Mamusie listopad - grudzień 2015 część 4

MAMUSIE 2015:

Listopadowe:

jankaa - 8 listopada - córka
Niesia_86 - 9 listopada - syn
kwiatuszek23 - 9 listopada - córka
karolka404-89 - 16 listopada
ewela_07 - 17 listopada - córka ?
Ewciuś - 20 listopada - syn
Nitka90 - 20 listopada - syn
Ewelina - 20 listopada
Klaudia_Michal. - 21 listopada - córka
Yoasia698 - 23 listopada - syn
Maman - 24 listopada
Paulina - 24 listopada

Grudniowe:

shani - 1 grudnia - syn
KamCiia - 3 grudnia
Ania.83 - 14 grudnia
CytrynowaMama - 14 grudnia - syn
Ania.83 - 12 grudnia
Rahhel - 14-16 grudnia - syn ?
rybka31 - 17 grudnia
Limonka - 23 grudnia
Szmaragdynka - 23 grudnia
heke1990 - 23 grudnia
innabajka - 26 grudnia - córka ?

Styczeń:

WinnieThepooh - 05 styczeń
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopad - grudzień 2015 część 4

ja też przytyłam 15 kg. I z tego co pamiętam po poprzedniej ciązy chudłam dosyć długo, jeszce przez około roku miałam nadwagę. Teraz mam ambitne plany, że po połogu zajmę się sobą, odstawię słodycze i będę ćwiczyć. No ale to tylko plany, a jak będzie z zapałem do ich realizacji - zobaczymy :)

Hej ;-) chyba większość z nas chodzi jak pingwiny hehe :-) Mi puchną troszeczkę tylko stopy pod wieczór i ręce, a tak to jest w miarę ok. Ile już przytyłyście dziewczyny? Ja 15 kg i mam nadzieję ze zejdzie w miarę szybko, mam zamiar karmić piersią to może coś by to przyspieszyło, choć syna jak karmiłam to wcale nie chudłam, chyba zależne to od organizmu.

Potwierdzam, znam i widziałam rozstępy które pojawiły się po porodzie :( niestety

Winnie, ja za to zaczęłam puchnąć i wyglądam jak balon, czuje się też nie zaciekawie :P a przyrost masy też spowodował że chodzę jak pingwinek

oj to mogę Was zmartwić, bo po porodzie też mogą się pokazać. Ja pierwsze dziecko rodziłam w lecie i strasznie dużo wody zatrzymywałam w organizmie - po porodzie wszystko zeszło w tydzień (chyba z 10 kg) i od szybkiego chudnięcia zrobiły się rozstępy ;/
Polecam palmersa - co prawda nie usunął rozstępów, ale wygładził je i rozjaśnił, no i pachnie czekoladą ;)
Mi zaczął wysuwać się dysk i podobno chodzę jak niepełnosprawny pingwin :D

Ja odpukać nie mam narazie żadnych rozstępów, co 3-4 dni robię sobie peeling i smaruje się olejem kokosowym to wystarcza ;) mimo ze przytyłam już sporo

Hej, ja mam cały brzuch w rozstępach po pierwszej ciąży, pomimo smarowania min 2 razy dziennie i tak wyskoczyły ale dopiero pod koniec ciąży, a najwięcej to po 38 tyg
Teraz nie mam ani jednego nowego rozstępu, a smaruję brzuch jak mi się przypomni ;-) Także nie wiem od czego to zależne jest.
A słyszałam, ze czasami po porodzie jak się szybko chudnie to mogą się też rozstępy pojawić, więc chudnijmy stopniowo hehe

W poprzedniej ciąży pojawiło mi sie parę rozstępów mimo, że się smarowałam oliwką. Po ciaży długo (około roku) smarowałam je, by zlikwidować. Niestety, do dziś wszystkie zostały, są bezbarwne, ale i tak je widzę.
Kremy na rozstępy są dośc drogie, więc w kolejnej ciazy przejęłam inną taktykę :) W tej ciaży od początku dwa razy dziennie smaruję się palmersem. Balsam jest tłusty i raczej nie ma zapachu, ale nie zauważyłam żadnego nowego rozstępu :) jestem w 34 tc i mam nadzieję, że jakoś do porodu przetrwam w takim stanie :)
Jednak też uważam, że jest to sprawa raczej indywidualna i nie wiem czy inne dziewczyny, które stosują ten krem, są też zadowolone.

Po porodzie nie powinny już się pojawić, ewentualnie na piersiach jak urosną do karmienia. Ja w pierwszej ciąży smarowałam się kremem, a i tak wyszły na pośladkach i udach... pod koniec 9 miesiąca. Potem smarowałam jeszcze kilka miesięcy i szybko zrobiły się jasne i nie było ich widać. Teraz na razie wyszły tylko pod brzuchem (nie masowałam tego miejsca)... ale jeszcze się nie cieszę :)

Mam na brzuchu już kilka porządnych. Ale traktuję to raczej jako coś normalnego, bo zdążyłam się z nimi już "zaprzyjaźnić" od kiedy miałam 11 lat i mi wyskoczyły na pośladkach, udach i później w okresie dojrzewania na piersiach.
Nie jestem w stanie Ci powiedzieć jak będzie po porodzie. Wiadomo, że skóra się zmienia i coś tam może się pojawić. U każdej to raczej jest sprawa indywidualna :) Smaruj - może to cokolwiek pomoże. A nawet jeśli nie, to nie zaszkodzi :)

Dziewczyny a macie rozstepy?

Mi poki co pojawiły sie na posladkach i na jednym udzie... Na początku bylam zrospaczona :( mimo ze mam jeszcze z czasów dojrzewania, ale wiadomo ze są już blade i mało widoczne. Smaruje sie bio olejkiem, po porodzie mam jakiś krem z ziaji. Wiecie może czy po porodzie wyjdą jeszcze rozstepy np. Na brzuchu czy piersiach? I po jakim czasie t
akie rozstepy stają sie niewidoczne?

