Mamusie listopadowo-grudniowe (2)

Zakładam nowy wątek :)
Link do poprzedniego:
forum.trojmiasto.pl/Mamusie-listopadowo-grudniowe-2016-t664809,1,16.html#npu1

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika
13.11 mamasia
20.11 Zaskoczona
21.11 a-cha
23.11 mag
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
28.11 Czapla
28.11 Kasik
30.11 Muszka11
Sas

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82
5.12 Lolkakarolka
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
14.12 Dimis
15.12 Goralka
30.12 Olesia
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe (2)

Ja też po oleju kokosowym jestem zbyt tłusta.

Ja sobie bardzo chwaliłam nianie z kamerką. Do nas do sypialni nie weszło łóżeczko i młody był bardzo szybko u siebie w pokoju. Byłam duzo spokojniejsza mogąc spojrzeć w monitorek i zobaczyć że wszystko ok :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja Dzidziusia kupiłam w drogerii w Baninie ale podejrzewam, że w Hebe albo innych sklepach posiadających asortyment białego jelenia też będą mieli. Jeśli chodzi o olej kokosowy to też używałam na samym początku ale strasznie zawsze wszystko nim upaćkałam i potem pół dnia byłam tłusta i mi to bardzo nie odpowiadało - co do jego właściwości to wiem, że są cudowne ale to jednak nie dla mnie. A ten z biedry jest rafinowany :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej Mamusie!
To ja dodam swoje trzy grosze odnośnie rozstępów...
Faktycznie wiem od przyjaciółek, że w dużej mierze są to predyspozycje genetyczne. I na każdą co innego działa. Jedne chwalą Mustelle, inne oliwkę (choć podobno wbrew pozorom wysusza skórę), Palmers, Tołpa, Bio Oli też się przewija. Ja jednak olałam te wszystkie "dedykowane" kosmetyki i praktycznie od kreski na teście zwiększyłam tylko częstotliwość smarowania ciała - zwłaszcza brzucha, pośladków, ud i piersi - OLEJEM KOKOSOWYM dla mnie wygrywa. 100 % naturalny, dostępny już nawet w Biedronce ;) ale zwróćcie uwagę żeby był tłoczony na zimno, bez dodatków i najlepiej nierafinowany (chociaż rafinowany różni się tylko tym, że mniej pachnie kokosem) Od czasu podróży na Karaiby, gdzie na własne oczy zobaczyłam jak go robią, jak smakuje i jak laski tam używają go do pielęgnacji wszystkiego - jeden słoik zawsze mam w kuchni, drugi w łazience. No i szczerze polecam Wam spróbować.
p.s. u mnie leci 16 tydzień i żadnych bąbelków nie czuję :( zazdroszczę Wam :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dominika mamy starsze auto bez isofix z pochyla kanapą, większość fotelików ma u nas zły kąt montażu co powoduje, że dziecku głową leciała do przodu. Wcale nie jest tak łatwo znaleźć fotelik który pasuje i nie lata po aucie.
Teraz musimy zmienić auto bo trzeci fotel nam z tyłu nie wejdzie ;)
U nas niania często w użyciu, mamy dom z ogrodem i piętro wyżej rodziców więc korzystaliśmy bardzo dużo, ale jak ktoś ma dwupokojowe mieszkanie to raczej zbędna rzecz ;)

Co do wózka warto sie zainteresować wcześniej bo na niektóre modele czeka się dość długo.
Ja używałam pieluch tetrowych, sterylizatora i podgrzewacza :) super sprawą jest tez kosz na zużyte pieluchy tommee tippe

Kasik - to prawda, moja Mama nie miała żadnego rozstępu.. ciekawe jak to u mnie będzie, ja od dwóch miesięcy używam oliwki Bambino (uwielbiam jej zapach), bo jak piszą, to preparaty typowe przeciw rozstępom używa się od 4go m-ca.

Mentorka - ooo - w takim razie skorzystam! prawda, w takich sklepach powinny być osoby znające się na rzeczy. Co do Akpolu, byłam już tam kilka razy, głównie oglądać wózki, foteliki i łóżeczka i na tą chwilę uważam, że to świetny sklep.
Co do pory roku, to też lato przed nami..

Olesia - ja używam od 7tc Oliwki, ginekolog powiedziała mi, że warto od samego początku smarować, by skóra była nawilżona i uelastyczniała się.

Otemtotem - a gdzie kupiłaś ten balsam?

Lolkakarolka - myślę, że każdy tatuś zareagowałby z dużym entuzjazmem na takie wołanie ! :)
Co do Mustelli to zastanawiam się nad nią, bo kojarzę, że to drogi specyfik, a opinie podzielone..

Dimis - skąd takie zamieszanie przy foteliku? Co powoduje, że tam ciężko jest Ci wybrać właściwy?
Co do pieluch tetrowych, to nie będę kupować, bo mam duży zapas nowych (zakupionych wcześniej dla babci).

