Mamusie listopad - grudzień 2015 część 5 częściowo rozpakowane

MAMUSIE 2015:

rozpakowane:

jankaa
kwiatuszek23
Nitka90
Ewelina

Listopadowe:

Niesia_86 - 9 listopada - syn
karolka404-89 - 16 - 21 listopada
ewela_07 - 17 listopada - córka ?
Ewciuś - 20 listopada - syn
Klaudia_Michal. - 21 listopada - córka
Yoasia698 - 23 listopada - syn
Maman - 24 listopada
Paulina - 24 listopada

Grudniowe:

shani - 1 grudnia - syn
KamCiia - 3 grudnia
Ania.83 - 12 grudnia
Ania.83 - 14 grudnia
CytrynowaMama - 14 grudnia - syn
Dorka - 14 grudnia - córka
Rahhel - 14-16 grudnia - syn ?
rybka31 - 17 grudnia
Ruminka- 18 grudnia- Synek- Wejherowo
Limonka - 23 grudnia
Szmaragdynka - 23 grudnia
heke1990 - 23 grudnia, Synek
innabajka - 26 grudnia - córka ?

Styczeń:

WinnieThepooh - 05 styczeń
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopad - grudzień 2015 część 5 częściowo rozpakowane

No właśnie mi BLW też odpowiada. Jestem w trakcie czytania książki na ten temat. Ogólnie zalecają tutaj rozpoczęcie przygody z jedzeniem od 6 mc. Nie wiem tylko co z tymi wszystkimi kaszkami, które mają na opakowaniu napis od 4mc.
Ja wracam do pracy dopiero w sierpniu 2017, więc o żłobku jeszcze nie myśleliśmy. Moja mama pracuje jako tzw. "niania" i już zapowiedziała, że jak tylko będziemy chcieli, to chętnie się nim zajmie. Ale myślę, że skorzystamy ze żłobka np. 2 razy w tyg po 3 godz. Zobaczymy, jest jeszcze troszkę czasu.

ja zamierzam jak najdłużej karmić piersią

zapisałyście juz dzieci do żłobka????

hej mamusie,
moj synek ma 13 tygodni. szczepienia NFZ i wszystko oki,
jest karmiony tylko piersią iważy 7 kg (w czwartek ważony)
śpi... hmm róznie ale zazwyczaj od 20 do 2-3 (czyli 6-7)a potem o 5 sie budzi i zasypia dalej.
w dzień po spacerze śpi po 4-5 godzin
wiec nie jest źle, po za tym ze po za mną i moimi rękoma nikogo wiecej mu niepotrzeba :(
fajnie gaworzy i się uśmiecha ale też dużo krzyczy rece i cycek załatwiają wszystko.

Heke mam nadzieję że nie na nasz bo bez refundacji 160 zł kosztuje. My szczepilismy 5 w1 i jest wszystko ok. Mamy za sobą rota i 2 dawki pneumokoki. Ja tez rozważam blw ale tak od około 6 miesiąca, teraz są takie początki ze nie bardzo jeszcze kuma o co chodzi ale blw bardzo ki się podoba i na pewno będziemy próbować. Swoją drogą wiecie łoże gdzie kupie ekologiczne warzywa i owoce ?

Mają być, ale chyba dla dzieci urodzonych po 1 stycznia 2017. Może jeszcze coś zmienią, ale wątpię żeby nasze maluchy objęło. A szkoda, my chcieliśmy zaszczepić na pneumokoki dopiero później.

hej

moja córa ma 13 tyg, waży 5090. karmiona jest piersią i budzi się w nicy tylko raz ok 3-4. w ciągu dnia zasypia co 2-3 godziny i spi od 0,5h do 1h. je na żądanie, ale średnio co 2h.
ja tez biorę pod uwagę blw.
szczepiliśmy skojarzoną 5w1 i jstesmy zadowoleni, bez skutków ubocznych. dzisiaj w tv mówili, że od 2017r mają być refundowane szczepionki przeciw pneumokokom.

