Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (6)

Dziewczyny, zaczynamy nowy wątek :)

LISTOPAD:
Ageska 02/11 córeczka/Redłowo
amadea99 02/11 córeczka
Agula 02/11 synek
mondar 04/11 - synek
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11 - synek
mazar 06/11
anka165 08/11
Tinneraa 09/11 - córeczka i córeczka
Ania 11/11 - synek
Asiulka86 11/11 - Synuś
Cleanna 12/11 - chłopak/ Zaspa :)
agam205 13/11- Syn
Kiki80 14/11 - córeczka / Swissmed
Lollipop 14/11 - synek
mamazosi 16/11 chłopak/ Zaspa:)
sweetangel171 18/11
Katka_Gdynia 20/11
dorcia_86 20/11 - synek
CzekoladowaPralinka 21/11 - Synek:)
lyneth 25/11 - synek
Iwona84 28/11
happymum87 30/11
menri13 30/11 - córeczka

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Puchatkowa 06/12 - synek/ Wejherowo
agnieszkaj 06/12
agnieszka25 06/12
aagusias81 07/12(?)
joahne 07/12
Asiula85 08/12 (?)
filipinka 17/12
Paniqa 18/12
perfectange 19/12
Delie 26/12

link do części 5:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-listopadowo-grudniowe-2013-5-t476806,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (6)

Tinneraa, może to ze masz ciaze blizniacza,to ciut wiecej,ale sie nie znam....wiec nie wiem ;)

dorcia_86 właściwie godzina do ustalenia :) ja muszę pogadać z mężem jakie ma na jutro plany i dam znać o której będę mogła a Tobie jak pasuje?

Tinneraa wydaje się to za szybko a miałaś badaną glukozę? Oby to nie była cukrzyca ciążowa, a co na to lekarz?

agam205 jak nikt nie przytył więcej niż 10 kg, a ja ? ja mam już 14 na +
przed ciążą ważyłam 60 kg, teraz ważę 74 a co najlepsze tyje dopiero od 4 msc, więc generalnie to mnie przeraża że w ciągu jednego miesiąca waga przybywa mi 6-8kg..

Cleanna, co do kwestii wagi zgadzam się z tobą w 100%. NIE DA SIĘ nie przytyć w ciąży, taka natura. I nie mówimy tu o roztyciu się, tylko o normalnym przyroście wagi, spowodowanym ciążą. Ostatnio moja teściowa mi opowiadała, że jakaś tam jej znajoma przytyła 47kg!!! Ekstremalnie... Ale jej dieta to były głownie fast foody, słodycze i ogólnie jedzienie w mega ilosci i o każdej porze dnia i nocy. Zachcianki zachciankami, ale bez przesady...
O której i gdzie się jutro spotykacie? może dojadę, ale mam jutro badania do zrobienia i dentystę, to nie wiem, czy się wyrobię.

mamazosi a na te ćwiczenia z dzieciakami to ja się piszę po ciąży :P

agam205 to ja mam 176 i ważyłam przed ciążą 63kg więc bardzo podobnie :) Ja już mam 7kg na plusie i też jak na razie w brzuch mi idzie :) a same piersi to chyba z 2kg ważą :P Więc nie ma co się przejmować :) Na początku sama byłam przerażona ale bez przesady... :)

tak asiulka idziesz na czczo,a tą glukozę wypijasz po oddaniu krwi, już w przychodni

a takie bo ja myslalam ze pierw oddaje krew normalnie potem pije te glukoze i po 2 godz znowu oddaje :P ale odbra to dam rade

trochę sie przerazilam, to moja 1 ciążą,mam 175 przed ciążą wazylam 66kg, aktualnie waze 76kg, czyli przybylo mi 10,do konca ciazy 4mies,wiec ciekawe ile mi jeszcze przybedzie...zawsze bylam szczupla,idzie mi tylko w brzuch jak na razie....

z tego co piszecie zadna z Was jeszcze 10kg nie przytyla wiec tylko ja,ciekawe czemu ;)

Asiulka 86 Co do glukozy kupujesz w aptece cena ok 5pln, rozpuszczasz w 0.5l mineralki, dodajesz cytryne, wypijasz. Potem musisz dwie godz siedzieć, nie wolno wstawać, pielęgniarki muszą mieć Cię na oku.

