Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (7)

zaczynamy nowy wątek, sprawdziłam listę i poukładałam wg terminów.

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - niespodzianka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia
07/12 aagusias81 córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
17/12 filipinka
18/12 Paniqa
18/12 joahne
20/12 perfectangel synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (7)

Iwona84 nie wiem jakie są kolejki bo ja u dr Małyjasiak prowadzę ciążę więc to jest moja kolejna wizyta ale najlepiej już zadzwoń i się umów, na co czekać :) W rejestracji powiedzą też kiedy najlepiej zrobić to badanie.

Z tym kombinezonem to chodzi żeby pasy były dobrze zapięte więc kurteczka też odpada. Żeby dziecko było dobrze zapięte to pasy muszą być mono ściśnięte a jak jest gruby kombinezon czy kurtka to tak się nie da. Ale prawdę mówiąc nie wyobrażam sobie noszenia dziecka z domu do samochodu bez kombinezonu tylko przykrytego kocykiem a tak właśnie się powinno...

Lollipop a czemu nie można w kombinezon dziecka ubierać jak jedzie w foteliku? ja nie planuję zakupu oddzielnie kurteczki i spodenek na zimę..:/

*happymum ja też poproszę :) może prościej będzie gubić te hiperkilogramy... tekiela@wp.pl

a no to super ;) to czekam na relacje :) Hm.. dlugie sa kolejki? bo nie wiem kiedy sie umowic zeby nie bylo za pozno

Iwona84 ja idę właśnie do dr Małyjasiak :) Będę u Niej dokładnie za dwa tygodnie i na pewno dam znać :)

Ok z gory dziekuje :) Kurcze ja uwielbiam ostro jesc i do wszystkiego duzo czosnku.. pewnie dlatego malo choruje i nie wiem jak sobie poradze po porodzie z lagodnym .. bede musiala;)

lollipop. To jak juz bedziesz po 4d to czekam na relacje , ja tez chce isc tylko nie wiem gdzie.. Czytalam ze u Dr Malyjasiak jest w miare tanio kolo 200 zl .. wiec poki co planuje sie tam udac.. chyba ze znajde kogos innego

Iwona84 zeskanuje na dniach tą dietę i prześlę wszystkim tym z was które będą chciały :) myślę że przyda ona nam się po porodzie zwłaszcza że są tak głównie zdrowe gotowane potrawy :)

Hej Dziewczyny :)

Joahne gratuluję córeczki! :)

Ja zawsze myślałam że mam dobre wyniki tsh, zresztą żaden lekarz nie zwracał na nie uwagi i nie dał mi lekarstw aż poszłam do mojej obecnej ginekolog. I ona dała mi Euthyrox i teraz ustala mi dawkę. Ostatnio mi zwiększyła bo powiedziała że za szybko tyję i w sumie ma rację ale nie wiem czy to przez tarczycę czy przez to że nie bardzo pilnuję się z jedzeniem. A poza tym zaczynam III trymestr w którym podobno najwięcej się tyje. Ale niedługo chciałam bym się wybrać do endokrynologa żeby po porodzie on zajął się tą moją tarczycą. Macie jakiegoś do polecenia? :)

Jeśli chodzi o spanie w nocy to ja źle sypiam. Ułożyć się nie mogę albo coś mnie boli albo ciśnie. Codziennie budzę się ok 3-4 do łazienki a od 5 to budzę się co godzinę ;/ I wtedy zawsze do łazienki wstaję bo mam wrażenie że pęcherz zaraz mi pęknie no i mnie boli. Ale Mały jeszcze mnie nigdy kopniakami nie obudził, ciekawe czy dlatego że w nocy jest spokojny czy nie czuję ich tak bardzo przez łożysko z przodu. :)

Co do kosmetyków to ja na pewno nie będę używała oliwki Bambino, nie wytrzymam jak ubranka Małego będą nią śmierdziały. Może spróbuje te z Rossmana lub jakieś mleczko, nie myślałam o tym jeszcze. Co do maści do pupy to chyba nie będę smarowała przy każdej zmianie pieluszki ale zobaczę jeszcze co powie położna na SR jak będą zajęcia o pielęgnacji Maluszka :)

Na spacer ja będę chyba ubierała body z długim rękawem, śpiochy, skarpetki, kombinezon, czapkę i grubym kocem będę przykrywała i pewnie co chwilę będę sprawdzać czy Mały jest ciepły czy zimny. Ale z tym ubieraniem to czuję że zawsze będę miała problem. U mnie w domu jest zimą zimno ale nie chciała bym Małego przegrzewać a że ja jestem zmarźlak to pewnie będę go grubo ubierała. A jak do spania będziecie ubierały? Ja myślałam body z długim rękaw, śpiochy i na początku w rożku a później śpiworek tylko czy w śpiworku w rączki nie będzie zimno?

