Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (5)

Dziewczyny, zaczynamy nowy wątek :)

LISTOPAD:
Ageska 02/11 córeczka/Redłowo
amadea99 02/11
mondar 04/11 - synek
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11 - synek
mazar 06/11
anka165 08/11
Tinneraa 09/11 - córeczka i córeczka
Ania 11/11 - synek
Asiulka86 11/11
Cleanna 12/11 - chłopak :)
agam205 13/11- Syn
Kiki80 14/11
Lollipop 14/11 - synek
mamazosi 16/11 chłopak
sweetangel171 18/11
Katka_Gdynia 20/11
dorcia_86 20/11 - synek
CzekoladowaPralinka 21/11 - Synek:)
lyneth 25/11 - synek
Iwona84 28/11
happymum87 30/11

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Puchatkowa 05/12
agnieszkaj 06/12
aagusias81 07/12(?)
joahne 07/12
Asiula85 08/12 (?)
filipinka 17/12
Paniqa 18/12
perfectange 19/12
Delie 26/12

link do części 4:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-listopadowo-grudniowe-2013-4-t472789,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (5)

Mamazosi w sumie tak, praktycznie ciągle jestem głodna. Obojętnie ile zjem to zaraz znowu czuję że jestem głodna. Staram się robić przerwy co najmniej 2 godzinne ale nie zawsze mi się udaje bo robi mi się niedobrze jak czegoś nie zjem ;/ Nie wiem co z tym zrobić kurcze. I dlatego właśnie tak boje się tej glukozy, nie tego smaku tylko tego jak ja tam wytrzymam bez śniadania 2 godziny.

Iwona84 zazdroszczę Ci tego że nie masz objawów :) Ja nie myślałam że to aż tak smaki mogą się zmienić w ciąży lub że mdłości przez cały czas mogą trzymać a nie tylko rano lub wcale :) Ale może przy następnej ciąży przekonam się jak to jest nie mieć żadnych objawów :)

teraz 10 u zinkiewicza nfz i 16 na dabrowie to zobacze czy tak samo jest z teminem porodu bo z 3 grudnia mi sie zmienilo na 21 listopada .. wiec ciekawa jestem czy teraz znow jakas zmiana nastapi..

to masz tak jak ja w 1 ciązy...pozazdroscic chociaz ja nie narzekam:) A kiedy masz usg?

Hmm.. ja to chyba jakas dziwna jestem bo nie mialam zadnych objawow ciazy zadnych wymiotow itp.. z jedzeniem tez mi sie nic nie zmienilo nie mam zadnych zachcianek i wstretow do jedzenia .. tak jak bylo przed ciaza tak jest teraz, w ogole nie czuje ze jestem w ciazy .. Mam nadzieje ze niedlugo chociaz ruchy bede czuc bo tak to gdyby nie usg to bym sie zastanawiala czy naprawde jestem w ciazy :P

cytryna pomaga i to bardzo!!!!

Ja z jedzeniem nie mam problemów, jem o 20tej a potem 7rano, także etap głodu mam za sobą:)

Dziś spytam lekarki co z tym łozyskiem bo już nic nie kumam:)

Ja przemycam nabiał pod postacią jogurtu naturalnego do sałatki, smietany do zupy albo kaszy mannej z truskawkami.

Lollipop a zauwazylas zwiększone zapotrzebowanie na kalorie?

No tak ja mam jeszcze dodatkowo nisko łożysko więc pewnie głównie dlatego muszę się oszczędzać ale chyba na następnej wizycie zapytam lekarza jak to jest z tym łożyskiem z przodu bo gdzieś czytałam że wtedy też trzeba uważać bo może się odkleić. W ogóle nie lubię czytać za dużo bo oczywiście jak to przeczytałam to zaczęłam świrować że mi się odkleja bo brzuch mnie boli ;/

Ja słodycze uwielbiałam przed ciążą ale teraz to są ble :) Nawet jak herbatę z cytryną czasami piję to mi niedobrze się robi bo wtedy słodzę więc ciekawe jak to będzie z tą glukozą, czy cytryna coś pomorze. A rano mnie mdli z głodu ;/ Mimo że o 23 nieraz jeszcze jem to o 6 już mi w brzuchu burczy ;/ Też tak macie?

Mamazosi z nabiałem mam tak jak ty. Przed ciążą codziennie jogurty jadłam a teraz nie mogę. Ser żółty staram się jeść co jakiś czas ale tylko cieniutko ukrojony :)

Lollipop co do łożyska to nie wiem. Wczoraj przeczytałam opis od dr Presia z mojej pierwszej ciąży i tam było napisane że łożysko na przedniej ścianie, a nikt mi nie powiedział całą ciąże że coś jest nie tak. Chyba tylko jak nisko to wtedy trzeba się martwić,a jak z przodu wysoko to ok. A teraz mam na tylnej scianie. Dziwne.

Co do glukozy to nie musisz wypić od razu,ale w miarę szybko.
Rozpuszczasz 75g glukozy w 500ml wody plus cytryna-to jest w miarę znosne, w miejszej ilosci wody byłoby cięzko to wypić. Chyba, że ktoś kocha słodycze...

Od czego Cię mdli od tego co zjesz, czy od tego że jestes głodna?

A mnie odrzuca nabiał, postanowiłam dzis się zmusic do zjedzenia jogurtu-masakra.

