Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (7)

zaczynamy nowy wątek, sprawdziłam listę i poukładałam wg terminów.

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - niespodzianka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia
07/12 aagusias81 córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
17/12 filipinka
18/12 Paniqa
18/12 joahne
20/12 perfectangel synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (7)

Hejka,
joahne gratuluję córeczki i pozytywnych wieści z badania usg,

amadea zazdraszczam glukozy o smaku coli ;)

kaja84 fajnie, że jesteś zadowolona z wyboru lekarza, ale byś miała niespodziankę...humorek to ma ten doktorek :)

Iwona84 ja także w ciąży dowiedziałam się o chorej tarczycy, wcześniej nie miałam żadnych objawów, dopiero po badaniu tsh wyszło,że mam niedoczynność. A to wzmożone tycie to na niedoczynność czy nadczynność?

Co do wagi to ja teraz w 29 tyg. mam 6,5 kg na +, synek wczoraj na badaniu warzył 1402 g, rośnie proporcjonalnie do wieku ciąży, wszystkie przepływy w normie, serduszko też więc trochę jestem spokojniejsza. Rusza się dość intensywnie, a wczoraj miał czkawkę :) zabawne uczucie. Podobno taka czkawka trenuje płuca i nie przeszkadza maluszkom tak jak nam dorosłym, też tak słyszałyście?

Dziewczyny zastanawiam się nad kosmetykami na początek, czy zamierzacie od razu po każdej kąpieli smarować dzidzie oliwką, po każdej zmianie pieluszki nakładać krem? mimo, że skóra tego nie wymaga? nie jest za sucha, ani zaczerwieniona? Czy warto to robić profilaktycznie, czy właśnie w ten sposób można zaszkodzić zdrowej skórze?

Ja nie robiłam USG w 4d, więc niestety nic nie wiem...

Za to nie mogę doczekać się wizyty w czwartek, bo chciałabym zobaczyć małego znowu :) kopie dziś niemiłosiernie, więc chciałabym wiedzieć jak duży już jest itd :)

a ktorass z Was bedzie robila usg 4d?? Jesli tak to najlepiej w ktorym tyg ? Ja juz mialam robione ale to byl 21 tydzien darmowe w auchan i przez lozysko nie bylo widac za bardzo ale mowiono ze pozniej bedzie dobrze juz widac wiec sie zastanawiam kiedy bo buzie bym chciala zobaczyc .. teraz jak patrze na to usg z auchan to juz wiem co tam jest - dzieki dzisiejszej wizycie - hehe jak to lekarz mi tlumaczyl na podstawie hamburgera ze na 100 procent dziewczynka . na tym 3d bardzo dokladnie widac ze to damskie narzady , ale nie bylam pewna ;P Zastanawialam sie wtedy czy to moze twarz czy co.. ale juz wiem ze "hamburger"a nie "Zółw" hehe tez lekarze maja porownania

joahne to powodzenia życzę za tydzień! Oby Ci się udało :)
Mnie nie pytały o lekarza, tylko o to, co wyżej pisałam.

Coraz więcej dziewczynek się pojawia dla naszych chłopaczków :) Mi dziś maluch szaleje, rusza się, kopie, wierci, mam wrażenie, że fikołki robi, bo co chwila to z jednej strony, to z drugiej jakieś kopniaczki.

Jutro mam wizytę i nie mogę się doczekać, żeby malucha zobaczyć! Chcemy go sobie nagrać na płytkę, ciekawe, czy się ładnie ułoży.

Dostałam ostatnio kilka kilo aronii z działki i idę właśnie robić konfitury. Pierwszy raz, więc mam nadzieję, że się uda, przepis znalazłam w necie i do dzieła :) Trzymajcie kciuki! :) Coś z tymi owocami trzeba zrobić.

NIe nie . Dr Mezyk mam 28 .. wtedy konczy mi sie zwolnienie .. a chce nadal zeby ktos z lux medu mi dawal.. zeby Zus sie nie przyczepil i mnie nie odwiedzil.. dlatego caly czas chodzilam do tej na pomorskiej a dla pewnosci ze wszystko jest ok bo jej nie ufalam za bardzo skoro nie chciala mnie badac i robic usg to jeszcze do ginekologa z Nfz , tu mi nie robil problemow z usg :P MOze dlatego ze troche sciemnilam ze nie wiem jaka plec i teraz juz "wiem " bynajmniej na 100% :P Ale bynajmniej mi zrobil bez gadania -ze dopiero w 33 tyg tak jak ta co mi daje l4.. Jak jest mozliwosc to wole wiedziec i troche kombinowac aby sie upewnic czy wszystko w porzadku , tetno plodu i ile rosnie .. i od razu czlowiek spokojniejszy:D