Ja myślę o blw ;)
Jankaa, gdzieś czytałam, że na nutramigen juz nie bedzie refundacji, ale nie wiem na który.

Nasz synek ma 15 tyg i waży ok 6,1 kg :)
Powiedzcie mi czy, któraś z Was rozważała metodę karmienia BLW...?

Hej dziewczyny, nasza mała ma prawie 18 tygodni, mieliśmy z nią przeboje bo uczulona była na każde mleko do tego nietolerancja laktozy i cały czas bolał ja brzuszek i bardzo często płakała z bólu wręcz wyla. Teraz mamy mleko dla dzieci z ciężką alergią nutramigen puramino i teraz dopiero doszliśmy do takiego etapu ze nic ja nie boli. Jest cudownym grzecznym uśmiechniętym dzieckiem. Gaworzy cudownie, buzia jej się nie zamyka. Za zaleceniem lekarza wprowadzamy juz stałe pokarmy, jadła juz dynie i ziemniaka i bardzo jej smakuje. Zjada warzywek ponad połowę małego sloiczka, ale jak będzie więcej warzyw i owoców to będę gotować jej sama. Mleka wypija 4 lub 5 razy po 170 ml. W nocy śpi ale czasami jak głodna to się raz obudzi. Waży około 7,3 kg.

Jak ja Wam zazdroszczę tych przespanych nocy. Mój ma prawie 10 tygodni, karmiony piersią i w nocy pobudki mam co 2 godziny. Waży już 5095g :) szczepilismy 5w1 i na rotawirusy ;) padam już ze zmęczenia i walczę sama ze sobą czy nie przejść na mm.

Witajcie :)
Ciężko z wolnym czasem, żeby tu pisać. Ale powoli wychodzimy na prostą ;)

Synek ma 10 tygodni, od kilku nocy śpi już po ok. 8 godzin, ale zdarza się jeszcze szybsza pobudka na jedzenie. Za to w dzień niezbyt chce spać, tzn. chce ale ma problemy z zaśnięciem. Najlepiej mu spać na rękach. Ale dobrze, że chociaż na noc umie sam zasnąć w łóżeczku.
Też już karmimy się butelką. Ale tutaj znowu dziwnie, bo raz zje nawet 150, a innym razem tylko 30. I ciężko nam ustalić rytm karmienia np mniej więcej co trzy godziny, bo czasem robi taki raban, że głodny już po 1,5 -2 godzinach. I wtedy trochę podje i tak się cały dzień rozsypuje :P

Szczepionka skojarzona. Był troszkę marudny, ale poza lekką opuchlizną w miejscu ukłucia nic się więcej nie działo.

Obecnie waży ok. 5700 g.

I mamy problemy z kolkami więc kropelki to u nas codzienność. A to laktaza, a to bakterie, czasem espumisan. Ale i tak jest lepiej.

Nawiązując jeszcze do porodu, to któraś z Was chyba na tym forum napisała kiedyś, że pierworódki nie mają pojęcia, jaki to ból i faktycznie. To trzeba przeżyć, żeby wiedzieć o co chodzi, bo nie da się tego opisać, ani wyobrazić sobie. Tak samo początki karmienia piersią, opieka nad noworodkiem - niezła rewolucja.
A jak się czujecie Mamusie? Wróciłyście już do formy?

To super syn :) gratulacje :)
U nas w sumie podobnie :)
Mój ma 15tyg też śpi ok 8,5-9,5 godz w nocy. W dzień też śpi bardzo dużo, bo praktycznie po ok 1,5-2 godz aktywności robi sobie drzemkę ok 1-1,5 godz. Też karmię mlekiem modyfikowanym, bo przez stres szpitalny wogóle nie miałam pokarmu. Nasz zjada na raz ok 110-150ml. I też wybraliśmy te szczepionki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Więc tak mój ma 10 tygodni i śpi 9 10 godzin. Śmiało wyspać się mogę, szczepiłam państwowymi szczepionkami i wszystko dobrze. A wcina 180 na raz bo karmię mlekiem sztucznym, gdyż mój pokarm zanikł niedawno :/

No właśnie, Mamuśki nie umierajmy ;)