Co do wózka, czy któraś z Was ma lub planuje kupić Barlettę z Adamexu?

Pozdrawiam Dominika :)

O balsamie Dzidzius tez slyszalam bardzo dobre opinie i chyba sie na niego skusze.
U nas z gadżetów spawdzil sie bardzo monitor oddechu. Jakos czulam się bezpieczniej. Raz nawet włączył nam się sygnał ostrzegawczy.
Za to nie używałam ani sterylizatora ani podgrzewacza.

Co do tetry u nas prawie nieuzywana ;) a radzili mi min 10 kupić, dobrze że tego nie zrobiłam ;)
A jeszcze pieluchy jeśli któraś planuje wielopieluchowac to warto rozłożyć wydatek na całą ciążę, ja mam nadzieję że mi się córka przez wakacje odpieluchuje to nie będę musiała podwójnie kupować ;)
Ja mam fizia na punkcie fotelików, dla córki kupowalismy w Szczecinie bo w Trójmieście nikt nie potrafił nam dobrać do auta odpowiedniego

Co do rozstępów to ja niestety po pierwszej ciąży mam pamiątkę. Stosowalam Mustelle i Bio Oil, warto zadbać o odpowiednią elastyczność skóry jak najwczesniej. Ja prawie do końca nie miałam nic, dopiero jak trafiłam na patologie na tydzień przed rozwiązaniem to mnie dopadło bo bardzo tam spuchłam, woda mi się zatrzymała w organizmie.
Co do zakupów to nam się przewijak (taki na łóżeczko) bardzo przydał, szczególnie mężowi bo jest wysoki i nie musiał się schylać i przewijać malej np na łóżku. Natomiast zbędna okazała się elektroniczna niania. Uzywalismy bardziej jako gadzetu a nie z potrzeby. Nie uwierzycie jakie wielkie oczy zrobił mąż jak usłyszał "tato chodź" przez nianie a mała miala wtedy 3 miesiace ;) okazalo sie że sąsiedzi mieli taką samą nianię i lapalismy ich sygnał. Także tak jak dziewczyny pisały, wszystko teraz można praktycznie od ręki kupić jak zajdzie taka potrzeba, więc nie ma co robić zakupów na zapas. Wózek i porządny fotelik samochodowy to są dość duże wydatki, ktore można wcześniej zrobić bo to się raczej przyda na pewno. Resztę z czasem można dokupić.
Pozdrawiam serdecznie i cały czas zazdroszczę wam aktywności. Ja funkcjonuje na razie głównie w pozycji leżącej ;)

Olesia jezeli masz regularne cykle to na termin OM a jak nie to na termin z pierwszego usg bo potem już dzieciaczki rosną w różnym tempie

A gdzie można kupić taki fajny balsam?

image

Katia, wiem, że są nawet antybiotyki bezpieczne dla ciężarnych, więc myślę, że i znieczulenia też wymyślili.

Jeśli chodzi o smarowanie to ja sie smaruję balsamem "Dzidziuś" z Polleny Ostrzeszów, to Ci sami co produkują produkty z serii "Biały Jeleń". Balsam jest w pełni bezpieczny i pozbawiony trujących składników (mam na tym punkcie fioła), a do tego dobrze się wchłania, ładnie pachnie a skóra po nim jest wspaniale nawilżona i miękka, ale się nie klei. Ja używam go od 8 tygodnia, bo lepiej dmuchać na zimne, ale już wiem, że to będzie balsam który ze mną zostanie na długo niezaleźnie od ciąży - do tej pory przez moje prawie trzydziestoletnie życie nie znalazłam balsamu który by mi tak podpasował, więc smaruję się nie tylko w miejscach narażonych na rozstępy (uda, pupa, brzuch i piersi) ale wszędzie gdzie sięgne, jakby to był zwykły balsam :) Teoretycznie nie mam skłonności ani genetycznych uwarunkowań do rozstępów, bo ani nie miałam jak nagle z powodów zaburzeń tarczycy przytyłam 20 kg, nie napadły mnie gdy zgubiłam te kilogramy z nawiązką, dodatkowo ani moja mama ani żadna z babć rozstępów nie mają chociaż urodziły po minimum dwoje dzieci. Żadna z moich kochanych Pań też nie przytyła więcej niż 15kg na ciążę, więc i ja mam nadzieję cieszyć się fajną figurą :) :) :)

Katia są specjalne znieczulenia dla kobiet w ciąży - z mniejszą ilością jakiejś tam substancji.

Co do rozstępów to ja akurat używałam zwykłej oliwki dla dzieci, ale nie pamiętam od kiedy.

Katie, ja sie nie znam, ale moj gin cos mowil, ze ponoc sa specjalne znieczulenia dla ciezarnych. Moze idz do innego stomatologa i sie dowiedz? Pytalam sie Go specjalnie, bo jaa niestety panikara jestem i bez znieczullenia nawet nie otworze buzi :)

Co do rozstepow, od kieedy zaczelyacie sie smarowac? Bo sie zastanawiam czy niee za wczesnie - za dwa dni zaczynam 10tc.

