Mamusie lipiec - sierpień - wrzesień 2011r. * 6 *

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html

Lista lipiec/sierpień/wrzesień:

1. arisa6 - 21 czerwiec SYN?
2. francess - 2 lipiec SYN?
3. mona_g - 3 lipiec SYN
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. kasiorek555 - 7 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec SYN?
7. kulka07 - 10 lipiec
8. she_gd - 10 lipiec
9. annamaria836 - 17 lipiec
10. PysiaKrzysia – 19 lipiec
11. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA?
12.aguseek- 20 lipiec SYN
13. carmelasoprano - 22 lipiec
14. marta82 - 23 lipiec
15. magda84 - 27 lipiec
16. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA
17. Tesula- 2 sierpień
18. agusp - 3 sierpień
19. Muszczek - 4 sierpnia
20. wercia83 - 5 sierpień
21. Kejt - 5 sierpień
22. gosia_dim – 14 sierpień
23. Umchi - 16 sierpień
24. mamasyna - 17 sierpień
25. kaska2308 - 18 sierpnia
26. MARKOWA - 26 sierpień
27. Tamara - 26 sierpnia
28. MamaFilipa - 27 sierpień
29. mamasandry - 5 wrzesień
30. gosiunia1108 - 7 wrzesień
31. sałatka - 8 wrzesień
32. czarna84 - 8 wrzesień
33. Jumelka - 24 września
34. pieczenienatalia - 27 wrzesień

Witam nowym wątku i miłego weekendu wszystkim życzę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień - wrzesień 2011r. * 6 *

Nikita, gratuluje Ci serdecznie dziewczynki!!! Zazdroszczę, bo mi się też marzy dziewczynka, ale u nas raczej będzie chłopak. Czekam na ostateczną opinie lekarza.

Co do wyprawki, wklejam listę potrzebnych rzeczy, którą znalazłam na necie. My niestety wszytsko musimy zakupić sami od A do Z, bo w rodzinie nie ma małych dzieci, od których moglibyśmy odziedziczyć.
Jak zmieścimy się w 10 tyś, to będzie super, bo sam wózek ok. 3tyś, i za meble do pokoju wraz z remontem też rzeba liczyć ok. 3tyś, więc na całą resztę pozostaje 4tyś.

Poniżej lista:

Sen:

• łóżeczko z odpowiednim materacykiem
• prześcieradło z miękkiej, frotowej bawełny (3 szt.)
• kołdra z anilany
• bawełniane poszewki na kołdrę w ładnych pastelowych kolorach (3 szt.) lub zamiast kołdry
• śpiworek do spania (2 szt.)
(flanelowa pieluszka do podkładania pod buzię, kiedy dziecko śpi (5 szt.)
(cienki kocyk
• grubszy polarowy kocyk
• rożek do karmienia

Pielęgnacja:

• przewijak, czyli pokryty ceratką materac z gąbki z nieco podwyższonymi brzegami
• chusteczki najlepiej nasączane mleczkiem lub oliwką do wycierania pupy
• maść ochronna (lub krem) do pupy
• pieluszki jednorazowe - na początek 2 opakowania różnych firm (żeby zobaczyć, co najbardziej odpowiada tobie i dziecku)
• pieluszki tetrowe (10 szt.)
• wanienka, najlepiej z odpływem w dnie
• termometr do wody
• płatki kosmetyczne do mycia buzi
• sól fizjologiczna do przemywania oczu (kilka fiolek)
• płyn do kąpieli dla dzieci lub mydło, najlepiej w płynie z wygodnym dozownikiem
• oliwka dla dzieci
• duży miękki ręcznik (3 szt.)
• miękka szczotka do włosów
• gruszka do nosa
• waciki nasączone spirytusem do przemywania pępka (10 szt.)
• nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami

Ubranie:

• body bawełniane zapinane w kroku na napy: z krótkim rękawem (3 szt.), z długim rękawem (3 szt.)
• pajacyki bawełniane rozpinane w kroku i z przodu na całej długości na napy (6 szt.)
• bawełniane bluzeczki zapinane z przodu na napy (3 szt.)
• bluzy lub cienkie sweterki (3 szt.)
• bawełniane śpioszki z zapięciem w kroku i na ramionach (3 szt.)
• cienkie skarpetki (3 pary)
• grube skarpetki (3 pary)
• ciepły bawełniany dres (2 szt.)
• polarowy pajacyk rozpinany w kroku i z przodu na całej długości (1 szt.)
• czapki z nausznikami osłaniające uszy i czoło: cieplejsze (2 szt.), cienkie bawełniane (2 szt.)

