Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (7)

zaczynamy nowy wątek, sprawdziłam listę i poukładałam wg terminów.

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - niespodzianka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia
07/12 aagusias81 córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
17/12 filipinka
18/12 Paniqa
18/12 joahne
20/12 perfectangel synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (7)

choć pożeram ostatnio dużo słodyczy i chyba czas przystopować :D

perfectangel ja właśnie przymierzałam spodnie, które jeszcze do niedawna na mnie pasowały - teraz ledwo na tyłek je naciągam... postanowiłam stanąć na wagę i... widzę, że przytyłam 9 kg od początku ciąży... Niby dużo, ale mam sterczący brzuszek, więc mam nadzieję zgubić zaraz po porodzie :) a Maluszek, wody płodowe itd też swoje ważą :)

ostatnio zaczelam sobie poblazac z jedzeniem... i waga idzie w gore ekspresowo!! wracam do zdrowego jedzenia... bo potem bede sobie pluc w brode ze nie moge zrzucić... niby tylko/aż +5 od początku ciąży i niby głównie w brzuch idzie ale po tygodniu "odpustu" widzie dużą różnicę... a jeszcze 4 miesiące... ehh i pogoda taka ze nawet na spacer nie pójde :/

Tak samo zapewne jest z pampersami dla mam wygoda a pupa sie odparza. Zapewne 3/4 rzeczy nie mozna by uzywac bo skład itp. ostatnio nawet sie dowiedzialam ze woda mineralna ze skllepu moze byc szkodliwa jesli ma zbyt duzo sodu. Najlepiej to juz samemu produkowac i robic ;). Co ma byc to bedzie dziecko prędzej czy pożniej pozna smak rzeczy zakazanych tylko nasza w tym glowa zeby wytlumaczyc ze cos jest szkodliwe

Amadea dzięki za określenie "normalna"! Tak dokładnie uważam, że nie ma co przesadzać bo szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko i tego się trzymam:) Zresztą my doświadczone mamusie mamy trochę inny punkt widzenia, bo wiemy co nas czeka. Wracając do chusteczek to ja z Zosią używałam ich non stop, bo mała brudziła się na maksa.ALe dopiero ostatnio zagłębiam się w te wszystkie składy i mnie to przeraża, no ale nie ma co przesadzać przed pewnymi rzeczami i tak nie da się ustrzec.

mamazosi ja przy Gabrysiu tez czasami uzywalam plakow z woda ale zazwyczaj chusteczki bo jak kupcia byla wszedzie to mis ie nie chcialo bawic:)z tego co zauwazylam ty sie zaliczasz do tych normalnych mam:)tzn zeby bylo szybko sprawnie i nie utrudniac sobie:)mam szczesliwa i bobas tez:)a ja myslam ze juz cos nie tak ze mna:)

hej
ja co do wiaderka to mi się jakoś nie podobna ten pomysł,ale jestem tradycjonalistką to może dlatego.

Co do szkoły rodzenia to na NFZ na Zaspie mi Pani powiedziała, że przyjmuje po 26tyg. Ja zaczęłam chodzićw poprzedniej ciąży, ale mi się nie spodobało więc odpuściłam.

Amadea moja mała już nie może się doczekać braciszka, słucha brzuszka, mówi do brata,ale z drugiej strony wiem że będzie małą zazdrośnicą.Straszny z niej charakterek,a im starsza tym bardziej z niej wychodzi.

Jeśli chodzi o basen to ja ze swoją zaczęłam chodzić gdy skończyła 3miesiące. Bardzo jej się spodobało. Była zimna, więc trochę się bałam o jej zdrowie, ale nie chorowała. Chodziliśmy aż do lata. Tzn od lutego do czerwca. Także szczerze polecam.

Jeśli chodzi o kosmetyki dla dzieci to ja zamierzam od urodzenia używać płyn do kąpieli i waham się czy Mustela czy Hipp, krem do pupy-nie wiem jaki oraz krem do twarzy na zimę-też nie wiem czy Hipp czy Mustela. I to tyle z kosmetyków. Waham się nad chusteczkami do pupy, na pewno będę je używała na mieście,ale w domu może wodę z płatkami kosmetycznymi, choć nie chce mi się zupełnie. Ale teraz wiele moich koleżanek tak robi, bo zdrowiej.

