Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (7)

zaczynamy nowy wątek, sprawdziłam listę i poukładałam wg terminów.

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - niespodzianka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia
07/12 aagusias81 córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
17/12 filipinka
18/12 Paniqa
18/12 joahne
20/12 perfectangel synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (7)

a co do lidla, to będą jeszcze chusteczki nawilżane z pudelkiem w gratisie i termometr na podczerwień :)

Hejka,

ja do spania dla Małego chyba będę miała śpiworek, chociaż zdania wśród znajomych są mocno podzielone. Ale wydaje mi się, że są wygodne, szczególnie jak dziecko zaczyna się bardziej ruszać i może się w nocy rozkopać.
Perfectangel, ten pierwszy śpiworek to właśnie do spania, a ten drugi wełniany to do wózeczka. Ja chcę taki wełniany kupić, ale z możliwością przedłużenia, żby na przyszły rok do spacerówki był :) coś w tym stylu:
http://allegro.pl/akjax-spiworek-spiwor-spiworki-3w1-110cm-kolor-i3477682422.html
Rożki mnie jakoś nie przekonują, nie wiem czemu...

Co do pakowania torby, to ja pewnie zacznę około miesiąc przed terminem, a jak narazie kompletuję "wyprawkę" dla siebie, wczoraj kupiłam koszulę :)

A pieluchy nawet fajne kupiłam w Tygrysku w Rumii, chyba około 3 zł za sztukę

ageska my juz na poczatku pazdzierniku musimy byc zwarte i gotowe:)
wiecie ze jak zbliza sie pord duzo kobiet czuje to ma syndrom wicia gniazdka. smialam sie z tego jakd ziewczyny pisaly ale w moim przypadku sprawdzilo sie. sprzatac ukladac scierrac kurze to nie znaczy ze tego wczesniej nie robilam ale jakos tak inaczej sie czulam a w pon o 2 w nocy wody mi odeszly a jeszcze mialam 2 tyg do planowanej daty. wiec jednak cos w tym jest.:) jestem ciekawa czy teraz tez tak bedzie:)

ageska ja planuje tak pocztek wrzesnia spakowac sobie torbe pozniej wrazie cos doloze jak bedzie jeszcze brakowac cos. ja mojego synka zaczelam rodzic w 38 tyg wiec coraz blizej:)
co chodzi w czym ma spac bobas u Nas sprawdzilo sie na pocztku kocy bo w rozku malemu bylo za goraco.
takie malenstwa lubia miec ciasno:)pozniej tak od 3 m-cy zaczelam uzywac spiowrek.
a co chodzi o pieluchy tetrowe u mojego synak na poczatku zuzywaly sie hurtowy ilosci dziennie bo takiemu malenstwo sie ulewa a ja uzywalam jeszcze kaldam przy przewijanu. a i przy kapniu zywalm kladlam sobie pod spod.

też chyba na początek obstawiam śpiworek a chcesz takiego typu
http://allegro.pl/spiwor-spiworek-do-spania-68-74-cm-super-cena-i3459219943.html
czy takiego
http://allegro.pl/spiworek-z-welny-owczej-super-cieply-i3418553326.html
?
te wełniane to chyba do wózka a do domu to taki lżejszy, co? Dużo jest takich "bez łapek" i sie zastanawiam czy nie jest wtedy maluchowi za chlodno w rączki...

Dziewczyny słuchajcie, w przyszłym tygodniu w Lidlu znów mają być jakieś ciuszki dla dzieci oraz m.in. staniki do karmienia ;)

My z mężem zdecydowaliśmy się na śpiworek do spania i to ze względów bezpieczeństwa. Gdy taki maluch śpi pod kołderką, to jest większa szansa, że może się nią udusić. Zresztą śpiworek jest bardziej praktyczny, chociażby ze względu na to, że maluch się nie rozkopie i jest zawsze przykryty.

jesli chodzi o torbę, to ja tam do 7 miesiaca wole byc w miare przygotowana i spakowana....zeby potem nie bylo zaskoczenia

a co do znieczulenia jest kilka rodzajów...teoretycznie znieczulenie nie musi byc podane tak by zniwelowac bol w 100% ale zeby ból był nieuciążliwy, a tym samym bysmy miały wiecej siły przy porodzie, bo każdy ma inny próg bólu.

