Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (6)

Dziewczyny, zaczynamy nowy wątek :)

LISTOPAD:
Ageska 02/11 córeczka/Redłowo
amadea99 02/11 córeczka
Agula 02/11 synek
mondar 04/11 - synek
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11 - synek
mazar 06/11
anka165 08/11
Tinneraa 09/11 - córeczka i córeczka
Ania 11/11 - synek
Asiulka86 11/11 - Synuś
Cleanna 12/11 - chłopak/ Zaspa :)
agam205 13/11- Syn
Kiki80 14/11 - córeczka / Swissmed
Lollipop 14/11 - synek
mamazosi 16/11 chłopak/ Zaspa:)
sweetangel171 18/11
Katka_Gdynia 20/11
dorcia_86 20/11 - synek
CzekoladowaPralinka 21/11 - Synek:)
lyneth 25/11 - synek
Iwona84 28/11
happymum87 30/11
menri13 30/11 - córeczka

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Puchatkowa 06/12 - synek/ Wejherowo
agnieszkaj 06/12
agnieszka25 06/12
aagusias81 07/12(?)
joahne 07/12
Asiula85 08/12 (?)
filipinka 17/12
Paniqa 18/12
perfectange 19/12
Delie 26/12

link do części 5:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-listopadowo-grudniowe-2013-5-t476806,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (6)

hej nie przesadzaj Iwonka, ja uważam ze w pojedynczej ciaży przytyć wiecej niz 15kg zaczynając z prawidłową wagą to nie lada wyczyn. Nie mówię tu o puchnięciu czy chorobach. Ja opieram się na kalkulatorach wzrostu i wagi np takim:
http://viggo.pl/ciaza-i-polog/art/kalkulator-wagi-w-ciazy/,
wydaje mi się że on jest najlepszy, bo pokazuje tycie w tygodniach, więc jak sama wpiszesz swoja wagę to zobaczysz jaka jest różnica w tyciu choćby między 16tyg a 20tyg, a między 20tyg a 24tyg.
tyci a w ciązy nie da się uniknąć, tylko trzeba jeść zdrowo i rozsądnie.

hehe po polowkowym waga przyspiesza?? Kurde no... to nie dobrze , ale trudno :) Ja sie powoli szykuje na polowkowe mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze .. jestem umowiona ze znajomymi z pracy , niedaleko bede miala po badaniu .. I jak bedzie cos nie tak to na pewno do nich nie dolacze , ale licze ze bedzie dobrze ..
CZytalm na innych forach ze do polowy ciazy babki przytyly po 2-5 kg a pozniej na koniec bylo 25/30 .. kurcze to az tak, moze to skoczyc ? Mam nadzieje ze nie ..
Zdrowka Wam zycze !

hej
happymum87 nie cierpię ludzi, którzy uważają, że wiedzą lepiej ode mnie co jest dla mnie dobre!

Cleanna będę dzwoniła i się pytała jak wygląda sprawa tych wykładów i wtedy zdecyduję się czy warto się zapisać do tej SR. Postaram się jeszcze dziś dowiedzieć.

Co do tycia to mój brzuszek wciąż nieduży,ale d*pcia rośnie...Widzę po bieliźnie...No,ale Kacperek też rośnie ładnie, także pocieszam się że już bliżej niż dalej zostało do rozwiązania. Dam radę. Najlepsze że mój mąż od początku ciąży zmieniając wraz ze mną nawyki żywieniowe schudł 6kg, a ja przytyłam 5kg może już nawet więcej,więc jest prawie na zero. W końcu mąż i żona to jedno!!!!

Perfectangel ja nie zauważyłam wzmożonego apetytu po 20tyg,ale za to waga przyspieszyła po połówkowym piorunująco.

U mnie ruchy w 1 ciąży w 20tyg,a w drugiej w 17tyg. Aczkolwiek ja wciąż czuję bąbelki,a nie typowe kopniaki, choć zaczynam je w końcu czuć je wysoko,a nie nisko.