lyneth byłam dziś rano w morenowskiej przychodni. pani położna faktycznie potwierdziła zapisy do sr od 27 do 30 sierpnia. jak jej powiedziałam, że mój lekarz nie jest z tej przychodni nie sprawiała problemu. ale jakieś olewczy stosunek do mnie miała... daję im ostatnią szansę i za tydzień idę tam po raz ostatni;)

co do bezsenności to dziś po raz pierwszy o 4 pobudka i już nie zasnęłam. ale chyba przeżywałam to wczorajsze usg... bo do tej pory spałam twardo i długo. mnie budzi 2-3 razy na noc pełen pęcherz. zazwyczaj zasypiałam od razu. na bezsenność ponoć szklanka ciepłego mleka jest dobra. ale tak sobie myślę, że mój organizm się już wyspał aż nadto. od miesiąca jestem na zwolnieniu i spałam po 8-10 godzin dziennie. może już dość?

muzynia widzę córeczkę Ci Mikołaj przyniesie:) gratki!

Iwona84 byłaś dziś u dr Mężyk? :)

*perfectangel ja mam to samo, pobudka o 3-4 potem do 5 leżę i nic... tak jakby organizm się przestawiał na mniejszą ilość snu ;))moja mama radzi mi napić się gorącego mleka, działa kojąco. Ale ja nie przełknę mleka, jedynie w kawie ;) jak "walne" kawke o 3 w nocy to na pewno zasnę hihi
Ostatnio wzięłam się na sposób i chodzę spać ciut później. Z mężem przestawiliśmy się na chodzenie spać max o 23, a jak posiedzę jeszcze z godzinkę to widzę, że tych pobudek nocnych mniej

Moja dzidzia waży 1200g już i niech rośnie zdrowo, ale niestety ta podwyższająca się waga generalnie nie nastraja optymistycznie...

też mam problem ze spaniem, tylko ja nie śpię w nocy po 3-4h, masakra jakaś i nie wiem co z tym zrobić ale już mam dość :(

Ja też ostatnio mam problem ze snem - od kilku dni budzę się w nocy albo ok 2-3, albo 4-5 rano. Budzi mnie Maluszek, kopie w brzuchu i się przebudzam; na szczęście w miarę szybko ponownie zasypiam.

Specjalnych sposobów na sen nie mam - napiję się wody i to pomaga zasnąć. Rano budzę się normalnie ok 7 - 8 i nie odczuwam zmęczenia po nocnych pobudkach.

dziewczyny jakie macie sposoby na bezsennosc? :( budze sie ostatnio o 5 i juz spac nie moge i cale dnie mam potem do d**y ;(

Tarczyca .. znam ten bol..mi poszlo 2o pare kg w gore.. nagle zaczelam tyc, i nie wiedzialam czemu .. mysalam ze brak ruchu bo lezalam w domu polamana prawie pol roku .. dlatego nawet nie mialam pojecia ze mialam problem z tarczyca , w ciazy sie dopiero dowiedzialam... -Teraz w ciazy na plusie mam 5 kg..w ciagu ostatniego miesiaca waga poszla w gore bo tak to bylo 2kg caly czas wiec mam do zrzucenia bardzo duzo.. Ale licze na to ze mi sie uda i wroce do mojej wagi z przed 2 lat.. 30 kg nadbagarzu - masakra!!! Ale jak widze ze po 80 kg chudna to ja wiem ze i ja dam rade :) TYmbadziej ze jak juz sie przeprowadze to do najblizszego przystanku bede miala 15 min z buta a nie to co w Oliwie , wiec bedzie na pewno wiecej ruchu :)

NO ale dziecko tez rosnie prawie 900 g wazy :) Dzis wlasnie byl am u lekarza :) I potwierdzil ze dziewczynka :) Wiec ulzylo mi ... bo juz mam troche rozowych ubranek kupionych :P Hehe lekarz powiedzial ze dziewczyna na 100 % bo widzi "hamburgera" hehe.. gdyby byl chlopak to bylby zółw :P

Ja mam 10 na plusie od początku, a ponoć najwięcej się przybiera na koniec :( A ruszam się, chodzę na ćwiczenia dla ciężarówek, do SR też na gimnastyke i z psem codziennie przynajmniej 2 km, a i nie jem więcej niż przed ciążą. Po prostu gromadzę. A przy mojej wadze powinnam niby przytyć między 9-11kg... Nie wiem jak. Nie mówiąc już o tym, że przed ciążą zachorowałam na tą cholerną tarczyce ponad 12kg w górę w 2 miesiące. Czyli od ślubu (11 miesięcy) mam do góry około 23 kg. Załamka totalna.