Paniqa ja jeż jeszcze nie znam płci, mam nadzieję, że poznam w poniedziałek:)

kaja słyszałam o tych wiaderkach, trochę czytałam w internecie. dzieciaki wyglądają w nich rewelacyjnie:) a czy się sprawdzają? nie mam pojęcia, musiałabym bardziej zagłębić się w opinie użytkowników.

dzieki muzynia musze sie tam wybrac. jestem niby juz w 28 tyg wiec chyba dobry czas by cos zaczac organizowac

kaja84 ja mlodego kapalam w wanience. bardzo dlugo w samej wodzie czasmi dodawlam rumianek. tak od ok 3 m-c zaczelam sparawdzac czy nie ejsy uczulony na plyn do mycia i jak bylo oki to zaczelam normalnie myc. a dzieci przy kapaniu sa bardziej spokojnie jak polozy im sie na brzuszek np pieluszke albo myjke(maly reczniczek)oczwiscie zamoczona. o wiaderkach slyszlam ale raczej nie bede probowac.

Mamusie, a myślałyście w czym będziecie kąpać dzidziusia? Ja jestem zwolenniczką wody i chodzenia z bejbikiem na baseny itd, i ostatnio zaczęłam czytać o kąpielach dzieci w wiaderkach zamiast w wanienkach. Ponoć dzieciaki są zachwycone, są w pozycji embrionalnej, zanurzone po szyję w wodzie, zrelaksowane i szczęśliwe :) Miałyście z tym do czynienia? albo wasze kolezanki? Mojej szwagierki pierwsza córka była w tym kąpana przez swojego tatę w Holandii, natomiast rozstali się i w sumie drugą kąpie normalnie w wannie. Ale tamta do wanny nie mogła się przyzwyczaić początkowo i każda kąpiel to był ryk!
Będę wdzięczna za wszelkie opinie :) W SR położna bardzo chwaliła wiaderka, ale powiedziała, że o tym nie uczą na razie, bo jest zbyt małe zainteresowanie.

Pralinka np. dr Wołoszyn w przychodni na Wassowskiego...

Dziewczyny zazdroszczę Wam, że znacie płeć...ja w ok 13tyg na usg miałam widok, że na 90% chłopak, dziś (22/23tc), że chyba jednak dziewczynka...nie mam jak się szykować :/ mało tego dzieciątko jest nieco większe i nawet z ubrankami unisex to juz problem z rozmiarówką...pozostaje mi chyba dalej czekać, a potem bede latac na ostatnia chwile

hej... dziewczyny polecicie mi jakiegoś dobrego ginekologa na nfz który wystawi mi skierowanie na krzywa cukrowa? Czy może po prostu do rodzinnego isc?
Ja niestety chodze prywatnie a dowiedziałam się ze bez skierowania mi tego badania nie zrobią ;/

Ja bym nie chciala innego fachowac niz moj maz :) Jestem baaardzo zadowolona z jego pracy i jak urzadzil nam mieszkanie salon , przedpokoj i lazienka super.. sufity podwieszane z ledami ekstra to wyglada :) Fakt faktem troche czekam na przeprowadzke bo odbior mieszkania mielismy jakos kwiecien / maj .. ale tak to jest jak po pracy czlowiek sam robi.. - mimo wszystko bym nie chciala nikogo innego kto by od rana robil.. wole poczekac , a widze efekt :)

Dzis robilam test obciazenia glukozy .. nie bylo to takie straszne , najgorsze dla mnie byly 2 h czekania.. ale smak dalo sie przezyc i bez cytryny:-) Dobrze sie czulam caly czas , nic mnie nie zemdlilo.. babka dala mi kubeczek wody i powiedziala ze moge to przez te 2 h pic.. ale jakos nie potrzebowalam wody, wolalam byc pewna ze wynik nie bedzie sfalszowany- przed mialam 92 a po 110 wiec chyba ok ??? Bo nie moge znalezc jakie sa normy..