Pochwalcie się swoimi pociechami :) ja mam do Was ogromną porcję pytań :) wiem, że nie powinno porównywać się dzieci, ale ja mam jedynaka, w rodzinie nie ma żadnych dzieci, a znajomych już troszkę odchowane więc nie pamiętają czasów niemowlęcych ;)
A więc:
Ile śpią Wasze dzieci...? W nocy i w dzień.
Ile jedzą wasze dzieciaczki...?
Jak zachowują się po szczepieniach i na jakie się zdecydowaliście...?
Jak duże i jak ciężkie są Wasze bobasy...?

oj chyba umarł ten nasz wątek :(

Ewcius u nas tez zielone ale dopiero mamy 3 dzień neocate i tez zadka wczoraj zrobiła ale ona cały czas robi rzadkie, na nutramigenie też
A dziś w ogóle nie zrobiła a tak to robi jedną na dobę. Cieszę się bo coraz chętniej je więc może wszystko się unormuje. My wczoraj mieliśmy kongo, młoda płakała wieczorem niewiadomo dlaczego a tak to kolek nie ma raczej ale my dopiero 3 dni na tym mleku to zanim zadziała to około 2 tygodnie chyba

Oooo Jankaa, a powiedz jakie macie kupki po tym Neocate? Bo u nas zielone i rzadkie. :( Ale tylko raz dziennie. Mały czasem się pręży przy jedzeniu. I tak się zastanawiam czy przy Neocate mogą być kolki?

Szwagierka miała problem z córką bo miała nadwrażliwość w buzi i nie chciała ssać piersi i jeść wogole. Kamila ją podczas snu. Jeśli mała przybiera na wadze to nie będzie źle jeśli niezbyt to można spróbować gdy śpi. Ważne by coś jadła

Ewcius u nas nutramigen tez nie dał rady, jesteśmy również na neocate, tylko ja mam problem z młodą bo ona nie chce jeść, zawsze pięknie jadła a teraz są cyrki nie z tej ziemi. My wizytę u gastroenterologa mamy za sobą, polecam dr. Marka. Za dwa tygodnie zaczynamy rozszerzenie diety no i zobaczymy czy zechce jeść królewna. Wczoraj zjadła tylko 4 razy na dobę po ok. 170 ml niewiem czy ona częściej głodu nie odczuwa czy co. Lekarz nam zalecił 6 razy po 120 ml ale ona pluje i koniec i zje dopiero jak jej się zachce czyli średnio co 5 godzin niewiem cy tak ja zostawić co te 5 godzin i dać więcej czy trzymać się zaleceń ale wtedy jest płacz i ryk ze hej

Cześć.
Powiedzcie dziewczyny czy to normalne żeby tyle dzieci miało problemy brzuszkowe? To jakaś choroba cywilizscyjna już chyba jest :( U nas Nutramigen nie podołał :( Po jakimś czasie zaobserwowałam krew w kupce i robiliśmy test na krew utajoną. Wynik wyszedł niestety dodatni. Teraz jesteśmy na mieszance Neocate. Raz jest lepiej raz gorzej. Czeka nas jeszcze badanie krwi i wizyta u gastroenterologa :(
Poza tym synek jest cudowny, już go wyczułam i mamy jako tako ustwiony dzień. Zjada średnio po 120 ml "mleczka" co 2.5 godziny. Waży 3840 :) Zaczął się ślinić i też wkłada łapki do buzi. No i "gada", piszczy i śmieje się głośno. Płakać też potrafi żeby wymusić to i owo... najczęściej noszenie na rękach ;)

Inne tematy z forum

Położna środowiskowa Gdynia - którą wybrać? (15 odpowiedzi)

hej dziewczyny! Czy możecie mi polecieć jakąś sprawdzoną, zaufaną, i rzetelną położną...

krzywe ząbki (27 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

nnt. budowa domu czy kupno małego mieszkanka? (138 odpowiedzi)

Dziewczyny zwracam się z tym pytaniem do Was bo naprawdę już nie wiemy z T co zrobic.... mamy...