Mamazosi super że wszystko ok :) A czy łożysko jeśli jest z przodu to później może być z tyłu czy już zostanie z przodu? Wiem głupie pytanie ale mnie to zastanawia bo mam z przodu i przez to oszczędzać się muszę a jak jest z tyłu to tak nie trzeba chyba nie?

Ja nie wiem jak przeżyję tą glukozę ;/ Codziennie jak wstaję to jestem tak głodna że masakra i jak czegoś od razu nie zjem to mnie mdli ;/ I cały czas myślałam że tego jest troszkę a to aż 500 ml ;/ Trzeba to na raz wypić czy można powoli?

Ja po moim badaniu glukozy byłam cały dzień taka naspidowana, że nie mogłam sobie miejsca znlaleść, a z drugiej strony mnie okropnie mdliło.

A dziś mi się śniło , że wychodziłam z małym ze szpitala i mój mąż do mnie dzwoni, że w domu mamy tylko różowe ubranka, a niebieskich nie ma....

Po drugie myślę sobie, czy to na pewno dobrze że mój maluch tak nisko jest ułożony,może dlatego jest taki mały....Tak sobie myśle od wczoraj o tym i stwierdzam, że skoro on jest przy kości łonowej w dole brzucha to czemu mam u góry brzuch skoro mały siedzi na dole???? Dobrze że ide do mojej lekarki dziś to się wypytam. Wiem to głupie,ale tak sobie głośno myśle....

nie można nigdzie chodzić, trzeba siedzieć, ewentulanie do wc. Zresztą Panie pielęgniarki muszą mieć Cię na widoku, bo po takiej dawce glukozy możesz żle się czuć i one często podchodzą i pytają czy wszystko ok.

a te 2 godz musze siedziec w przychodni ? czy moge se isc gdzies ? Bo jesli siedziec to masakra .. :/

Tianerra miedzy 24 a 28tyg ciązy.

w którym tyg tą glukozę się robi?

Glukoze bada sie miedzy 24-28tyg jesli nie ma wskazan by było to wczesniej:) Rozpuszcza sie 75g glukozy-takiej z apteki w 500ml wody. Można dodać cała cytrynę. Z tego co pamietam to najpierw robi się pobranie krwi przed wypiciem glukozy, a po dwoch godz po wypiciu. Musisz byc na czczo.

myslalam ze cos jeszcze wiecej .. no ale zrobie sobie jeszcze glukoze bo 100 mialam ostatnio wiec moze dlatego ze caly dzien owoce jadlam .. mam nadzieje bo to juz gorna granica normy :/
No taka roznica w cenie tez bylam zdziwiona .. :) gdybym wiedziala wczesniej to bym robila w Akademii .. jutro pojade i zobacze czy ceny jak w cenniku:)
A propo tej glukozy co trzeba pic to kiedy to powinnam zrobic dostalam skieowanie juz ale mi nie powiedziano kiedy wykonac .. i jak trzeba byc do tego przygotowanym ? Ta glukoze trzeba kupic w aptece ?

Iwonka84 taka roznica w cenie?!jestem zdziwiona!!!!jesli masz grupy krwi wskazujacecna konflikt serologiczny to robi sie,przeciwciala,jesli nie mialas toxo to tez,mozesz zrobic,a poza tym krew i mocz.

mamazosi : super ze wszystko ok :) no i gratuluje synka ;D
w luxmedzie tez mam znizke .. ale jesli cennik w Uck jest aktualny a pisze ze 2013 to chyba jednak taniej mam w Uck bo za sama trojke : tsh FT3 i Ft 4 w luxmedzie na zwyciestwa bym zaplacila 117,9 po znizce a w uck wg cennika 42 zl.. wiec to jest roznica .. nawet jesli bede musiala zaplacic te 23 % to i tak polowe taniej ;) tarczycowe co 3 tyg musze powtarzac wiec zawsze pare groszy sie zaoszczedzi hehe :P
Jakie badania jeszcze warto zrobic ?? Mialam na poczatku wszystkie te ktore sa wymienione w ksiazeczce ale czy co jakis czas np nie trzeba ktorychs powtorzyc np toxoplazmozy jesli nie mialam tej choroby ?

mamazosi do tobre wiadomosci:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

mamazosi, super ze wszystko ok :)

LISTOPAD:
Ageska 02/11 córeczka/Redłowo
amadea99 02/11
Agula 02/11 synek
mondar 04/11 - synek
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11 - synek
mazar 06/11
anka165 08/11
Tinneraa 09/11 - córeczka i córeczka
Ania 11/11 - synek
Asiulka86 11/11
Cleanna 12/11 - chłopak/ Zaspa :)
agam205 13/11- Syn
Kiki80 14/11
Lollipop 14/11 - synek
mamazosi 16/11 chłopak/ Zaspa:)
sweetangel171 18/11
Katka_Gdynia 20/11
dorcia_86 20/11 - synek
CzekoladowaPralinka 21/11 - Synek:)
lyneth 25/11 - synek
Iwona84 28/11
happymum87 30/11
menri13 30/11 - córeczka

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Puchatkowa 05/12
agnieszkaj 06/12
agnieszka25 06/12
aagusias81 07/12(?)
joahne 07/12
Asiula85 08/12 (?)
filipinka 17/12
Paniqa 18/12
perfectange 19/12
Delie 26/12

Inne tematy z forum

otylosc (30 odpowiedzi)

Dziewczyny pomozcie.... juz nie mam sily na siebie patrzec.moje bmi jest na poziomie 45,2 i zadne...

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...

Obniżenie /wypadanie macicy (1244 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...