My byliśmy w sobotę na inspekcji fotelików samochodowych, tak w sumie z ciekawości żeby zobaczyć czy dobry fotelik mamy no i foteli mamy dobry ale samochód zły. Mąż się ucieszył bo samochód chciałby zmienić ale jeden pan popsuł jego plany i powiedział że jest jeden fotelik który może pasować do naszego samochodu :D Tak to żaden nie pasował, wszystkie były zbyt pionowo ustawione. Także przed zakupem fotelika proponuję zobaczyć czy pasuję do samochodu :) Jedno szczęście że my ten fotelik dostaliśmy a nie kupiliśmy :) A w ogóle słyszałyście że w foteliku samochodowym nie powinno się dziecka wozić w kombinezonie?

Ja chcę zrobić usg 4d. Podobno najlepiej je robić koło 28-30 tyg bo najpierw dziecko jest za małe a później za duże. Na następnej wizycie będę akurat w 30 tyg to poproszę o to usg i filmik :)

Happymum87 mogła bym też prosić o tą dietę? kamila.2505@wp.pl

happymummy ja mojego synka ubierlam tak jak bylo zimno. skarpetki pajac body sweterek kombinezon i czapeczka a rekawiczki. spiowrku nie mialm wiec dwa kocy pod spod jeden ciezszy i jeden grubszy koc. a i obowiazkowo pieluszki jedna przy buzi a druga do okrycia jezeli wialo.
a jezli chodzi o poczatkowe spacery to najpierw malego wystawialm do ogordka na ok 15 min max tak przez ok tydz a pozniej jak byla ladna pogoda to na spacer max do 30 min. nie przesaldzalm ze spacerem bo balam sie ze go przeziebie

happymum: ja bym prosila na przyszlosc ta diete -jesli masz ja gdzies w poblizu :) iwona175@tlen.pl

Joahne ja prawie do 5 msc ciąży co ranek wymiotowałam tak po 2-3 razy... przed i po śniadaniu... przez co zamiast obiadów jadłam tony owoców i warzyw i w ogóle nie jadłam mięsa bo mnie odpychało...i stąd te 5 kg w dół było... w sumie te 5 to ubyło w 2-3 msc i waga trzymała się do ukończenia 5 msc... jak zaczęłam wchodzić w 6 msc i przestałam wymiotować to waga zaczęła po malutku rosnąć... w sumie w ost 7 tyg przybyło mi te 5kg że wyrównałam wagę z przed ciąży i jeszcze dowaliłam 0,5kg :) niby 25 tydzień... chciała bym przytyć tak jeszcze z 7kg...ale co ja se tam mogę chcieć :D co ma być to będzie...wszystko idzie mi w brzuch i cycki... z miseczki B mam D :/ bo dziś kupiłam w smyku biustonosz do karmienia i wylądowałam z rozmiarem 80 D... w czym mam zapasu w miseczce więc raczej po porodzie jak zamienię się w ,,osobistą mleczarnię swojej kruszynki" to powinno być ok... chociaż mi osobiście ten biust nie pasuje... i mam nadzieje że chociaż zjade do C....bo z D będę chyba średnio szczęśliwa... chociaż mój mąż nie narzeka ale on tego nie dźwiga więc może sobie nie narzekać ja wiem swoje

Dziewczyny które kupiły wózek x-lander x-move sprawdzie swój numer seryjny wózka na stronie producenta pojawił się komunika o przeglądach gwarancyjnych wózków których numer seryjny jest poniżej numer 11760...trzeba skontaktować się z biurem i dowiedzieć się czy wasz stelaż wymaga jakiś tam zmian... mój stelaż na szczęście jest wyprodukowany kilka tysięcy egzemplarzy po tym numerze i pan z serwisu powiedział mi że mogę być spokojna :) także to tak dla wiadomości :)może któraś z waszych znajomych ma taki wózek to warto je poinformować...serwis jest darmowy i wózek zwracają w ciągu 3 dni...tak bynajmniej twierdzą

