Mamusie lipiec - sierpień - wrzesień 2011r. * 6 *

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html

Lista lipiec/sierpień/wrzesień:

1. arisa6 - 21 czerwiec SYN?
2. francess - 2 lipiec SYN?
3. mona_g - 3 lipiec SYN
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. kasiorek555 - 7 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec SYN?
7. kulka07 - 10 lipiec
8. she_gd - 10 lipiec
9. annamaria836 - 17 lipiec
10. PysiaKrzysia – 19 lipiec
11. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA?
12.aguseek- 20 lipiec SYN
13. carmelasoprano - 22 lipiec
14. marta82 - 23 lipiec
15. magda84 - 27 lipiec
16. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA
17. Tesula- 2 sierpień
18. agusp - 3 sierpień
19. Muszczek - 4 sierpnia
20. wercia83 - 5 sierpień
21. Kejt - 5 sierpień
22. gosia_dim – 14 sierpień
23. Umchi - 16 sierpień
24. mamasyna - 17 sierpień
25. kaska2308 - 18 sierpnia
26. MARKOWA - 26 sierpień
27. Tamara - 26 sierpnia
28. MamaFilipa - 27 sierpień
29. mamasandry - 5 wrzesień
30. gosiunia1108 - 7 wrzesień
31. sałatka - 8 wrzesień
32. czarna84 - 8 wrzesień
33. Jumelka - 24 września
34. pieczenienatalia - 27 wrzesień

Witam nowym wątku i miłego weekendu wszystkim życzę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień - wrzesień 2011r. * 6 *

witam poniedziałkowo :)

dziewczyny jest w gdyni jakas hurtownia z rzeczami dla dzieci?

MamaFilipa i inne już szczęśliwe mamy narodzonych maluchów :)
co sądzicie o wanienkach profilowanych? myślimy o wanience onda http://www.calineczka.pl/sklep/wanienka-kapieli-firmy-baby-model-onda-evolution-niebieska-transparentna-p-5199.html
ale słyszeliśmy opinie, ze jak tata chce uczestniczyć w kąpieli malucha, to wanienka profilowana tylko utrudnia. i że jej minus to także to, że malutko wody się do niej nalewa i dziecko marznie. z drugiej strony taka wanienka wydaje nam się sporym ułatwieniem.

z tymi zakupami przez allegro, trzeba uwaza, bo nie wszystkie ubranka czy rzeczy sa tak dobrej jakosci jak pisza... kilka razy sie nacielam :/ teraz kupuje rzeczy tylko wybranych firm, typu george, next, gameta, pinokio, klucze ewa, piter pater, bo wiem, ze sa z bardzo dobrej gatunkowo bawełny, nie za cienkiej, napy sa przyjazne (tzn male i latwo zapinajace sie, a nie takie, do ktorych zapiecia lub rozpiecia potrzeba mega sily a material wokol nich sie proje etc). co do wozkow czy poscieli zawsze warto zobaczyc sobie w realu i dopiero pozniej zamowic przez net, bo rzeczywiscie jest duzo taniej.

mysle, ze w kwestii wyprawki trzeba brac sume ok.5tys zl (bo duze rzeczy, to jedno, ale kumulacja tzw. pierdólek robi swoje, oddzielnie sa moze tanie, bo to kwestia 20, 40 czy 60zl, ale skumulowane daja juz niezla sumke). lepiej sie milo zaskoczyc niz niemilo zawiesc, szczegolnie w kwestii pieniedzy. my teraz tez rezerwujemy ok5-6tys (wozek-2,5tys, lozeczko z materacem, podladem, posciela, karuzela-1,2tys, porod-1,5tys, plus jakies dodatkowe ubranka)

wiele zalezy od tego, co sie juz ma (nie tylko ubranka, ale przwijka, wanna, meble) ale tez od tego, jakie rzeczy zamierza sie kupic (jakiej klasy wozek, fotelik, lozko etc).

Kulka, ja kupuję na Allegro, taniej i wygodniej - nie lubię chodzić po sklepach. Mój brzuch też już zaczyna być naprawdę widoczny, więc się strasznie cieszę :)

Nad wyprawką jeszcze nie myśleliśmy, ale niedługo pewnie zaczniemy kompletować - zobaczymy, co dostaniemy, a resztę czas już kupować, żeby się wydatki rozłożyły...

