Mamusie lipiec-sierpiń 2011 *23*

Udało mi się pierwszy raz nowy wątek założyć :) Czekamy na nowe rozpakowane mamy i witamy dzieci na świeci :))))

LIPIEC
she_gd - 10 lipiec
PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
kasisyn - 5 sierpień
Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
mamasyna - 17 sierpień
kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
hokasia – 20 sierpień SYN
Tamara - 26 sierpień
Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie

Rozpakowane:
francess - 12 czerwca, syn PIOTR 4030g 58cm SN
lisiusowa - 17 czerwca, syn JAŚ 2490g 53cm CC
arisa6 - 26 czerwca, syn JAŚ 3400g 56cm SN
Marta - 27 czerwca,córka 4250g 54cm CC
Carool - 30 czerwca, syn, 3000g 54cm SN
mona_g - 01 lipiec, syn KUBUŚ 3600g 56cm SN
kulka_07 - 02 lipiec, córka 2700g 53cm SN
młodamamuśka - 05 lipiec, syn BARTOSZ
hania_m - 07 lipiec, syn MATEUSZ 3090g 51cm
monika – 09 lipiec, córka AMELIA 3160g 54 cm SN
annamaria836 – 10 lipiec, córka MARYSIA 3300g 56cm SN
aguseek - 11 lipiec, syn ADAM 3410g 54cm SN
dzdżi - 14 lipiec, córka ZUZANNA 3310g 54cm SN
Nikita987 - 15 lipca, córka NATALIA 3100g 51cm CC
kasiorek555 - 16 lipiec, syn DAMIAN 2900g 53 cm CC
ciezarowska- 17 lipiec, córka ALICJA 3610 g, 59 cm SN
iiikkkaaa - 18 lipiec, córka NINA 2480g 51cm SN
Kate - 19 lipiec, syn JAŚ
aniolqq - 20 lipiec, córka PAULINA 3830g 57 cm SN
donniczka- 21 lipiec, córka IGA 3160g, 53cm, CC
Kasia0606 - 23 lipiec, syn KRZYŚ 2620g 52cm CC
bruxa - 24 lipiec, syn JAŚ 3480g 56 cm CC
agusp - 27 lipiec, syn MIKOŁAJ 3030g 58 cm SN
wercia83 - 27 lipiec, syn MICHAŁ 3540g 51 cm SN
mata82 - 29 lipiec, córka ANTONINA MARIA 3840g 55cm SN
magda84 - 31 lipiec, syn NATANIEL 3640g 56 cm SN
Muszczek - 03 sierpień, syn KRZYŚ 4270g 61cm SN
weronikaxx - 03 sierpień, córka LENKA 3340g 55 cm SN
milka0928 - 08 sierpień, córka KLAUDYNKA 2860g 55cm SN
Tesula - 09 sierpień, córka JULIA 4000g 57cm CC
Kejt - 09 sierpień, córka LENA 4130g 58 cm SN
a_guniek - 10 sierpień, syn MARCEL
gosia_dim_ - 11 sierpień, syn WIKTOR 3515g 58cm SN
Mimi - 11 sierpień, córka POLA 4150g 55cm SN
umchi1 - 13 sierpień, syn DOMINIK 4060g 59cm SN
MissMarple - 20 sierpnia, córka HELENKA 3280g 56cm SN
Margola13 - 23 sierpnia, córka GABRYSIA 3490g 56cm CC
MamaFilipa - 28 sierpnia, córka OLA 3540g 55cm SN
MARKOWA - 30 sierpnia, córka ZUZIA 3400g 54cm SN
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec-sierpiń 2011 *23*

agusp-zgadzam sie w 100% ,tylko ze ja pisalam o pierwszej wizycie szczepiennej. Nie mysle na zas o tych kolejnych. Bo tak czy siak jest to dla mnie wielkie przezycie.

Ja plamiłam przez prawie 5 tyg. dopiero pod koniec kolor sie zmienila na roz, a z czasem na brunatny. Pozniej byla przerwa i znowu 3 dniowe plamienie poprzedzajace bolami okresowaymi. Zobacze w tym m-cu czy to czasem nie byl zapowiadajacy sie okres :( jak dobrze gdy go nie bylo :)

ciezarowska - ja mam cały harmonogram szczepień i jest trochę inaczej...gdyby była taka mała różnica w ilości wkłuć też nie szalałabym z 5w1, ale jednak jest większa (różnica jednego wkłucia jest tylko przy pierwszym szczepieniu)
Napiszę jak to wygląda, może komuś się przyda:)