Jesli chodzi o znajomą, to podejrzewam, że dostala dobra dawke znieczulenia i nie czuła bólów partych ani rozwierania szyjki, a po takim znieczuleniu lekarz musi to monitorowac, wiec mozliwe ze nie pilnowali jak trzeba w odpowiednim momencie...

na torbe to chyba troche za szybko.
my po weekendzie nad jeziorem opalenizna pogłębiona :)
co do porodu moj maz chce brac udzial o ile wytrzyma :D (ja pewnie bede wolać mame ;P)
Co do znieczulenia znajoma rodzila ma klinicznej nie bylo przeciwwskazań (konsultacja z anestezjiologiem i profesorami przebiegla ok nikt nie mial zastrzezen do podania) i dostala znieczulenie i akcja porodowa zatrzymała sie dziecko dosłownie trzeba bylo wyciska bo skorcze zanikły
moze jednak warto zastanowic sie bardziej nad tym
kobiety rodzily jakos bez tego i zyja a bez sensu narazac sie na dodatkowe komplikacje i stresy

*perfectangel ja kupiłam dobrej jakości pieluchy w Smyku i nazywały się pieluchy Tetra-lux, 49,99 za 10 szt...

kurcze dziewczyny, od dwóch dni jakaś bezsenność mnie ogarnia! drugi dzień pod rząd mam pobudke koło 3 i tak do 4:30 lub 5 nie śpie :( dramat jakiś

Ja też nie wiem pod czym maluszek będzie spać, chyba kupię normalną kołderkę, i jak będzie się mocno rozkopywać to wtedy albo taką kołderkę-śpiworek albo jeszcze coś innego... Z drugiej strony, temp w pokoju ma być około 22stopni, dziecko i tak jest w śpiochach, więc nawet jak się odkryje to tragedii nie będzie. A jak większy bejbik to może spać nawet w takich temp. jak my dorośli, czyli optymalna do spania do 18-20st...

tez się zastanawiam pod czym dziecko będzie spało. bo z kołderki może się wyfikać, więc myślę nad śpiworkiem... a z rożka się nie wywinie jakoś? :)

ja chyba poloze na poczatku w rożku bo nie mam pomysłu, potem kołderka bez standardowej podusi przez pierwsze kilka miesiecy

i w czym beda spaly Wasze maluchy? rożek, śpiworek, kocyk... ? bo na pościel to chyba za wcześnie...?

weselicho udane :) oj pojadłam :)

dziewczyny byl wczesniej temat pieluch tetrowych... gdzie dorwalyscie najlepszej jakości?

amadea99 rozumiem Ciebie ;) a z tą torbą to już???????????? właśnie się też nad tym zaczęłam zastanawiać... :)

witam
spac nie moge za duzo mysle juz oporodzie tzn staram sie ale zawsze cos sie w tej glowie przyplacze. chyba czas najwyzszy spakowac torbe do szpitala:)

WY naprawdę tyle piszecie, że aż boję się wchodzić tutaj :)
joahne, no to różnie bywa może jeszcze mnie ktoś z tym porodem wyprzedzi :) Jak na razie szyjka moja bez zmian, dalej ma 2,5 cm, bez rozwarcia ale miękka niestety. Brzuch dalej boli, skurcze pojedyncze są, dziewczyny się niemiłosiernie rozpychają :) Chciałabym żeby to już była połowa września to byłabym o wiele spokojniejsza.
Zgaga też mnie męczy i to bardzo, Renie pomaga ale też dziwnie się po nim czuję więc staram się brać w naprawdę mega przypadkach zgagi..
Moje torby są już praktycznie przygotowane do szpitala. Wyprawka jest, jedyne co to przywieźć łóżeczko, fotelik i kupić po porodzie wózek.. No :)
Pozdrawiam :)

najważniejsze by nas po ludzku traktowano, krzywdy nie zrobiono i bysmy traumy nie przezyły, reszta jakos pojdzie :)

Dorotka, Dorcia - dzięki za wymiary bodziaków. jakoś muszę je posegregować:)

perfectangel - zazdroszczę, bardzo lubię wesela:)

paniqa - ile kobiet tyle opinii. zawsze znajdą się negatywne i te zachwalające oceny każdej z porodówek. zależy na jaką zmianę się trafi, od naszych oczekiwań, nastrojów, emocji i wielu innych czynników. przyjdzie nam samym ocenić, miejmy nadzieję, że pozytywnie:)

klinicznej sie boje hehe, troche sporo tam znajomych narzekalo na oddzial poporodowy, a jak ktos mial cc to potem problemy z raną...chyba bym się kierowała na Zaspę...chociaż tam minusem jest duży przemiał osób i mniej spokoju ale może czas szybciej zleci? i może uda się wanna? poki co ponoć na klinicznej remont i nie wiem do kiedy ale mniej przyjmuja osob

Inne tematy z forum

przedszkole NR 27 W GDYNIA; MALUTKOWO opinie (25 odpowiedzi)

proszę o opinie tego przedszkola. szukamy fajnego przedszkola dla naszego dziecka...

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...