Spacer:

• głęboki wózek z torbą
• polarowy kocyk
• fotelik samochodowy - kołyska (najlepiej taki, który można wpiąć do stelaża wózka)
• krem ochronny do buzi
• moskitiera do wózka
• parasolka do wózka
• przeciwdeszczowa folia ochronna do wózka

MamaFilipa - to już rozumiem , przeraziłam się że zapomniałam o milionie różnych rzeczy do porodu ..;)

Nikita987 - oficjalnie gratuluję dziewczynki :)
na 4d coś tam było widać, ale szału nie było (więcej widziałam w tym 2d) i niestety zdjęcia buźki nie udało się zrobić.

Co do sesji brzuszkowej to chciałabym iść tak w połowie, 7mc - żeby jeszcze nie być balonem a brzuch był dość spory , ale do tej pory muszę wybrać u kogo takie zdjęcia zrobić i chiałabym coś wymyślić bo niektóre sesje brzuszkowe widziałam takie nuuuudne...

Dziewczyny, ale ten czas leci.. tylko ta pogoda się nie zmienia..;/

Nikita987 gratuluję córeczki :)

Dzięki za powitanie :)
Ja mam połówkowe za miesiąc i może się wówczas dowiem co w brzuszku rośnie :)
Jeśli chodzi o wyprawkę to ja jeszcze w polu jestem ;), a z ubrań ciążowych to mam spodnie z H&M oraz happymum :). Kojarzę jeszcze sklep kaMAMA oraz Nivena.

połówkowe podobno mozna robic od 18 tygodnia, zreszta chciał zrobic teraz to zrobił, a pozatym mi sie wydawało, ze on te wszystkie rzeczy mierzy mi za kazdym razem, wiec w sumie nie wiem co wyróznia to badanie połówkowe...
asusek lubie Twoj suwaczek, bo na tym samym etapie w sumie jestesmy ;)

Nikita987 już miałaś robione połówkowe? szybko chyba co?nam lekarz kazał przyjść między 20-22 tc ....

gratuluję dziewczynki :)

MamoFilipa już rozumiem:) a możesz mi przesłać linka tego łózeczka bardzo zaciekawiła mnie opcja że można je przekształcić później w normalne łóżko dla malucha....

swoją drogą widzę że mamy wrześniowo-październikowe nas już opuściły i się połączyły we własny wątek, dla nich chyba lepiej bo rozpiętość lipca do października jest chyba za duża :)

ja kompletnie nie znam się na tym co trzeba kupić do porodu i co spakować do torby, wiem że powinny być 2 (dla mnie i dla dziecka) torby ale czarna magia dla mnie co w nich ma być:( pocieszam się że jeszcze sporo czasu mamy na to i że są tu doświadczone mamy co poradzą co opłaca się brać a co zupełnie nie.

aha zdjecia z brzuchem bedzie mi robiła psiapsiółka, z zamiłowania fotograf :) tylko ja bym chciała raczej na wiosne ;)

Kasia0606 witamy! :)

oswiadczam oficjalnie, ze bedziemy mieli córe :) oł je :) juz sie nastawiła na córe i jakbym chyba usłyszała dzis chłopa to bym była zwiedziona ;) no ale wiadomo byleby zdrowe te nasze dzieciaki byly!!!