perfectangel piszesz ze chcesz kupic gruszke ja mam sprawdzone to i to i zdecydowanie frida wygrywa a zwlaszcza u takiego maluszka ale to juz towja decyzja
manazosi co chodzi o mlodego to robi mi masaze caluje glaszcze brzuch:)a najlapsze teksty mam zoabcz tam widze raczke hani:)ale jest jeszcze druga strona zaczol od jakiegos czasu plakac nie chce spac sma chce z mama kleji sie do mnie. mojej kolezanki corka tez tak podbnie miala jak ona byla w ciazy tez nie chciala spac sama. a jak Twoja Zosia?

Puchatkowa - oj to fajnie, że ma takie zacięcie do pracy. Ja nie powiem, mój też zrobi, wie, że musi i nikt za niego tego nie zrobi, ale czasem jak patrzy na to wszystko to mu się zwyczajnie nie chce ;) jak idzie dobrze to ok, ale jak dodatkowo wychodzą nieprzewidziane rzeczy, jakieś nierówności, a wychodzą lub coś mu nie idzie, tak jak zaplanował, to tak się przy tym denerwuje... i czasem odpuszcza na następny dzień. Trochę się nie dziwię, wraca po pracy, obiad i cekolowanie, wiercenie itp. Na szczęście już bliżej końca, choć strasznie się to wlecze!

Ja już bym była skłonna wziąć jakiegoś fachowca, zapłacić mi i mieć z głowy, ale mąż nie, sam zrobi!

Joahne - pewnie, może się spotkamy w przychodni przy zapisach :)

lyneth
a u mnie odwrotnie... Mąż lubi mieć wszystko gotowe i dobrze zrobione - czasem bym wolała by odpuścił i zwyczajnie posiedział chwilkę nic nie robiąc, ale on tak nie potrafi :) ale tak naprawdę jestem mu bardzo wdzięczna za to co i jak robi...

Puchatkowa zazdroszczę!

ooo żyrandole my mamy! Kupione i leżą w kartonach od kilku miesięcy ;)

tak jak i inne rzeczy, które daaawno miały być wymienione i też leżą w kartonach, czekają.

perfectangel
mieli zadzwonić do mnie ze SR z informacjami o dacie rozpoczęcia kursu itd, ale narazie cisza. Mówili, że do połowy sierpnia zadzwonią, więc jak do piątku tego nie zrobią to w poniedziałek ja będę dzwoniła do nich :) tak łatwo nie przepuszczę :) jak będę coś wiedziała to dam znać...

A co do zaangażowania męża to ja nie narzekam :) wziął na siebie szukanie łóżeczka i elektronicznych bajerów, np. termometru przykładanego do czoła. Wózek też będzie ogarniał :) ja skupiam się raczej na ciuszkach i kosmetykach, choć mąż też ma w tym swój mały udział :) wychodzimy z założenia, że wszystko co kupimy musi podobać się nam obojgu i jak narazie jest dobrze w temacie :)

Co do remontów to my na szczęście mamy ten temat za sobą... Kilka miesięcy temu mieliśmy szał, teraz już żyje nam się spokojnie choć kilku rzeczy jeszcze brakuje, np.żyrandoli :) ale bez tego można żyć :)

mamazosi - ponoć dla najmniejszych maluszków najlepsze są chusty elastyczne (nie - tkane) bo się dobrze i ciasno dopasowują; w internecie jest pełno instrukcji jak się owinąć i dzieciaczka tam umieścić :)

przykładowy: http://www.mamazone.pl/tv/film,26231,jak-wiazac-chusty-elastyczne.aspx

Inne tematy z forum

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (44 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...

od którego tygodnia ciąży brałyście kwas foliowy (60 odpowiedzi)

Wszędzie mówią i piszą, jak ważny jest kwas foliowy w rozwoju maleństwa i aby brać go już...