Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (4)

Mówicie i macie ;)

LISTOPAD:
Ageska 02/11
amadea99 02/11
mondar 04/11
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11
mazar 06/11
anka165 08/11
Ania 11/11
Asiulka86 11/11
Cleanna 12/11
agam205 13/11
Kiki80 14/11
Lollipop 14/11
mamazosi 16/11
sweetangel171 18/11
Katka_Gdynia 20/11
dorcia_86 20/11
CzekoladowaPralinka 21/11
Iwona84 28/11
happymum87 30/11

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Puchatkowa 05/12
agnieszkaj 06/12
aagusias81 07/12(?)
Asiula85 08/12 (?)
perfectange 19/12
Delie 26/12
Paniqa

Link do poprzedniego: http://forum.trojmiasto.pl/mamusie-listopadowo-grudniowe-2013-3-t467570,1,16.html

Miłego pisania :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (4)

robie tarczyce mocz znow test na koty nie wiem czemu to juz 4 raz i cos jescze. Mamazosi u nas robia od 6 do 7;30 czy 8;30 i niestety kolejki babc są ogromne

a starsi sa irytujacy,ja staram sie chodzic tuz przed zamknieciem czyli na 11.00sta wtedy jest ich mniej,a i tak potrafia sie przede mnie wepchnac-bo im sie spieszy.masakra

Asiulka86 nie musisz być nas czczo, chyba że robisz badanie na glukozę. Już pisałam że pięlęgniarka po tym jak za pierwszym razem zemdlałam powiedziała, że można zjeść lekkie śniadanie,więc ja idę zawsze po kanapce i z kubusiem w torebce. spytaj się jak u ciebie jest, bo bez sensu się męczyć.

Czekoladowa gratulacje z synusia widać chlopaki górują. my idziemy we wtroek juz sie doczekac nie moge:) mam nadzieje ze wszystko jest oki i oczywiscie ze sie ladnie pokaże. ale to we wtorek jutro ide oddać krew znów najgorzej ze naczczo co niestety konczy sie u mnie omdleniem badź wymiotami (niemily incydent z wczora ;/) a jak wiadomo kolejki babc siegaja kilometrów ;/

mamazosi mi jak najbardziej pasuje z rana! :)

hej
Katkagdynia współczucia z tymi chorobami, oby jak najszybciej się u Was to wszystko skończyło!DUżo sił dla Ciebie

amadea fajnie, że zakup udany ja jakoś ciążówek boję się przez neta zamawiać. Połaziłam wczoraj po lumpkach i upolowałam 3 spódnice,teraz będę nosił jako ciążowe a w następnym roku jako sukienki

Filipinka usg w 12-14tyg ma przede wszystkim pokazać wady genetyczne dziecka, takie które będą śmiertelne, poza tym sprawdza się przede kość nosową-wyznacznik chorób gentycznych oraz czy wszystkie narządy się utworzyły. Natomiast usg 20-22tyg ma pokazać czy wszystkie narządy dziecka mają prawidłową budowę wewnętrzną, tu dziecko jest na tyle duże że można wykryć wady wrodzone narządów np brak jakieś przegroy w sercu itp. Potem robi się jeszcze usg w 33tyg pokazuje czy dziecko jest prawidłowo ułożone, monitoruje wody płodowe oraz pępowinę dziecka. Te 3usg to minimum na nfz,ale jak chodzisz prywatnie to na pewno masz częściej i na bierząco msz info

Dortoka86, ale z Ciebie kucharka!!! Mnie na szczęście słodycze i ciasta odrzucają, także ugotowałam wczoraj pyszny chłodnik i zapiekankę makaronową. mniam!!!

Happumum mam takie same poglądy co do szkoły rodzenia co Ty,ale każdy ma swoje podejście,szanuję to.

Co do swissmedu to jest wychwalany przede wszystkim dlatego, że masz komfort psychiczny a to chyba w czasie porodu jest najważniejsze!!!

Lollipop gratulacje usg! też zajadam się czereśniami są w tym roku pyszne

Czekoladowa pralinka gratulacje synka-piekne imię wybraliście!

Cleanna ćwiczenia-jestem za, tylko proponuję godziny ranne bardziej co Ty na to?

amadea mnie też ręka bolała, zrobiłam sobie ciepły okład i przeszło.

a ja dziś spałam do 10.30...masakra!!!

witam sie z rana :)spac nie moglam dzisiaja zabardzo bo mnie reka boli taka jakbym nadwyrezyla. do tego mlody juz przed 7 wstal bo przezywa idziemy do szkoly dowiem sie co i jak on juz nie moze sie doczekac:)
ale mam ochote na czeresnie niestety tutaj sa bardzo drogie na razie ale sa truskawki mam taka ochote na truskawki ze az slinak leci:)

Cześć dziewczyny!