Jeśli chodzi o ćwiczenie Cleanna czekam na Twoją czwartkową wizytę i ruszamy do dzieła!!!! Raz w tyg zaczynamy ćwiczenia, a od września jak się da to na AWF uderzamy. Asiulka 86 przyłącz się do nas, my planujemy ćwiczyć na dworze przy Youtube - ja już ćwiczyłam, mogę Was instruować. Co do aktywności tylko spacery, kilka razy byłam na fitness Aktywna mama oraz raz w tyg youtube, po którym potem 4dni umieram. Nie sądzę, że ćwiczenie pomoże mi utrzymać wagę,ale na pewno pozwoli mi utrzymać kondycję i aktywuje nie używane mięśnie. Zresztą im więcej nas tym lepiej, łatwiej się mobilizować.

Moja ginka też nie pozwala jeździć na rowerze, morze i jezioro odrzuca ze względu na to że kąpią się tam psy i siusiają dzieci i obawia się że można złapać syfa.

Co do basenu to ja sobie odpuszczam, bo boję się coś złapać, poza tym nie wyobrażam sobie siebie w stroju. A nad morzem siedzę w stroju okryta pareo.

Cleanna ja dziś wstałam z katarem i bólem gardła-wykrakałam, że nie choruję w tej ciąży. Od razu zrobiłam sobie witaminowe śniadanie, w ruch poszła cebula i czosnek. Jeśli Cię to nie odstrasza to jutro spotkanie aktualne.

c

Sport w czasie ciąży to sprawa indywidualna. Ja osobiście nie narażałabym się na rower, jeszcze miesiąc temu chętnie bym pojeździła ale teraz... z takim brzuchem... jakoś sobie tego nie wyobrażam, do tego dochodzą kłopoty z orientacją, słabe kojarzenie, słaba koordynacja wzrokowo ruchowa, osłabienia :) Podziwiam kobiety uprawiające sport do końca ciąży :) ale to raczej kobiety, dla których sport to całe życie więc nie należy o tym zapominać i przyrównywać się do takich osób :) Jeśli ja przed ciążą biegałabym przez 70% mojego czasu to dziwne by było to gdybym nagle usiadła bo jestem w ciąży :)

Moim zdaniem należy w ciąży żyć podobnie jak przed i tyle :)

Iwona84
widziałam, że pytałaś o kwasy omega3. Ja biorę je od 14 tygodnia razem z witaminami Femibion Natal 2 - są w zestawie z kwasami. Ale wiem, że same kwasy też można osobno kupić...
Femibion jest dość drogi, bo ja płaciłam ostatnio 50 zł za 30 tabletek, ale że muszę brać też jod to stwierdziłam, że wolę w zestawie :)
http://www.doz.pl/apteka/p52466-Femibion_Natal_2_tabletki_30_szt__kapsulki_30_szt

ja jeżdzę i nic mi nie jest :) amortyzatory na maksa i jeżdze tylko po ścieżkach i drogach więc nie trzęsie jakoś mocno... trzeba tylko uważać jak się środek cięzkości przesówa :) no i nie przewracac sie :P wiec powolutku równym tempem :) pytałam ginekologa juz w pierwszym trymestrze i mi powiedział zeby ostrożnie i nie przemęczać się :) w necie jest mnóstwo artykułów o kobietach co do 8 miesiąca jeździły... jak się poczuję zle - to wiadomo - odpuszczę ale póki co bardzo to lubię :)

ja też bym chciała zacząć jakąś aktywność. postaram się ćwiczyć w domu (na youtube jest dużo filmów dla kobiet w ciąży). chciałabym też basen, ale nie mogę znaleźć w gdańsku żadnych ćwiczeń w wodzie specjalnie dla kobiet w ciąży. może od września coś ruszy.

Perfectangel a to możemy jeździć na rowerach? Mi ginekolog dał szlaban na rower...powiedział że za mocno trzęsie...i z rowerów to mam polubić rower stacjonarny taki z siłowni hehe...biegać też zabronił jedynie że na bieżni bo to równy teren i maks do 3 km i to szybszym marszem a nie biegiem...niby najlepszy basen...bo w wodzie za duża różnica temperatur między temperaturą ciała a wody np z jeziora czy morza... hm pytanie ile w tym wszystkim prawdy a ile przewrażliwienia mojego doktorka?

