Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (10)

Witam w nowym wątku :)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (10)

Ja mam grupowe w PZU dla siebie i męża. Za okazji narodzin chyba 1600 zł dla każdego. Ale każda firma ma pewnie inna umowę, składki i wypłaty.

Ja nie mam ale wiem ze kumpela za poród dostala 1700 zł. Więc całkiem sporo :-) to było chyba z PZU.

dzieki dziewczyny za podpowiedzi i linki na temat lanoliny.

A czy ktoras z Was ma ubezpieczenie grupowe na życie w pracy? bo czesto tez z tytulu urodzenia dziecka cos wyplacają

a co jeśli ja mam inny adres zamedowania i moj maz tez inny?? jeszcze nie mamy własnego gniazdka, to rozliczam się z moich i jego zarobków mimo wszystko ?

filipinka tę maść dostałam od przyjaciółki, która rodziła w marcu. może wystarczy zapytać w aptece o jakąś, która ma w składzie dużo lanoliny? w centrum handlowym morena jest firmowy sklep Ziaji, może tam będą mieć?

jeśli chodzi o becikowe, to właśnie wyżej wspomniana przyjaciółka składała niedawno wniosek na córkę, i chcieli od niej i męża dochody za cały kalendarzowy 2011 rok (może być pit), albo taki druk ze skarbówki o dochodach. także jakoś dziwnie wstecz to działa. więc jeśli złoży się wniosek już w 2014 to będą chcieli dochód z 2012 roku. i chyba kasę przelewają na konto, ale nie dam sobie ręki uciąć;)

Paniqa, wiem że to nie pocieszy, ale ja też mam problem ze spaniem. Raz że ciągle mam zgagę, dwa ciągle mnie brzuch boli, ciągnie, pcha, rozpycha. A trzy po prostu zasnę, obudzę się i mam problem później z zaśnięciem, ale takie są uroki końcówki ciąży, no i jeszcze toaleta w nocy to już norma 3 razy bynajmniej

zeby tak grzyby teraz szybko rosły, jak szybko postow przybywa:)

a ja sie relaksuje po pracy a z drugiej str. przeraza mnie kolejna "krótka" noc, czasem sie zastanawiam czy oplaca mi sie klasc spac na chwile...moje przygotowania narazie stanely w miejscu, najbardziej kuleje z rzeczami dla siebie do szpitala...poki co kombinuje co teraz ubierac bo zimno sie robi a nic nie dopinam juz:( chwilami powietrze jest tak zimne i tepe jak w listopadzie:/
dzis klientka mi opowiadala o swoich porodach, kobieta bardzo niski prog bolu ma (nawet widac bylo podczas usługi ), podobnie jak ja panikara i mdlejaca - powiedziala ze bez znieczulenia daje sie normalnie wytrzymac, ze w pewnym momencie to juz bardziej jest wielki wysiłek do ogarniecia i nawet sie nie mysli o bolu tylko skupia sie by szybko miec juz z glowy zobaczyc dziecko i odpoczac...troche pozytywnie mnie to nastroilo, moze jakos to przezyje :)

W Wejherowie lewatywę robią.

happymam szczerze CI powiem że nie wiem, ale wydaje mi się że to z US się bierze(chociaż głowy sobie nie dam uciąć, bo wcześniej myślałam że to z pracy takie zaświadczenie się bierze, ale czytałam gdzieś na forum że z US, ja mam np rentę więc pewnie z ZuS zaświadczenie), Zaświadczenie o zarobkach ii Twoich i męża oczywiście. a becikowe załatwia się tam gdzie się jest zameldowanym czyli odbiera się też i tam.

Happymum87 - męża tez bo muszą wyliczyć średnia "na głowę". W miejscu zameldowania

Tinneraa a ten wniosek o zarobkach skąd się bierze? z urzedu skarbowego? i trzeba dać swój i męża? i ogólnie becikowe odbiera się w miejscu zameldowania?