A dzisiaj po południu mam wizytę, nie mogę się doczekać :) W międzyczasie nauka do egzaminu i walka z sennością - ostatnio budzę się regularnie koło 6 i już nie mogę spać, mimo że jestem zmęczona :( I potem ziewam cały dzień :/

dzień dobry poranne :)

okazało się, że ze mnie straszna gapa i te ruchy w brzuchu, któe brałam za jelita to był Mały Człowiek :)) a teraz z bąbelków przeslziśmy w lekkie pukanie mamusi :) tylko się zastanawiam - odczuwam ruchy bardzo nieregularnie. i rzadko. czy to normalne?

bóle głowy, jaki mnie dopadają są masakryczne. ale czytam, ze u was tak samo, więc sobie myślę, że to normlane :) no i ta bezsenność :)

Tesula, po Twoich wieściach, wypisaliśmy się z usg 4d w medicoverze w gdyni. zrobimy w wawie, będiemy tam akurat za 2 tygodnie na kilka dni (wówczas to będzie 22 tc)

wyprawka. chyba jeszcze do mnie nie dotarło to wszystko. mamy wybrany wózek, kłocimy się co do łóżeczka, ale w ogóle jeszcze nie myślę o ubrankach i innych. nie wiem też o co chodzi, ale bardzo boję się kupować te wszystkie słodziakowe wdzianka. może dlatego, że niestety nadal nie słyszę od lekarza, że mineło zagrożenie poronienia. wiecie, że mam luteinę przepisaną do 22 tc? a w ksiąkach znajduje info, że do 20 tc.
a kupujecie dużo rzeczy przez neta dla malucha? moi znajomi mówią, że tak dużo taniej i że przynajmniej nie dźwigali :) a co do sklepów "w realu" to oprócz Mama i ja na grunwaldzkiej, to czy w 3city są jeszcze jakieś tego typu sklepy ? gdzie robicie zkaupy ?

i jak bumerang powracam z pytnaiem o sklepy z odzieżą ciążową. od początku grudnia śmigam w getrach. różnej maści i różnego typu. ale jednak pragnienie noszenia spodni jest silne :) gdzie oprócz c&a i h&m kupujecie ubrania dla siebie ?

Nikita zależy ile planujesz wydać, bo jeden za 3 tyś kupi wszystko dla maleństwa, a drugi tylko wózek :)

Ja mam wszystko po Jaśku. Jeżeli będzie dziewczynka dokupię kilka różowych ciuszków, jeżeli chłopak nie potrzebuję na szczęście nic, poza wyprawką "szpitalną" dla mnie.

Umchi a tak z ciekawosci, ile Ci wyszło w tej wyprawce?? i co w sumie w niej ujełas??
ja sie nawet nad tym wszystkim jeszcze nie zastanawiałam... chyba bede musiała sie przejechac do jakiegos sklepu i sobie popatrzec...

aj tam łobuz ;) zreszta ten maluch na pewno jest grzeczniutki ;)

biały słodziak, ale i łobuz jak na teriera przystalo :)

te piekne białe psiaczki sa takie słodkie!!! nic tylko całowac!!! :)

carmelasoprano

mam 8 tygodniową sunię Westie

jak się zrobi cieplej to bardzo chętnie wybierzemy się na spacerek, ale najwcześniej za miesiąc bo na razie mamy kwarantannę ze względu na szczepienia i wychodzimy tylko na parking przed blokiem, gdzie nie ma innych zwierzaków, fotka jest gdzieś wyżej w tym wątku:)

cześc dziewczyny, u mnie dzisiaj również baardzo leniwie :) jutro wizyta u gin po kolejne globulki na infekcje i chyba zrobię sobie usg żeby kontrolnie sprawdzić czy z małym wszystko ok więc pewnie będzie dzień nerwówki, bo zawsze się stresuję...

tesula bardzo dzielna jestes! napewno wszystko bedzie OK.