I jeszcze moje pytanko do tych bardziej doswiadczonych, jak sie powinno patrzec na termin porodu? Wg usg lepiej czy wg OM? Z tymze z ta om to u mnie juzz w ogolee inaczej :/

Katia lepiej skonsultuj to z kimś innym, współczuje przejść...

Ja właśnie tak miałam, rozstępy na udach pojawiły sie 2 tyg po porodzie. U mnie była kwestia tego ze było gorące lato i spuchłam jak balon a po porodzie woda ze mnie zeszła i kg leciały jak szalone. Na brzuchu nie mam nic mimo ze dziecko było spore.

w.dominika Ja rodzilam 14 maja w Kartuzach. Musze przyznac ze opieka jest tam swietna, polozne, pielegniarki, pediatrzy wszyscy bardzo pomocni, odpowiadaja na wszystkie pytania, a zadawalam ich troche i to nawet kilka razy bo jestem poczatkujaca mamusia ;) polozne przychodza od czasu do czasu pytajac czy wszystko w porzadku a jesli czegos potrzebujesz to mozesz uzyc dzwonka :) sale czyste, ja lezalam najpierw w 3osobowej potem przeniesli mnie na dwojke. Lazienki z prysznicem obok sal. Polozna ktora przyjmowala porod tez super. Naprawde polecam.

Dziewczyny a ja jestem załamana. Od lutego zaczęłam kanałowe leczenie 6. Miało być szybko i sprawnie ale wyszło, że fasola się pojawiła to zaczęło się wydłużac. Zab był robiony przez 3 lekarzy. Trzeci ciągnął naprawę zęba od marca. Ciągle było coś nie tak z tymi kanałami, każda wizyta bez znieczulenia a dziś,kiedy mieliśmy zakończyc temat okazało się że zab pękł na pół. I trzeba będzie rwać jedna połówkę druga zostanie. Tylko temu Panu narazie podziękujemy. Najgorsze jest to, że zaczęło mnie mega boleć teraz godzinę po wizycie. Ja już nie wiem co robic. Co za pech mnie prześladuje. Alergia z którą walczyłam od momentu lekarstw jest ok ale jest jeszcze ale. Przepraszam, że się żale ale to mnie mega zdolowalo. A jak jakoś w jakikolwiek sposób zaszkodze fasoli. Nerwy, stres, pół bolące szczęki. Porażka

Ten Palmers ponoć zachwalany. Jeśli chodzi o rozstępy to chyba to jest głównie genetyczne stety-niestety. Moja mama w wieku jakichs 12 lat miala na udach i nawet babcia z nią do lekarza z tym chodzila, a po 4 ciązach i porodach na brzuchu nic. U mnie identycznie. Oczywiscie stosowalam jakies kremy i olejki (z kielkow pszenicy, makadamia, migdalowy), zeby nie miec sobie nic do zarzucenia;) Ale teraz juz nie będę szalec i zwykly Babydream dla mam powinien dac radę. Gdzies mi się tez obilo o uszy, ze nie mozna pod zadnym pozorem po porodzie odpuścić sobie z tym smarowaniem, bo paskudztwo moze przyatakowac tez wtedy... My z młodym chorujemy, paskudna infekcja z przedszkola, juz 2 tydzień się ciągnie. Martwię się o dzidzię, bo apetytu brak...

Dominika my w poprzedniej ciąży zrobiliśmy tak, że pojechaliśmy do akpolu, mąż od razu zawołał bardzo uprzejmą panią która przeszła z nami każdy regał i mówiła co brać i której firmy najlepsze :) tak więc tego dnia kupiliśmy wszystko... od wanienki, pieluch tetrowych, kosmetyków, akcesoriów do karmienia i środķów higienicznych dla mnie.

Co do kosmetyków na rozstępy to na razie używam oliwki a w poprzedniej ciàży używałam musteli a potem z uwagi na cenę pharmaceris

Moje samopoczucie to tragedia, anemia mocno daje sie we znaki...

Ja kupiłam w Rossmannie balsam Palmer's polecany przez niektórych na forum, ale niezbyt mi odpowiada kakaowy zapach. Co do skuteczności zobaczymy :) Tym bardziej, że pojawienie się rozstępów zależy podobno od skłonności.

image

Inne tematy z forum

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (243 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

ile potrafi wasze dziecko? 3 latka... (19 odpowiedzi)

Nasz Filip we wrzesniu skonczy 3 latka. Ale jego rowiesnicy w lipca i sierpnia potrafia duzo...

Co Za Sąsiedzi.... (109 odpowiedzi)

Mieszkam w bloku i szanuję swoich sąsiadów. Niedawno urodziłam synka. Myślałam, że coś się zmieni...