joahne to zapytaj Twojej mamy o przepis :) ale wydaje mi sie ze kiedys byly inne czasy, kobiety nie myslaly o zachciankach, a ja ciagle cos wcinam :)
ale jak moje dziewczynki beda takie jak moja cora to raz dwa to zgubie :P

LISTOPAD:
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
13/11 agam205 - Syn
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
20/11 Katka_Gdynia
20/11 dorcia_86 - synek
25/11 lyneth - synek
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia -córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie

dzień dobry w ten jakże piękny dzień.. ;)

Gratulacje dla mamuś które poznały płeć dzieciaczków :) jednak nie będzie tak mało dziewczynek :)

Ja się dziś przebudzałam kilka razy w nocy a potem problem z zaśnięciem... jak śpię to jest ok ale wystarczy że się przebudzę i już co najmniej godzina na zasypianie potrzebna...

Jeśli chodzi o wagę to ja mam 9,5 kg na plus... trochę jestem przerażona bo do końca jeszcze trochę zostało ale mam nadzieje na maksymalnie jeszcze 4-5kg. Co prawda wszyscy mi mówią że ładnie wyglądam ale sama sobie się już nie podobam. Oczywiście większość poszła w brzuch i biust ale także w uda- to chyba będzie moja najgorsza zmora...

tinneraa ja myśle że przy bliźniakach nawet nie zaóważysz kiedy zgubisz zbędne kilogramy :P

lyneth - dzięki za info o sr na zaspie. będę musiała się tam wybrać. mam nadzieję, że mnie nie pogonią bo dopiero 23 tc skończony. zaczyna mnie stresować ta szkołą rodzenia, że nie zdążę albo miejsc nie będzie. nie widzi mi się z dużym brzuchem jesienią na te zajęcia jezdzić...

a dziś z wrażenia po usg to spać nie mogłam w nocy. od 4 nie śpię. a wczoraj pierwszy raz dowiedziałam się co to ból pachwiny. kręgosłup też zaczyna coś ciągnąć dziwnie czasami.

happymum jak to możliwe schudnąć 5 kg w ciąży? miałaś takie silne mdłości i wymioty na początku? ja mam 8 kg na plusie. koleżanka mnie nie widziała od maja i mówiła, że nic nie przytyłam. no na brzuszku oczywiście tak i piersi, więc nie wiem gdzie te kg się podziały;) a z tą wodą to prawda im więcej jej pijemy to nie odkłada się nam w organizmie i nie puchniemy. tak ja to rozumiem.

tinneraa ja też jestem z bliźniaczek i moja mama ani jednego rozstępu nie miała po ciąży i szczupła była dalej (a był to jej trzeci poród). więc nie ma reguły że jak ciąża bliźniacza to kobieta przytyje dwa razy więcej niż przy pojedynczej:) ja jestem z Ciebie dumna;)

Dodaję miasto do rodzenia :)

LISTOPAD:
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
13/11 agam205 - Syn
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
20/11 Katka_Gdynia
20/11 dorcia_86 - synek
25/11 lyneth - synek
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie

Co się martwicie o wagę, ja przytyłam 21 kg :D I teraz jak tak cały czas leżę, praktycznie się nic nie ruszam, no no.... do końca jednak daleko więc co to będzie na koniec, ale cóż, czego się nie robi dla dzieciaczków, później to zgubię chcąc nie chcąc strasznie się sobie taka nie podobam, ble ;)

Zastanawiam się co kupić dla dziewczynek do wózka, czy podusia i ciepły kocyk wystarczą czy jednak trzeba coś więcej?

z tą wagą bierzmy poprawkę na wiatr...ja zawsze jadlam mało i glownie słodkie...do lekarza chodze co 3 tyg. ostatnio przez 3 tyg odnotowało sie +4kg. Byłam w szoku, a gdzie do konca ciąży? obie panie mnie uspokoiły, że ciepło, że woda itd, ze bedzie chłodniej i troche z wagi zleci. A szczerze mowiac jem duzo teraz wszystkiego, az grozi to bankructwem hehe i bardzo duzo pije wody, soków bo suszy przez te uplane dni. W sumie jestem na plusie od poczatku ciazy 6kg. Zakladałam ze wiecej niz 10-12 nie przytyje przez ciaze, a teraz mam małe wątpliwości :P jednak hmmm 23tc sie konczy, wiec jak dojdzie jeszcze 6 a nawet 8 to po samym porodzie zleci sporo. Dobrze by nie utyc 25-30kg, wtedy to byłby problem

a w sumie wszystko idzie mi w brzuch nigdzie wiecej

Inne tematy z forum

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (35 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...