na połówkowym tez wszystko ok. wszystko na swoim miejscu i wszystko wymiarowe itp. wiec ogolnie jestem bardzo zadowolona, tylko lekarz mi powiedzial ze dziecko ma ciasno... dokładnie tego nie kumam... a byłam taka podniecona ta dziewczyna, ze zapomniałam sie zapytac ;)

co do 4d, to ja tam nic nie widze... nie kumam tego, przeciez to chyba powinno byc bardziej widoczne... Caroool Ty tam cos widzisz?? moze nasz lekarz ma jakis lipny sprzet czy cos??
on mi oczywiscie zawsze mowi, ze to jest to a to to, ale ja raczej nic tam nie widze... w sumie dzis podobno mała srednio chciała z nami wspolpracowac na tym 4d, ze wstydliwa chyba jest :) niby złapał jej profil, ale ja srednio cokolwiek rozpoznawłam-nos itp. wiec pozostaje mi mu tylko wierzyc :) zazwyczaj bezblednie rozpoznaje rece i nogi ;)

z badań kazał mi zrobic ta glukoze, morfologie i mocz ogolny, ale chyba zrobie to dopiero w marcu, jak znow bede do niego szła...

co do ciuchów ciazowych polecam raz jeszcze http://www.happymum.pl/
maja sklep w Alfie,

nad wyprawką srednio mi sie chce myslec... te kwoty mnie odstraszaja ;) no ale wiem, ze to nieuniknione ;)

Witamy nową mamę :)

Ja właśnie tak jak Caroool, na usg 4D zupełnie mi nie zależy, ale trochę mi się marzy sesja z brzuszkiem :) Już kilka stron sobie oglądałam, zobaczymy.

carool - cena porodu u nas wyszla taka, bo znowu zamierzam rodzic w prywatnej klinice, w bialymstoku (mieszkamy obecnie w augustowie, czyli 89km od bialegostoku). w tej klinice refundowane sa porody z NFZ wiec placi sie tylko tzw. dobe hotelowa (48h). w zeszlym roku, za porod naturalny placilismy 1200zl, nie wiem czy w tym roku zdrozeje, wiec na wszelki wypadek liczymy 1500zl. koszulka do porodu, jedzenie, picie, wklady, podklady i inne mat. higieniczne dla mam sa wliczone w cene porodu, wiec jedyne do musze ze soba wziac to szczoteczke do zebow, paste, szampon i koszulke do spania, ktore mam ;) do szkoly rodzenia tez nie zamierzam chodzic - bez problemu udalo mi sie urodzic SN ;)

aguseek - 1,2tys zl to cena calkowita lozeczka z wyposazeniem (czyli lozko, materac, podklad, 2 przescieradla, 2 komplety poscieli, 1 wypelnienie koldra i poduszka, ochraniacz no i karuzela). sama karuzela kosztuje ok 120-140zl (fisher price). wiem ze sa tansze karuzele, ale FP ma przynajmniej kilka melodyjek, regulator glosnosci - wbrew pozorom potrzebny, bo jak uslyszalam glosna melodie karuzelki z drewexu, to o maly wlos nie ogluchlam ;) lozeczko kupimy takie, jak poprzednio dla synka, czyli z voxu, z 3stopniowa regulacja pozycji materaca i z mozliwoscia przeksztalcenia w lozko dla starszego dziecka (czyli normalne lozko).

Witam :)
Chciałabym dołączyć do Waszego wątku :) Mój termin 12 sierpień :)

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN?
2. francess - 2 lipiec SYN?
3. mona_g - 3 lipiec SYN
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. kasiorek555 - 7 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec SYN?
7. kulka07 - 10 lipiec
8. she_gd - 10 lipiec
9. annamaria836 - 17 lipiec
10. PysiaKrzysia – 19 lipiec SYN
11. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA?
12.aguseek- 20 lipiec SYN
13. carmelasoprano - 22 lipiec
14. marta82 - 23 lipiec
15. magda84 - 27 lipiec
16. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
17. Tesula- 2 sierpień
18. agusp - 3 sierpień
19. Muszczek - 4 sierpnia
20. wercia83 - 5 sierpień
21. Kejt - 5 sierpień
22. a_guniek - 10 sierpień
23. Kasia 0606 – 12 sierpień
24. gosia_dim – 14 sierpień
25. Umchi - 16 sierpień
26. mamasyna - 17 sierpień
27. kaska2308 - 18 sierpnia
28. MARKOWA - 26 sierpień
29. Tamara - 26 sierpnia
30. MamaFilipa - 27 sierpień

WRZESIEŃ
31. mamasandry - 5 wrzesień
32. gosiunia1108 - 7 wrzesień
33. sałatka - 8 wrzesień
34. czarna84 - 8 wrzesień
35. Jumelka - 24 września
36. pieczenienatalia - 27 wrzesień

MamaFlipanapisz jeszczę proszę co wliczyłaś w cenę porodu..?

