, córka 2700g 53cm SN
hania_m - 07 lipiec, syn MATEUSZ 3090g 51cm
monika – 09 lipiec, córka AMELIA 3160g 54 cm SN
annamaria836 – 10 lipiec, córka MARIA 3300g 56cm SN
aguseek - 11 lipiec, syn ADAM 3410g 54cm SN
dzdżi - 14 lipiec, córka ZUZANNA 3310g 54cm SN
Nikita987 - 15 lipca, córka Natalia 3100g 51cm CC
kasiorek555 - 16 lipiec, syn Damian 2900g 53 cm CC
iiikkkaaa - 18 lipiec, córka Nina 2480g 51cm

no a teraz po krotce o szpitalu i porodzie ;)
rodziłam w wojewódzim i uwazam ze to najlepszy szpital na świece, najlepsi lekarze, najlepsze polozne i cały personel, no moze z wyjatkiem jednej salowej w krotkich włosach i mega makijazu co faktycznie o torbach gadała ;) ale mysle ze to nieistotne :)
lezałam i na patologi i wiadomo byłam na porodówce i na połoznictwie-wszedzie poprostu cudowni, pomocni, interesujacy sie pacjentem-przynajmiej mna i dziewczynami co lezały ze mna na sali, najfajniejsze na poloznictwie były 2 młodziutkie babki blondynki :) ale cała reszta tez fajna :)
moja mała była 3 razy owinieta pepowiną, miałam mało wód ale były na szczescie czyste i jakos tak nie tak była ułozona, moj lekarz po USG kazał mi natychmiast jechac do szpitala wiec grzecznie pojechałam, przyjeli mnie na patalogie, gdzie spedziłam noc, a rano na porodówke, gdzie podłaczyli mi oxy, oczywiscie informowalo mnie ze bedziemy probowac rodzic SN ale mozliwe ze beda mnie jednak cieli, ale na razie probujemy SN, no wiec probowałam, bolało masakrycznie... no ale to chyba tez normalne podczas porodu... cały czas był ktos na sali ze mna jak rodziłam, pozniej nie za wiele pamietam, no moze tylko tyle ze ze usłyszałm ze tetno spada jedziemy na ciecie i zaczeli mnie rozbierac i pojechał i pocieli, jak cieli to był rowniez bardzo miły p. anestezjog co ciagle głaskał mnie po głowie i mowił co sie dzieje, pozatym lekarz ktory sie mna zajmował tez rewelacja!!! ja na wojewódzki nie powiem złego słowa :) dziewczyny, ktore ze mna lezały tez raczej nie narzekały, no ale wiadomo tyle ile ludzi tyle bedzie opini :)

Gratuluje wszystkich obecnym mamusiom i trzymam kciuki za kolejne rozwiazania! wiadomo ze poród to nic przyjemnego ale nie nastawiajcie sie negatywnie- podstawa sukcesu jest pozytywne myslenie!!!

my w domciu sie powoli ogarniamy ;) raz idzie lepiej raz gorzej ;) dziecko tez człowiek i ma swoje humory!

dobra rada od mamuśki-wyśpijcie sie na zapas :)

jak bede mogła to bede zagladac ale mała i dom sa mega absorbujące ;)

moj maz wyszalal sie na studiach, teraz zadko wychodzi (bo jestesmy z dala od znajomych i przyjaciol) i zwykle sa to imprezki firmowe. ale juz od polowy ciazy wraca z imprez w stanie umozliwiajacym kierowanie pojazdu, bo do szpitala, w kazda strone, mamy ladnych kilkadziesiat kilometrow.

Mój Mąż też akurat dzisiaj wybył zaszaleć, ale to jeden jedyny raz - my mało imprezowi :) No i jestem spokojna o jego stan, jak tylko zadzwonię na pewno będzie przytomny i gotowy rodzić ze mną :)

Inne tematy z forum

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

Pomysły na tegoroczne prezenty : (43 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...

ciekawe książki dla 4 latka jakie czytacie? (58 odpowiedzi)

czy możecie polecić jakieś fajne tytuły książek dla 4 latka do poczytania na dobranoc. W...