My też bylismy zaproszeni na wesele w sobote, ale jeszcze droga 1000 km wiec sobie odpuscilismy, zreszta nie znamy dnia ani godziny :D a to juz 36tydzień

Mam teraz szkołę rodzenia 2 razy w tyg i jeszcze wiele innych zajęć, więc spinam się i udaję, że pogoda mi wcale nie przeszkadza.
No a się czuję jak starowinka. Wstać z łóżka, przewrócić się na drugi bok to normalnie wyczyn taki, jak na olimpiadzie ;) a młody zdecydowanie uwielbia moje żebra ;)
Najlepsze jest to, że w sobotę idziemy z mężem na wesele :) chyba wezmę ze sobą jakieś poduszki, żeby wygodnie mi się siedziało ;) bo chyba nawet o wolnych tańcach nie ma mowy. Jedzenie tez odpada, bo jestem na diecie cukrzycowo - wątrobowej...

Hej mamusie ;-) Ja czuję się psychicznie ok, lepiej mi teraz niż było w upały. Za to fizycznie to postarzałam się o kilkadziesiąt lat ;-0 chodzę i stękam, stękam jak leże, siedzę, bolą mnie pachwiny, czasami plecy, ciężko wstać z łózka hehe, ale już niedługo dziewczyny i będziemy miały przy sobie nasze dzieciaczki, to wszystkie bolączki przejdą. Czas zleci szybko i zaraz święta będą, tak fajnie z naszymi maluchami już będziemy w większości ;-)

dziewczyny jak znosicie taką denną pogodę...?
jest tak ciemno że nie wiadomo czy wstać czy spac dalej ;/ zwłaszcza ze od kilku dni w nocy nie śpie.
jak sie czujecie? na ostatniej prostej? :) juz nie długo zaczniemy sie "rozsypywać" hehe janka jako pierwsza planowana :)
ja od dzisiaj mam 5 tygodni do końca

Dzięki trochę mnie to przeraziło, że dziecko może się zarazić. Jak poczytałam o zagrożeniach to się zmartwiłam. W pierwszej ciąży tego nie miałam.

W Auchan jest promocja na pampersy, kolo 35-36 zł. jakos. rozm 2-6

Kwiatuszek gbs sie nie martw za bardzo podobno jak sie ma raz to ma sie zawsze tylko sie utaja i psoro kobitek ma, w tym ja, daja antybiotyk i tyle.

Jankaa no jak prywatnie to faktycznie hardcore ;/, ja pierwsza ciaze mialam prowadzona prywatnie,masakra... na pewno daja na swiezo mocz, morfologie, hiv mialam na poczatku ciazy jakos robione i hiv w ogole nierefundowane wiec tez placilam.nie wiem jak teraz kaze robic,ale na pewno jeszcze gbs i byc moze tarczycowe bo pod koniec drugiej ciazy u tej samej gin. tez mialam z tego co pamietam.

Co do toxo to mja gin. w poprzedniej ciazy tlumaczyla,ze gdyby cos sie zadzialo wtrakcie ciazy to by bylo widac na usg skutki toxo wie nawet mi nie zleca.

Nitka ktg to ja w ogole nie biore pod uwage specjalnie poza tym,ze ma badac tetno maluszka bo skurcze... bywalo ze mialam kolo 100 i byly znosne(nawet przy porodzie) a bywalo,ze kolo , powiedzmy 30 -40 i byla masakra pfff w ogole nie wierze w ktg jesli chodzi o sile skurczow.

To będę musiała z doktorkiem o tych badaniach pogadać. Bo nic nie mówił, a ja ostatnio już dwa razy zapomniałam zapytać. Muszę sobie zapisać :) W ogóle jeszcze nie miałam tego usg 3 trymestru, a to już chyba w tym terminie mniej więcej powinno być. Też zapytam, bo może nie trzeba tego robić. I tak od następnego spotkania, wizyty będę miała już co dwa tygodnie.
Dzięki Mamusie :) A powtórzę jeszcze pytanie, które zadałam jakiś czas temu. Znacie jakąś dobrą przychodnię z pediatrą w okolicy Wrzeszcza albo Zaspy?

Nitka skurcze porodowe to tak 90-100 na ktg o ile dobrze pamiętam, ja teraz miałam ktg i żadnych skurczy, podskakiwało tylko do 20 lub 30 jak mała się ruszała to i brzuch się napinał a tak to nic.

Orientujecie się może o jakiej sile powinny być skurcze porodowe na KTG?
Ja dziś miałam najwięcej na 53, a tak z reguly 40-50. A komentarz lekarza 'nie potrzebuej Pani lekarza' wiec sie nie dowiedziałam, czy to silne skurcze czy słabe...

Mi tych wyników nie kazała powtarzać na wr, hbs czy hiv. Teraz co wizytę robię tylko mocz i morfologię.

Inne tematy z forum

jaki kupic e-papieros ??? (20 odpowiedzi)

może ktoś coś poleci dobrego , wolałabym nie za 300 zł bo musze kupić 2 szt ...tyle , że ciemna...

Przedszkole nr. 9 Gdynia ul. Bp.Dominika (3 odpowiedzi)

Odradzam rodzicom. Dzieci za kare siedzą na krzesełkach,teksty"nie dostaniesz podwieczorka",ale i...

Dieta warzywno-owocowa dr.Dąbrowskiej-ktoś stosuje? (29 odpowiedzi)

Dziewczyny,czy któraś z Was stosowała tę dietę,badz stosuje? Bardzo mnie zaciekawiła,chciałabym...