A ja chyba przegapiłam wpisy o szczeniaczku :) co to za piesek? i gdzie mieszkasz moze wybierzemy sie wiosna na wspolny psi spacerek :)

Nikita z adapterami jest rożnie. Przede wszystkim pozwalają na stelażu wózka umieścić fotelik. Generalnie adaptery kupujesz do konkretnego wózka i niektórych modeli fotelików. W przypadku Delti Emu adaptery są jedne i pasują do Maxi Cosi i kosztowały mnie niecałe 20 zł :)

Tesula jestem z tobą. Wierzę, że będzie dobrze :)

Co do nerwów to ja jestem strasznie nerwowa!!!! staram się panować, bo teraz odkąd jestem na zwolnieniu całe dni siedzę z Jaśkiem, a mu moje nerwy się udzielają...

W tej ciąży bóle głowy mnie omijają, ale za to nogi i biodra wieczorami tak kręcą, że nie wiem czy lepiej leżeć czy chodzić...

Mnie moja mama też już wielokrotnie denerwowała (a zaznaczam, że ostatnio wcale nerwowa nie jestem!) :/ Ale staram się to po prostu ignorować. I też mnie głowa boli ostatnio, znaczy wczoraj i dziś.

Wózków mamy kilka typów, ale jeszcze się jakoś konkretnie nie przymierzamy. Na razie sobie samochód kupujemy :)

Nikita987 proszę.Ja tez nie jestem ekspertem w sprawie adapterów do wózka bo 2 dzieci woziłam w wózku bez adapterów i fotelika.

nikita, dokladnie tak jak napisala annamaria.

gosia_dim u nas z tesciami to niestety nie sa tylko slowne przepychanki czy zaczepki :( a co do zatok, to ja wlasnie nie za bardzo umiem okreslic czy to migerna czy zatoki. mialam w zyciu kilka razy zapalenie zatok i zwykle mialam przy tym duzo wiekszy katar i co wazniejsze-przy ruszaniu glowa, schylaniu sie, bol sie nasilal. teraz bol nasila sie bez wzgledu na to czy ruszam glowa czy nie, zaczelo sie w piatek, kiedy bardzo sie zdenerwowalam i dostalam cisnienia grubo powyzej normy, zreszta kolejny raz w ciagy tamtego tygodnia. no nic, ataki migreny trwaja od 4 do 72 godzin wiec jesli jutro glowa juz nie bedzie bolec, to znaczy ze byla to migrena, jak nie, to zatoki i ide do lekarza.

ciaza z perspektywy czasu jest idealnym czasem, pamieta sie saaaame pozytywne rzeczy dlatego, jak juz jestesmy po, to trudno nam zrozumiec narzekania tych, ktorzy akurat mecza sie z ciazowymi dolegliwosciami-i to jest prawdopodobnie powod, dla ktorego twoja rodzinka cie nie rozumie ;) takie teksty trzeba po prostu olewac, choc swoja droga ludzie powinni sie czasem ugryzc w jezyk ;)

annamaria dzieki za odpowiedz! :)

Witam mamusie, niestety z bólem głowy i zatok. Zima podobno ma potrwać jeszcze kilka dni, a potem można zabierać brzuszki na długie spacery :-)
MamaFilipa, witam w klubie. Mnie z kolei dobiła moja mama. Ciągle mi wmawia że po jednej cesarce druga jest nieunikniona (bo tak jej powiedziała znajoma położna) i się obraża jak mówię że chcę spróbować SN a nie szukać wskazań do CC. W dodatku cała rodzina ma cichą pretensję że rodzę w wakacje, no bo przecież urlopy poplanowali, a ja mam termin na sierpień ;-) A hitem dnia był komentarz "ty chyba jeszcze nie czujesz że jesteś w ciąży", a to dlatego że skarżę się na ból głowy a nie skaczę z radości oczekując na ruchy i wielki brzuch. Obraża się kiedy twierdzę że mam założone zatoki, a ona mówi że to migrena. No i wmawia mi że się nie cieszę z ciąży tylko narzekam, a ona to się cieszyła z nadchodzących dzieci. Dajcie spokój... Na szczęście już parę akcji przerobiłam w pierwszej ciąży więc teraz mam większy luz ale i tak denerwują mnie takie ludowe mądrości. A będzie tylko gorzej.

Inne tematy z forum

Dr Małgorzata Błędzka (4 odpowiedzi)

czy może ktos chodzi do pani doktor? chciałabym poznac opinię o niej.

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...