Ja tam wolę mieć trochę więcej w boczkach w ciązy niż mam mnie boleć kręgosłup:) Cleanna chyba Ci mówiłam, że chodziłam z Zosią na fitness dla mam z dziećmi- super sprawa. Można zacząć jak tylko ginek się zgodzi czyli 6-8 tyg po porodzie. Dzieci śpią, a mamy ćwiczą. Raz dwa waga poleci i to jeszcze w miłym towarzystwie innych mam.

Co do wytycznych wagi to ja doliczam jeszcze dodatkowy kilogram -tyle więcej pewnie waży mój biust:)

Ja mam w tej ciąży fazę na zupy- dziś botwinkowa.

Dziewczyny czym Wy się przejmujecie. W ciąży trzeba przytyć i to normalne. Jeśli nie chcecie tyć to nie trzeba było zachodzić w ciążę :)

Wzrost wagi w ciąży powinien być wynikiem powiększania się rozwijającego się płodu, a nie zwiększenia ilości tłuszczu w organizmie mamy. Uznaje się, że przyszła mama przybiera na wadze średnio 12,8 kg, na co składają się:

3,5 kg masa samego płodu,
0,7 kg przybliżona waga łożyska,
1,0 kg tyle ważą wody płodowe, otaczające płód w worku owodniowym,
1,0 kg pod koniec ciąży powiększona macica osiąga właśnie taką masę,
3,7 kg to waga krwi oraz innych płynów ustrojowych, których objętość zwiększa się podczas ciąży, aby umożliwić matce utrzymanie ciąży,
3,5 kg tylko o tyle powinna się zwiększyć ilość tłuszczu w organizmie kobiety, aby mogła zapewnić jak najlepsze warunki swojemu dziecku, można powiedzieć, że to właśnie o te 3,5 kg można przytyć w ciąży.

Z powyższego zestawienia wynika, że przyszła mama w rzeczywistości tyje około 3,5 kg. Pozostały nadmiar kilogramów stanowi samo dziecko, błony płodowe oraz woda. Tak więc po porodzie pozostaje do zrzucenia niewiele ponad 3 kg.

Dziewczyny jak wyglada to badanie glukozy mam do wykupienia 75g czy jakos tak czy mozna napic sie wody ???

Wybiera się któraś do Rumi w weekend?

i nigdy w życiu nie jadłam tylu owoców :D pożeram kilogramami :) i jeżeli drastycznie przytyję to od cukrów w owocach :P

hehe ja poki co mam maly brzuch :) jak urosnie i bede miala jakies problemy z tego powodu to na pewno odstawie rower

Iwonka84 ja też się pilnuje, ta jak teraz zdrowo to ja się w zyciu nie odżywiałam, dużo chodzę, ćwiczę a waga w góre- pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć!!!

Wracając do spotkania kto będzie jutro?
1.mamazosi
2. cleanna
dopisujcie się

no ja miałam w poporzedniej ciąży do 20tyg 4kg, skończyłam na 15kg, a teraz do 20tyg 2kg, myśle że skończe na 13-15kg, mniej się nie da-ten typ tak ma:(

Jak Ty masz nadwagę to powinnaś mniej przytyć.

tak pisaly babki - na roznych forach ile przytyly w polowie ile bylo na koniec . Ale moze przesadzaly... ja licze na to ze bedzie dalej mi w miare wolno szlo.. hehe boje sie gina bo mi powiedziala ze max 12 kg zebym przytyla dlatego ja sie pilnuje .. bo mnie tez na poczatku ciazy wqrzyla ( moja waga jest za duza ) powiedziala mi ze teraz nie mam sie obzerac ze nie mam jesc 5 kanapek na raz itp .. ( tylko ze ja nigdy tyle nie zjadlabym.. )ze ciasteczek batonikow tez mam sobie darowac .. wywnioskowala to po mojej nadwadze chyba ze sie obzeram.. a tak to nie bylo .. sama sie dziwilam ze tak zaczelam tyc zwalalam to na brak ruchu przez zlamana noge ,w ciazy wyszly problemy endokrynologiczne wiec to tez pewnie tez od tego kg szly w gore .. teraz lecze trczyce to na razie spokojnie waga w normie idzie .. Ciaza byla niespodzianka ale dzieki temu tez wykryto u mnie ta tarczyce .. bo wczesnije jakos lekarze na to nie zwracali uwagi a mowilam ze duzo przytylam w ciagu 1-1,5 roku . Dlatego podejscie lekarzy mnie przeraza - ja trafiam na takich nie ludzkich :)
Milego dzionka;)

Inne tematy z forum

Gdzie kupię duże kartony? (20 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam