Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (7)

zaczynamy nowy wątek, sprawdziłam listę i poukładałam wg terminów.

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - niespodzianka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia
07/12 aagusias81 córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
17/12 filipinka
18/12 Paniqa
18/12 joahne
20/12 perfectangel synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (7)

załozyłam nam nowy wątek, rozkręcamy się w pisaniu :)

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=488090&c=1&k=160

trzymam kciuki zeby było dobrze dziewczyny! oszczędzajcie się :)

lyneth, no widzisz moja ma 2,5 cm a mam zakaz w ogóle wstawania, jedynie do WC i szybki prysznic, zero seksu wiadomo. Także też lepiej się oszczędzaj. Idę teraz w poniedziałek na kontrolę, mam nadzieję że bardziej się nie skróciła..

Tinnera - teraz mam 28mm i jestem dokładnie w 26tc i 3 dni i lekarz powiedział, że trochę to za mało, a że duuuuużo chodziłam ostatnio, to mówił, że taka aktywność, główne długie chodzenie wpływa na skracanie się szyjki. A no i jeszcze ze dwa razy tak mnie lekko bolało po lewej stronie, jakby ciągnęło w dół, ale poleżałam chwilkę i przeszło. Muszę się oszczędzać, poleżeć, żeby mięśnie się trochę rozluźniły. Jak na razie jestem dobrej myśli i staram się tym nie stresować.

lyneth a jaką masz długość tej szyjki? Ja mam w poniedziałek kontrolę, mam nadzieję że moja się bardziej nie skróciła.. :( aż się boję tej wizyty :(

Ja mam body właśnie zakładane przez głowę, z pierwsza córą nie miałam i mam obawy właśnie czy dam radę...

aa i czapeczki skarpetki + niedrapki dla maluszka oczywiście też założę. Zapomniałam dopisać. Mamy też takie pajacyki z kapturkiem, to na cieńką czapeczkę można nałożyć.

ja tez się zastanawiam nad ubieraniem maluszka, nie chce go przegrzać, a że sama jestem zmarźlak to boje się, żeby nie przesadzić z warstwami. Kaftaników nie mam żadnych; koleżanki mówiły, ze się maluchom na plecach zwijają i to jest niewygodne. Planuje na początek ubierać w body zapinane kopertowo, pajacyk, półśpiochy/ spodenki i sweterek lub bluzę. Owinę becikiem lub kocykiem, zobaczymy, co się lepiej sprawdzi. Mamy też kombinezon na zimę już kupiony.

Ja dziś byłam u lekarza na wizycie. Z maluszkiem wszystko dobrze, rośnie zdrowo, często kopie. Torbielki już lekarz nie znalazł więc chyba się wchłonęła huuuurrraaa!!!

Za to ja muszę się oszczędzać i prowadzić mniej aktywny tryb życia niestety :( Bardziej leniwy i trochę mam poleżeć. Mam trochę za krótką szyjkę jak na ten tc, co prawda to jeszcze nic groźnego, ale mam odpoczywać i kontrola za tydzień. Lekarz mówił, że jak tak chodziłam całymi dniami, to mogło się tak zrobić, leżenie powinno pomóc + luteina, którą dostałam.

muzynia - nie mogę iść jutro na ćwiczenia do SR :( Lekarz kazał się wstrzymać ten tydzień i może następny, zobaczymy, jak będzie.

Chyba nic się nie stanie, jak nie będę na początkowych zajęciach, jak myślicie? Nie wykreślą mnie jakoś z grupy, co?

muzynia, jakby coś, to może zapytaj te położne, co w takim przypadku, jak się nie przyjdzie? mogę Cię o to poprosić? sama już nie wiem... oby mi potem kłopotów nie robiły. Na wykłady będę chodzić, ale ćwiczenia muszą poczekać.

A konfiturki wyszły bardzo dobre :) i słodkie :) myślę, że się udały, jak na pierwszy raz.

tinneraa wydaje mi sie ze body pajac skarpetki i czapeczka wystarczy do tego dziecko zapewne wlozysz w rozek albo zawniesz w kocy a w razie co mozna nakryc dodatkowo kocykiem. wydaje mi sie ze w szpitalu to wystarczy
ja przynajmniej mam taki zamiar zrobic. bedziesz reszta wiedziala czy maluchom jest ok zawsze mozna jaks warstwe dolozyc;)

ja tez mialam obawy jak bylam z moim synkiem w ciazy ze sobie nied am rady przy ubieraniu ale kolezanka powiedziala ze dzieci takie malutkie sa 'gumowe' i tak ze nie jest. no i miala racje zobaczycie:)

Joahne wydaje mi się że pajace zapinane z tyłu będą niewygodne, ja bym nie kupowała takich. Ja kaftaniki i śpiochy mam. Body mam prawie same wkładane przez głowę więc na początku chyba będę kaftaniki zakładała, tym bardziej że kikut będzie. A śpiochy może do spania lub na pewno do teściów bo tam gorąco jest w zimie :) U mnie w domu to pewnie będę zakładała body z długim rękawem i pajace.

Ja też się boję. W ogóle ostatnio oglądaliśmy z Mężem ubranka on tak patrzy na nie i mówi "to on będzie taki mały" :D Na co mu powiedziałam że lepiej dla niego (Męża) żeby był taki mały bo jak od razu miał by wchodzi w 68 albo więcej to sam będzie rodził :D

Co do wyprawki do szpitala to nie mam pojęcia co i ile brać i w jakim rozmiarze. Czytałam że najlepiej i najwygodniej pajace. W listopadzie to już pewnie grzać będą i będzie gorąco więc taki maluszek w body i śpiochach i jeszcze rożku się zgrzeje ale pewnie body i kaftaniki też wezmę tak na wszelki wypadek :) W ogóle chyba będę miała wielką torbę bo ja to tak lubię mieć "na wszelki wypadek" :D

Jeszcze co do wożenia dziecka w foteliku w kombinezonie to chodzi o bezpieczeństwo. Dowiedziałam się o tym na tej inspekcji. Tzn jeden pan powiedział że fotelik który będzie pasował do naszego samochodu ma jeden minus- jest ciężki a nie będzie można go zamontować w samochodzie i tak zostawić bo jak wtedy dziecko z domu do samochodu przenieść bez kombinezonu. Poszperałam w necie i znalazłam takie coś na ten temat: http://osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/02/foteliki-i-kurtki-nie-ida-w-parze.html?spref=fb No ale jak nosić takiego malucha w foteliku bez kombinezonu tylko w kocyku jak będą mrozy albo zanieść w kombinezonie a w samochodzie rozbierać.

ja też się tego boję. szczególnie kiedy będzie jeszcze wiotkie... dobrze, że wymyślili rozpinane pajace;) właśnie, a myślicie że jest sens kupować pajace zapinane z tyłu? to chyba niewygodne? w sumie to na razie mam same body i pajace. nie wiem czy kupować spiochy i kaftaniki?

jejku a mnie przeraża ze nie bede umiala ubrać mojego malucha w te ubranka... O_o

ja jako jeden komplet mam;
śpiochy kaftanik, bądź śpiochy body.
albo
pajac body bądź pajac kaftanik
i tak się zastanawiam czy to nie za mało?
Bo moja córa urodziła się też w listopadzie i wydaje mi się że wtedy zakładałam jej trzy warstwy, więc już sama nie wiem, Poradźcie

iwona84 to prawda na sam pocztek 3 szt wystarcza a jezeli zuzyja sie to lepiej miec juz przygotowany kolejny zestaw i maz moze zawsze dowiesc. w szpitalach jest zazwyczaj goraco.
a jezli nie ma sie rekawiczek to wystarczy skarpetki an raczki zalozyc bo to tylko chodzi o to zeby maluch sie nie podrapal. Mozna tez zabrac obcinaczke i obciac od razu bo babski rodza sie raczej z dlugi paznokietkami:)ja zakladlam rekawiczki mi bratowa pierwszy raz obciela malemu paznakcie a pozniej juz sama. balam sie bo te paluszki takie malutenkie:)

do szpitala dla dziecka pisze ze :3 cienkie body i 3 pary śpioszków lub najwygodniej 3 pajacyki rozpinane na całej długości,
2 bawełniane czapeczki i jedna cieplejsza,
2 pary skarpetek, rękawiczki, żeby uchronić dziecko przed zadrapaniem paznokietkami
Moja szwagierka mi powiedziala zebym najlepiej same pajace wziela bo z innych ciuchow nie bede korzystac , pajace podobno najwygodniej..

cos mi sie przypomnialo a propos ubierania bobasa.
moj synek mial tak ponad m-c wybralam sie na spacer a ja nadgorliwa mamusia wiec ubrala okrylam kocykami zeby bylo mu cieiepo no ide spobie z wozkie a maly zaczyna plakac a niew iem o co mu chodzi moj maz wez go odkryj bo mu za goraco. no i co maz mial racje porostu malemu bylo za goraco zmniejszylam ilosc kocykow i maly sie uspokoil:)moj syek taki ,goracy, jak moj maz a ja wrecz przeciwnie:)

happymum87 dzieki za cynk o x-landerze, moj na szczescie tez byl pozniej wyprodukowany :)

Hejka,
widzę, że kolejne dziewuszki się ujawniaja :) joahne, muzynia i Iwona84 gratuluję :)
mnie dzisiaj też wzięło na prztwory, ale warzywne - dokładnie ogórki. I mój kręgosłup daje się we znaki :/

Co do kosmetyków, to ja na początek nie planuję używać oliwki ani kremu do pupy, jeśli Mały nie będzie miał problemów ze skórą. Wydaje mi się, że im mniej kosmetyków na początek, tym lepiej. Ale jak będzie to życie zweryfikuje :)

Ważenia się ostatnio zaprzestałam, idę w czwartek do gina, to się zważę przed wizytą. Jakoś nie chcę sobie psuć humoru :P chociaż raczej nie tyję jakoś drastycznie i wszystko mi teraz idzie w brzuch, bo cycki i biodra narazie bez zmian.

Też czuję, że będę miała problem z ubieraniem Synka na spacery i w domu w sumie też, bo u mnie zimą raczej chłodnawo w domu. Ale to zawsze można sprawdzić, czy dziecku za zimno bądź za ciepło. Jakoś damy radę :)

Mam za to inny problem, mianowcie z wyprawką do szpitala. (Nie żebym się już pakowała, narazie czysto teoretycznie) Wyczytałam, że powinno się zabrać trzy komplety ciuszków dla dziecka. I tu moje pytanie: co dokładnie wchodzi w skład takiego kompletu?

ja też poproszę dietę :) perfectangel85@gmail.com

nie kumam czemu nie przewozić dzieci w kombinezonach przecież i tak są pasami zapięte w foteliku... to chyba przesada...

Inne tematy z forum

Mieszkanie na Kiełpinku (Wiszące Ogrody?) ul. Przytulna - jak tu się mieszka? (44 odpowiedzi)

Witam, planują zakup mieszkania na ul. Przytulnej, proszę o opinię czy dobrze się mieszka w...

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...