Sorki, że dopiero teraz piszę ale jakoś kompletnie nie miałam czasu. Dziękuje Wam za ćwiczenia, było bardzo fajnie. Zakwasy mam takie na udach, że lewo chodzę :P

Mam nadzieję, że w przyszłym tyg umówimy się znowu na jakieś ćwiczonka! W tym niestety nie dam już rady...

LISTOPAD:
Ageska 02/11 córeczka/Redłowo
amadea99 02/11
mondar 04/11 - synek
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11 - synek
mazar 06/11
anka165 08/11
Tinneraa 09/11 - córeczka i córeczka
Ania 11/11
Asiulka86 11/11
Cleanna 12/11
agam205 13/11- Syn
Kiki80 14/11
Lollipop 14/11 - synek
mamazosi 16/11 chłopak
sweetangel171 18/11
Katka_Gdynia 20/11
dorcia_86 20/11
CzekoladowaPralinka 21/11 - Synek:)
Iwona84 28/11
happymum87 30/11

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Puchatkowa 05/12
agnieszkaj 06/12
aagusias81 07/12(?)
joahne 07/12
Asiula85 08/12 (?)
filipinka 17/12
Paniqa 18/12
perfectange 19/12
Delie 26/12

Aktualizuje - byłam dziś na badaniu i ginekolog powiedział, że będzie chłopczyk :) Michałek :)

a ja bym zjadła czereśnie, mniam, uwielbiam!

Czyli połówkowe to podobnie jak genetyczne, czyli wszystko sprawdzają. Dziękuję za informację:)

Dorotka86 ale mi tym ciastem narobiłaś apetytu, sama bym chętnie coś upiekła :D

Katka_Gdynia dużo zdrówka dla Was!

Jestem po wizycie i z Małym wszystko ok, waży 240g. Łożysko nadal mam nisko i muszę się oszczędzać więc z ćwiczeń odpadam ale na spotkaniu powinnam być jeśli Mąż zgodzi się mnie zawieźć i jeśli dużo chodzić nie będziemy :) No i dostałam skierowanie na glukozę i idę 12.07, do tego czasu muszę się najeść czereśni tak na wszelki wypadek jak by wyszło że mam cukrzycę :)

Cześć dziewczynki :) jejku jak się nie zagląda tu codziennie to potem jest tak trudno nadrobić czytanie tych wszystkich naszych postów :) na szczęście udało mi się to zrobić :)
Witam wszystkie nowe mamy :) fajnie że jest nas tu co raz więcej :) gratuluję tym wam które mają już usg połówkowe za sobą i wszystkim tym które znają płeć bobasków :)
Co do porodówek to każda porodówka ma chyba dobre i złe opinie :) nie ma porodówek idealnych :) co do szkoły rodzenia w wejherowie to ja nie wiem dziewuszki do czego tak naprawdę potrzebna jest ta szkoła rodzenia... bo powiem szczerze jak pielęgniarka że to trochę takie wyciąganie kasy :) moja siostra nie słuchała mnie i poszła do szkoły rodzenia do wejherowa akurat i poza wydaną kasą sama potem powiedziała mi że nie uzyskała tam jakiegoś olśnienia ani jej jakoś nie przeszkolili w porodzie ani w tym jak zajmować się noworodkiem... owszem ćwiczenia są i fajnie, położne pokazują jak oddychać...ale oddychania to nas nauczą na porodówce w trakcie porodu w kilka minut :) wiem że niektóre z nas czują się pewniej po uczęszczaniu do szkoły rodzenia :) także to chyba decyzja indywidualna :)
Zazdroszczę wam wczorajszych ćwiczeń :) żałuje że nie mogłam do was dołączyć...
Co do idealnych porodówek to całe trójmiasto wychwala Swissmed ciekawe czy to z powodu tego że jest to prywatna klinika czy faktycznie za tą kase zajmują się rodzącymi tak że poród to prawie bajkowe bezbolesne wspomnienie hehe może któraś z was zna kogoś kto tam rodził ?
Ja na usg musze teraz czekać do lipca :( zazdroszczę tym którzy mają aktualne zdjęcia dzieciątek :) i czują ich ruch...u mnie nadal cisza...

Hej
Ageska fajnie, że połówkowe masz już za sobą i z dzidzią ok :)

Katka współczuję i życzę szybciutkiego powrotu zdrówka - bo to już naprawdę za długo trwa! :)

A mi odpisali z SR Supermama i już jutro mam pierwsze zajecia :) co mnie bardzo cieszy, chciałam zacząć jak najwcześniej aby nie musieć chodzić w ostatnich tyg. ciąży z wielkim brzuszkiem bo wiem, że to by było troszkę męczące, ale na ćwiczenia podobno można tam chodzić do dnia porodu, niezależnie od terminu rozpoczęcia kursu, więc może zwalcze lenia i pochodzę na gimnastykę do końca.