Tinnerra spokojnie twoje bliźniaczki pewnie dadzą ci tak popalić jak zacznął dreptać że te swoje nadprogramowe kg zgubisz raz dwa :) zanim się obejrzysz :) Mój mąż ostatnio mi powiedział że ,,dziwna jestem że przejmuję się wagą, że jak jestem w ciąży to normalne że muszę przytyć i on nie rozumie co ja tą wagę tak kontroluje i się stresuje"... fajnie mu się mówi... ale wątpie że był by zachwycony gdybym przytyła 30kg i miała z tego powodu potem doła... bo wiem że by tak było... tyje się fajnie, gorzej chudnie...ja żeby schudnąć to muszę zawsze się mega produkować...latać na bieżniach, biegać z psem na spacery, smarować na rowerze i jeszcze jeść prawie same warzywka, owoce i generalnie przestrzegać diety stworzonej przez dietetyka... jak byście potrzebowały kiedyś diety...to mam bardzo fajną dietę opracowaną przez panią dietetyk z Rumi dr. Żurek.. dieta dzienna to chyba 1600kcal i dania są tak dobrane że człowiek jest najedzony, syty i nie czuje że się głodzi a uwierzcie że efekty są widoczne i to ładne jeśli wkomponuje się w to trochę ruchu fizycznego :)

Lyneth powodzenia w kucharzeniu :) oby konfitury były przepyszne hihi

Dziewuszki mam do was pytanko...wczoraj mnie oświeciło... w co będziecie ubierać dzieciaczki na zimowe spacery? Ja mam kilka takich jakby grubo welurowych/pluszowych kombineozników...i w środek oczywiście dla dzidzi kaftanik i śpiochy grubsze... i może jakiś sweterek...i teraz pewnie tak zapakowanego bąbla powinnam wsadzić w śpiworek do wózka czy wystarczy gruby koc?

Dorotka86 ja jak tylko dowiedziałam się, że jestem w ciąży też wykonałam badania tarczycy. wcześniej robiłam dwa lata temu, ale jestem obarczona ryzykiem po mamie (siostra też ma niedoczynność). całe szczęście wyniki w normie. wzmożone tycie pojawia się zazwyczaj przy niedoczynności.

co do kosmetyków, to ponoć oliwka ani mleczko nie jest potrzebne po każdej kąpieli. maść na pupę koniecznie po każdej zmianie pieluszki, ale niekoniecznie jakaś silna z cynkiem. ponoć linomag bobo A+E jest dobra. ale może niech tu się doświadczone mamy wypowiedzą, ja bazuję na informacji od koleżanek:) a jak będziemy pielęgnować własne dziecko pewnie wyjdzie "w praniu". będziemy musiały wyczuć czego ono dziecko potrzebuje.

NO ja jak zaczealm brac euthyrox w ciazy to waga dlugo stala na wysokosci plus 2 kilo teraz poszla w gore do tych 5 ale to moze tez dlatego ze dlugi weekend obfitowal w jedzenie - wesele a pozniej parapetowa wiec nie zalowalam sobie .. a i tak wszystkiego nie zmiescilam co oczy moje widzialy :P

Aha, no ja w czwartki bede miala szkole rodzenia ale gimnastyke wiec odpada, chyba ze nie bede chodzic - bo jednak wole chodzic na Pogorze bo tam z buta bede mogla dotrzec ... :-) No ale zobaczymy - widze ze jednak bede musiala wieczorami chodzic , bo jednak usg to usg :)

Iwona, skoro idziesz na 19.40 to nie powinno być problemu z dostępem do USG :)

Ja też sporo przytyłam przy niedoczynności tarczycy, ale na samym początku leczenia - czyli jakieś 3 lata temu :) z tego co mówiła mi moja endo to można przytyć i z jedną i drugą wadą - wszystko zależy od reakcji organizmu itd...

Tak, do Mężyk. Na Pogórzu zawsze ma wolne USG (w czwartki). I ja właśnie dlatego idę w czwartek :) a w środy i piątki miała USG dostępne po 16 jak dotąd - tak mi mówiła w razie gdybym miała coś pilnego.

Dorotka86 ja niedoczynnosc mam .. wiec nie wiem jak to jest na nadczynnosc - ja w kazdym razie tylam

a gdzie idziesz - do Mezyk? Na POgorze czy morska ?? bo ja na ten 28 jestem umowiona na 19 40 chyba morska , i sie zastanawiam w sumie gdzie jest lepiej , gdzie robi usg bo jesli dobrze pamietam to chyba pisalas ze najlepeij wieczorami, bo wtedy ma wolny sprzet , ja bym wolala rano ale wtedy pewnie usg by nie miala zawsze dla siebie ?

Inne tematy z forum

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...