Postanowiliśmy nie robić USG 4d, ale zrobimy sesje u fotografa z brzuszkiem macie może jakieś doświadczenia?

I ja się witam poniedziałkowo!

zimno dziś u nas strasznie i Jasiek marudzi więc i ja mam jakiegoś doła...
nudy takie...

witam również w poniedziałek:)

ja mam dzisiaj wizyte wieczorem i sie denerwuje czy z małym wszystko ok bo ja go prawie wcale jeszcze nie czuje bardzo rzadko czuję że się wypycha w brzuszku i mam nadzieję że wszystko będzie dobrze.....

my co do wyprawki jeszcze się nie zastanawialiśmy, jedynie byśmy chcieli wózek maxi cosi a o reszcie jeszcze nie myślę. i o kwocie z tego co piszecie chyba też wolę nie myśleć póki co....

MamoFilipa 1,2 tyś za karuzelę? co to za karuzela??

Hej mamusie:) Ja zarówno przy Tymku jak i teraz postanowiłam wykorzystać tzw. kombajn kapielowy:) Mam mało miejsca i idealnie sie u mnie sprawdza takie rozwiązanie:) Na górze wanienka, na dole wszystkie niezbędne przy bobasie akcesoria:) Co do ciuszków ciążowych to bardzo polecam asos.com... Z dziecięcych to wszystko mam po synku i teraz musze zrobić generalne porządki i wszystko poukładać. Gorąco polecam ciuszki dla dzieci ze stronki http://www.next.com i bodziaki z mothercare:):):) Są najlepsze:)

Dzień Dobry Mamuśki,

Też jestem ciekawa jaka waniennka jest lepsza profilowana czy zwykła?

Ja już mam zrobioną listę wyprawkową i zgdodnie z obietnicą sobie daną po połówkowym co miesiąc będziemy przeznaczać ok 200-300zł na rzeczy dla maluszka - ostatnio np. zamówiłam z allegro zestaw statowy Avent i już tak zbieram ..

Troszkę narzekam na ból pleców, ale jeszcze daję radę.

muszczek, ale chyba ktos wczesniej pisal o zakupie wyprawki przez net ;) ja na kilka ciazowych rzeczy tez sie nadzialam. wiadomo, w necie czasem trafi sie na sprzedawce, ktory zbajeruje opis swoich przedmiotow ;) ale z dzieciecych zawsze zamawiam sprawdzone firmy, bo troche te rzeczy kosztuja i zamawia sie je w wiekszej ilosci ;)

kulka, co do wanienek - my mamy zwykla z ikei i nie mielismy problemu jak na poczatku kapalismy przez pierwszy tydzien malego razem. pozniej czlowiek nabiera juz takiej wprawy, ze robi wszystko sam i tak na prawde nie sa mu potrzebne zadne podporki, foczki czy profile. poza tym to moze byc przydatne ew. na poczatku, ale trzeba pamietac, ze wlasnie na poczatku dziecko jest "lejące się" i bazowanie na takiej podpórce jest moim zdaniem mniej bezpieczne niz ulozenie sobie dziecka na reku, bo w rece masz wyczucie, czujesz najmniejsze drgnienie dziecka, mozesz szybciej zareagowac no i latwiej jest dziecko obrocic zeby wymyc tez plecki i pupke :) takie jest moje zdanie :)

MamaFilipa, nie zrozumiałyśmy się, ja na Allegro sobie ciążowe ubrania kupuję, dziecięcych trochę dostanę, więc na razie się nie rozglądam :)

Inne tematy z forum

poszukiwany dobry ortopeda (21 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

Swojskie wędliny (56 odpowiedzi)

Mam taką ochotę kupić od kogoś swojskie wędlinki. Znacie kogoś kto sprzedaje? Niedługo święta...

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...