W piekarniku mam ciasto czekoladowe i tak pachnie w całym mieszkaniu, że nie wiem czy choć kawałek doczeka jutrzejszych gości :)

mamazosi ma to kontrolować mój lekarz, w zaleceniu niby za 6 tygodni ale ja i tak będę szybciej u niego więc zobaczę co mi powie na ten temat. na razie co się doczytałam w necie że przyczyny są raczej nie znane, ale kontrola musi być, no i może być mniejsza waga urodzeniowa dziecka.

Katka_Gdynia bądź dzielna i szybko zdrowiejcie :)

filipinka na usg połówkowym lekarz powinien zbadać wszystko co się da dokładnie czyli głowa,mózg czy prawidłowo wykształcony, czy jest nosek oczka, uszka, czy nie ma rozszczepu, wszystkie narządy, serce czy ma prawidłowe 4 komory i zastawki itd... Ogólny "przegląd nadwozia i podwozia" :P ;)

Witam nowe dziewczyny, fajnie, że jest nas coraz więcej:)

Wszystkim przyszłym mamom gratuluję poznania płci, cieszę się razem z wami, ale też straaasznie zazdroszczę:) I w końcu jakieś dziewczynki się pojawiły.

Co do "prywatnej" położnej, to nie słyszałam o czymś takim, ale za to słyszałam o doulach, więc może to coś podobnego. Mam to szczęście, że znam jedną położną z wojewódzkiego. Nie liczę przy tym na jakieś fory, ale sam fakt, że jest i w razie czego pomoże, podtrzymuje na duchu.

Koszmary ciążowe potrafią zmrozić krew w żyłach. Boję się ich strasznie, tym bardziej, że w pierwszej ciąży miałam sen o plamieniu i po jakimś czasie się spełnił i poroniłam:( Pewnie przypadek i tyle, ale w głowie to siedzi.

Dziewczyny, takie pytanie, może głupie, ale czym się różni usg połówkowe od tego zwykłego, co lekarz robi przy okazji wizyty? Ja chodzę do dr Januszewskiej na nfz i usg genetyczne też u niej robiłam i badała te przepływy różne i zdjęć pełno też dostałam. Więc pewnie do niej też pójdę na połówkowe. Tylko się zastanawiam, co na nim badają.

Mi pasuje godz. 16:00 jak najbardziej, ten kościół to ten przy Monciaku na górze (obok chyba mc donald jest z tego co kojarzę)?

Katka_Gdynia dużo zdrówka i trzymaj się ciepło:)

Katka Gdynia-duzo zdrowka dla ciebie i maluszka
ja jzu nie moge sie doczekac poniedzialku bo bedziemy mieli usg:)
dzisaj kupilam sobie spodnie przez ebaya w sumie pierwszy moj zakup ubrania przez neta ale jestem abrdzoz zadowolona i cena tez spoko:)))
milego dnia zycze a spotkania ja niestty nie bede mogla byc:)

Hej Dziewczyny:) Ale macie tempo pisania - mam do nadrobienia cały ten wątek a tu już 290 postów! szok:) ja teraz nie za bardzo mam czas żeby się udzielać bo ciągle walczę z chorobami jak nie swoimi to dziecka i męża. Po tym szpitalu to mamy teraz szpital w domu;/ Generalnie nie wiem czy Wam pisałam ale po zapaleniu oskrzeli został mi duszący kaszel alergiczny i musiałam dostać 2 inhalatory po których faktycznie jest lepiej. Dzisiaj idę zobaczyć Franusia, mam nadzieję, że dzielnie znosi to nasze chorowanie.
Mam nadzieję, że trzymacie się zdrowo i że u Was wszystko dobrze. Pozdrawiamy Was cieplutko i jak nadrobimy wątek to postaramy się odnieść do postów choć nie wiem czy to się uda:)

masz rację lollipop,a ja całe zycie myślałam że to gwiazda morza...
w każdym razie chodziło mi o to miejsce:)

Iwona a może zadzwoń do przychodni na Dąbrowie i zapytaj czy można nagrać płytę? I od razu o zdjęcia zapytaj, powinni Ci je dać. Ja w pierwszej ciąży chodziła do dr Grzybowskiej i też wszystkie zdjęcia dostawałam, teraz chodzę do dr Małyjasiak (tyle że prywatnie) i też wszystkie zdjęcia dostaję. Dziwne że tobie nie dała.

Mamazosi chodzi Ci o ten Kościół przy Monciaku? To to jest św. Jerzego :)

Inne tematy z forum

Obniżenie /wypadanie macicy (1244 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (76 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

pilnie prawnik (24 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...