Asiulka86 my z mamazosi zapraszałyśmy na wspólne ćwiczenia :) darmowe :) w miłym towarzystwie :)

Ja się załamał po dzisiejszej wizycie. Oprócz jak co miesięcznych badań mam do zrobienia glukoze i powiew moczu. No i polozna zaleciła mi dietę więcej wszyscy owoców i ruchu. Tylko nie wiem co w ciąży mogę robic. Jak ćwiczyć na płatne mnie nie stać a coś robić trzeba.

ja czasem mam wrażenie że coś czuje a potem stwierdzam ze to chyba jednak trawienie :P nie wiem jak to rozpoznać... chyba dopóki nie dostanę solidnego kopniaka nie będę pewna czy to ruchy Malucha

Ja ruchy zaczęłam czuć dość wcześnie, z tego co pamiętam to w 18 tyg. ciąży :) z początku były to subtelne ruchy a z czasem coraz wyraźniejsze :)

sprawa wagi będzie nas wkurzać jeszcze długi czas wiec chyba trzeba sie z tym pogodzić po prostu... ja póki co mało przybrałam bo ok 2,5 kg ale leci dopiero 18 tydzień i dopiero teraz zaczynam odczuwać wzmożony apetyt... zaczynamy z męzem jeżdzic na rowerze wiec mam nadzieje ze odrobina ruchu pomoze sie uporać z zachciankami... ;)
pod koniec lipca zapisuję się jeszcze na basen :)

hej :)
ostatnio jakoś nie mam czasu usiąść do kompa i ciężko mi nadrobić :)
ja do szkoły rodzenia się raczej nie wybieram, mimo, że to moja pierwsza ciąża, to jakoś nie czuję potrzeby. mam nadzieję, że nie będę żałować :)
wczoraj dostalismy kolejny karton ciuchów dla Małego, więc w dużej mierze odpadły mi zakupy ubrankowe, aczkolwiek nie odmówię sobie kupienia czegoś nowego ;) generalnie okazało się, że dostaniemy mnóstwo rzeczy dla synusia, z czego się bardzo cieszę.
co do wagi to narazie jestem 4 kg na plusie, ale wizualnie wydaje mi się, że przytyłam więcej. Tyłek rośnie, brzuszek rośnie, więc nie wiem, czemu tak mało kg przybrałam. Ale jestem pełna optymizmu i wiary, że szybko zrzucę :) a póki co obżeram się domowymi jagodziankami z własnoręcznie zbieranymi jagodami :P i potem się dziwię, że d*pa rośnie ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

happymam, to ja już teraz chyba zacznę biegać do Ciebie :D tylko pewnie nawet do połowy bym nie dobiegła :P

Mamazosi ja na pewno idę do tej szkoły rodzenia, tym bardziej, że nigdy nie byłam. Fajnie by było jakby udało Ci się też pójść! :)

Pociesze te które nie czują ruchów dzidziusiów że u mnie też wciąż nic... niby wg mojego doktorka powinnam je już czuć...ale ja wiem swoje i wiem że ich po prostu nie czuje bo ich nie ma... też się tym trochę stresuje ale nie nakręcam się na zapas :)

Dziś z pomocą siostry i szwagra chciałam poprzestawiać meble w sypialni żeby zrobić miejsce na łóżeczko i komodę dla dziudziusia i tylko mnie wkurzyli... że pokój za ciemny, że powinnam chociaż jedną ściane przemalować a najlepiej to żebym z sypialni zrobiła salon a z salonu sypialnie bo będę miała tam więcej miejsca... super pomoc... Ja rozumiem że na świat przyjdzie mały człowieczek i robie i zrobię dla niego wszystko by miał jak najlepiej ale nie uważam żeby przemeblowanie całego mieszkania miało mi w tym pomóc...zwłaszcza że pokoje różnią się wielkością o hm 10m2... i nie dam rady zmieścić mebli z salonu do sypialni... także sama sobie z przygotowaniem poradze...a o przesuwanie mebli poproszę męża jak wróci lub koleżanki które nie udzielają mi ,,cudnych rad" :)

W czwartek mam połówkowe i będzie to połowa 20 tygodnia hmm zastanawiam się czy to nie za wcześnie ale to wymysł mojego ginekologa? w którym tyg wy miałyście połówkowe?

