Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (10)

Witam w nowym wątku :)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (10)

melduję się po dłuższej przerwie i w nowym wątku:)

Byłam dzisiaj na glukozie i tego smaku do końca życia chyba nie zapomnę, a słodkiego to mam zapas na rok. Jednym słowem wielkie fuuj;) Ale dałam radę i nie było tak źle, chociaż do teraz tak mnie mdli troszkę i żyła mnie boli od tego nakłuwania.

Wczoraj na SR wpadłam trochę w panikę, jak położna mówiła o porodzie. Wcześniej praktycznie nie myślałam o tym, tylko tyle, że będzie bolało, ale to jeszcze dużo czasu. A wczoraj mówiła o tych skurczach, bólu, o znieczuleniach, ćwiczeniach itp i tego był taki natłok, że się przeraziłam. Muszę to sobie w głowie jakoś poukładać.

Z tym praniem ubranek, to chyba będę z Was ostatnia. Czeka nas przeprowadzka i remont łazienki, więc bezsensu to teraz prać i pewnie będę 2 tyg przed porodem się tym zajmować i mam nadzieję, że zdążę. Ostatnio zastanawiałam się nad łóżeczkiem, czy turystyczne, czy drewniane, czy wyjmowanym bokiem, czy ze szczebelkami, czy 2 w 1 czyli później robi się z tego tapczanik i nie wiem. Czytałam na różnych forach i co osoba to inna opinia. Ale chyba skłaniam się do takiego 2w1 najbardziej.

Co do rodzeństwa, to my chcemy zacząć się starać o kolejne tak do końca przyszłego roku, żeby różnica wieku wynosiła jakoś 1,5 roku do 2 lat, ale wszystko wyjdzie w praniu, jakie wrażenia będą z naszym pierworodnym:)

Lyneth trzymam za Ciebie kciuki, żeby wszystko wyszło ok z Twoją szyjką i maluszkiem. Najważniejsze, że z maluchem wszystko ok i że jesteś teraz pod dobrą opieką:)

A te chusteczki w rossmanie moze do dzis tylko sa bo od jutra wchodzi nowa gazetka wiec wtedy z reguly promocje sie zmieniaja, w gazetce od jutra jest opakowanie chusteczek pampers sensitive 3+1 gratis za 19,99 Musze sie ogarnac i isc zobaczyc do rossmana bo caly dzien w lozku spedze hhee

hehe ja tusz bede miala na bank bo mam jasne rzesy i nie wyobrazam sobie abym nie miala rzes wytuszowanych a reszta to olewka :P Dobrze ze brwi mam makijazem permanentym zrobione , chyba ze zrobie henne przed porodem to wtedy i tusz zostanie w domu:)
Jesli chodzi o butelki to ja posiadam 2 duze lovi - bo niby byly w promocji 2 za 1 to sie skusilam .. no i na szkole rodzenia dostalam raz jedna mala lovi no i ostatnio dostalismy mala avent.. tak bym poki co nie kupowala ale ze daja to mam ;P

Dokladnie! Jak czasem czytam co dziewczyny zabieraja ze soba do szpitala to wlos sie na glowie jezy. Prostownice, suszarki, balsamy do ciala, toniki, kremy do twarzy, kremy do rak, odzywki do wlosow, praybory do makijazu.... Ja powiem tak. Z mojej perspektywy porodowka to oddzial dla zombie ;) i tyle. Kobieta jest tak wykonczona porodem ze naprawde ostatnia rzecza o jakiej mysli jest malowanie sie, wklepywanie kremow lub ukladanie wlosow. Akurat to jest miejsce gdzie z czystym sumieniem mozna to sbie odpuscic.

dziewczyny a ja mam już wszystko wyprane, poprasowane, a wczoraj posegregowałam rozmiarami i pochowałam. w komodzie mam 56, a 62, 68, 74 i 80 każde w osobnym pudle:) jestem z siebie zadowolona, tym bardziej, że wzięłam się za to wcześniej kiedy jeszcze miałam na to straszną ochotę, bo teraz ta jesień jakoś tak rozleniwia.

teraz czytam na temat wózków. zastanawiałam się tez na butelkami i smoczkami do karmienia. chcę jak najdłużej karmić piersią, ale nie chcę przyzwyczajać dziecka tylko do mojego cyca. mam zamiar ściągać pokarm i pozwolić karmić innym. tylko obawiam się przyzwyczajenia dziecka do smoczka i że w związku z tym nie będzie już chciało piersi. firma medela ma butelkę ze specjalnym smoczkiem, która nie rozleniwia i jest tak skonstruowany, że dziecko nie oduczy się jedzenia z piersi.

http://www.medela.com/PL/pl/breastfeeding/products/breastmilk-feeding/calma-feeding-device.html

oczywiście jest dość droga, najtaniej w gemini. na razie kupować ni będę, bo nie wiem jak się wszystko ułoży. wy macie już butelki? czy będziecie kupować po porodzie dopiero?

Muzynia masz rację, że zniesiemy wszystko. Tak myślę że jak by to faceci mieli rodzić to znieczulenie było by w każdym szpitalu albo nagle każdy by miał 6 tys żeby rodzić w Swissmedzie :)

Właśnie Lyneth co u Ciebie?

A jeszcze co do lewatywy to podobno w każdym szpitalu robią tyle że tylko w Redłowie dają sprzęt, tak to trzeba mieć swój :) W sumie tak myślę że ci lekarze i położne już tyle widzieli że na nich to nic wrażenie nie będzie robiło. A my się przejmujemy tym teraz ale pewnie tak jak doświadczone mamy mówią, jak przyjdzie co do czego to będzie nam to wszystko zwisać :)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
25/11 lyneth - synek
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 Zuzia Redlowo/Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna

Hehe chodizlo mi o SUPER PHARM hehe zapomnialam wyzej napisac :D

Ja takze nie mam jeszcze wszystkiego poprasowanego.. jakis czas temu zaczelam prac prasowac , i mialam dosc .. wiec zostawilam na inna chwile.. hehe i tak to przekladam ze juz prawie miesiac minal zawsze sobie cos innego wynajde zeby tego nie robic :) Ale teraz chyba bedzie mi juz latwiej bo mam metki przy tych ubrankach i bede wiedziec jaki to rozmiar.. ostatnio nakupowalam w rozmiarze 56 .. bo wydawalo mi sie ze mialam malo ciuszkow.. i nie wiem czy dobrze zrobilam bo z dnia na dzien to chyba mam wiekszy brzuch..Zuzia rosnie szybko.. tydzien temu w srode wazyla 1,5 kg a w ten wtorek 1,8 z 1 usg mialam termin na 3 grudnia i tym mam sie podobno sugerowac a wg usg ma wymiary na 21 listopada , wiec chyba bedzie wieksza .. oby nie 5 kg hehhe.. wiec zmienie ta date 28 listopada u siebie na ta z pierwszego usg ..

Iwona 84 gdzie ta promocja? :-)

witam Was w nowym wątku ---pędzicie, ze nie nadążam Was czytać, a tym bardziej odpisywać.

lyneth co u Ciebie?
dziewczyny głowy do góry, przecież my kobiety zniesiemy wszystko ;)

miłego dnia Wam życzę

Ja też słabo sypiam... Tylko bardziej niż porodem stresuje się tym czy będę umiała maluchem się zająć... wiem że to niby intuicyjne ale jednak się boję bo NIGDY nie zajmowałam się ani przez chwile noworodkiem... nawet na rękach nie trzymałam młodszego niż dwa miesiące...
Co do lewatywy to w Wejherowie robią jak się chce.. tak słyszałam, czy ktoś może to potwierdzić? Na pewno w szpitalu bym robiła... mam nadzieję że zdążę :-)
a co do golenia to chyba nie ma wyjścia i jak brzuch się obniży to robić to po prostu regularnie co dwa - trzy dni na czuja :-) ja jestem trzy lata po ślubie i też nie wyobrażam sobie żeby mój mąż miał to zrobić, chyba nawet wygodniej samej mi będzie :)
Ehh rozpoczęcie remontu się opóźnia i się dodatkowo stresuje że nie ogarniemy wszystkiego na czas...

MamaZosi wszystkiego najjjjjjjjlepszego z okazji dzisiejszej rocznicy slubu :-)))

Hmm.. dostalam smsa ze jest znizka -30 procent na wszystkie akcesoria dla dzieci od dzis do 29 wrzesnia.. Nie wiem czy ogolnie czy na karte lifetyle , ale jak cos to warto ja zalozyc :)

Aagusias81 no niby jesteśmy ponad rok po ślubie ale jakoś się wstydzę. Parę razy mówiłam Mężowi że niedługo będzie musiał mi pomóc to mówił że nie ma sprawy ale jeszcze mam blokadę żeby go zawołać, może za parę dni mi przejdzie jak brzuch jeszcze większy będzie :)

W takim razie kupię ten maltan dla mnie a bepanthen dla Małego :)

A kiedy to badanie na paciorkowca najpóźniej trzeba zrobić? I to ginekolog pobiera czy do położnej trzeba iść?

Mamazosi zazdroszczę Ci nieprzerwanego snu. Ja dalej budzę się co 2h. A po pierwszej pobudce to ledwo co do łazienki idę, tak mnie pęcherz boli że wyprostować się nie mogę ;/ A czy Was też biodro boli od spania na jednym boku? Bo ja śpię na prawym bo na lewym dalej nie mogę i mnie boli strasznie.

Co do karty ciąży to położna na sr mówiła nam żeby zapisać na kartce co się w ciąży miało, jakie lekarstwa brało itp bo nieraz lekarze tak piszą że oni nie potrafią tego rozczytać :) Zresztą coś w tym jest bo moja lekarka, w sumie już była lekarka, tak piszę że nawet ona tego później nie mogła odczytać...

Dzięki dziewczyny za pocieszenie :) w sumie nawet doktor mi mówił, że jak będzie wynik dodatni, to mam się nie stresowac, bo dużo ciężarnych ma paciorkowca, ale wiecie jak to jest jak się odbiera złe wyniki. Stres na początku jest zawsze. Ale już mi lepiej :)

Mamazosi, ja też mam konflikt serologiczny i na liście priorytetów porodowych mam "pamiętać o zastrzyku" :) ale pewnie z tego całego stresu porodowego ostatecznie o tym zapomnę. Ale przecież w karcie ciąży jest wszystko napisane. ech, im bliżej porodu, tym wiekszą panikarą się robię...

melduję się w nowym wątku:)

myślę, że kazda z nas rodzącąc po raz pierwszy ma pewne obawy, czy to już, czy jeszcze nie, kiedy jechać do szpitala i w ogóle. ja tez mam zamiar się ogolić, nie wiem czy zdążę, ale generalnie teraz chyba nie jest to wymagane. my decydujemy. wydaje mi się, że lekarzom o położnym jest wszystko jedno. koleżanka mówiła, że dla niej było to ważne w momencie zakładania i ściągania szwów - bo się nie ogoliła i strasznie ją wloski potem ciągnęły. lewatywa - do tej pory nie zaprzątałam sobie nią głowy. ale wołałabym faktycznie byc czysta. a to w ogóle boli? i faktcznie jest skuteczna jeśli ją wykonam? bo w szpitalach to chyba nie robią, nawet na nasza prośbę?

dziś mi się śniło, że wylądowałam na patologii i spotkałam tam moją przyjaciólkę, niby tuz przed porodem, chociaż wcale w ciązy nie jest;) juz się zaczynają porodowe koszmary:P

ale wczoraj na zajeciach sr połozna zapewniała, że spokój i brak lęku jest tak ważny podczas porodu itd. ale ja się zastanawiałam - czy to jest w ogóle możliwe? dziewczyny, które rodziły napiszcie:)

dorcia86 jeśli chodzi o paciorkowce i inne, to słyszałam, że całkiem sporo ludzi jest nosicielami. głowa do góry - podanie antybiotyku to tlko rutynowa cznnośc podczas porodu.

dzięki za info o tych chusteczkach mokrych pampers - dzis się wybiorę do rossmana, mam nadzieję, że jeszcze będą:)

no niestety, nie ma juz nocy zebym przespala ciagiem chociaż 4-5 godz...teraz spie jakies 2-3godz. potem siedze lub sie krzatam nastepne 2-3godz. lub juz do samego rana a czasem po tym wybudzeniu udaje mi sie zasnac ok 5 rano na godzinke lub dwie ale to rzadko :( staram sie ukladac wygodnie, juz poduchy nawet podwyzszylam, w ciagu dnia robie wszystko by sie zmeczyc i w domu i w pracy i na zakupach czy spacerze no i bezskutecznie...moja dr doradzila isc do internisty lub poradni snu, ale co oni mi pomogą, powiedza ze w ciazy tak u niektorych bywa albo ze zbyt sie stresuje porodem i bym pila melise, co na mnie juz dawno nie dziala...

hej
co do leków w szpitalu to pocieszę Cię Dorcia86 , że oni bardzo wszystkiego pilnują, przynajmniej na Zaspie. Zresztą prewencyjnie zakładają wenflon dożylnie-tak na wszelki wypadek jakby coś się działo. Ja np mam konflikt serologiczny i w czasie porodu ani słowa nikt nie wspomniał o zastrzyku, nawet nie zapytał, ja zapomniałam choć w domu pamiętałam żeby w razie co im przypomnieć. A po porodzie bach zastrzyk. Ja się pytam po co -no i Pani mówi że ma konflikt i muszą podać. Także karta ciąży to podstawa. Swoją drogą skąd te gronkowce? Ja idę jutro na pobranie, ciekawe czy mam to świństwo, ostatnio nie miałam.

Lollipop maltan jest bez zmywania:)

Paniqua a u Ciebie wciąż problemy ze snem?

JA dalej śpię jak dziecko i w ogóle się nie wybudzam w nocy, aczkolwiek z poduszka między nogami dla wygody.
Ciekawe co u Lyneth bo coś się nie odzywa...

Dziękuję za dużo informacji w sprawie sztucznych rzęs. Chyba na razie sobie daruje. Szczególnie, że z odrastaniem moich przy wszystkich zmianach hormonalnych po porodzie może być kiepsko.

Dorcia, spokojnie, ja też mam paciorkowca i miałam przy pierwszej ciąży. Nie zapominają podać leków i całą cię odkażają w trakcie porodu, także nie martw się. Wszystko będzie dobrze. Trzeba tylko być świadomym że jest zagrożenie.

dorcia, na spokojnie to wez, naprawde uwazam ze za duzo nerwow i stresow jest w ciazy przez badania, lekarzy itd i to na 100% zle dziala na nasze dzieci...zdazysz to dostac przed porodem to raz, a dwa bakteria może wywolac u dziecka rozne rzezy ale NIE MUSI! a w Twoim przypadku bedzie dobrze i tej wersji sie trzymaj ;)

Inne tematy z forum

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (44 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (66 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??