Happymum87 - wydaje mi sie ze za 2012, bo podejrzewam ze trzeba dostarczyć ostatni PIT a za 2013 przecież jeszcze nie składamy. Ja już sobie tym głowy nie zaprzątam, bo mąż na działalności więc sobie odpuszcze:(

Co do lewatywy to w Wejherowie pare lat temu robili - to znaczy lekarz na izbie przyjęć zlecal pielegniarce podanie (chyba chemicznej). Na szczęście nie musiałam tego sprawdzać;), jak wróciłam z łazienki, powiedziałam, ze już nie trzeba i było ok. Co prawda miałam planowane cc,ale nie wiem, czy to ma znaczenie.

Ja jeszcze do pracy smigam i mam zamiar dać sobie spokój dopiero w połowie października. Mąż buczy, ze za dużo autem jeżdżę i jeszcze coś sie stanie he he, ale ja wiem, ze jeszcze sie w domu nasiedze.
Na szczęście wszystko mam prawie gotowe - 1 partia prania została do wyprasowania, jakiś bepanthen kupic, fride i tyle. Kurcze, to już coraz bliżej ...

Witam

Jestem mamą 6 miesięcznego synka i jednocześnie po pierwszym przeglądzie garderoby jeśli któraś z przyszłych mam jeszcze potrzebuje czegoś do skompletowania wyprawki posiadam do sprzedania dużo ciuszków itp za symboliczne ceny. Ciuszki prane w proszku dla niemowląt, zadbane w domu się nie pali i nie ma zwierząt.
Pozdrawiam serdecznie
Beata
Osoby zainteresowane proszę o kontakt na meila beatapiotrowska3@wp.pl

Tinneraa dzięki za info :) zawsze każdy grosz się każdemu przyda zwłaszcza że w naszym państwie nie ma zbyt wielu profitów dla rodziców :)

happymam, jeśli urodzisz do 2 listopada, składasz wniosek o zarobkach za rok 2011, jeśli urodzisz po 2 listopada składasz wniosek o zarobkach za 2012r. Wiem bo się dowiadywałam w Mopsie

Iwoma84 to wiem tylko jak to się nalicza w naszym przypadku? za rok 2013 czy za 2012?

Od 1 stycznia 2013 r. jednorazowa zapomoga w kwocie 1000 zł z tytułu urodzenia dziecka (tak zwane "becikowe") przysługuje jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekracza 1.922,00 zł.

lyneth trzymam za Ciebie kciuki jutro ;)

joahne, a kiedy kupowałaś tą maść ziajki, bo ja ostatnio jej szukałam i w necie nie ma, nawet w firmowym sklepie nie było jej. Chyba jest tak, jak pisze Justyna, że już nie produkują.

Happymum wiem, że z becikowym są teraz jakieś limity i jak więcej kasy przypada na członka rodziny to nie dają, ale przyznam, że nie pamiętam jaka to była kwota.

Dorcia86 dasz radę ze zrobieniem prania :) któraś pisała że od 3 października ma być znów ciepło więc może wtedy uda nam się skorzystać wszystkim ze słonka i posuszyć te tony prania :)

Muszka ja od dobrych 3 lat co 4-5tyg doczepiam sobię u koleżanki rzesy...super sprawa... nie wiem już jak tusz do rzęs wygląda i niewyobrażam sobie powrotu do jego używania bo wiecznie od wiatru i łzawienia oczu byłam albo rozmazana albo na nockach w pracy tarłam oczy i rano po dyżurze wyglądałam jak zombi pobierając pacjentom krew do badań hihi powiem tylko tak...dziś własnie byłam uzupełnić rzęsy i myślałam żeby iść jeszcze w listopadzie żeby mieć na poród i zonk... dziś czułam się strasznie....to trochę trwa 1-2h... nie mogłam już dziś uleżeć płasko, złapała mnie zgaga, zapach kleju dusił w nos i niestety umówiłam się z psiapsiółką że termin zaklepałam na listopad ale sama po dzisiejszym doklejaniu wiem że za miesiąc raczej na 90% nie dam już rady wyleżeć... także możesz spróbować bo rzecz warta założenia tylko czy wyleżysz i będziesz się na tym doklejaniu dobrze czuła? ja chwilami miałam wrażenie że odlece na tej kozetce...

aagusia81 zgadzam się z tobą że rzęsy wypadają wraz z twoimi rzesami...wszystko zależy jakie kto ma swoje rzesy i jak wypadają ci twoje...ja mam nocne i moje rzadko mi wypadają więc te doczepione trzymają się długo... fakt po zdjęciu naturalne rzesy są krótkie ja na przywrócenie swoim stanu z przed założenia musiałam dać 2 msc (używałam odżywek do rzęs z daglasa polecam i były jak dawniej)

Lollipop zmywac chyba nie trzeba tej maści maltan jeśli dobrze pamiętam...i też boli mnie biodro jak na którymś boku zbyt długo śpie...a do tego zmieniam pozycję co chwilę i przeżywam wtedy masakrę z powodu bólu szyjki... także ja noce może przesypiam ale z wybudzaniem i chwilami na ból ale co tam ... w końcu ciąża ma swoje przywileje :)

Porodem się nie stresuje... albo już taka głupia jestem albo wydaje mi się to tak cudownym momentem w moim życiu że zamiast myśleć o bólu czy stresie to nie mogę doczekać się spotkania z córeczką i odbieram poród jako coś co mi przeszkadza w jej poznaniu i chce to mieć z głowy i cieszyć się tym małym szkrabem... okaże się że jak zaczniecie się rozpakowywać przede mną to wtedy zacznę fiksować hihi

Dziewczyny a ja z innej beczki orientowałyście się czy zmieniły się zasady dawania becikowego? kiedyś każdemu dawali tysiąc złotych a teraz ktoś wie jak to jest?

Abbym Lanolina to substancja natłuszczająca surowiec stosowany do pielęgnacji skóry, z lanoliną był krem do pilegnacji brodawek m.in z Ziajki który juz nie jest produkowany, trzeba aptece jest taki krem jak lansinoh, z czego co wiem w rossmanie z serii babydream jest taki różowy krem który zawiera lanolinę, ja osobiście kupiłam mustelę do pielegnacji brodawek, bepanthen też jest dobry.
http://www.aptekagemini.pl/medela-purelan-krem-na-brodawki-1-5g.html
Butelki to mam jedną z medela gdzie dzidzia musi się wysilic zeby cos polecialo tak jak przy karmieniu piersią, http://www.aptekagemini.pl/medela-zestaw-smoczka-butelka-ze-smoczkiem-dla-dzieci-z-rozszczepem-wargi.html
mam jeszcze z aventu i lovi, ale lepiej nie przyzwyczajac do butelek za szybko, bo niechętnie będą pierś ssać ( przez butelkę idzie im łatwiej).

Ktoś już stosował nakładki na sutki? czy są przydatne i czy macie je w swojej wyprawce?

:) joahne no ja też jak tak sobie pomyslę, że zaczynam 35 tydzień to mam mały dreszczyk, że to już niebawem... tak się nie mogę doczekać!

co do skurczy przepowiadających to u mnie co jakiś czas brzuch robi się twardy i po paru sekundach puszcza - kilka razy mi się tak zdarzyło faktycznie nie boli ale też nie jest przyjemne.

Amadea a pisałam ci że mała ma jeszcze czas i napewno się odwróci i widzisz :) nie ma co zamartwiać się na zapas choć wiem po sobie że to trudne i swoje trzeba przeryczeć. Tak my baby mamy ;)

Inne tematy z forum

rozedma płuc, i co dalej? (5 odpowiedzi)

Dziewczyny,moja najlepsza przyjaciółka zadzwoniła dzisiaj do mnie z informacją,że zdiagnozowano u...

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (44 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...