Ilość wkłuć na poszczególnych wizytach (tylko podstawowe, bez pneumo i rota):
2 miesiąc - NFZ 3 wkłucia, 5w1 - 2 wkłucia
3/4 miesiąc - NFZ 3 wkłucia, 5w1 - 1 wkłucie
5/6 miesiąc - NFZ 3 wkłucia, 5w1 - 1 wkłucie
7 miesiąc - NFZ 1 wkłucie, 5w1 - 1 wkłucie
13/14 miesiąc - NFZ 1 wkłucie, 5w1 - 1 wkłucie
16/18 miesiąc - NFZ 3 wkłucia, 5w1 - 1 wkłucie

Czyli podsumowując NFZ - 14 wkłuć, 5w1 - 7:)

Aha i jeszcze pytanie do Muszczek :) Muszczek, jaką masz chustę do noszenia Malucha ? I czy ktoś Cię uczył obsługi czy sama obczaiłaś co i jak ??

Zgadzam się w zupełności z Waszą opinią o Wojewódzkim. Jeśli chodzi o pediatrę "blondynkę" to niestety nie pomogę. my z Helenką miałyśmy do czynienia z taką młodą rudą doktor i z dr Haliną Plińską, taką starszą kobietą. Obie przesympatyczne i z genialnym podejściem do Maluchów. Co więcej jakby któraś miała problemy z laktacją to polecam Poradnię laktacyjną w Wojewódzkim, naprawdę fachowa pomoc.

Markowa, Marecki będzie dobrze !! Maluch jest pod dobrą opieką.

Dziewczyny ja już jestem prawie 2 tydzień po porodzie a cały czas mam krwiste te odchody, czy to normalne ?? Czytałam, że po jakimś czasie powinny się zmienić na różowe, tudzież brunatne. Trochę się martwię :(

dzien dobry wszystkim paniom :)
Słuchajcie stała się rzecz niesłychana- moja malutka po wczorajszym wieczornym nakarmieniu przespala cala noc!!!! dajecie wiare?? jestem w szoku. Obudzilam ja o 7, bo juz mnie piersi bolaly od nawalu ! Teraz generalnie dalej sobie spi ;)
My chrzciny robimy we wrzesniu.
Jezeli chodzi o szczepienia, to mam wiedze odnajwspanialszej dr swiata :)
doradzalam sie jej i odpowiedz byla nastepujaca:
- kazdy z nas szczepiony byl pojedynczo i zyje, placz bedzie obojetnie czy za dwoma ukluciami czy trzema ( NFZ ukłuc jest trzy, 5w1 klucia sa dwa)
-jezeli dziecko jest karmione piersia, nie idzie do roku czasu do żłobka , a przez sezon grypowy nie bedzie mial kontaktu z innymi dziecmi przeziebionymi i doroslymi, to pneumokoki szczepic po 1 roku zycia :)
-na wirusa rota nie ma co szczepic, bo kazdy przechodzi grype zolodkowa, a jest tych odmian min.10 wiec szczepiac na jedna nie wykluczamy 9 innych zakazen ;/
Takteż szczepic bedziemy mala na NFZ bo na pierwszej wizycie ukluc jest trzy , a jakbysmy kupili 5w1 to ukuc jest tylko o jedno mniej. Dziecko jest szczepione na Wzw B w raczke i dwie stopki.
Pozdrawiam.
P.s gratuluje wszystkim rozpakowanym mamom :)

aaa i jeszcze kwestia Szpitala Wojewódzkiego w Gdańsku - tak jak byliśmy meeega przeciwnikami tego szpitala wcześniej, tak teraz słów mi brak. Co prawda podczas porodów nie podaje się znieczulenia ponieważ jest tylko 2 anestezjologów na dyżurach oraz cesarki odwleka się do ostatniej chwili, ale cała reszta jest absolutną rewelację. Zarówno na oddziale patologii ciąży, jak i na położniczym oraz oddziale noworodków opieka jest przemiła, co godzinę badania, mega przyjazne podejście, ciągły uśmiech na twarzy, ciąga chęć niesienia pomocy...coś niesamowitego, momentami czuję się jakbym być gdzieś w Swissmedzie, albo na zachodzie Europy :)

Przy okazji mamy pytanie - podpowie ktoś jak nazywa się pediatra z Wojewódzkiego taka blondynka z 35-38 lat bardzo sympatyczna?

właśnie wróciłem ze szpitala - mama czuje się coraz lepiej, miała mieć robioną transfuzję krwi ze względu na sporą ilość straconej krwi i kiepskie wyniki, ale okazuje się, że jest lepiej

jeśli chodzi o małego człowieka to niestety ma infekcję spowodowaną najprawdopodobniej bakteriami znajdującymi się w kanale rodnym. Mała przez 5 dni będzie dostawać antybiotyk, a dodatkowo aktualnie znajduje się w budce tlenowej...ogólnie trochę się martwimy, ale możliwość potrzymania własnego dziecka na rękach powoduje, że myśli się coraz bardziej optymistycznie