Tinneraa spokojnie damy radę zrzucić zbędne kilogramy do kolejnych wakacji :) w razie czego raz ja będę bieć z wózkiem do Ciebie przez las jakieś ode mnie hm 8km a raz ty w drugą strone i damy radę hehe głowa do góry :)

hej
a ja czekam na gości, którzy się spóźniają,ale upichciłam pyszną i jakże zdrową zapiekankę z cukinii i już chcę ją zjeść .....
co do ruchów to nie ma reguły, choć podobno to zależy od tłuszczyku i napięcia naszych mięśni.
Mój maluszek wciąż rusza się regularnie,ale stosunkowo słabo, także w nocy mnie nie budzi.
Ania do kogo z klinicznej chodzisz bo ja do dr Abacjew,ale będę rodziła na Zaspie.

ja poczułam pierwsze ruchy dopiero w 23 tygodniu, ale mam łożysko na przedniej ścianie i nie należałam do chudzinek, a to podobno czynniki opóźniające. Średnio ruchy można poczuć od 18-22 tyg.
teraz jest 24 tc i często czuję ruchy, ale zupełnie nieregularnie. Nie umiem jeszcze, tak jak mamazosi poznać trybu życia dzidziusia :)

co do klinicznej to ja specjalnie przeniosłam się z prowadzeniem ciąży do lekarza, który tam pracuje, żeby zwiększyć sobie szanse na przyjęcie. W drugiej kolejności wybrałam zaspę, ale mam nadzieję, że uda mi się na klinicznej zakończyć i że mnie nie odeślą.

perfectangel - też o tym myślałam. jak nasze dzieci pójdą do pierwszej klasy we wrześniu będą mieć 5 lat! mój brat ma córkę z 18 stycznia tego roku, więc rocznik ten sam, ale różnica będzie 11 miesięcy. ciekawe po jakim czasie stanie się to niezauważalne?

lyneth - ja też mam znajomą co w tym roku chodziła do SR na morenie. też chwaliła. rodzić bym chciała na klinicznej, tam też jest SR. ale niebawem sprzedaję auto i nie widzi mi się jeździć komunikacją miejską z brzuszkiem. a tu spacer to mi nawet na dobre wyjdzie. w sumie to mam 5 min do przychodni... na jakie badania skierowali Cię na kliniczną? twój lekarz położnik Cię tam skierował?

dziewczyny co do wagi u mnie też już 4 kg na plusie. ale mieszczę się w swoje stare ubrania jak na razie. w tym momencie mam mocne postanowienie regularnych ćwiczeń w domu po porodzie aby zrzucić nadprogramowe kilogramy. wcześniej też ćwiczyłam w domu a nawet sobie tańczyłam zumbę z youtubem:) lubiłam to. małe pocieszenie dla nas wszystkich - będziemy miały 6 miesięcy do wakacji na zgubienie balastu;)

Ania - ja rozważam kliniczną. tylko boję się, że mnie odeślą, bo to ponoć częsta u nich praktyka jak ciąża przebiegała prawidłowo.

Iwona84 - ja też oczekuję ruchów, na razie chyba nic. albo nie rozpoznaję.

może któraś z Was się zainteresuje:
http://www.swiadomamama.pl/lato-z-brzuszkiem-i-maluszkiem

Inne tematy z forum

Dziecko z ADHD a sąsiedzi (16 odpowiedzi)

Czy ma ktoś problem z sąsiadami. Moje dziecko ma 7 lat i ma zdjagnozowane ADHD i problemy z...

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (21 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...