Meldujemy się i my:)))

Ja idę do gina za tydzień, będzie akurat 6 tygodni od porodu ale zastanawiam się, czy przypadkiem nie mam już okresu...:O Było już całkiem sucho, uznałam połóg za zakończony a teraz znowu coś się pojawiło i od 2 dni ból brzucha typowo jak na okres, kurcze to możliwe?:/ Muszę w ogóle poważnie zastanowić się teraz nad antykoncepcją, nie chcę wracać do tabletek, ale zajść w tym roku też już nie chcę:P Planujemy drugiego bąbla ale tak za rok a znając życie - jak się nie chce to się wpadnie i to bardzo szybko;) A Wy co robicie żeby za szybko znowu nie zaciążyć?
Aha, co do prysznica - ja spokojnie robię i prysznic i makijaż i wszystko kiedy jestem sama - po prostu mały w wózku, wózek przed łazienką a drzwi do łazienki otwarte - nie mam typowej kabiny prysznicowej tylko szybę i wszystko mam pod kontrolą:))

wooow, aguseek, jaka organizacja :o
Wstajesz o 5.30 jak dziecko śpi?! Szok.

A mnie strasznie boli ząb :( Na weekend jedziemy do teściów (120km) to mi przyszywana mama zrobi, mam nadzieję, że ze znieczuleniem normalnym, najwyżej ściągnę raz pokarm i odczekam parę godzin, bo ze słabym znieczuleniem to już bym wolała drugi raz rodzić :/

czesc i czołem:) gratu;uje kolejny mamom:)

monika ja dostalam okres tyg po porodzie aktualnie mi sie skonczyl i ciekawa jestem jak to dalej bedzie a jeszcze na kontroli u gina nie bylam

u nas pojawily sie problemy z kupką. przez ok miesiesiac bylo kilka kupek dzinnie i wszytsko gralo a od okolo 2 tyg Zuzka nie moze sam zrobic. najpierw jak nie zrobila przez 2 dni kupy( a meczyla sie , marudzila i cisnela) wyczytalam ze czopki glicerynowe pomagaja i teraz aplikuje jej od czasu do czasu pol czopka, ale zeby sama zorbila to slabo... i musze isc do lekarza z tym
jutro chce isc zaszczepic mała i chyba nie bede sie bawic w szczepioenia skojarzone , ale przyznam ze mam troche metlik w glowie z tymi szczepieeiniami i nie wiem cxzy nie odlozyc tego na przyszly tydzien...
ostatnio zauwazylam ze mała sie bardziej ślini, normalnie ma buzke mokra ciagle i leje jej sie z buziaka. czego mzoe byc to objaw procz ząbkowaia ( bo na to raczej za wczesnie)

ja się ostatnio też zastanawiałam nad okresem, co prawda u mnie nic ale ciekawa jestem kiedy się pojawi...chyba byłabym spokojniejsza gdyby już była;)

jeśli chodzi o sprawy związane z codziennością,to ja wstaje średnio o 5,30-6 bo mały wtedy po jedzeniu idzie spać i zabieram się za pranie, sprzątanie, prasowanie, kąpiel i na końcu kawa inka i śniadanko :) jeśli mi mały przerwie to robię te rzeczy na raty i o 11 idziemy na spacer wracamy o 13.30 i szykuję obiad :) potem mąż wraca i już powoli odpoczywam bo z resztą mi pomaga :)

ja cały czas nie rozumiem tych szczepionek, czy jeśli bym nie zapłaciła to za jednym razem będą 3 razy dziecku wkuwać igłę? podobno domięśniowe te zastrzyki... jak to jest?

No z tym okresem póki się karmi piersią to różnie bywa, zależy od organizmu podobno.

My chrzciny robimy w przyszłym miesiącu i raczej nie planuję becika, normalnie na rękach będziemy trzymać.
Krzyś niestety też często główką szarpie jak je.
Ja raczej spokojnie daję radę na co dzień, tyle że Mąż wraca o 16.30 i wtedy już jesteśmy razem. Dzisiaj nawet mieszkanie całe posprzątałam z grubsza :) I na odpoczynek trochę czasu starcza :)

Cześć dziewczyny!
Po dłuuuugiej przerwie znów witam się na forum! :)
Moja Amelka zabiera mi mnóstwo czasu... jestem calymi dniami sama w domu i wszystko muszę robić, więc nie będę klamać,że czytam was regularnie... Przegapilam chyba cale 2 lub 3 wątki od mojego porodu 9 lipca...
Jak wy dajecie rade z codziennością przy dzieciach?
Ja wymiękam, mam czasem po calym dniu straznego dola i nic mi sie nie chce... :(

W dodatku karmie piersią (i dokarmiam Bebilonem pepti 1) i bardzo bola mnie sutki... mala ciągnie je mocno i do tego nerwowo rusza glowa ciągnąc sutek na wszystkie strony!! Najchetniej przeszlabym na modyfikowane, ale cierpliwie znosze bol i dalej wyciągam cycki ;)

Gratuluję wszystkim rozpakowanym, widzę, że mamy już prawie komplet :)

8 wrzesnia jedziemy na szczepienie. Jak szczepicie wasze pociechy? Sanepidowskimi szczepionkami - 3 wklucia, czy platne 1 wklucie? Kupujecie szczepionki nie obowiązkowe?

Czy któraś z was robila juz chrzciny? Trzymalyscie dziecko w beciku, czy na rekach?

Aha! 9 wrzesnia bedą 2 miesiące od porodu, a ja dzisiaj już dostalam okres!! Strasznie szybko jakoś... czy któraś już też dostala? Slyszalam, że okresu nie ma dlugo jak sie karmi piersią... a tu kilka dni temu jak bylam na wizycie poporodowej u ginekologa, to on mi mowi ze tam juz nowe jajeczko rośnie!! Masakra! No wiec sie spodziewalam, ze za kilka dni okres!!

Powiedzcie, jak to u was jest...

Tesula, może w tym wątku znajdziesz coś przydatnego: http://forum.trojmiasto.pl/czy-dopajac-niemowle-przy-karmieniu-piersia-mlekiem-II-fazy-t196552,1,160.html Ewelka pisze o laboratorium obok Szpitala Wojewózkiego, czyli właśnie o Brussie.

Dzieki Gosia

a ja czytałam, że aby to wykryć robi się test Kerrego na obecność dwucukrów w kale, albo test na obecność wodoru w wydychanym powietrzu, ale nie wiem czy w Trójmieście gdzieś robią takie badania

Nie mogę patrzeć jak ona się męczy:(

Witam dziewczyny! na co dzień udzielam sie w forum listopadowym , was podczytuje od czasu do czasu! Serdecznie gratuluje tym które powitały już swoje maleństwa na świecie! Mam takie pytanie czy może któres z was rodziły na klinicznej? i mogą sie podzielic świeżymi opiniami i wrażeniami? ja jestem na etapie wybierania szpitala i nie ukrywam ze wasze opinie bardzo mi mi pomogły! Pozdrawiam serdecznie i duzo zdrowia dla bobasów i mamusiek!

dzięki dzięki dzięki :)
my dziś mamy za sobą pierwszy w 100% nasz bez pomocny pierwszy spacer po osiedlu za sobą ! jejuuuuś ile tu jest mam,całe gangi! do tej pory wsiadałam w auto z małą i jechałam na ogród do teściów a dziś.. było ciężko,ale dałyśmy radę po prostu się przejść,była chwila płaczu ale odbicie i dalej jazda.. nie wiem czy codziennie damy rade,ale jest ok :)

Witam.
Hurtem odpowiadam na pytania z dwóch wątków:

Kasia0606, współczuję problemów :-( Może skontaktuj się w sprawie nietolerancji z dr Andrzejem Markiem?

Iiikkkaaa w Gdańsku polecam prywatnie lekarkę z Sopotu Z VISUM: http://www.okulista.gda.pl/ Do Sopotu też trudno się dodzwonić...

Caroool mamy Emmę, Edge Duo Combi na podwoziu Sport, baaardzo ciężki wózek ale trwały :-)

Markowa i Marecki, będzie dobrze. Lepiej niech teraz leczą niż po wypisie.

Tesula w Brussie można zrobić, ale najlepiej mieć skierowanie na konkretne badania, to było chyba na krew utajoną i ciała redukujące.

Muszczek, mam fajny kocyk akrylowy ale dostany w prezencie, nie wiem jakiej firmy.

A my próbujemy wyjść na spacer, a za ścianą od rana remont i mały się co chwilę denerwuje...

A jeszcze pytanie - macie takie grube kocyki? Żeby na zimę wystarczyły? Bo my mamy jeden bardzo cienki i jeden taki z Lidla to teraz używamy, a chciałabym kupić jeszcze taki naprawdę ciepły, możecie coś polecić?

Inne tematy z forum

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

Impreza urodzinowa dla mamy na 50tke, gdzie zrobić ?????????? na szybko (14 odpowiedzi)

Hej moja mama w kwietniu obchodzi 50 urodziny. Ogólnie impreza była zaplanowana na 17 marca Pod...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...